dopełnia kremowy posmak świeżej ricotty. Spróbujcie sami. Tarta z cukinią, ricottą i pomidorami. Składniki: Nadzienie tarty: 4 cebulki dymki (biała część) 2 duże cukinie (najlepiej żółte) 3 ziemniaki 3 jajka 1 łyżka masła klarowanego 100 -120 g ricotty 3 łyżki posiekanego szczypiorku szczypta tymianku 3 pomidory sól, pieprz Spód tarty: 125 g zimnego masła 250 g mąki(...)wyparowała. Ricottę mieszamy z jajkami, tymiankiem, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, wystudzone obieramy, kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście. Przykrywamy cukinią a następnie masą serowo-jajeczną. Na wierzchu układamy plastry pomidorów bez skóry. Lekko solimy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 20 minut w piekarniku nastawionym na dół - termoobieg a następnie
Moja Mama GotujePieczone udka z kurczaka to bardzo proste, szybkie ale zarazem niesamowicie smaczne danie. Możecie je przygotować na rodzinny niedzielny obiad, będą idealnie komponować się z różnymi dodatkami np. ziemniakami i pyszną surówką z pora i marchewki – przepis na surówkę jest TUTAJ. Warto upiec więcej udek to zostaną Wam jeszcze na kolejny obiad i nie będziecie musieli ponownie(...)propozycja udek jest z chrupiącą skórką… Składniki 8-10 udek z kurczaka przyprawa „złocista” do kurczaka przyprawa ostra do kurczaka czosnek granulowany sól pieprz Pieczone udka z kurczaka – przepis Udka myjemy i dokładnie osuszamy. Nacieramy je przyprawami, w zależności od tego jak bardzo lubicie pikantne potrawy dajcie mniej albo więcej ostrej przyprawy. Następnie udka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!prostu młoda kura, która jest tuczona w taki sposób, aby uzyskać delikatne i kruche mięso. Jest znana w kuchni staropolskiej. Pyszna, pieczona z dodatkiem miodu, ziół. Dopełnieniem były pieczone młode ziemniaczki i jabłka z wiśniami. Czysto szlachecki obiad. Składniki: 1 pularda (lub mały kurczak do 1,5 kg) miód (Miód kurpiowski ChOG) gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki ostrej(...)dolny poziom. Obrane ziemniaki pokrój na pół lub na 4 części ( w zależności od wielkości), polej odrobiną oleju i dopraw do smaku ulubionymi przyprawami (papryka, sól, pieprz,......). Przełóż na blaszkę i wstaw po 15 min od włożenia mięsa do piekarnika, na górny poziom. Po kolejnych 15 min wstaw blaszkę z przygotowanymi jabłkami na środkowy poziom i piecz kolejne
Malinowe Pocałunkikolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą(...)odcedzić nadmiar płynu. Do masy dodać jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszktałową, dodajemy krochmal, który powstał po odcedzeniu ziemniaków. Mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Przekładamy do blaszki ziemniaczaną masę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni) i pieczemy ok. 45 minut aż wierzch babki się zarumieni. Wyjmujemy babkę z piekarnika, aby odpoczęła. Z perliczki ściągamy skórę, oddzielamy mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFlet z kurczaka wcześniej zamarynowany* – Ziemniaki ugotowane 4 sztuki – Ogórek gruntowy – Rzodkiewki – 4 sztuki – Sałata rzymska mini – 1 sztuka – Cebula czerwona marynowana* – Szczypiorek posiekany 1 łyżka – Sól do smaku * DO MARYNOWANIA FILETA MINIMUM GODZINĘ WCZEŚNIEJ – 2 łyżki oliwy – 2 sosu Teriyaki – Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę – Łyżka miodu – Papryczka chili drobno posiekana – Papier do pieczenia * DO MARYNOWANIA CEBULI – 2 łyżki(...)filecie, optymalnie na noc, ale minimum na godzinę. 3. Fileta umieść na papierze do pieczenia, zawiń szczelnie i smaż na suchej patelni z obu stron w zależności od grubości fileta od 5 do 7 minut na stronę. Gotowe mięso pokrój w plasterki. 4. Ugotowane ziemniaki pokrój na mniejsze części, ogórki i rzodkiewki w plasterki. 5. Sałatę rzymską porwij na mniejsze
globuskulinarnytzatzikami. Parę sztuk, których nie daliśmy rady zjeść, wylądowały w towarzystwie pieczonych żeberek. Bardzo intensywny sos z pieczenia mięsa + placki ziemniaczane – p o e z j a. Póki co, uciekam, trzeba się trochę niedzielnie poobijać. Wrócę jeszcze wieczorem, z przepisem na pęczotto . Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej pół
