pochodzi z książki pt. Tapas, Wyd. Naumann & Gobel czas przygotowania: 25 min. + 35 min pieczenie Składniki: 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cebulki dymki lub 1 mała cebula, posiekane 1 papryka zielona i 1 czerwona, pokrojone w drobną kostkę 3 ugotowane ziemniaki 5 jaj 75 g kwaśnej śmietany 150 g świeżo startego sera o wyrazistym smaku ( z hiszpańskich(...)miski i pozwól przestygnąć. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w misce z warzywami. Jajka rozmąć z kwaśną śmietaną i startym serem. Wrzuć do nich przestudzone warzywa, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Żaroodporną formę natłuść oliwą lub masłem, piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Masę jajeczną przełóż do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez 35 minut. Masa musi
Chilli Czosnek i Oliwaupiec w przepisowej wielkości dużego gofra. Dobra wiadomość dla posiadaczy gofrownicy o słabej mocy. Placki dłużej pieczone są super, super chrupiące. W mojej gofrownicy o dużej mocy, szybko nabierały koloru, ale ani tak smakowały rewelacyjnie. Bardzo polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko L 1-2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz 1 łyżka oleju - opcjonalnie jogurt(...)ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Pulpę ziemniaczaną przełożyć na sitko, a wodę po obcieknięciu zostawić, by skrobia osiadła na dnie do masy ziemniaczanej dodać jajko, sól, pieprz, makę pszenną i skrobię osiadłą na dnie miseczki po odlaniu zebranej wody. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być nieco gęstsza niż do tradycyjnego smażenia na patelni przed pierwszym pieczeniem posmarować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wreszcie, frytki pieczemy w wysokiej temperaturze 230 stopni. Pół godziny i chrupiące frytki z piekarnika są gotowe. W połowie pieczenia trzeba je tylko przewrócić na drugą stronę. W pieczonych frytkach z piekarnika piękne jest to, że robią się same, nie trzeba ich doglądać, po prostu wstawiasz do piekarnika i wyciągasz po pół godzinie. Składniki: 8 dużych ziemniaków 2 łyżki(...)całkowicie przykryte wodą. Przykryj. Zmniejsz temperaturę i gotuj 8 minut. Wyłącz, odcedź na sicie. Podstaw na chwilę, żeby frytki ociekły z wody. Krok 4 Wysyp frytki na tackę do pieczenia. Polej olejem, dokładnie obtocz je w oleju. Rozłóż w jednej warstwie, tak żeby frytki nie stykały się ze sobą. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Po 15 minutach odwróć frytki
Niedzielny kucharzprzepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas pieczenia, przecedzamy do garnuszka, dodajemy cydr, redukujemy zmniejszając objętość o 1/3, po czym zagęszczamy sos dodając(...)wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie wylepiamy ciastem wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy 20 min w temperaturze 170 ̊ C. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do wystygnięcia. Twarożek „Mój ulubiony” przekładamy do dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodając
karmelowyOkazało się, że miasteczko zostało niemal "skolonizowane" przez Amerykanów. Ta komercja ma niewątpliwie duży wpływ na życie codzienne mieszkańców oraz lokalną kuchnię. W menu znalazłam polędwicę wołową pieczoną w łagodnym sosie z kawy i burbona. Niewątpliwie nie jest to narodowa potrawa Gwatemali, ale ciekawe i zaskakujące zestawienie smaków i konsystencji zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji tego dania. Eksperymentując(...)być wysmażone mięso. Po upieczeniu odłożyć na deskę, żeby soki się uspokoił. Do sosu z pieczeni dodać połamaną gorzką czekoladę, mieszać do całkowitego roztopienia, ewentualnie doprawić do smaku. W między czasie ugotować pozostałe marchewki razem z ziemniakami, po ugotowaniu odciąć po kawałku marchewki do przybrania. Warzywa zmiksować na puree z dodatkiem oliwy truflowej i śmietany, dodać
SzczyptaSmaQMoja ulubiona jesienna zupa. Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca, na pierwsze chłody, wręcz cudowna :). Z przepisu Taty. Składniki: 4 buraki (wybieram podłużne) 3 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora 330 ml (kubek) passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory) duży ząbek czosnku przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy(...)upiec. Buraki owijam w folię i piekę 40-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Nie Od razu piekę dużą ilość i przeznaczam na tarte do drugiego dania, carpaccio, sałatki śledziowe. Marchewkę, pietruszkę, obrane buraki, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, ugotować. Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę
Rodzinka w kuchnirazem padło na bataty i seler. Oczywiście w roli takich frytek mogą także wystąpić ziemniaki, pietruszka, marchew… wybór należy do Was Ja dzielę się dziś z Wami przepisem na ulubiony zestaw zdrowych frytek mojej Zosi. Jestem pewna, że Waszym dzieciom także one zasmakują Pieczone frytki warzywne mogą stanowić dodatek do obiadu ale także być samodzielnym posiłkiem
Natka Pietruszkiłyżeczka miodu 0,5 łyżeczki oleju/oliwy W piekarniku ustawiamy funkcję grilla. Plastry boczku układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, aż się spieką. Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przez woreczek śniadaniowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Uważamy aby ziemniaki nie były za bardzo rozgotowane, lepiej jak będą
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Pieczone cukinie z dipem z sera feta znalazłam na blogu Bo życie ma smak!!! Muszę przyznać, że dip jest świetny, ale bardziej smakuje mi z marchewkami, może dlatego że uwielbiam marchewki ;) Porcja dla 2 osób. Sosu tylko wychodzi sporo, może lepiej zrobić z połowy porcji ;) SMACZNEGO!:) Składniki: pół kilograma marchewek 2 cukinie sól przyprawa do ziemniaków oregano(...)solimy i odstawiamy na godzinę, żeby trochę zmiękły. Po tym czasie wycieramy powstałą wodę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchewki obieramy, gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, posypujemy oregano i czosnkiem granulowanym. Warzywa układamy na blasze lub kratce do pieczenia na opcji "grill". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja piekłam przez godzinę na opcji "grill
Czerwona Porzeczkahansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami Zapraszam na ucztę. Dziś wołowina oraz pachnący ziarnami pieprzu i masła sos. Składniki: 2 świeże medaliony wołowe 2 ziemniaki 4 marchewki 1/2 selera korzennego 6 ząbków(...)pokroić w niewielkie słupki. Szalotki przekroić na polówki, ząbki czosnku obrać. Ułożyć wszystko w żaroodpornym naczyniu. Oprószyć solą, pieprzem, dodać rozmaryn. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 45 minut, piec w 200 stopniach. Przygotować w tym czasie medaliony wołowe do smażenia. Umyć, osuszyć papierem kuchennym. Wymasować je lekko oliwą i zostawić na kilka minut. Przed końcem pieczenia się warzyw
Wino Francja KuchniaSoczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie(...)znalazły się na każdej części mięsa. Najlepiej odkładamy na noc. Jeśli nie macie czasu odstawcie chociaż na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki się przegryzły i wchłonęły w mięso. Pieczcie w naczyniu pod przykryciem w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie w temp. 150C przez 20 minut. Przez
Zasmakuj KuchniSoczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie(...)znalazły się na każdej części mięsa. Najlepiej odkładamy na noc. Jeśli nie macie czasu odstawcie chociaż na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki się przegryzły i wchłonęły w mięso. Pieczcie w naczyniu pod przykryciem w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie w temp. 150C przez 20 minut. Przez
Zasmakuj Kuchniczas przejść do jedzenia. Poczciwa zupa, a w zasadzie kociołek, bo gęsto w nim od żeberek, ziemniaków i wszelakiego dobra innego Idealna na smutaski, treściwa i taka jaką my lubimy najbardziej . Żeberko zawsze jest na topie i nie ważne czy wędzone, pieczone czy gotowane.. Niezmiennie z niecierpliwością wyczekiwane. Polecam to proste danie, zaliczam(...)jednak coś tam chlupie i jest bez zagęstników, prosta kuchnia wiejska, do syta … składniki na około 3 osoby: 0,6 kg żeberek ekstra mięsnych 4-5 ziemniaków 2 łyżki kaszy wiejskiej ( surowej ) 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 cebule korzeń pietruszki, dość duży 2,5 litra rosołu lub wywaru na kościach wieprzowych (można użyć kostki rosołowej „na żeberkach
Ogrodnik w podróży