osolonej wodzie przez 20-25 minut, następnie odlewamy wodę, dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz masło i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree, dokładnie mieszamy. Jeżeli nie jest zbyt gęste możemy odparować przez 1-2 minuty. Pieczony dorsz Filet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym oraz posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mango Papajazdecydowanie pulchniejsze i delikatniejsze w smaku. Uwaga! Danie mało raczej zdrowe, mimo dodatku cukinii i szpinaku;) Chcąc je uzdrowić należałoby placki piec w piekarniku, a nie na patelni:) Składniki na 2-3 porcje: ok. 700 g obranych ziemniaków kawałek cukinii jajko duże cebula 2-3 łyżki mąki orkiszowej tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny olej Szpinakowy
Zdrowa Kuchnia Sowybawet też coś będzie ;) Składniki: 1 l rosołu 1 marchewka nieduży kawałek selera 2 małe ziemniaki 3-4 buraczki czerwone sól, pieprz ząbek czosnku łyżka śmietany 12% ocet jabłkowy Wykonanie: Buraczki obrać, umyć. Każdy owinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku - do miękkości. Warzywa pokroić w kostkę - gotować w rosole, aż zmięknąć. Upieczone
kolorowotorcikowoCzasami mam na tygodniu ochotę na coś innego niż zwykłe kotlety czy pieczone mięsiwa. Pewnego dnia pomyślałam, że mogę zrobić na obiad coś czego jeszcze nie próbowałam, a zawsze miałam na to ochotę. Mimo, że to bardzo popularne danie i wiele osób pomyśli sobie: "nigdy nie robiła faszerowanej piersi z kurczaka?", odpowiadam nie, nie robiłam. Zawsze wydawało(...)spinamy za pomocą wykałaczek. 4. Faszerowane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, posypujemy przyprawą do kurczaka i ziołami. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 20 minut. Piersi z kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sosem z kurek
Pasja Smakuzalewy, ale jej nie wylewać! Połowę ziemniaków rozłożyć na dnie naczynia, na nich rozłożyć cebulę i fileciki anchois. I przykryć resztą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z pieprzem i zalewą z anchois. Zalać nią zapiekankę i posypać bułką tartą. Piec przez ok. 50-60 min. w temperaturze 200 st.C
Pasja Smakuzmielić na górę przyprawę do kawy i deserów . Forma silikonowa 23*29 cm. Ps. Metalową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli twaróg jest grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków
Ala piecze i gotujeśniadanie i upiekłam na śniadanie formowane, puszyste bułki ziemniaczane według przepisu Onijki z Instagrama. Piekłam podobne już kiedyś ( klik ), ale nie miały tak ładnego kształtu. Zmieniłam go nieco w porównaniu z propozycją autorki przepisu. Składniki (na 9 bułek): 250-270 g ugotowanych ziemniaków 600 g mąki pszennej (użyłam orkiszowej typ 630) 100 ml zimnego mleka 200 ml gorącej wody(...)dużej miski i ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę. Mleko połączyć z wodą, wsypać sól i dodać miód. Wymieszać. Wkruszyć drożdże i rozmieszać. Od razu wlać do mąki i ziemniaków. Wyrobić. Ciasto będzie trochę przyklejać się do rąk. Wlać olej i dobrze wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić
Weekendy w domu i ogrodziepowstały czasach wiktoriańskiej Anglii. Ówczesne muffinki wyglądały zupełnie inaczej niż te, które znamy i sami pieczemy. W tamtych czasach muffinki piekło się z resztek z pańskiego stołu. W ich skład wchodziły resztki chleba, masła, surowego ciasta i ugotowanych tłuczonych ziemniaków. Z tych składników powstawało ciasto, z którego formowało się placki, a następnie smażyło. Muffinki były miękkie w środku i chrupiące(...)kształt muffinki, jaki znamy teraz, odpowiedzialni są Amerykanie. To właśnie oni zaczęli wypiekać muffinki w pojedynczych foremkach. Dzięki temu wyglądały jak małe ciasta. Drożdże zastąpiono proszkiem do pieczenia. Obecnie muffinki to narodowy wypiek Amerykanów, z którego są bardzo dumni. To stały element amerykańskiego śniadania. W Nowym Jorku, czyli Wielkim Jabłku, można spróbować najlepszych w całym kraju muffinek z jabłkami
My Chcemy Jeśćnaszej makaronowej zapiekanki z brokułem i kurczakiem możecie wykorzystać dowolny rodzaj makaronu - wykorzystajcie ten, który akurat macie w szafce. W przepisie doskonale sprawdzi się mięso z rosołu lub resztki pieczonego kurczaka. Jeśli wolicie, mięso możecie zastąpić ulubioną wędliną lub podsmażonym na chrupko boczkiem. Do zapiekanki makaronowej z serem możecie też użyć większej ilości warzyw, dobrze smakuje też w wersji(...)rodziny. Zapiekany makaron dobrze smakuje z sałatą lub zestawem surówek. Polecam, smacznego:) Polecam też moją zapiekankę gyros z kurczakiem i ziemniakami : Przepis na zapiekankę makaronową z brokułem i kurczakiem, składniki: ok. 250 g makaronu, ok. 400 g ugotowanego lub pieczonego mięsa z kurczaka, mały por lub cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1/2-3/4 małego brokułu, marchewka, opcjonalnie na sos beszamelowy
Lekcje w kuchnizamiast obsmażania każdego plastra karkówki, upiekłam ułożoną karkówkę plaster przy plastrze. Mój sposób jest szybszy, cierpliwym polecam obsmażanie. Podczas pieczenia powstaje delikatny sos pieczarkowo-pomidorowy, lekko zagęszczony i lekko słodko-kwaśny. Taka karkówka idealnie smakuje z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: – 1,5 kg karkówki – 1 kg pieczarek(...)wszedł pomiędzy każdy plaster. – Cebulę obrać i pokroić w plastry. Pieczarki umyć i pociąć na plasterki. – Mięso posypać cebulą i pieczarkami. – Piec przez 2 godziny w zamkniętym naczyniu, w temp. 220 st.C
To co kochamWszystkie potrawy są świetnie podzielone. Pyszne przystawki Gwóźdź programu Dania wegetariańskie i wegańskie Zjawiskowe ziemniaki Wspaniałe warzywa Smakowite sosy i wszelkie dodatki Kreatywne resztki Doskonałe świąteczne desery Popołudniowa herbatka i łakocie Śliczne i smaczne prezenty Popisowe sałatki Dipy, zagryzki i przekąski Idealne drinki Poradnik pieczenia mięsa Jak widzicie mamy tu dużą różnorodność. W dziale przystawki znajdziemy coś prostego, mało wyszukanego(...)czas temu. W temacie gwóźdź programu mam do wyboru każdy rodzaj pieczonego mięsa, począwszy od kurczaka, skończywszy na jagnięcinie. Długo bym mogła opowiadać, ale propozycji jest tak dużo i są tak różnorodne, że można się się przykleić do książki na bardzo długo. Świetne propozycje przygotowania warzyw, ziemniaków, czy słodki zawrót głowy działu deserów. Ja od trzech miesięcy nie potrafię
Blondynka Gotujerodzinie. Mięso zawsze wychodzi miękkie, soczyste oraz niezwykle aromatyczne. Kremowy sos pomidorowy świetnie komponuje się z makaronem, ziemniakami lub dowolną kaszą, czy też ryżem. Prosto i smacznie. Smacznego! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut Czas oczekiwania: minimum 60 minut Czas pieczenia: 60 minut Kurczak w marynacie pomidorowej - składniki: 500g pałek z kurczaka (lub innych części z kurczaka) Marynata
Di gotujejako samodzielne danie z sosem lub skwarkami, ale też są dobrym dodatkiem do gulaszu czy pieczeni. Ja lubię też dodawać do nich buraczki. A część rodzinki lubi podsmażyć sobie wieczorem nadwyżkę z obiadu ;) Strzeżcie się przed ciepłymi ziemniakami! I długim zagniataniem ciasta. Pierwszy raz robiłam kopytka, ze świeżo ugotowanych ziemniaków i wciągnęły mi strasznie dużo mąki
W kuchni bez szafekindyka. Skropić oliwą z oliwy i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180º. W połowie pieczenia mięso obrócić. Zrobić sałatkę. Do miski podrzeć liście sałaty. Pomidora pokroić w kawałki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Skropić cytryną. Na talerzu uformować ziemniaki w formie stożka. Zrobić dziurę pośrodku. Dodać pokrojony koperek. Polać sosem pieczarkowym wierzch ziemniaków i talerz dookoła. Na boku
kuchniabellissima.wordpress.com