Kardamonovyburakiem z sosem koperkowym Pieczone mielone z warzywami to mój ulubiony pomysł na obiad. Mogę w łatwy sposób przemycić warzywa, które podane osobno mogłyby dzieciom nie smakować. Pieczona wersja kotletów nie wymaga ode mnie grzania się przy patelni, ani tłuszczu do smażenia. 4 porcje: 2 większe pasternaki (ok. 200 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) 1 mniejszy(...)dużych oczkach. Mięso mielimy lub siekamy drobno. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz warzywa, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kulki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy dłonią lub łyżką. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. Jeśli posiadacie opcję grillowania w piekarniku, to warto włączyć na 5 minut przed końcem pieczenia. Koperek myjemy
Kucharzycaszkl.) + do podsypania* – 1 jajko – sól Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dynię dzielę na mniejsze kawałki. Usuwam pestki i luźne włókna. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry na płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dynię piekę w 200°C przez około 20 – 40 minut, aż miąższ będzie
I LOVE LIFEPstrąg pieczony w ziołach z gotowanymi na parze warzywami. Szybki, smaczny i zdrowy obiad do którego użyłam oczywiście świeżych, wypatroszonych pstrągów a do środka włożyłam: 2 plastry cytryny posiekane ząbki czosnku (ok 2) 2 ćwiartki ( piórka) cebuli posiekane liście selera łyżeczkę masła Rybki oprószyłam z dwóch stron ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam(...)rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie ugotowałam na parze brokuły, marchew (około 15 min) i ziemniaki ( 20-25 min). Warzywka na talerzu polałam masełkiem z czosnkiem i cebulką. Jak ktoś lubi bardziej chrupiące pstrągi musi je po prostu dłużej piec. Bardzo lekkie danie a stopień trudności niewielki
Jemy Pijemystopni. Główkę czosnku obieramy z zewnętrzych najgrubszych warstw łupin i smarujemy całość oliwą. Pieczemy 15 minut na blasze. Po wyjęciu ząbki same będą wyskakiwały z łupinek. Pora kroimy na pół i siekamy na paski ok. 5mm. Cebulą kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku 2cm. W garnku rozpuszczamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Na średnim
W kuchni wieczoremtego przepisu możesz także usmażyć. Składniki na ok. 12 placków: 1 cukinia (około 340g) 1 duży ziemniak (ok. 260g) 2 marchewki (ok. 130g) 60g mąki pszennej 2 jajka Sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cukinię, ziemniaka i marchew obrać. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze(...)odsączyć z nadmiaru płynu. Do miski dodać starte warzywa, jajka oraz mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, który posmarować za pomocą pędzla olejem. Na blaszce wyłożyć ciasto – około 1 łyżki na 1 placek. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20-25 minut na złoty kolor. Smacznego
Fabryka pomysłówkurczaka pieczone z warzywami? Wiem wiem, od piekarnika jest jeszcze goręcej, ale wystarczy przygotować warzywa, doprawić mięso i siup do pieca, a reszta robi się sama, a my przychodzimy na gotowe. Smacznie, prosto i lekko :) Składniki na 2-3 porcje: ok. 600 g udek (pałek) z kurczaka przyprawa "Kurczak złocisty" oliwa 5-6 ziemniaków(...)porządnie natrzeć przyprawą wymieszaną z oliwą i odstawić. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler oraz czosnek obrać, umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą i obsypać ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać. Na wierzchu poukładać mięso z kurczaka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec pod przykryciem ok. 45-50 minut. Następnie zdjąć
Simply Foodięso było soczyste, mięciutkie , wspaniale przyprawione z chrupiącą skórką. Smakowało z ziemniakami, sosem i sałatką, jak również na kanapce z majonezem. Pychotka! * Niestety nie będę mogła Wam podawać dokład nej temperatury panującej w moim piekarni ku , nie chce on ze mną współpracować, piekę w nim wsz ystko na tzw. wyczucie
Na moim talerzuięso było soczyste, mięciutkie , wspaniale przyprawione z chrupiącą skórką. Smakowało z ziemniakami, sosem i sałatką, jak również na kanapce z majonezem. Pychotka! * Niestety nie będę mogła Wam podawać dokład nej temperatury panującej w moim piekarni ku , nie chce on ze mną współpracować, piekę w nim wsz ystko na tzw. wyczucie
NA MOIM TALERZU