pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:399/865)

Sernik z mlekiem w proszku 355

się Paschę, czyli rodzaj sernika na zimno. Poza twarogiem, podstawowymi składnikami serników są: jajka, cukier, masło, mąka pszenna, sól, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy (lub inny środek aromatyzujący). W niektórych przepisach spoiwem, zamiast mąki, są gotowane ziemniaki, bądź jajka w dużych ilościach. Celina Nierodkiewicz, członkini Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przypomina, że sposobem uzyskania najlepszego wypieku jest(...)serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubite przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1 godz. Jeżeli wierzch zaczyna się za mocno przypiekać – przykrywamy

mojewypiekiinietylko
KOTLETY MIELONE ZAPIEKANE W SOSIE BOLOŃSKIM 174

cały rok. Do kotletów można dodać posiekane pieczarki lub paprykę, zamiast sosu bolońskiego użyć pomidorów z puszki. Pyszny obiad mięsny, który z łatwością odgrzejecie w piekarniku i podacie z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tak podanego dania polecam warzywa z wody/patelni, surówkę z pora , sałatę ze śmietaną lub winegretem. Można prościej – kotlety mielone zapiekane w sosie bolońskim smakują także(...)nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Naczynie z mięsem wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 35 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam mięso w zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Podaję z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką, warzywami z wody/patelni lub świeżymi posiekanymi ogórkami.. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Cookies z masłem orzechowym i czekoladowymi groszkami... 144

soli 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 140-175g (1 - 1 1/4 szklanki) m ą ki 85g groszków czekoladowych   Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj 2 blaszki do pieczenia, wyłożone papierem do pieczenia. Mikserem ubij masło i oba cukry na kremow ą masę. Wmieszaj (mikserem na niskich obrotach) jajko, masło orzechowe, sodę, sól i wanilię. Dodaj m ą kę (140g(...)jest bardzo oleiste dodaj resztę m ą ki. Wmieszaj groszki czekoladowe. Używaj ą c małej miarki do lodów lub ziemniaków puree (o pojemności około 2 łyżek) nakładaj niewielkie kopczyki ciasta na przygotowane blaszki - zachowuj odstępy około 7-8cm. Piecz 10-12 minut. Wyjmij z piekarnika, przstudź na blaszkach przez kilka minut, a następnie zostaw do ostudzenia na kratce. Przechowuj

Lejdi of the house
Sałatka z botwinki z jajkiem i bobem 129

zjadł i potem przysłał nam smsa „botwinka rządzi!”. Tak jest: sałatka z botwinki jest the best: delikatna, rozpływająca się w ustach, lekko słodka. Doskonale pasują do niej młode ziemniaki i młody bób. Danie możesz zrobić w kwadrans. Przygotowanie wydłuża obieranie bobu – to mozolna praca. Jeśli masz świeży bobik nie obieraj go tylko z łupinką dodaj do sałatki. Sałatka z botwinki(...)lodówce do innych sałatek. Zobacz inne nasze przepisy z botwinką: Sałatka z botwinki, koziego sera i moreli Sałatka z warzyw pieczonych i surowych Składniki: Duży pęczek botwiniki lub dwa małe 4 jajka ½ kg bobu 6-8 młodych ziemniaków 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 2 łyżki soku cytryny 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Dokładnie umyj warzywa

Niedzielny kucharz
Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną 215

żeberek Piotrek przygotował marchewkę , ale tym razem bez groszku oraz sałatkę ziemniaczaną, w sposób jaki podaje się w Niemczech, czyli ugotowane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę z dużą ilością majonezu, doprawione tylko solą i pieprzem, bez dodatków. Ostatnio piekłam żeberka na grillu. Polecam też moje żeberka w sosie z pampuchami. Tak przygotowane Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną są dla tych(...)cebuli dodajemy podsmażone żeberka, podlewamy wrzącą wodą, doprawiamy delikatnie chili, przykrywamy dusimy do miękkości, uzupełniając wodą co jakiś czas. Podajemy z czym chcemy, żeberka można podać z gotowanymi ziemniakami i polać je sosem, który powstał podczas duszenia. Żeberka są pyszne, aromatyczne. Polecam. The post Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klasycznie – szparagi, młode ziemniaczki i jajko sadzone 218

szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy we wrzątku ok. 2 minuty. Następnie każdy z nich owijam w szynkę. Szparagi następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Koperek drobno siekamy. Na patelni na masełku smażymy jajka na twardo. Podczas smażenia doprawiam je odrobiną soli himalajskiej i pieprzem. Jajka, szparagi, sól

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet domowy smakuje każdemu 105

przygotowany na bazie warzyw i kasz stanowi ważne element kuchni roślinnej. Baza do pasztetu Pasztet domowy, w zależności od użytych składników, może być mięsny, wegetariański lub wegański. Pasztety mięsne pieczone są z mięsa i podrobów. Pasztety roślinne składają się z warzyw z dodatkiem nasion strączkowych, orzechów czy ziaren. Ważnym dodatkiem do pasztetu, nadającym mu strukturę, są ziarna zbóż(...)kwasy tłuszczowe. Do roślin strączkowych należy też soja i tofu czy tempeh po rozdrobnieniu też można dodać do pieczenia domowych pasztetów. Warzywa w pasztetach domowych W pasztetach można użyć bardzo wielu warzyw. Mogą to być, po wcześniejszym ugotowaniu lub upieczeniu, ziemniaki, bataty, dynia, cukinia, seler, marchewka, pietruszka, pasternak czy cebula. Można także surowe warzywa zetrzeć na tarce i podsmażyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 237

pieczenia miały, więc swoje właściwości zachowały. Marchewka w soku pomarańczy ugotowana, następnie zmiksowana, delikatności daniu nadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała.   Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki ostrej mielonej, szczypta chili – mix, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej, 6 średniej wielkości ziemniaków(...)cukinię w średniej wielkości kostkę. Warzywa mieszamy z pozostałą oliwą i posypujemy solą.   Piekarnik nastawiamy na 180°C, ziemniaki, czosnek, cebulę (bez cukinii) przekładamy na brytfankę obok układamy podudzia, jeśli mamy specjalny stojak to na nim wieszamy mięso. Pieczemy ok. 40 min.. Piekarnik ustawiamy na podwójną grzałkę od spodu i termo obieg. W połowie pieczenia do warzyw dodajemy

Moniki Smakołyki
Pieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówek 172

Wielkanoc nadchodzi coraz szybszymi krokami. Pora zaplanować menu na te dni, prawda? Chcę Wam dzisiaj zaproponować prostą, ale pyszną potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją podać jako danie obiadowe, a wtedy wystarczy ugotować (lub upiec) ziemniaki, zrobić sos (np. na bazie dobrej śmietany) i przygotować dowolne, ulubione sałatki. Można także podać ją jako przekąskę, bo taka pierś będzie(...)ułożyć pokrojoną w grube piórka cebulę oraz jabłko pokrojone w cząstki (z jabłka wykroić tylko gniazdo nasienne, nie obierać skóry.) Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec przez około 20 minut, a następnie przykryć mięso i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. W tej temperaturze piec mięso przez około 90-120 minut. Pod koniec pieczenia uchylić pokrywkę. Mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pyzy z mięsem pieczone w piekarniku 164

Dobrym sposobem na zagospodarowanie ugotowanego  lub upieczonego mięsa (z rosołu lub pieczeni) jest zrobienie mięsnego farszu. Taki farsz z "resztek" idealnie nadaje się do pasztecików, pierogów czy właśnie pyz. Pyzy to bardzo ekonomiczne i oszczędne danie, w którym swoją drugą szansę dostają też ugotowane ziemniaki. To dobry sposób na wykorzystanie zalegających resztek np z niedzielnego obiadu. Pyzy tradycyjnie(...)drobnej tarce, przekładamy na sito wyłożone ściereczką i porządnie odciskamy płyn. Mieszamy tarte ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną. Mokrą dłonią odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę, którą spłaszczamy dłonią na placek. Na środek nakładamy farsz mięsny i zaklejamy formując kulę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dnie piekarnika możemy ustawić naczynie

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak zapiekany z pieczarkami 915

leżało ono w marynacie kilka godzin. Natomiast miód nadaje potrawie odrobinę słodkości, a skórka podczas pieczenia staje się chrupiąca. Pieczarki zawierają w sobie dużo płynów, który podczas pieczenia uwalnia się, tworząc z dodatkiem cebuli pyszny sos. Kurczak zapiekany z pieczarkami smakuje z frytkami, ziemniakami, kaszą lub pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kurczaka zapiekanego z pieczarkami: 3 ćwiartki z kurczaka(...)dłużej, gdyby mięso nie odchodziło od kości. Pierwsze pół godziny zapiekać pod przykryciem, następnie mięso obrócić i zapiekać bez przykrycia kolejne 30 minut, aby kurczak się zarumienił. Gdyby podczas pieczenia wyparował cały płyn to należy podlać niewielką ilością ciepłej wody (u mnie nie było takiej potrzeby). Polecam wypróbować przepis na kurczaka pieczonego na ryżu . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kurczak

Danka Pichci
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 236

wodzie, wycieramy papierowym ręcznikiem, następnie w łupinkach owijamy szczelnie w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i pieczemy do względnej miękkości – dość długo, 90-150 minut – patrz uwagi we wprowadzeniu. Upieczone i przestudzone ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy w grubą (kilka cm) kostkę. Cebuli najlepiej nie obierać, ale koniecznie ją nacinamy, aby sprawdzić czy jest(...)gallery-163 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-163 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Buraki pieczemy do miękkości każdy z osobna Pokrojone warzywa z przyprawami zalewamy wodą... ...i gotujemy bardzo powoli ok. 2 godziny Czerwony barszcz z pieczonych buraków Post Czerwony barszcz z pieczonych buraków pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Kurczak w keczupie 82

Robiłam kurczaka pieczonego w musztardzie , był też pieczony w majonezie a teraz wersja w keczupie. Użyłam domowego keczupu z cukinii, który doprawiłam dodatkowo czubrycą zieloną. Można użyć innej dowolnej ulubionej przyprawy. składniki: 10 pałek kurczaka 10 łyżek keczupu z cukinii 1 lyżka czubrycy zielonej Keczup wymieszać z czubrycą zieloną. Kawałki mięsa dokładnie natrzeć keczupem. Przełożyć do miski, przykryć(...)odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało przez całą noc. Przed pieczenie przełozyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec do miękkości ok 60-80 minut, w zależności od wielkości pałek. Kurczaka podałam z ziemniakami, ogórkami w pomidorach  i surówką z kalarepki

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki nawlekane z karkówki. Można zrobić w piekarniku albo wrzucić na grilla. PRZEPIS 80

Zamarynowane mięso nawlekaj na patyczki. Szaszłyki przygotowane do pieczenia. Szaszłyki ułóż w naczyniu do zapiekania, przykryj folią aluminiową lub pokrywą. Piecz w temp. 200 stopni przez 45 minut, odkryj i piecz kolejne 45 minut – aż mięso ładnie się zarumieni. Rada: razem z szaszłykami można upiec ziemniaki – na przykład według tego przepisu . Przepisy na dania z mięsem Artykuł Szaszłyki

Kulinarna Polska
Zapiekanka gyros z ziemniakami 159

Składniki: Ziemniaki 1,5 kg Filet z kurczaka 3 Papryka czerwona 1 Ogórki konserwowe 6 Kukurydza konserwowa 1/2 Ser tarty 250 g Przyprawa gyros Majonez 2 łyżki pełne Ketchup 2 łyżki Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w kosteczkę. Doprawić przyprawą do gyrosa. Odstawić na godzinę do lodówki. Podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obrać i ugotować(...)ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić.  Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, kurczaka, ogórków, papryki i kukurydzy. Polewamy przygotowanym sosem i posypujemy połową startego sera. Ponownie układamy pozostałe ziemniaki, kurczaka, kukurydzę ogórki i kurczaka. osypujemy pozostałym serem.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut., a następnie ok. 10-15 minut bez przykrycia

Kulinarne przygody