się wydarzyło. Jadłam cudowną jajecznicę z kurkami, die tetyczne zapiekanki, gdy byłam chora kanapkę cebulowo - serową (której zdecydowanie nie polecam przed pracą) i przepyszną ka napkę caprese. Troszk ę piekła m zrobiła cudowną ciabat tę, która zniknęła w 30 minut, chlebek bananowy, który smakował jak ciasto, ch leb w 10 minut, a ta kże 2 tar ty: brokułową oraz(...)domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej oraz kurczaka pieczonego z ziemniaczkami i nieobranym czosnkiem. mmm... ale to były pyszności. Ale nie zabrakło też fast foodów. Pizza dietetyczna
Brzuszki ŁakomczuszkiPieczeń z kurczaka wzbogacona kolorowymi paprykami i serem to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna przekąska na każdą imprezę lub dodatek do kanapek. Składniki: 1kg mięsa z uda kurczaka (waga po obraniu bez kości) 300g żółtego sera 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Masę mięsną przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 12 cm wysmarowanej masłem i wyłożoną folią do pieczenia. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyprzygotowanie. Nie zawiedziecie się! A jestem pewna, że już nigdy nie wyrzucicie obierek do kosza :). Pamiętajcie, żeby warzywa dokładnie wyszorować przed obieraniem! Składniki: – obierki z wyszorowanych 4-5 ziemniaków (lub pietruszki, marchewki, selera…) – 2 łyżki oliwy – na czubku noża papryka słodka – na czubku noża asafetyda lub czosnek w proszku – szczypta papryki ostrej – sól(...)wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by na siebie nie nachodziły. Posypujemy solą i pieprzem, pieczemy w 180 stopniach 8-12 minut, w zależności od tego jak bardzo chrupkie chcemy je otrzymać. Smacznego! Artykuł Zdrowe FIT chipsy z obierek ziemniaków i warzyw korzeniowych pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongmną chodziło. Domowej roboty, jest znacznie lepsza od tej, którą możesz znać ze sklepowych półek 😉 Z czym jeść pieczoną fasolę? Najbardziej lubię zapodać ją sobie z pieczywem lub na pieczywie. Tak też Tobie polecam. Oczywiście możesz również do niej ugotować ziemniaki lub jakieś kluseczki. Ukręcić surówkę lub sałatkę. Stworzyć bogatszy obiad. Dla mnie jednak najlepszą opcją, jest ta najprostsza(...)mój poradnik pt. “ Jak ugotować fasolę i inne strączki “. Jeśli jednak upierasz się przy puszkach, to w miejsce 200g suchej fasoli, użyj 2 puszek gotowej. Artykuł Fasola pieczona w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendmankiedykolwiek próbował pieczonych batatów, ten wie, że smakują obłędnie. To, co powstaje z tego niezwykłego warzywa, przy użyciu tak niewielu składników, jest niesamowite. Słodycz ziemniaków doskonale przełamuje gruboziarnista sól morska, zaś polski akcent w postaci czarnuszki nadaje im delikatnej pikanterii, muskającej lekko nasze kubki smakowe. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to biegiem do zieleniaka po słodkie ziemniaki, będzie(...)wodą, by nam nie sczerniały podczas krojenia. Przygotowane kawałki dokładnie osuszamy, smarujemy oliwą, solimy i obtaczamy w czarnuszce. Następnie przygotowane bataty wysypujemy na blachę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy 20-30 minut
Food Squareanyżkowo fenkułu i cynamonu. Połączenie może wydawać się zaskakujące, ale zapewniam smakują wybornie. Do pieczenia placków dodatkowo wrzuć na patelnię kilka gwiazdek anyżku, a dom wypełni cudny korzenny zapach. Idealne zimowe placuszki..Do placków podałam chrzanowy dip. Polecam, przepis koniecznie do przetestowania! Składniki: 400 g ziemniaków 1 duży fenkuł 1 jajko 1 łyżka mąki olej do smażenia 150 g jogurtu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką to bardzo łatwy obiad wypełniony aromatycznymi przyprawami i warzywnymi smakami. Kiedyś nie widziałam nic o kuchni afrykańskiej i teraz pewnie jest to jeszcze zaledwie parę procent, ale jest ona moim zdaniem bardzo ciekawa i może nawet bardziej podobna do kuchni polskiej niż mogłoby nam się wydawać. Przepis jest wegański i może być też(...)też zamrozić i przechowywać na wypadek braku czasu na gotowanie. Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką Chlebek: Dojrzały zakwas (opcjonalnie)* 40 g Drożdże (świeże) 5 g Woda* 50 ml Cukier 1/3 łyżeczki Sól 1/3 łyżeczki Ocet jabłkowy 1 łyżeczka Proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki Potrawka: Oliwa 20 g Czosnek 4 ząbki Imbir kawałek wielkości kciuka Chili 2 sztuki Cebula
rabarbarowomyję, odłamuję zdrewniałe końce (szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część) .Zielonych szparagów nie obieramy. Ziemniaki i bataty obieram, kroję w kostkę, wkładam do miski, dodaję oliwy z oliwek i dokładnie mieszam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na górę układam szparagi i wstawiam do piekarnika. Szparagi wyjmuję po 10 minutach a resztę po kolejnych 20/30(...)zieloną cebulkę szatkuję, dodaję ugotowane brokuły i groszek, upieczone szparagi - pokrojone na kawałki), uprażony słonecznik, olej lniany, sok z cytryny. Można doprawić solą i pieprzem. Podaję z upieczonymi ciepłymi ziemniakami i batatami. Jeśli zostanie można wszystko wymieszać i zjeść na kolację na zimno
Szkrab Je SamNajpopularniejsze placki warzywne to te zrobione z tartych ziemniaków. Większość z nas je uwielbia, jednak placki warzywne można też przygotować z innych warzyw. Na przykład cukinii lub dyni, a ja ostatnio zrobiłam placki brokułowe. Do zrobienia tych placków, oprócz podstawowego składnika, którym jest brokuł dodałam jeszcze dwa starte ziemniaki. Placki brokułowe to świetny pomysł na letni, bezmięsny obiad, a przygotowuje(...)placki z brokułu można również upiec w piekarniku, wówczas układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 st.C. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Placki brokułowe: 1 brokuł (500 g) 2 średniej wielkości ziemniaki (200 g) 1 nieduża cebula 50 g startego żółtego sera 1 duże jajko lub 2 mniejsze
Danka Pichciprzesadzajcie z soleniem nuggetsów. Nuggetsy najlepiej smakują z pieczonymi frytkami. Przepis na chrupiące nuggetsy wchodzi w skład pięciu lanczy z zestawu “Najprostsze menu na tydzień” . Składniki: Nuggetsy 500 g polędwiczek z indyka lub kurczaka 2 szklanki migdałów 1 duże jajko lub dwa małe Sól Pieprz Frytki 500 g ziemniaków 1 łyżka oregano 1 łyżeczka soli 2 łyżki(...)sałata, pomidor, ogórek Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Umyj ziemniaki, nie obieraj, pokrój w plastry a potem na frytki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem. Posól, posyp oregano, polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj, rozłóż równomiernie na blaszce. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia. Krok 2 Następnie osusz mięso ręcznikiem, pokrój na zgrabne
Niedzielny kucharzwiem, że takie przepisy lubicie – ja też! Przez to, że są pieczone w piekarniku, nie są tak nasiąknięte tłuszczem, chociaż na patelni również można je smażyć. Kotleciki z kurczaka z pieczarkami są niezwykle soczyste i delikatne. Podawajcie je w towarzystwie ziemniaków, pieczywa lub jedźcie po prostu same. Możecie również przygotować je na imprezę (tutaj najlepiej podać
Kuchnia Bazyliinaczyniu żaroodpornym. Jajko mieszamy z jogurtem, dodajemy marchew z cebulą, curry, sól i pieprz. Tak przygotowaną masę wykładamy na kotleciki. Pieczemy bez przykrycia w temp. ok 180 stopni C ok. 30 minut. Puree kalafiorowe Składniki: mały kalafior 2 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki masła lub margaryny łyżka mleka łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora
e-PrzepisyKulinarnektóre w podhalańskich restauracjach cieszy się wciąż nieustającą popularnością. Moskole można wypiekać tradycyjnie na rozgrzanych blachach pieca kuchennego lub na suchej patelni. Doskonale smakują podane na ciepło z masłem czosnkowym lub sosem żurawionwym. składniki na około 20 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 200-300 g mąki pszennej 1 jajko sól masło czosnkowe 100 g miękkiego masła 2 ząbki(...)ziemniaki, do ziemniaków dodajemy jajko, wsypujemy mąkę oraz sól. Ze wszystkich składników wyrabiamy dłonią ciasto o jednolitej konsystencji, które łatwo będzie odchodziło od ręki, gdy ciasto będzie zbyt wilgotne, dosypujemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta, odrywamy z niego niewielkie kawałki i formujemy placki o grubości 1cm a następnie układamy je na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu i pieczemy
Smakowite Dania