pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:436/865)

Krupiak (pieróg biłgorajski) 178

pieczenia. Jak pamiętam u babci był obecny zarówno podczas świąt, jak i bez okazji. Zawsze leżał w koszyczku obok chleba. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jeśli chcemy to ponoć można go przysmażyć, czego sama nigdy nie praktykowałam, bo jak dla mnie i bez dodatkowego obsmażania jest pyszny. Smacznego! Składniki: 2,5 kg ziemniaków(...)Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni do uzyskania złocistych skwarków. Potem do przestudzonych ziemniaków z kaszą dodajemy resztę składników – jajko, ser, śmietanę i tłuszcz ze skwarkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, po czym wykładamy masę do blaszki. Pieczemy

psgotujemy
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 329

koniec dodajemy koperek. W naczyniu żaroodpornym lub blasze układamy najpierw warstwę mięsa, a na wierzch warstwę ziemniaków. Wyrównujemy, a dla fajnego efektu wierzch puree, możemy udekorować esami-floresami wykonanymi za pomocą widelca :) Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.  Ostatnie minuty można podpiec na funkcji grilla lub termoobiegu, wtedy wierzch ładnie się przyrumieni(...)naprawdę bardzo niskiej cenie. :) Po podliczeniu wychodzi, że całość dania kosztuje około 17,25zł, co po przeliczeniu daje nam 2,15 za porcję. Mięso mielone wieprzowe (500g)- 6zł Ziemniaki (500g)- 0,50zł Papryka czerwona (ok. 200g)- 2zł Cebula- 0,50zł Pomidory- 3zł Koncentrat- 0,50zł Mleko- 0,25zł Jajko- 0,50zł Koperek- 1,50zł Reszta przypraw i dodatków- około 3zł

Czerwona Porzeczka
Bułki pszenno żytnie 189

pszennej typ 650 , 0,5 kg mąki żytniej typ 2000, 2 szklanki ciepłej wody,  50 g drożdży świeżych, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Zaczyn: do wody dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 4 łyżki mąki,mieszamy i pod  przykryciem odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  Pozostałe produkty mieszamy(...)będą bardziej pulchne,  ale jak się spieszymy, to można pominąć ten proces przy dobrze wyrobionym cieście. Pieczemy 20-25 min. / 200 st.C , zależy od piekarnika. Po wyjęciu studzimy 10-20 min., można zjeść od razu lub przez kolejne 2 dni.   Ziemniak daje pulchność i świeżość, więc bułki są cały czas dobre. Smacznego

chleba naszego
Pieczone warzywa 224

Pieczone warzywa są rewelacyjnym dodatkiem do dań z mięsem lub rybą. Moje warzywa wyszły lekko twarde więc jeśli ktoś takich nie lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki. Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 2 buraki marynata: 150 ml oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 - 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżki miodu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki(...)pietruszkę pokroić w słupki, ziemniaki i buraki w półkrążki. Rozmaryn i kolendrę rozetrzeć w moździerzu lub zmielić młynkiem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Warzywa wymieszać z marynatą - można to zrobić w jednej misce lub oddzielić buraki do odobnej miski. Warzywa odstawić do lodówki na conajmniej godzinę. Warzywa razem z marynatą przełożyć do formy do pieczenia. Piec w temperaturze

Mama Gotuje
BURCZANE GNOCCHI 141

zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu. Pieczemy 1 godzinę, lub dłużej, aż wbity widelec bez trudu zagłębi się w miąższu. Odstawiamy do ostygnięcia, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczka. Przekładamy do miski z ziemniakami. Dodajemy jajko, obie mąki i sól. Mieszamy do połączenia w gładkie ciasto. Podsypujemy mąką

cool and minty
Ciasto dyniowe z żurawiną 144

Lubicie jesienne smaki? Szarlotki, marchewkowe czy czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą(...)goździkowej czy cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków to ciasto nada się w sam raz.  Składniki : 200 g masła 200 g cukru 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia duża garść orzechów włoskich 200 g musu z dyni mus z 1 jabłka 350 g mąki ½ szklanki świeżej żurawiny Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy

Słodkie Przyjemności
Pstrąg zapiekany w soli 161

lato :) Pstrąg zapiekany w soli, skórce cytryny i listkach szczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone pstrągi 1,5 kg soli morskiej 1 cytryna 20 g liści szczawiu  2 białka Do podania: gotowane młode ziemniaki z masełkiem cytryna pokrojona w ćwiartki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Bezpośrednio do dużej miski ucieramy skórkę(...)szczawiu. Resztę szczawiu drobno siekamy i dodajemy do soli, na koniec do soli dodajemy białka i dokładnie mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy połowę soli, wykładamy pstrągi i zasypujemy resztą soli. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie zdejmujemy solną skorupkę. Przekładamy na talerze; podajemy z ugotowanymi młodymi

My Culinary Art
Chrupiące frytki domowej roboty 52

frytki były idealne – smażenie należy rozłożyć na dwie części. Składniki: kilka ziemniaków olej rzepakowy sól Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w słupki. Najpierw należy podgrzać olej do niższej temp. – najlepiej 110C. W takiej temp. piec frytki przez ok. 8 minut. Następnie wyjąć frytki i odstawić je do ostudzenia. Następnie ponownie rozgrzać olej

Olcia gotuje!
Jabcuk 75

mąka - podziemne jabłka (ziemniaki) - olej - drożdże w proszku Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy. Mieszamy mąkę, drożdże, trochę oleju i tyle wody, żeby powstało nam zwarte, lekkie ciasto, które następnie wkładamy do foremki i czekamy aż urośnie. Ziemniaki moczymy w oleju i układamy na ciasto. Wkładamy je do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy jakieś 40 minut

Kryzysowa Książka Kucharska
Placki ziemniaczane z marchewką 103

podać jako dodatek do mięsa na obiad. Większości z nas zrobienie placków ziemniaczanych nie sprawia trudności, chociaż w tym przypadku sporo zależy od rodzaju ziemniaków, które kupimy w sklepie. Najsmaczniejsze placki ziemniaczane wychodzą z młodych ziemniaków, uwielbiam, gdy są delikatne i chrupiące. Placki ziemniaczane z marchewką tym razem rozdrobniłam na tarce o dużych oczkach, a ich smak wzbogaciłam odrobiną imbiru(...)mąki dostosować do rodzaju ziemniaków, młode są na pewno bardziej wodniste. Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć niezbyt grube placuszki. Placki obracać na drugą stronę, dopiero gdy się przyrumienią. Czas smażenia dostosować do rodzaju ziemniaków. Po usmażeniu placki osuszyć z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Placki można również upiec w piekarniku, układając na papierze do pieczenia posmarowanym delikatnie tłuszczem. Placki

Kuchcik gotuje
Schab pieczony z papryką 125

smalec. -- -- -- -- -- Tak przygotowane mięso chowamy do lodówki na 1-2 h i potem wkładamy  do piekarnika i pieczemy  w temperaturze 200 st.C przez  60-75 min  Po upieczeniu chwilę studzimy i serwujemy z czym kto lubi... ziemniaki, pieczywo, makaron... Jeżeli nie serwujemy od razu, to mięso można wyjąć, a warzywa zmiksować dodając  szklankę przegotowanej wody

chleba naszego
Pulpety mięsne z cukinią w sosie pomidorowym. 120

gładki sos. Jeśli jest zbyt gęsty to dolać jeszcze trochę przegotowanej wody. Sosem zalać pulpety i wstawić do piekarnika i piec około 40 min. w temp. 180C. Przed samym końcem pulpety posypać żółtym serem. Zapiec do rozpuszczenia. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.    Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania