pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:437/865)

Dietetycznie: placki ziemniaczane z sosem jogurtowo - chrzanowym 209

papryką Pieczone pierogi z boczniakami Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jeść codziennie, a więc dzisiaj czas na odchudzone placki ziemniaczane. Placki są przepyszną przekąską ale równie dobrze mogą być obiadem. Do placków wystarczy, że podamy sos jogurtowo - tymiankowy i mamy cudowne danie. :) Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Składniki: PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek(...)wysmarowania blachy SOS: 1 jogurt naturalny 0% 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Następnie obieramy cebulę i ścieramy na drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy. Całość mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju rzepakowym. Nakładamy i formułujemy placuszki, następnie smarujemy każdy

Brzuszki Łakomczuszki
Talarki – zapiekane ziemniaczki 280

posiłek podane np. z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Proste, szybkie i smaczne danie, polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, rozmaryn suszony 1 – 2 ząbki czosnku     *** Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki o grubości około 1 centymetra i przekładamy do naczynia żaroodpornego *** *** Masło roztapiamy w garnuszku(...)masłem i przyprawami polewamy ziemniaczki i wszystko dokładnie mieszamy *** *** Ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45 minut. Co 15 minut ziemniaczki delikatnie mieszamy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ Pieczone ziemniaczki harmonijkowe PRZEPIS TUTAJ Ziemniaczki pieczone w ziołach PRZEPIS TUTAJ Artykuł Talarki – zapiekane ziemniaczki pochodzi z serwisu

Blog z Apetytem
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 290

smażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone – z przeróżnymi dodatkami, kiedy za jednym zamachem mamy z blachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby(...)zagrzanego już piekarnika wkładamy ryby i pieczemy przez 20-25 minut – zostaną w środku idealnie soczyste. Żeby marynatę przypiec na skórce na 5 minut włączamy termoobieg lub przenosimy ryby wyżej, pod grzałkę grilla.   Gorące ryby podajemy od razu. U nas wylądowały na talerzach w towarzystwie bardzo wiosennej sałatki z młodych ziemniaków w jogurcie, musztardzie i ziołach. SKŁADNIKI 2 pstrągi

Karo in the Kitchen
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem 128

wody zależy od tego, jak wilgotne są ziemniaki, dlatego należy dodawać ją stopniowo. Kiedy konsystencja ciasta będzie gładka, przykryć miskę folią i odstawić na 1,5 – 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. I tu znowu przyspieszyłam całość – gotował się rosół więc na jakiego pokrywce postawiłam miskę z ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto Opuszkami palców(...)plasterkach. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić focaccię i piec ok. 30-40 minut, do czasu zrumienienia. Lekko przestudzić (wówczas lepiej się kroi).   Focaccia jest wspaniała w towarzystwie oliwy, oliwek, dobrej włoskiej wędliny. Możesz ją podgrzać następnego dnia w tosterze. Oj .. rozmarzyłam się ; ) Smacznego! Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem

Kuchnia na wzgórzu
Wołowina po burgundzku 209

Wołowina po burgundzku jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem. Niech Was nie zraża czas jego przygotowania, gdyż w sumie najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie. Zapewniam, że tym daniem na pewno zachwycicie i wzbudzicie podziw, warto je przygotować np. na niedzielny obiad lub z okazji święta dla bliskiej osoby. Wołowina duszona w winie jest przepyszna, wprost rozpływa się(...)przykrycia około 45 - 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić mięso, jeśli jest jeszcze twarde, to zwiększyć czas pieczenia. Taką wołowinę można również przyrządzić, dusząc ją odpowiednio długo w garnku lub w szybkowarze. Wołowinę po burgundzku podawać z chrupiącą bagietką lub puree z ziemniaków

Kuchcik gotuje
Schab pieczony w mleku 254

drodzy przepis na bardzo ciekawy i smaczny mięsny obiadek. Schab, który się marynuje i piecze w mleku. Polecam wypróbować przepis, ponieważ mięso wychodzi niesamowicie soczyste i kruche... Upiekłam go dla mojej rodzinki i byli zachwyceni 😃Podałam go z ziemniakami i warzywami. Zapraszam 😚 Składniki: schab 1 kg, cebula 1 szt, czosnek 4 ząbki, sól i pieprz, majeranek, mleko, olej do smażenia(...)Następnie, schab wyciągamy z mleka i obsmażamy z każdej ze stron na rozgrzanej patelni. Mięso z powrotem wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem w 200 st. C przez 1h. Sos z upieczonego schabu zlewamy do garnka, miksujemy blenderem i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Podajemy z mięsem

kulinarne odsłony pati
Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie 127

śmietaną i cukrem albo z sosem pieczeniowym czy pieczarkowym, a także jako dodatek do jakiejś pieczeni lub gulaszu. Kopytka z serem jest to bardzo tania potrawa, prosta do zrobienia, choć nieco pracochłonna.   Składniki na kopytka ruskie (około 4 porcje): 1 kg ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 80 g mąki (pół szklanki) sól   Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy

e-PrzepisyKulinarne
Żeberka w paprykowej marynacie z pieczonymi młodymi warzywami 178

tanim i wdzięcznym mięsem, dającym się przygotować na wiele sposobów. Dziś zapraszam Was do wypróbowania przepisu na żeberka w marynacie, która daje przyjemnie wędzony posmak (za sprawą wędzonej papryki). Pieczone w towarzystwie młodych warzyw, mogą stanowić naprawdę fajną propozycje obiadu. Polecam Składniki do ugotowania żeberek: 800 g żeberek wieprzowych 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 5 kulek pieprzu(...)oczyszczamy. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, marchewkę wzdłuż. Na blasze wykładamy z jednej strony zamarynowane żeberka i przykrywamy folią aluminiową. Z drugiej strony warzywa, które skrapiamy oliwą, posypujemy solą i tymiankiem. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, dokładamy dymkę i pieczemy wszystko jeszcze 15 minut. Artykuł Żeberka w paprykowej marynacie z pieczonymi młodymi warzywami

Kierunekuchnia
Białoruski zaparzany chleb żytni ze słonecznikiem i kminkiem 182

Chleb z zaparzaną mąką żytnią, gotowanymi ziemniakami, ciemnym słodem żytnim fermentowanym, miodem i dużą ilością słonecznika oraz kminku. Mocno aromatyczny i wyraźnie słodkawy w smaku.  Robiony w oparciu o recepturę na białoruski chleb "Маяк". 75% mąka żytnia typ 720, 10% słód żytni ciemny, 15% mąka pszenna typ 650. Sposób przygotowania tego chleba można zobaczyć na kanale Andrieja YT "rusbrot(...)/seCL6jvXZ5U Nie miałem wszystkich wymaganych przez oryginalną recepturę składników, więc nieznacznie ją zmieniłem. Piekłem w foremkach, zrobiłem nieco luźniejsze ciasto niż to z filmiku. Zaparka (scukrzona):  100 g mąki żytniej typ 720  60 g słód żytni ciemny fermentowany 10 g kminek cały 150 ugotowanych ziemniaków dokładnie utłuczonych 410 g woda wrzątek Składniki dokładnie wymieszać z wrzącą wodą, następnie

Przepisy na domowy ser i chleb
Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym 266

codzienny obiad.  Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym -  Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: vegeta sos słodko - kwaśny (gotowy lub z tego przepisu ) olej do smażenia(...)Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym -  Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielką ilością vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym

Słodka Strona
Golonko po bawarsku długo duszone w sosie na ciemnym piwie. Rozpływa się w ustach. PRZEPIS 507

dokładnie rozrób w niecałej połowie szklanki wody, wlej do sosu cały czas mieszając, zagotuj, aby zgęstniał. Na talerz wyłożyliśmy ziemniaki pure i kapustę zrobioną według tego przepisu , polaliśmy sosem, na tym wyłożyliśmy golonkę. Polecamy także nasz przepis na golonko pieczone: Mistrzowska golonka. Przepis na golonkę wieprzową. Ma chrupiącą skórkę, a w środku jest mięciutka Artykuł Golonko po bawarsku

Kulinarna Polska
Zapiekanka na bogato 5208

smaczne i aromatyczne danie obiadowe. Cały przepis jest banalnie prosty, dlatego też bez obaw każdy z Was poradzi sobie z jej przygotowaniem. Jeśli macie w zanadrzu mięso mielone i ziemniaki, wypróbujcie ten sprawdzony przepis na pyszną zapiekankę obiadową, która z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. Poniżej zaprezentuję Wam prostą instrukcję na pyszną zapiekankę na bogato. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie(...)kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Pomidora również kroimy w plastry. Z mięsa mielonego formujemy płaskie kotleciki. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym umieszczamy na przemian w pozycji pionowej kotleciki, ziemniaki, cebulę i pomidora. Całość posypujemy ziołami prowasalskimi. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 50 minut, grzanie góra-dół

Przepiski.pl
BABKA ZIEMNIACZANA + FILMIK 313

Pyszna babka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i cebulą. Po upieczeniu podajemy ją z kwaśną śmietaną. Jest rewelacyjna, smakuje na ciepło i zimno, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  1 kg ziemniaków zważonych po obraniu 150 g wędzonego boczku 1 pętko kiełbasy śląskiej  2 cebule sól, pieprz do smaku  3 jajka  4 łyżki mąki pszennej(...)odkładamy całość aż ostygnie.  Odrobiną boczku nacieramy formę keksową o rozmiarze 35/12 cm.  Ziemniaki i cebulę  ścieramy na tarce do ziemniaków, dodajemy mąkę, przyprawy i jajka, mieszamy. Dodajemy podsmażoną cebule z kiełbasą i boczkiem, mieszamy.  Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 % C, termoobieg lub góra, dół.  Po upieczeniu ciepłą babkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Ostry kurczak w miodowej glazurze 126

wstaw kurczaka, następnie po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Dzięki temu zamkną się pory w mięsie. Piecz jeszcze około 50 minut, aż mięso zmięknie. Na koniec udekoruj posiekaną zieleniną. Tak przyrządzony kurczak najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, maślanym purée lub ryżem. Smacznego! Artykuł Ostry kurczak w miodowej glazurze pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!