false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1 słoik Mieszanki marchew, groszek, kukurydza (460g) Orzech 1-2 ogórki konserwowe z chilli Orzech 1 ugotowany ziemniak (użyłam ziemniaka z obiadu) 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 pomidorki koktajlowe szczypiorek sól, pieprz do smaku 1. Z tortilli wyciąć 4 kółka - ja złożyłam ją na 4 (jak naleśnika(...)grzanie góra-dół) na ok 10 min - miseczki mają się zrobić sztywne, ale trzeb uważać, gdyż jeśli będą się piekły za długo to mogę się później kruszyć). 2. Przygotować sałatkę: mieszankę warzywną odsączyć z zalewy na sitku. Ogórki i ziemniaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać majonez i musztardę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku
Kto ugości moich gości?Odcinam brzegi, nakłuwam spód widelcem. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15 minut góra dół. Bób gotuję w osolonej wodzie około pięć minut ma być aldente. Obieram z łupinek. Parówki kroję na plasterki i przesmażam na oleju na patelni. Ziemniaki obieram i gotuję. Odcedzam, do lekko przestudzonych ale ciepłych dodaję masło, jajko, czosnek posiekany
wesoła kuchniaBardzo lubię klasyczne kotlety z mięsa mielonego, ale czasem szukam sposobów, by je urozmaicić. Stąd wzięły się mielone pieczone w plastrach boczku Pomysł może się okazać szczególnie przydatny, gdy zjadą się goście i trzeba przygotować obiad dla większej ilości osób – w piekarniku przygotujesz jednocześnie więcej mielonych niż na patelni i to bez obaw, że zapełnisz dom zapachem(...)temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią (im większe kotlety, tym dłuższy czas pieczenia) . Ilość kotletów z tych składników uzależniona jest od wielkości formowanych wałeczków. Z 400 g mięsa wyszło mi 10 sztuk, ale możesz zrobić mniejsze i więcej, zależnie od Twoich potrzeb Pasują do… ziemniaków, ryżu, kaszy, surówki, sałatki obiadowej, duszonych pieczarek lub warzyw. Dania
Kulinarny S.O.S.Bardzo lubię klasyczne kotlety z mięsa mielonego, ale czasem szukam sposobów, by je urozmaicić. Stąd wzięły się mielone pieczone w plastrach boczku Pomysł może się okazać szczególnie przydatny, gdy zjadą się goście i trzeba przygotować obiad dla większej ilości osób – w piekarniku przygotujesz jednocześnie więcej mielonych niż na patelni i to bez obaw, że zapełnisz dom zapachem(...)temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią (im większe kotlety, tym dłuższy czas pieczenia) . Ilość kotletów z tych składników uzależniona jest od wielkości formowanych wałeczków. Z 400 g mięsa wyszło mi 10 sztuk, ale możesz zrobić mniejsze i więcej, zależnie od Twoich potrzeb Pasują do… ziemniaków, ryżu, kaszy, surówki, sałatki obiadowej, duszonych pieczarek lub warzyw. Dania
Kulinarne S.O.S.Sezonowa, pyszna zupa krem z dyni z dodatkiem ziemniaków. Podana z kwaśną śmietaną i chrupiącącymi grzankami. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: łatwe SKŁADNIKI : chleb 1kg dyni (waga po pokrojeniu) 250g ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kawałek korzenia imbiru 700ml bulionu warzywnego 200g śmietany 18% 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka kurkumy(...)grzanek. Chleb kroimy w małe kwadraciki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor. 2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ząbek czosnku trochę startego korzenia imbiru i kurkumę. 3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Całość podsmażamy przez chwilę.Wlewamy bulion warzywny, przykrywamy i gotujemy przez
karolgotujepieczenia wykorzystałam schab ukrojony od strony karkówki, ta cześć schabu jest bardziej miękka i krucha. Oczywiście chuda karkówka również się sprawdzi. Na niedzielny obiad w gronie rodziny albo dla gości - danie doskonałe. Zachęcam do zrobienia;) Składniki (na 6-7 porcji): ok. 750g schabu lub chudej karkówki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego czerwona papryka 3 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 6 ziemniaków(...)ziołowym, solą, czerwoną papryką, listkami rozmarynu i ostawić na 30 minut. Ziemniaki i marchew obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew w większe kawałki. Warzywa wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Czosnek pokroić w plastry, rozłożyć na mięsie. Do rękawa do pieczenia włożyć mięso, warzywa, zawiązać z obu stron. Rękaw nakłuć z wierzchu w kilku miejscach. Wstawić
Obiad gotowyczosnaczkiem Placki ziemniaczane z cukinią i papryczkami padron Sałatka z jarmużem i młodymi ziemniakami Serca drobiowe i młoda kapusta Leczo z rzodkiewkami Szparagi z młodymi ziemniakami Młoda kapusta zasmażana Kasza pęczak z truskawkami Paella z cukinią Zapiekanka chlebowa z pieczarkami Boczniaki jak schabowe Pieczona rzodkiewka – post dr Dąbrowskiej Zapiekanka chlebowa z brokułem pod beszamelem Ryż z brokułami Makaron
Dorota Smakujekońcu nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować w kuchni. Składniki: 3 kiełbasy, papryka czerwona, papryka żółta, 2 puszki pomidorów krojonych, 4 jajka, 400 g upieczonych ziemniaków (mogą być gotowe mrożone, upieczone w piekarniku), 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, przyprawy: sól, pieprz, bazylia, koperek, odrobina oleju do smażenia. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kiełbasę pokrój(...)oleju. Całość posól. Dodaj pomidory i przyprawy. Duś całość przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj ziemniaki i koncentrat pomidorowy, aby zagęścić sos. Przełóż potrawę do naczyń żaroodpornych. Na każdym z nich umieść jajko. Piecz około 10 minut, aż jajko się zetnie, a żółtko będzie płynne. >> Zobacz też: Jak przechowywać jajka? Zrób to poprawnie! Artykuł Szakszuka
Rozdomowionajordańskie to mansaf, czyli jagnięcina z ryżem i specjalnym sosem z suszonego nabiału. Na pustyni Beduini gotują zarb w wyjątkowym piecu beduińskim. Kolację zaczyna się przygotowywać od wykopania dziury w piasku i zapaleniu w nim ogniska. Mięso i ziemniaki są potem umieszczane nad żarem i zakopywanie w piasku. Po kilku godzinach wolnego gotowania mamy wyjątkowe danie. Najpyszniejsze, jakie jadłam
Ugotowane pozamiatanePosypujemy przyprawami i pod przykryciem wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 godziny. Obok możemy wstawić naczynie z ziemniakami do obiadu . Ziemniaczki obieramy , kroimy w ćwiartki, posypujemy przyprawami, skrapiamy olejem i podlewamy niewielką ilością wody. i pieczemy pod folią aluminiową, pod koniec folię zdejmujemy
Gotowanie jest łatwerazem z winem wlej tylko pół szklanki wody, dopraw jak wyżej, wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego, na sosie ułóż kurczaka. Piecz w temp. 190 stopni przez pół godziny. Rada: tak przyrządzonego kurczaka najbardziej lubimy ze świeżą bagietką lub ziemniakami puree. Już na talerzu można posypać świeżą natką pietruszki. Artykuł Kurczak w sosie cebulowym. Pyszne danie, które można zrobić
Kulinarna Polskaśrednie ziemniaki ugotowane 1 mała cukinia 5 jajek 180 gram żółtego sera 135 dag sera kanapkowego (ala feta) sól pieprz szczypta ostrej papryki Przygotowanie Sery wymieszać z jajkiem. Cukinię zetrzeć na grubym oczku i przesmażyć na maśle. Dodać ziemniaki i smażyć razem chwilę. Odstawić do ostygnięcia. Paprykę pokroić w kostkę i wszystko razem wymieszać. Doprawić przyprawami. Piec w piekarniku
Wasze Przepisybędzie smacznie i bez niego. Pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem są proste, aromatyczne i pyszne. Wspaniale smakują z ziemniakami, kaszą, kluskami (np. śląskimi) lub ryżem. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na klopsiki :) Polecam również moją pyszną pieczeń z mięsa mielonego: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pulpeciki w sosie musztardowym z koperkiem, składniki: na pulpety
Lekcje w kuchniżółty – 200 g sól pieprz szczypiorek – pęczek masło Przygotowanie 1 Ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka, Zalewamy wodą, dodajemy łyżkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 10 minut. Po ugotowaniu odlewamy wodę i ziemniaki odstawiamy na bok. 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy na łyżce masła. 3. Pieczarki(...)Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Na dnie układamy połowę ugotowanych ziemniaków. Następnie rozprowadzamy wymieszane ze śmietaną pieczarki. 7. Na pieczarki wykładamy szynkę w plastrach i ponownie warstwa ziemniaków. 8. Ziemniaki posypujemy serem, a na ser wbijamy jajka. 9. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, do momentu, aż jajka się zetną
Alle Dobre!Zwykle kojarzona z zapachem dymu, jedzona na zimno, jako przekąska. U nas, już jako propozycja obiadowa, zachwyca i uzależnia - SMAŻONA MAKRELA. Artykuł SMAŻONA MAKRELA pochodzi z
COOKMAGAZINEkoniec dorzuciłam kilka małych ogórków kiszonych, które wspaniale podkręcają smak w gulaszach wołowych i wieprzowych. Danie świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na gulasz :) Polecam również moją karkówkę pieczoną w plastrach po myśliwsku: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Gulasz z karkówki po myśliwsku, składniki
Lekcje w kuchnimintaj, a także łosoś lub pstrąg łososiowy. Ryba zapiekana w śmietanie smakuje zupełnie inaczej niż zwykle. Podajcie ją z ziemniakami, frytkami lub ryżem i chrupiącą surówką. Smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z rybą :) Polecam również moją rybę pieczoną na ryżu z warzywami: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ryba zapiekana w śmietanie, składniki: duży filet z halibuta
Lekcje w kuchniżółtym serem, posmarować z wierzchu majonezem. 4. Naczynie przykryć pokrywką lub folią, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st.C góra-dół. Piec około półtorej godziny, po czym zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 20-30 minut. 5. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, pieczywem lub ryżem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniczekoladą 2. pieczone frytki z czosnkiem i oregano 3. kanapkowa pasta z ciecierzycy z marchewką i szpinakiem 4. ziemniaczane kotlety ze szpinakiem, groszkiem i mozzarellą 5. zapiekane tortille z warzywami z curry 6. pieczona ciecierzyca czosnkowo koperkowa 7. ryż z brokułami i serem 8. kotlety z kaszy jaglanej z warzywami 9. ziemniaki ze szparagami i łososiem
Cooking for Emilygrudek. Wlać na polędwiczki, posypać zmielonym grubo pieprzem kolorowym. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić naczynie i piec około 45 minut na rumiany wierzch zapiekanki, trochę wystudzić przed podaniem, można podać z sosem musztardowym do ziemniaków na obiad - bardzo smaczna, sycąca, łatwa, szybka a`la zapiekanka z polędwiczek od schabu jest doskonałą potrawą i na obiad
W Mojej Kuchni Lubięłyżka przyprawy do kurczaka · 1 łyżka przyprawy do ziemniaków · Sól · ½ brokuł · ½ sera feta · 5 ziemniaków dużych · ½ opakowania marchewek mini(...)mięso i zawijamy w boczek. 4. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków. 5. Na ziemniakach układamy obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz marchewki. 6. Ostatnią warstwą są filety zawinięte w boczku. 7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym 30 minut
Kulinarna ChwilaCarcassonne z tego składała się nasza dieta - pyszne i śmiesznie tanie wino i do tego bagietka, lub jeszcze lepszy " flute ". Z pieczeniem bagietek nie będę się mierzyć, ale mam dla Was kilka innych przepisów w zanadrzu ;) Łosoś pieczony w porach Składniki na 4 porcje: 4 filety z łososia 2-3 duże pory 1-2 cytryny (w zależności(...)góry i zagnieść razem formując kieszonki - papiloty. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12 minut. Upieczonego łososia w porach przełożyć na talerz wraz z plasterkami cytryny i podawać z ziemniakami i zielonymi warzywami lub ulubioną sałatą. Smacznego
Codzienne Gotowanieśrednich oczkach. Cebulę siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, wytapiamy tłuszcz, następnie dodajemy cebulę, szklimy. Zmielone ziemniaki z serem mieszamy z boczkiem, cebulą i majerankiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W formie do pieczenia rozkładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i chwilę podpiekamy w 200°C. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Całość pieczemy 25 minut
R'n'G Kitchenuwodzą, natomiast aromat przywodzi na myśl beztroskie dzieciństwo. Lato, ukrop nie tylko na dworze, także w kuchni, gdzie na piecu przygotowywało się obiady. Ta magia babcinych potraw często przemycana jest w naszej kuchni. Składniki: Kopytka: 500 g ziemniaków 4 łyżki oleju 4 szalotki 1 jajko 200 g mąki sól Kapusta: 1/2 małej główki białej kapusty 1 marchew
R'n'G Kitchennaczynia i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na minimum 30 minut. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi z powierzchni ziemniaków i frytyki będą bardziej chrupiące. Piekarnik nagrzać do 220 stopni – funkcja góra – dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia W miseczce wymieszać mąkę i mieszankę przypraw toskańskich lub innych ulubionych. Frytki odsączamy z nadmiaru wody przy użyciu ręczniczków papierowych
I LOVE LIFEtermoobiegiem ), piec 30 minut . Temperaturę zmniejszyć do 180 o C , zdjąć folię, piec dalej około 60 minut . W trakcie pieczenia mięso kurczaka kilka razy odwrócić i polać wytworzonym sosem. Pikantne podudzia z kurczaka podawać na gorąco z ziemniakami z wody i surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pikantne podudzia kurczaka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparysize:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, polewamy roztopionym masłem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 25 minut w 180°C (termoobieg), często mieszamy. Podajemy osączone na papierowym ręczniku
R'n'G KitchenJeśli jest potrzeba, to jeszcze doprawić. W naczyniu żaroodpornym, ułożyć warstwę ziemniaków i posolić. Następnie, ułożyć warstwę mięsa. Ponownie warstwę ziemniaków i znów warstwę mięsa. Wierzch posypać utartym serem żółtym. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec 20-25 minut
Agusiowe smakołykipieprzu wymieszać dokładnie i wylać n patelnię. Podgrzać i wylać na mięso. Pieczenie – piekarnik rozgrzać do 180 C i piec 35 minut. Naczynie musi być przykryte. To danie jest idealne na imprezy lub na obiad podane z ziemniaki lub makaronem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńfileta pieczonego · 2 duże marchewki · 1 duża pietruszka · 4 ogórki kiszone · 1 średni przecier pomidorowy · 2 kostki rosołowe · 5 ziemniaków
Kulinarna Chwilaplastry (nie za grube). Skladniki marynaty łączymy ze sobą a następnie mieszamy z ziemniakami 4. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy ziemniaki a następnie plastry karkówki. Ja jeszcze wlewam do naczynia ok 1/3 szklanki zimnej wody Zamykam naczynie 5. Piekę w piekarniku w 180 stopniach przez 60 min a nastepie w 200 stopniach jeszcze ok 20 min . 6.Podaj
Gotowanie PatkiNie samym ciastem żyje człowiek. Od czasu do czasu trzeba przekąsić coś warzywnego i zdrowego. Mogą być frytki. I nie mowię tutaj o tłustym fastfoodzie z
dolcevitainmykitchenwierzchu poukładać kawałki ryby i lekko je wdusić w sos. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 5-6 minut, do czasu aż sos zgęstnieje. Podawać danie np. z ryżem, kaszą lub ziemniakami z wody. Smacznego! Jeśli macie dość dużą patelnię, to możecie pominąć etap zapiekania ryby w piekarniku i całość podusić przez kilkanaście
Kulinarne Przebojemniejsze cząstki i ugotuj do miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj na purée. Dodaj mąkę, Vegetę Natur do ziemniaków z ziołami oraz oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie łyżką i kolejno rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując pizzę o średnicy ok. 30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200'C i piecz przez 15 minut. W tym czasie
Food Squareścisła można dodać bułkę lub kaszę- dokładnie wyrobić Masę przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm wyłożonej papierem Piekłam w temp. 180*C przez 1 godzinę. Można również podać na ciepło na obiad do surówki i ziemniaków
Proste PotrawyWreszcie, pewnego chłodnego wieczoru, postanowiłam zrobić fusię na późny obiad chłopakom. Zrobiłam. Podałam z pieczoną kiełbaską. Kiedy postawiłam talerze na stole, Dario zapytał: - A co to jest? - Fusia. – odparłam spokojnie. - Aaaa…. – stwierdził filozoficznie mąż – może być i fusia, ale z tej fusi najlepsze są ziemniaki… Uśmialiśmy się później, kiedy mu wyjaśniłam,że ta tajemniczo brzmiąca nazwa odnosi się
W mojej kuchniopakowanie zawierało 1 kg mieszanki) 5 g drożdży instant dodałam: 2 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki oliwy, 1 przetarty gotowany ziemniak ok. 300 ml letniej wody, łyżeczkę miodu Przygotowanie : Postąpiłam zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu mieszanki Chleb piekłam w garnku żeliwnym, na kamieniu. Mogłam przykryć wierzch chleba, bo przypiekł się ciut za mocno. Ale to nie wpłynęło
Proste Potrawysmażę na rumiano. Dodaję świeży szpinak. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Mieszam. Szczypiorek myję a następnie drobno siekamy. Do ziemniaków dodaję mięso ze szpinakiem, mieszam. Dodaję składniki sosu mieszam. Przekładam do formy do zapiekania. Posypuję serem tartym. Piekę ok 25 min w 200 stopniach. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkiplastry. Rybę dzielimy na kawałki, pora kroimy w półplasterki. Koperek siekamy. Śmietanę, jajka, koper, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Ziemniaki rozkładamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na nich układamy rybę i pora. Całość zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez około 30 min w temp 180 C (zapomniałam przykryć i dlatego por się lekko przypalił). [caption id="attachment
e-PrzepisyKulinarnekoniecznie - to bardzo proste! - nie kleją się do siebie - są rumiane i chrupiące Idealnie byłoby podać je z pieczonymi pstrągami - przepis :-) Czas przygotowywania: do 10 minut Smażenie: 20-25 minut Ilość porcji: 4 Składniki: • 1 kg ziemniaków - u mnie odmiana Sante • szklanka oleju - 250 ml • sól - dowolnie Będziesz potrzebować również dużą patelnię z grubym dnem
AniaGotuje.plZapraszam na zupę buraczkową z pieczonego buraczka. Bardzo często, gdy coś piekę to wrzucam również do piekarnika buraczka szczelnie zawiniętego w folię aluminiową. Dzięki temu mam już przygotowaną bazę do zupy lub koktajlu- praktycznie buraczek piecze się przy okazji. Polecam Składniki: 2 średnie upieczone buraczki 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 4 średnie ziemniaki 0,5 l bulionu sól
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzemieszać, posypać przyprawą shoarma ugotowany kalafior w osolonej wodzie odcedzić dobrze na durszlaku, podzielić na drobne cząstki i rozłożyć na ziemniakach, posypać papryką ostrą na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, kroić lekko przestudzone - pyszne danie i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętymianku ROZTRZEP JAJKA i wymieszaj sosem chili, starty parmezan połącz z solą i tymiankiem, rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. ZIEMNIAKI JUŻ POKROJONE obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w parmezanie i kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz do tego zrobić jakiś sos lub majonez , ja zrobiłam właśnie majonez, a ta mega ceramiczna miseczka jest
Kuchnia bezglutenowa Lolizdrowe! Składniki filet z indyka pół brokuła jeden duży batat cebula czerwona kilka pomidorków koktajlowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obieramy słodkiego ziemniaka i kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Indyka kroimy w kostkę, posypujemy curry imbirem i słodką papryką, polewamy oliwą z oliwek. Brokuła
Delusional TrineWarzywa pieczone trochę przypominaja frytki, ale robione w domu są zdrowsze, bo możemy kontrolować ilość tłuszczu użytego. Składniki: marchewka, ziemniaki, buraki, olej lub oliwa z oliwek, sól. Przygotowanie: warzywa obrać, umyć i ugotować al dente. Następnie pokroić w mniejsze kawałki ulózyc na brytfance, skropić oliwą lub olejem, posolić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać
Państwo Wojtczuk gotująparze), odcedzić i rozgnieść widelcem. Jajka rozbić i dokładnie wymieszać. Kolendrę, dymkę oraz szpinak dodać do jajek wraz z ziemniakami, papryczką i kurkumą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysmarować oliwą naczynie, którym będziemy smażyć i piec frittatę. Rozgrzać, wylać masę i smażyć na średnim ogniu przez 6 - 8 minut. Następnie wstawić do piekarnika włączonego na opcji grill
Moja Mama Gotujeszybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić na drugi dzień pod przykryciem w lodówce bigos z golonkami przełożyć do blaszki, piec w piekarniku w 200 C około 25 minut - smaczny bigos na sycący obiad z golonką podany z ziemniakami tłuczonymi...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzmięknie. Formę do zapiekanki wysmarować masłem, rozłożyć połowę ziemniaków. Obsypać ziołami prowansalskimi i obsypać połową sera. Rozłożyć obgotowany brokuł, resztę ziemniaków, pozostały ser. Przygotowanie sosu – śmietanę wymieszać z jajkami. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wylać wszystko na zapiekankę. Pieczenie – wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 30 minut. Nie przykrywać !!! Smacznego, polecam jest pyszna
Kuchnia Pokoleńtalarki 5. W naczyniu żaroodpornym lub w brytfance wykładamy na około warzywa a w środek pionowo układamy nasze ziemniaki, posypujemy serkiem solimy i dodajemy oregano. 6. Na koniec polewamy całość kilkoma kroplami oliwy z oliwek 7. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 min w 180 stopniach Smacznego
Mój pomysł napochłania wiele czasu a jest pyszne. Składniki : 4-5 kotletów schabowych, 5-6 marchewek średnich, 3 cebule, kilka łyżek majonezu, 15 dkg sera żółtego, sól, pieprz, vegeta czerwona, ziemniaki w kawałkach Wykonanie : Schabowe rozbić ( ja przykrywam folią spożywczą, żeby nie pryskało wkoło ) z obu stron posolić , posypać pieprzem i vegetą, Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pokrojoną w plasterki marchew(...)tarce z dużymi oczkami serem i posmarować kilkoma łyżkami majonezu. Naczynie przykryć folią i wstawić do chłodnego piekarnika . Piec w temp. 180 st. C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać przez pół godziny , dodając ugotowane ziemniaki. aby lekko się podpiekły . Danie ( oprócz ziemniaków , które ja zaserwowałam )można również podawać z ryżem lub pieczywem . Smacznego
Pysznosci Babci Basiłyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz czarny do smaku Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, następnie nacieramy warzywa olejem i wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę jaglaną należy opłukać wrzątkiem, potem wlać 1 szklankę wody z solą i gotować
psgotujemyMimo, iż jest to przepis tradycyjnie śląski, wiele osób go bardzo dobrze zna. Idealnie pasują podawane z pieczeniami, ciemnymi sosami , a przede wszystkim są bardzo proste w wykonaniu. Smacznego! ;) Kluski śląskie Składniki: 0,5 kg ziemniaków jajko mąka ziemniaczana sól Sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ostudzeniu przeciskamy przez praskę. Ziemniaki wkładamy do miski i dzielimy
Smaki NataliiDzisiaj chciałam zaproponować przepis na pyszną i soczystą pieczeń wołową, którą przyrządza mój partner. Po upieczeniu mięsko dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet nasz 3 letni
kuchnia doskiłyżek mąki jaglanej Przygotowanie: Ciecierzyce zblendować. Nie musi być to jednolita masa wiec można też rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodać olej, kakao i cukier. Zamieszać i dodać mąkę jaglaną. Zmoczyć ręce i uformować ciastka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Aby ciastka były jeszcze lepsze można dodać
wegujemyzróbcie je dla swoich pociech są proste w wykonaniu i bardzo pyszne :) Składniki : 125 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 60 g masła 250 g mąki + do podsypania 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier trzcinowy 2 łyżki mleka Marmolada wieloowocowa Jamar Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem,dodać cukier, cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chiliosolonej wodzie, następnie kroimy je w plastry. Z papryki i papryczki usuwamy gniazdka nasienne, myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki, paprykę i tarty ser wsypujemy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i przekładamy do formy do pieczenia. Na ułożonej mieszance układamy kawałki piersi kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , zapiekamy ok. 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy obficie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierś pieczonego kurczaka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 150 g majonezu 1 łyżka musztardy sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować, wszystko w skórkach. wystudzić i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę, majonez wymieszać z musztardą , doprawić sałatkę solą i pieprzem, Wymieszać
Gotowanie jest łatweZupa buraczkowa jest sycąca, pożywna, bardzo smaczna i dostarcza wielu witamin. Buraki można gotować, piec, jeść na surowo, każdy sposób jest dobry dla zdrowia. Składniki: 5 średnich buraków z tarkowanych 4 średnie ziemniaki 1 duża marchewka kawałek selera 1 korzeń pietruszki nać pietruszki kostka rosołowa ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy z tarkowane buraki, ziemniaki, seler, pokrojone w średnią kostkę
Smaczne Potrawyszklanki białego wina Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Gotować w wodzie przez 15 minut. Odcedzić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ziemniaki wraz w przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku przez 20 minut. Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na 5-6 części, lekko spłaszczyć dłonią. Każdą posypać solą i pieprzem
Moja Galeria Smakumięso mogło nasiąknąć przyprawami. Na blaszkę rozwinąć folię aluminiową, na nią ułożyć kawałki kurczaka i przykryć je szczelnie. Następnie piec w temp. ok 180 C przez 35 minut. (temperatura i czas zależy od piekarnika) Można podać z ziemniakami lub ryżem. Do sałaty użyłam sosu vinaigrette. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz
The Sweet Damselpstrąga razem z plastrami imbiru, pozostałą częścią nasmarować skórę. Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Palce lizać
Jemy Pijemywłaśnie miałam tak ostatnio jak upiekłam kurczaka i nie chciało mi się na drugi dzień znów jeść go z ziemniakami i surówką. Więc zajrzałam do lodówki, potem do zamrażalnika i znalazłam warzywa na patelnię. Warzywa i kurczak pieczony czemu nie spróbować. Kurczaka piekłam poprzedniąego dnia w rękawie z cebulą i papryką wrzucone do rękawa. Na patelnie rzuciłam warzywa
Klaudynkowa kuchniaoliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po tym czasie na ziemniakach ułożyć rybę. Na niej położyć dwa, trzy plasterki cytryny, obłożyć pomidorkami koktajlowymi. Rybę skropić oliwą. Wstawić do pieca (nagrzanego do 180 stopni) i piec około 30 – 35 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy widelcem lub metalowym szpikulcem
królestwo garów