pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:148/263)

Bezowe torciki jabłkowo-gruszkowe 117

migdałami plasterki jabłka i gruszki. Ahh co za rozkosz, musicie wypróbować :) Na 3 torciki: 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 3 kopiaste łyżki serka Almette Fruit z gruszką i jabłkiem 100 ml schłodzonej śmietanki 30% 2 łyżki miodu gryczanego łyżka miodu pitnego łyżka pokrojonych drobno migdałów jabłko gruszka Piekarnik nagrzewamy(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Gy wystygną przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej serek owocowy i delikatnie mieszamy. Masą przekładamy nasze bezy. Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy miód pitny oraz orzechy

Mienta blog
Ciasto Rajski Obłok 166

wiórek kokosowych Pianka owocowa: 200 g mrożonych owoców – (ja dałam mieszkankę do smoothie: banan, jabłko, truskawki) 2 galaretki (truskawkowe) 330 ml śmietany 30% Ponadto: ok 150 g herbatników Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem

e-PrzepisyKulinarne
Czekoladowa szarlotka z budyniem 189

żeby miała jednolity kolor. Dodać cukier i proszek do pieczenia - zamieszać. Dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki,żółtka i zagnieść na jednolite ciasto.Podzielić na pół. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, a drugą dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrażalnika. Nadzienie: 1,5 kg jabłek 4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe z cukrem(...)położyć na nim jabłka, posypać bułką tartą i cukrem. Na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić.Na budyń ubić 4 białka z cukrem i kisielem. Zetrzeć na to ciasto z zamrażalnika (najlepiej na początku zetrzeć je do naczynia, a dopiero później wyłożyć je na nadzienie). Piec ok. 50 min. w 180st. C. Smacznego

charlotte gotuje
Babka majonezowa 89

Jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka i wtedy wylewamy ciasto na płaską blaszkę i mamy pyszności z owocami. 3. Można też do części ciasta dać kakao lub kawę i tą częścią polać po wierzchu - przy pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta. 4. Zamiast 1/3 szkl majonezu można dać

cucinare
Szlafroczki francuskie z jabłkami. 132

poukładać  jeden obok drugiego na blaszce. Posmarować górę smarówką z całego jajka. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Po upieczeniu przełożyć szlafroczki da czystą deskę, przestudzić. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta powinno nam wyjść około 20 sztuk szlafroczków. Zamiast jabłek możemy dać połówki brzoskwiń. Możemy też zrobić takie szlafroczki z morelami, ale wtedy

Przepisy i porady kulinarne
Ryż z jabłkami 134

bułki to ją tez teraz dodaję) Jeszcze raz mieszam . Przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , można tez tortownicę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut Inny sposób przekładania to warstwa ryżu ,warstwa jabłek itd. Ja nie stosuje tego sposobu ,ponieważ jest za bardzo such po wypieczeniu . Dlatego mieszam wszystkie

Eli Gotowanie
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 173

minut. 3. Piekarnik nastawiamy na 200°C, tortownicę Ø26 cm smarujemy cienko masłem, wykładamy dno papierem do pieczenia. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok (100 ml), z pozostałych ścieramy drobno skórkę, odkładamy. Następnie nożykiem obieramy resztę skórki (jak jabłko), wraz z białym albedo i kroimy ostrym nożem pomarańcze na 5-6 mm plastry, uważając, by były równe i nieuszkodzone; odkładamy plasterki(...)pozostawić w wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia, ja zmniejszyłam temperaturę do 60°C i trzymałam kolejne 30 minut, potem pozostawiłam do wystudzenia, dopiero lekko ciepły wyjęłam z pieca. ( Ten sposób pieczenia, w niskiej temperaturze i stopniowe jej zmniejszanie gwarantuje, że sernik nie wystrzeli do góry, a równomiernie się podniesie, nie pęknie i jeżeli nawet opadnie to tylko nieznacznie

Kuchnia Prezydentowej
Buchta drożdżowa z masą makową 134

Buchta to nic innego jak połączone ze sobą pieczone bułeczki nadziewane bądź pozbawione nadzienia, posypywane cukrem pudrem przed podaniem. W wykonaniu są wg mnie szybsze niż tradycyjne drożdżówki, a równie dobrze podzielne.  Z podanych składników na ciasto wychodzą 24 zlepione kule.  Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego. Janina Kaczorek "Serniki, makowce, szarlotki" nr 12/211.    Ciasto(...)ciasto nie kleiło się do rąk), formować krążki na dłoni, nakładać nadzienie, zlepiać dokładnie, kształtować kule wielkości małego jabłka, układać stroną zlepioną do dołu w przygotowanej blaszce jedno obok drugiego, gotowe kule posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdy ciasto się zrumieni i patyczek włożony do środka jest suchy

Kuchenne aromaty
Szarlotka wyśmienita z bezą 189

proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać posiekane masło, żółtka oraz kilka kropel aromatu śmietankowego. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części.  Jedną część rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blachę o wym. 25x36cm.  Pozostałe dwie części ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Dodatkowo: 1 i 1/2 kg jabłek,  5 białek, szklanka cukru(...)Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sproszkowany kisiel.  Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na ciasto.  Rozłożyć rozwałkowaną 2 część ciasta, wyłożyć ubitą pianę z białek.  Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta.  Piec około 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić. Jeśli jednak nie macie

Z miłości do słodkości
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką 138

się zjada...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ciasto: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g drobnego cukru 3 jajka 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego [ u mnie owocowy] dowolne owoce [ u mnie śliwki, nektarynki, jabłko, pomarańcza] 0,5 opakowania cukru wanilinowego kruszonka: 50 g stopionego masła 10 łyżek mąki 5 łyżek cukru(...)miksera), dodać pokrojone owoce i wymieszać.. Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w misce i rozgniatać między palcami tworząc grudki. Blachę o wymiarach mniej więcej 23-28 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wyrównać powierzchnię,posypać przygotowana kruszonką.Wystudzony placek można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Moje domowe kucharzenie
Odkrywamy kalifornijskie wina II 136

białego mięsa. Importer:PWW Sp. z o.o. Panamera Chardonnay 2012 Region: California Aromaty cytryny, gruszki i jabłka, z nutą wanilii i cynamonu. Pyszne smaki dojrzałych gruszek i cytryn. Bogate i okrągłe o odpowiedniej kwasowości i koncentracji smaku. Polecane do kurczaka, pieczonego łososia z grilla i serów. Importer:Cerville Investments Sp. z o.o. Ironstone Reserve Chardonnay 2012 Region: Sierra(...)aromatów. Wykazujące drobne cechy mineralne, które są znakiem rozpoznawczym winogron produkowanych w Sierra Foothills, Reserve Chardonnay ma bardzo skoncentrowany smak tropikalnych owoców z niuansami toffi, wanilii i dojrzałych jabłek. Nos otwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami

królestwo garów
Racuchy z jabłkiem. 134

łyżeczki soli, 1 łyżeczka (3g) proszku do pieczenia, olej do smażenia. Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sitko. Dodać mleko, jajka, sól i wymieszać tak by nie było grudek (ja używam do tej czynności miksera). Gdy ciasto jest już wymieszane, dodać obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka - połączyć razem. Rozgrzać olej i łyżką nakładać

W kuchni u Moniki
Surówka z brukwi 162

witaminy i pierwiastki śladowe. Można ją gotować, piec, smażyć i jeść na surowo. Ze względu na swoje walory stosowana jest jako wzmacniacz samaku do zup. W Irlandii bardzo popularna, do kupienia chyba na każdym stoisku z warzywami. Surówka z brukwi.       Składniki: - 1 brukiew ok. 600g - 2 jabłka (dałam słodkie i soczyste Golden Delicious) - kawałek czerwonej papryki(...)może być oliwa lub inny olej, np. z pestek winogron ) - wino ryżowe Mirin     Brukiew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy. Na tej samej tarce trzemy jabłka (razem ze skórką), skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Kolejno trzemy na tarce kawałek papryki. Drobno siekamy koperek, dodajemy do pozostałych składników, skrapiamy olejem (lub oliwą) i winem

mojewypiekiinietylko
Faszerowane Jabłka 124

cukru, białe wino, masło i mieszamy. Nasz farsz jest gotowy.   Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy odciętymi wcześniej górami jabłek, ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem lub w szklanej formie i wsadzamy do piekarnika. Funkcja grzanie góra-dół, pieczemy około 1 godz w temp. 120 stopni. Przed podaniem przygotujcie kuskus.  Morele pokrójcie w cieniutkie paseczki lub kostkę, imbir

Kuba Gotuje
Świąteczny czekoladowy jabłecznik 102

łyżeczkę sody. Teraz ciasto będzie bardzo gęste. Dolej mleko. Miksuj, Dodawaj ubitą pianę z białek. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łopatką. Całość wylej na tortownicę, wyłożoną pergaminem i wysmarowana masłem i bułką tartą. Piecz 50 minut  w 180 stopniach.  Na wystudzone ciasto wylej kuwerturę czekoladową, posyp płatkami migdałowymi

