pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:442/865)

Obrochtówka w Zakopanem 173

warta przekąszenia nie raz. Na drugi ogień coś prostego ale nad wyraz smacznego – moskol. Skład jest prosty: ugotowane i utłuczone ziemniaki połączone z mąką, wodą i solą. Uformowane placki grubości ok. 1,5 cm smaży się na rozgrzanych blachach pieca kuchennego, ewentualnie na patelni. Mogą wydawać się odrobinę suche w środku, ale jak na takie cieplutkie i delikatne w swej

Right Behind The Kitchen
Żeberka pieczone i purchawki w sosie 102

upływie godziny z żeberek zdjąć folię , obłożyć podsmażonymi grzybami i podlać rosołem. Zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec ok 20 min.  Wyjąć żeberka, grzyby z powstałym sosem przelać do garnka , dodać śmietanę i zagotować.  Podawać z ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
Pstrąg pomarańczowy z pieczonymi ziemniakami i surówką 152

umyć i oskrobać, naciąć ukośnie z obu stron, porządnie oblać sokiem z pomarańczy, oliwą , lekko posolić i posypać szczyptą tymianku Ziemniaki obrać pokroić w talarki, posypać przyprawami, polać olejem i upiec we frytownicy (ja użyłam frytownicy ActiFry w której piecze się praktycznie bez tłuszczu) Kapustę dobrze odcisnąć z kwasu, Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półtalarki

Gotowanie jest łatwe
SZYNKA WIEPRZOWA Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ 199

Długo zastanawiałam się co dobrego zrobić na obiad.Odmrażał mi się kawałek szynki.Znudziły nam się kotlety,pieczone szynki w całości.W domu nie było zbyt wielu składników,mnie złamała choroba. W końcu wymyśliłam.Szynka z ziemniakami i cebulką z piekarnika.Mniam,coś pysznego. Składniki:   kawałek szynki cebula ziemniaki czosnek sól,ostra papryka,majeranek,pieprz ziołowy  Szynkę

Niespełnione zdolności kulinarne
Faszerowany filet z indyka 189

smażyć , dusić .Oczywiście ja zawsze wybieram to co najbardziej mi smakuje i mało czasu trzeba poświęcić na przygotowanie . Inaczej mówiąc , pieczenie- to jest to. Przepis który chcę zamieścić , jest dość uniwersalny , ponieważ można go zastosować jako danie główne dodając ziemniaki i surówkę . Można śmiało podać z kanapką . Składniki 1 filet ( w moim przypadku 1/2 filetu , dla 2 osób) 1/2 kapusty

Eli Gotowanie
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii 110

minut umieszczamy w gotującej się wodzie, po czym odsączamy i studzimy. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry cukinii i ziemniaków, aż całkowicie wypełnimy je warzywami. Na wierzchu posypujemy ziołami, odrobiną soli, pieprzu oraz słodkiej papryki oraz skrapiamy olejem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, pod przykryciem (najlepiej folii aluminiowej) ok 15-20 minut potem kolejne 5 minut

Szybko Tanio Smacznie
Zapiekanka warzywna z kiełbasą 194

jajka i rozłożyć na warzywach. Dodać rozmaryn, posypać oregano, płatkami chilli,solą i pieprzem. Polać całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut. Po wyjęciu  zapiekankę posypać listkami bazylii. Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. zapiekanka warzywna z kiełbasą

O kuchni z uczuciem
Kilka pomysłów na... 160

czemu akurat taka nazwa, a nie zwykłe kotlety? Bardzo smaczna sprawa powiem wam, wariacji już za mną kilka,  pieczonych i smażonych zarówno ;) Przepis: 1/4 szklanki zielonej soczewicy  kawałek cukinii startej na małych oczkach(100-150g) ugotowany ziemniak (ok.100g) 2-3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (ok.25-30g) sól, pieprz kminek rzymski, czosnek, papryka szczypta sody oczyszczonej Soczewicę gotujemy

More food, love and dreams
Szparagi w dwóch odsłonach 145

minut Wrzucić na roztopione masło i podsmażać ok 5 min. Na wierzchu obsypać parmezanem i ewentualnie podsmażonym boczkiem.  Zapiekane piec około 10-15 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Można je wcześniej delikatnie blanszować. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem w koszulce. ( przepis w poprzednich postach) Smacznego

Jemy Pijemy
Jagodowy sernik na zimno 148

woda Spód:  150 g ciasteczek Oreo pokruszonych bardzo drobno (ja starłam na tarce na najmniejszych oczkach, tych, których ścieram ziemniaki na placki ziemniaczane) wymieszać z około 70-80 g roztopionego masła - wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (będzie łatwiej wyjąć ciasto) i włożyć do lodówki. Masa:   Twaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką, sokiem z cytryny

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Dorsz w ziołach z folii 201

żeby nie wypłynął sok Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym... ... i wkładamy do piecyka zmniejszając temperaturę do 180 stopni C Pieczemy 25 minut Jeden talerz to ryba, warzywa i kasza jaglana, a drugi talerz to ryba z burakami i ziemniakami :) Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
903. Zapomniany ananas & co siedzi w chlebie..? 127

kostki, z dodatkiem jogurtu Dzisiaj robię sobie legalne wagary, bo zaraz do okulisty uciekam, a potem kończenie jednego tortu i pieczenie kolejnego tortu na jutro :D A co do wczorajszego chleba, był to drożdżowy pół razowy ze słonecznikiem i ... ziemniakami ! Planowany już dość długo, choć dopiero teraz w końcu go spróbowałam, jedząc go sama nie mogłam uwierzyć

More food, love and dreams
Dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika (76 kcal) 1246

sól, pieprz, cebula suszona Przygotowanie Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki i marchewkę na tarce nieco grubszej. Z ziemniaków odciskamy nadmiar wody. Składniki łączymy w misce, dodajemy jajko, otręby i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę układamy placuszki. Pieczemy je w 200 C przez ok 20 min, następnie wyjmujemy blaszkę, obracamy

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety schabowe w ziołowej marynacie. 126

posmaruj z obu stron otrzymaną marynatą za pomocą pędzla. Odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki na minimum 2 godziny. Piecz w temperaturze 220 C lub smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) z surówką. Ps. Mieszankę ziołową można sobie przygotować według własnego pomysłu, z dowolnie dobranych ziół

Przepisy i porady kulinarne
Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 204

piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła. Wołowinę po burgundzku możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub po prostu z pieczywem

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania