pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:444/865)

Pstrąg pieczony ze szparagami 71

Pstrąg pieczony ze szparagami to świetny pomysł na szybki, piątkowy obiad . Soczysta, pieczona ryba i miękkie, lekko skarmelizowane szparagi to idealne połączenie. Pstrąg pieczony – pomysł na obiad na piątek W moim rodzinnym domu ryba na piątkowy obiad była wręcz obowiązkowa. Zdarzały się oczywiście okazjonalne odstępstwa od normy, jak np. placki ziemniaczane czy naleśniki , ale ulubieńcem pozostawała(...)szparagów 1 cytryna 2-3 łyżki oliwy świeży tymianek sól, pieprz Kroki Filet z pstrąga pokrój na równe części i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ryby posyp solą i pieprzem i ułóż na nich plastry cytryny oraz gałązki świeżego tymianku. Odkrój ze szparagów zdrewniałe końcówki i obierz je, jeśli jest taka potrzeba

Na-talerzu.pl
PIECZONE BATATY 172

Dzisiaj na obiad bardzo skromnie, bo zaledwie pieczone słodkie ziemniaki.Powiem Wam, że depresja mnie dopadła i zamiast czekolady coś bardzo pożywnego i słodkiego :-) Niestety nie mam rozmarynu w gałązce a przydałby się bardzo do batatów dlatego użyłam suszonego ale polecam jednak użyć świeżego.  Składniki:  1 kg batatów  2-3 łyżki oleju rzepakowego(...)ząbki czosnku  łyżka ziół prowansalskich  gałązka rozmarynu \ Sposób przygotowania:  Ziemniaki wyszorować, osuszyć, pokroić w grube paski. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Olej wymieszać z czosnkiem i ziołami. Połowę dodać do batatów i dokładnie wymieszać drugą zaś połową posmarować blaszkę.  Piec ok 30 min.na wierz układając gałązkę rozmarynu. Podawać jako przekąska z sosami lub dodatek do obiadu

pieprzny smaczek
Wytrawne ziemniaczane racuchy 126

Nieskomplikowane i szybkie przepisy zawsze się cieszą dużym zainteresowaniem. Na zaproszenie Dorotki wzięłam w tym tygodniu udział w Wypiekaniu na śniadanie , którego tematem były wytrawne ziemniaczane

mojewypiekiinietylko
Schabowe pod ziemniaczaną kołderką 81

jajka ·        3 jajka ugotowane na twardo ·        4 duże ziemniaki ·        10 dag sera żółtego ziemniaki ·        1 papryka czerwona ·        2 łyżki majonezu ·        Sól(...)oleju z obu stron. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 2.    Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.Farsz mięsny układamy na każdym kotlecie. 3.    Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i ścieramy

Kulinarna Chwila
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 171

zrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu..  żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonym kotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki  makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem   muffinki  sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka  makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego

More food, love and dreams
Polędwiczki w parmezanie z pieczoną brukselką 39

latach 80. W naszym przepisie zastąpiliśmy ją delikatnym mięsem z polędwiczek wieprzowych. Słodkie, pieczone brukselki Kotlety podaliśmy z pieczonymi frytkami – robimy je dość często, bo to prosty, a mega smaczny dodatek do obiadu i pieczonymi brukselkami. Kto nigdy nie piekł brukselek traci naprawdę dużo. Brukselka to prawdziwe warzywne cacuszko, rzecz piękna i smaczna, ale ugotowana(...)oleju Sól i pieprz Frytki 4 duże, podłużne ziemniaki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano Sól Przygotowanie: Krok 1 Frytki. Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Ziemniaki umyj, osusz, nie obieraj. Pokrój w grube frytki. Osusz ręcznikiem, skrop olejem, wymieszaj. Posyp oregano, posól i znowu wymieszaj. Wyłóż na blaszkę do pieczenia skórką do dołu. Wstaw do piekarnika. Piecz

Niedzielny kucharz
Zupa-kapuśniak na golonce 151

jednak lubię z kapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce. Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar. Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku. Sładniki: Wywar około 3 litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz do smaku majeranek wedle uznania ja lubię dużo kilka łyżek mąki(...)przyda do redukcji zupy dodając jej więcej kwasowości. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna radzę przepłukać ciepłą wodą, zimną nie wypłukamy kwasu!!! Umyte ziemniaki wkładamy do zimnego bulionu i zagotowujemy, Nigdy nie wkładamy do gorącego bo ziemniaki nam się nie ugotują będą zawsze na pół twarde. Dodajemy marchew i kapustę dodając liść laurowy i kostki rosołowe. Gotujemy około 35 minut

Viola cooks with passion
# NieMarnuj – Gnocchi z dynią pyszny dodatek do obiadu 153

wrzątek kluski. Ugotowane odłożyłam na formę na której położyłam papier do pieczenia. Kluski w stawiłam do nagrzanego piekarnika z opcją górnego grzania. Położyłam na nich kawałeczki masła i podpiekłam. Podałam je z małymi mięsnymi kuleczkami czyli mielonymi kotlecikami uformowanymi w kulki.   I tak właśnie wykorzystałam ugotowane wcześniej ziemniaki i dynię. Pamiętaj, nie wyrzucaj, wykorzystaj jeszcze raz, możesz ziemniaki dodać

Kuchnia na wzgórzu
Lista rzeczy, które powinny być w każdej kuchni 95

ponadto: Obieraczka do warzyw Wałek Trzepaczka Durszlak Praska do czosnku Praska do ziemniaków Sitko Tarka Tłuczek do mięsa Pędzel do smarowania mięsa Korkociąg do butelek Duża i mniejsza chochla Duża miska Otwieracz do puszek Kieliszki do trunków Dzbanki na napoje Fartuch kuchenny Rękawice żaroodporne Papier do pieczenia Nożyczki do otwierania opakowań Inne urządzenia przydatne w naszej kuchni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne Przeboje
Warsztaty z Frosta – relacja 159

kilka nowych, warzywnych produktów: bataty z marchewką w maśle z rozmarynem, pieczarki z cebulą w maśle z tymiankiem, kalarepa z brokułem w maśle z dzikim czosnkiem i soczewica z ziemniakami i marchewką w maśle z dzikim czosnkiem. Na szczęście tym razem warsztaty zostały zorganizowane w sobotę, dzięki czemu nie musiałam brać urlopu a i dojazd komunikacją miejską miałam niezły. Doświadczenie(...)się do dzieła. Tym razem przygotowaliśmy: Dorsza w kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle

karmelowy
Udziec koźlęcia pieczony z młodymi warzywami w śmietanie 208

eksperymenty i trzeba go przyrządzić tradycyjnie. Mięso miało się rozpływać w ustach - i takie też było Pieczony udziec koźlęcia z młodymi warzywami Składniki: Udo młodego koźlęcia (ok 3 miesiące) - nie umiem podać wagi ale ok 1/5 kg pól kilograma małych młodych ziemniaków kilka małych marchewek garść fasolki szparagowej 400 ml śmietanki 30% sól, pieprz, papryka słodka, świeży tymianek, liść(...)naczynia żaroodpornego lub (tak jak ja) do naczynia rzymskiego, obkładamy go liśćmi laurowymi, cebulą pokrojoną w talarki (szczególnie układamy ją pod mięsem) i gałązkami tymianku, szczelnie zamykamy i pieczemy ok 1/5 godziny w 160 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, do naczynia wkładamy dokładnie umyte młode warzywa i zalewamy całość śmietanką 30%. Całość pieczemy w zamkniętym naczyniu jeszcze

sierotka maRysia w kuchni
Zupa ziemniaczana z kiełbasą wg Aleex (TM5) 145

oleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy • 800 g ziemniaków pokrojonych w kostkę • 900 g bulionu drobiowego • 1 liść laurowy • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki śmietany 18 % • 1 łyżeczka majeranku suszonego • 20 dag kiełbasy (można użyć mieszanych wędlin, a także pieczonych mięs) Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Do garnka wlać bulion. Zagotować. 2. Dodać(...)rozdrobnioną włoszczyznę: marchewkę, seler i pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, por pokroić w talarki, dymki w kosteczkę. Dodać olej. Gotować 15 minut. 3. Do wywaru włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać listek. Gotować 20 minut, do całkowitej miękkości ziemniaków. 4. W tym czasie podsmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę

W mojej kuchni
Zupa krem z buraków i batatów 140

Wszyscy. To znaczy zarówno dzieci, jak i dorośli. Bardzo pożywne i smakowicie doprawione połączenie buraków i słodkich ziemniaków, które pozytywnie zaskoczy największych sceptyków buraków Polecam! Ciekawe pomysły na wykorzystanie buraków czerwonych to kiszonka , sałatka do obiadu , pasta do kanapek , sałatka z pieczonych buraków i batatów . Składniki: 500 g batatów (jedna duża sztuka) 800 g buraków czerwonych (około dwie większe(...)przepis tutaj ) albo prażone ziarna dyni lub słonecznika świeże zioła np. pietruszka/kolendra płatki chilli (dla dorosłych ) 1 łyżeczka mleka kokosowego z puszki (opcjonalnie) sok z cytryny (opcjonalnie) Wykonanie: Słodkie ziemniaki i buraki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w drobną kostkę podobnie jak obraną cebulę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Obrany i umyty imbir trzemy na tarce. Na patelni

Lamarida.pl
Sałatka ze szpinaku z batatami, fetą i granatem 62

Moja przygoda z batatami rozpoczęła się od rozszerzania diety Niejadkowi, bo przecież warzywne frytki pieczone w piekarniku to hit niemowlaków. Może i hit, ale nie mojego niemowlaka... jemu nie pasowały, a my zaprzyjaźniliśmy się z tym słodkim ziemniakiem :) Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju potrawek, zup i sałatek.  A dziś, w oczekiwaniu na wiosnę, kolorowa sałatka ze szpinaku(...)świeżo mielony Sposób przygotowania: 1.      Bataty obieramy, kroimy w grubą kostkę, oprószamy solą i suszonym tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut. 2.      Fetę kroimy w kostkę. 3.      Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. 4.     Przygotowujemy sos: do wysokiego naczynia wlewamy

Na kulinarnym poligonie
Żeberka po amerykańsku na grilla i nie tylko. 119

Bardzo dobre żeberka. Ja podałam je z ziemniakami, ale super są na grilla. Tylko trzeba smażyć je na specjalnych tackach. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i doprawić solą. Przygotowanie marynaty – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę. Jak już jest miękka dodać pokrojone ząbki czosnku i pokrojone pomidory. Smażyć jeszcze chwilkę aż pomidory zmiękną. Dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką(...)żeby dno było przykryte. Na raszkach położyć żeberka. Wstawić do piekarnika i piec godzinę.(czasami trzeba przedłużyć czas pieczenia) Po pół godzinie podlać delikatnie wodą, Jak już marynata będzie lekko podpieczona to można żeberka też polać wytworzonym sosem. Ja podałam z ziemniakami więc wykorzystałam wytworzony sos. Trzeba go doprawić solą i zagęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Zagotować

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania