Dorsz pieczony w folii w towarzystwie cytryny, koperku, czosnku, przypraw oraz masła jest bardzo aromatyczny, soczysty i wspaniale nadaje się na lekki, letni obiad :) Składniki: 400 g filetów z dorsza atlantyckiego sok z jednej cytryny 2 plasterki cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku przyprawy (bazylia, szałwia, kolendra) sól, pieprz 50 g masła Przygotowanie: Dorsza osuszamy(...)równomiernie plasterki masła i na każdym filecie układamy kawałki cytryny, a następnie wszystko zawijamy i delikatnie nakłuwamy folie na górze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Dorsza możemy podać z zapiekanymi ziemniakami lub fasolką szparagową. Smacznego
Symfonia smakowamuszkatołową. Dokładnie mieszamy. Dno i boki naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojonymi w plasterki ziemniakami i smarujemy je obficie sokiem pomidorowym . Na ziemniakach układamy kalafior i pomidory . Całość doprawiamy do smaku . Dodajemy śmietanę i posypujemy obficie startym serem. Pieczemy w teperaturze 200 stopni przez 20 minut . I gotowe ! SMACZNEGO
Bazylia kontra Rozmarynmuszkatołową. Dokładnie mieszamy. Dno i boki naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojonymi w plasterki ziemniakami i smarujemy je obficie sokiem pomidorowym . Na ziemniakach układamy kalafior i pomidory . Całość doprawiamy do smaku . Dodajemy śmietanę i posypujemy obficie startym serem. Pieczemy w teperaturze 200 stopni przez 20 minut . I gotowe ! SMACZNEGO
Bazylia kontra Rozmarynwinem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około 1/2 szklanki). Podawać np. z opiekanymi ziemniakami. Przed podaniem wyjąć wykałaczki
Bulliowinem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około 1/2 szklanki). Podawać np. z opiekanymi ziemniakami. Przed podaniem wyjąć wykałaczki
Bullioziołowym. Na to wykładamy mięso, a następnie kapustę, którą posypujemy papryką w proszku, pieprzem ziołowym oraz przyprawą zatar. Ostatnia warstwa to ziemniaki polane odrobiną oleju, przykryte plasterkami boczku, posypane papryką w proszku, pieprzem ziołowym oraz przyprawą zatar. Pieczemy pod przykryciem ok.20 minut i 10 minut bez przykrycia. Co sądzicie o mojej zapiekance? Znacie zatar
Zofianaosolonej wodzie przez 20-25 minut, następnie odlewamy wodę, dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz masło i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree, dokładnie mieszamy. Jeżeli nie jest zbyt gęste możemy odparować przez 1-2 minuty. Pieczony dorsz Filet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym oraz posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mango Papajazdecydowanie pulchniejsze i delikatniejsze w smaku. Uwaga! Danie mało raczej zdrowe, mimo dodatku cukinii i szpinaku;) Chcąc je uzdrowić należałoby placki piec w piekarniku, a nie na patelni:) Składniki na 2-3 porcje: ok. 700 g obranych ziemniaków kawałek cukinii jajko duże cebula 2-3 łyżki mąki orkiszowej tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny olej Szpinakowy
Zdrowa Kuchnia Sowybawet też coś będzie ;) Składniki: 1 l rosołu 1 marchewka nieduży kawałek selera 2 małe ziemniaki 3-4 buraczki czerwone sól, pieprz ząbek czosnku łyżka śmietany 12% ocet jabłkowy Wykonanie: Buraczki obrać, umyć. Każdy owinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku - do miękkości. Warzywa pokroić w kostkę - gotować w rosole, aż zmięknąć. Upieczone
kolorowotorcikowoCzasami mam na tygodniu ochotę na coś innego niż zwykłe kotlety czy pieczone mięsiwa. Pewnego dnia pomyślałam, że mogę zrobić na obiad coś czego jeszcze nie próbowałam, a zawsze miałam na to ochotę. Mimo, że to bardzo popularne danie i wiele osób pomyśli sobie: "nigdy nie robiła faszerowanej piersi z kurczaka?", odpowiadam nie, nie robiłam. Zawsze wydawało(...)spinamy za pomocą wykałaczek. 4. Faszerowane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, posypujemy przyprawą do kurczaka i ziołami. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 20 minut. Piersi z kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sosem z kurek
Pasja Smakuzalewy, ale jej nie wylewać! Połowę ziemniaków rozłożyć na dnie naczynia, na nich rozłożyć cebulę i fileciki anchois. I przykryć resztą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z pieprzem i zalewą z anchois. Zalać nią zapiekankę i posypać bułką tartą. Piec przez ok. 50-60 min. w temperaturze 200 st.C
Pasja Smakuzmielić na górę przyprawę do kawy i deserów . Forma silikonowa 23*29 cm. Ps. Metalową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli twaróg jest grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków
Ala piecze i gotujeśniadanie i upiekłam na śniadanie formowane, puszyste bułki ziemniaczane według przepisu Onijki z Instagrama. Piekłam podobne już kiedyś ( klik ), ale nie miały tak ładnego kształtu. Zmieniłam go nieco w porównaniu z propozycją autorki przepisu. Składniki (na 9 bułek): 250-270 g ugotowanych ziemniaków 600 g mąki pszennej (użyłam orkiszowej typ 630) 100 ml zimnego mleka 200 ml gorącej wody(...)dużej miski i ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę. Mleko połączyć z wodą, wsypać sól i dodać miód. Wymieszać. Wkruszyć drożdże i rozmieszać. Od razu wlać do mąki i ziemniaków. Wyrobić. Ciasto będzie trochę przyklejać się do rąk. Wlać olej i dobrze wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić
Weekendy w domu i ogrodziepowstały czasach wiktoriańskiej Anglii. Ówczesne muffinki wyglądały zupełnie inaczej niż te, które znamy i sami pieczemy. W tamtych czasach muffinki piekło się z resztek z pańskiego stołu. W ich skład wchodziły resztki chleba, masła, surowego ciasta i ugotowanych tłuczonych ziemniaków. Z tych składników powstawało ciasto, z którego formowało się placki, a następnie smażyło. Muffinki były miękkie w środku i chrupiące(...)kształt muffinki, jaki znamy teraz, odpowiedzialni są Amerykanie. To właśnie oni zaczęli wypiekać muffinki w pojedynczych foremkach. Dzięki temu wyglądały jak małe ciasta. Drożdże zastąpiono proszkiem do pieczenia. Obecnie muffinki to narodowy wypiek Amerykanów, z którego są bardzo dumni. To stały element amerykańskiego śniadania. W Nowym Jorku, czyli Wielkim Jabłku, można spróbować najlepszych w całym kraju muffinek z jabłkami
My Chcemy Jeśćnaszej makaronowej zapiekanki z brokułem i kurczakiem możecie wykorzystać dowolny rodzaj makaronu - wykorzystajcie ten, który akurat macie w szafce. W przepisie doskonale sprawdzi się mięso z rosołu lub resztki pieczonego kurczaka. Jeśli wolicie, mięso możecie zastąpić ulubioną wędliną lub podsmażonym na chrupko boczkiem. Do zapiekanki makaronowej z serem możecie też użyć większej ilości warzyw, dobrze smakuje też w wersji(...)rodziny. Zapiekany makaron dobrze smakuje z sałatą lub zestawem surówek. Polecam, smacznego:) Polecam też moją zapiekankę gyros z kurczakiem i ziemniakami : Przepis na zapiekankę makaronową z brokułem i kurczakiem, składniki: ok. 250 g makaronu, ok. 400 g ugotowanego lub pieczonego mięsa z kurczaka, mały por lub cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1/2-3/4 małego brokułu, marchewka, opcjonalnie na sos beszamelowy
Lekcje w kuchni