AZgotuj!
Recenzja #.15 - czatni (chutney) czarna porzeczka z morelą (luks pomada) 120

elegancki, słodko-kwaśny z delikatną nutką pikanterii w tle. Czatni z czarnej porzeczki doskonale pasuje do potraw duszonych jak pieczeń, wątróbka czy wszelakich mięs na ciepło i zimno. Skład : czarna porzeczka (45%), morela suszona (25%), rodzynki, mus z jabłek, cukier, imbir, pektyna (substancja zagęszczająca), skórka z cytryn, chili Wartości odżywcze w 100g : TŁUSZCZ - 0,5g WĘGLOWODANY

breakfast of dreams
Szybka, prosta i nietypowa mini szarlotka 124

naczynia, a następnie polewamy łyżką miodu jabłka trzemy na tarce, mieszamy z cynamonem i wykładamy na wafle na jabłka kruszymy pozostałe wafle jajko miksujemy ze stewią i szczyptą cynamonu przez około minutę, a następnie polewamy nim szarlotkę pieczemy w temp 180 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Serniczek jabłkowy/ zapiekany ser na słodko 128

ubite białko, jednak z oszczędności czasu i po trochę z lenistwa nie ubiłam;p), rodzynki, cynamon, siemię lniane jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do reszty składników i mieszamy przekładamy do żaroodpornego naczynia pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
La Rotisserie 97

piłyśmy Pascal Bellier Cheverny 2012. Następnie otrzymałyśmy terrinę presse z kaczki confit i foie gras z karmelizowanym porem i jabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas na rybę i tu pojawił się pieczony filet z dorsza atlantyckiego, czarna soczewica, seler i sos kawiorowy, w kieliszkach Esporao Reserva 2011. Po dorszu sorbet rabarbarowy

królestwo garów
mazurek jabłkowo – pomarańczowy 173

godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (25 x 21 cm). Pieczemy w 180 st. C do chwili, aż ciasto się zrumieni. składniki na masę jabłkowo pomarańczową: 2 pomarańcze 3 jabłka 2 łyżki cukru 1 galaretka pomarańczowa 50 g płatków migdałowych wykonanie: Pomarańcze obieramy z białych części i kroimy w kostkę. Jabłka

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowy torcik rabarbarowo- jabłkowy z kruszonką 110

obieramy ze skóry, kroimy na średnie kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną tortownicy i układamy kawałki rabarbaru i jabłka, lekko wbijając je w ciasto. Górę ciasta pokrywamy kruszonką i pozostawiamy na około pół godziny by wyrosło. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 50 minut. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. R E K L A M A google

Smakowy Raj
Róże z cynamonem i jabłkiem, z ciasta francuskiego 169

Rozwinąć każdy kawałek, posmarować rozmąconym jajkiem posypać cynamonem z cukrem. Podzielić jeszcze na pół. Na płat układać jabłka, by półokrągła część wystawała poza  ciasto. Zwijać w rulonik bardzo lekko , nie ściskać..  Układać w foremkach na  muffinki. Piec 20 min. W temperaturze 200-220 stopni. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Zdrowe racuszki z jabłkiem, konfiturą i ziarenkami :) 131

rodzaje mąki i dodałam domową konfiturę, był również akcent "chrupiący", dzięki ziarenkom "Słoneczne Pola" od  Ziarenkowa :) Składniki: - 1 duże jabłko (165 g) - 100 g dowolnej konfitury (u mnie aroniowo-jagodowa) - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju - 60 g mąki owsianej - 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 150 ml mleka - 40 g ziarenek " Słoneczne Pola " Przygotowanie

Zdrowie na języku :P
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 427

masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut. Składniki masy jabłkowej: - 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych - 2 galaretki cytrynowe Obydwie galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Przestudzone, prawie tężejące już galaretki

Smaczne Zdrowe
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 200

wymieszać ze śliwkami, rozłożyć na mięsie, całość zwinąć w roladę. Skórę zszyć nitką kucharską. Udziec włożyć do rękawa i piec 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika, dać mięsu odpocząć 10 minut, usunąć nici, pokroić i podać z dodatkiem jabłek i śliwek. Z udka były usunięte kości i ścięgna, ta wystająca kostka to tylko dla ozdoby

Kulinarny karnet Christophera
Maślane croissanty 155

wycinamy z niego trójkąty. Croissanty zwijamy zaczynając do podstawy trójkąta do wierzchołka. U mnie część została klasyczna, część potraktowałam jabłkami i ucieranymi płatkami róż, część zrobiłam z szynką i serem. Gotowe croissanty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi odstępy przykry je ściereczką i pozwalamy im chwilkę podrosnąć. Następnie smarujemy roztrzepanym z odrobiną mleka/wody jajkiem

Malinowe Pocałunki
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 261

ilości powinniśmy uzyskać 18 kółek. Na środek dziewięciu kółek wykładamy po 1 pełnej łyżce prażonych jabłek, a ich wierzch zalepiamy od góry pozostałymi dziewięcioma. (Należy jak najdokładniej skleić boki, aby wypełnienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Żaroodporną formę wysmarowujemy masłem, a na jej dno wykładamy bułeczeki. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut aż do wyraźnego zarumienienia powierzchni (czas zależy od rodzaju

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania