pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:153/263)

Najprostsze ciasto z jabłkami 168

efekt smakowy jest odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy. Przy okazji za każdym kolejnym pieczeniem można spokojnie fantazjować z dodatkowymi składnikami. Poza wszystkim.. ja osobiście chyba uparłabym się na nazywanie tego tworu "plackiem"... 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 jajka 6 średnich jabłek (dość kwaśnych) garstka włoskich orzechów 2 łyżeczki sody Użyłam nieco ponad szklanki cukru(...)wrzucamy posiekane orzechy. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy do reszty, ewentualnie dorzucamy innych składników według upodobania.* *W spisie składników podałam wersję niemal najprostszą z możliwych. (najprostsza zawiera same jabłka) Można wrzucić na raz również trochę posiekanych orzechów laskowych, rodzynek, czy różnej maści owoców kandyzowanych. Osobiście za żadnym z powyższych nie przepadam, orzechów laskowych po prostu nie miałam, posypałam

Kuchenna Kontrrewolucya
Wiosenna tęcza 234

papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut. Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru cukier puder do smaku 25 dag masła Z mleka i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzony budyń. Wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2-3 łyżki cukru

Apetyczna babeczka
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną 371

szarlotki z jabłkami dodaję rodzynki , tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę . Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :) Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe:   CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru

Grunt to przepis!
Muffiny jabłkowo-bakaliowe bez cukru 211

łyżek oliwy 4 łyżki miodu 2 jajka 1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach) Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, dokładnie. Powstałą "mokrą" masę wlewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. Masę przelewamy do silikonowych foremek (nie polecam pieczenia w papierowych papilotkach ze względu na małą ilość

kuchnia do kwadratu
Zapiekany makaron z miodowo-bakaliowym jabłuszkiem 177

Uwielbiam makaron. Ileż on daje kulinarnych możliwości. Dziś zapraszam Was na jego słodką wersję. Zapiekany makaron z miodowo-bakaliowym jabłuszkiem, to idealna propozycja zarówno na drugie

Słodkie okruszki
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 178

autorka: jazzowesmaki  | blog: Jazzowe Smaki Koktajl Oczyszczająco-Odchudzający / Detox & Slim-Down Smoothie autorka: Blue Almonds  | blog: Blue Almonds PYSZNE RACUCHY ORKISZOWE NA SODZIE I KEFIRZE, Z JABŁKAMI autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com  | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com DOMOWA NUTELLA, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU - NAJLEPSZA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com   | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli autorka: Ugotujiprzetestuj | blog: Testowanie przez(...)domu i ogrodzie Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zdrowy deser czekoladowo - kokosowy z chia i awokado autorka: życie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ekspresowa rolada 346

gruszkami . Idea jej przygotowania jest podobna do ciast tzw. odwróconych, podczas pieczenia owoce znajdują się na dnie blaszki, a ciasto jest u góry, potem blaszkę się odwraca i owoce znajdują się u góry Roladę przygotowuje się błyskawicznie, gdyż wystarczy poszatkowane w cienkie plasterki gruszki (lub jabłka) zalać ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady biszkoptowe, czy też ciasta(...)plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Przepis na ekspresową roladę jest idealny dla tych co mają dwie lewe ręce, dla tych co nie mają czasu piec lub gdy wpadną do nas niespodziewani goście, ten przepis to jak karta wyciągnięta z rękawa magika, zaczaruje wszystkich Składniki: 3 jajka szczypta soli 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 189

tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków z jabłkami zmotywowały mnie dziewczyny propozycją wspólnego pichcenia. Jabłka akurat miałam (rzadko kiedy nie mam), w lodówce czekało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TARTA Z JABŁKAMI 275

boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek, połączyć z ciastem na bokach formy. Ponakłuwać kilkanaście razy widelcem, boki można podociskać palcem. Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 - 45 minut, do złotego koloru. Po upieczeniu ciasto wyjąć i lekko wystudzić

Calzonella.com
Jabłko w cieście drożdżowym. 152

jabłkami,  a w szczególności drożdżowe bułeczki nimi nadziane,  to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa.  Dzisiaj w wersji trochę innej, bo zmieniły się proporcje.  Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze.  Również(...)śniadanie lub deser, czyli wspominane na początku jabłko w cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM  /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być z amarantusa) gotowe ciasto drożdżowe cynamon Z ciasta wyciąć dwa koła za pomocą szklanki. Wydrążone jabłko nadziać masłem i syropem. Przykryć drugim płatem

Poranek na słodko
Najszybsza szarlotka 145

całości. Wałkuję większą część, przekładam do tortownicy formułując też boki. Na to przekładam jabłka.  Wałkuje resztę ciasta, nakładam na wierzch i sklejam z bokami. Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 40 minut

Kuchnia co dnia
Owsiane ciasteczka jabłkowe 235

Sposób przygotowania:   Jabłka myjemy obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, do startego jabłka dodajemy jajko, olej, płatki owsiane, sezam, miód oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy, masę odstawiamy na około 15 minut. Ciasteczka nakładamy na papier do pieczenia, a następnie formujemy. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze   170  o  C.  Smacznego

Fit-amina
Bułeczki z herbacianymi jabłkami z gotowego ciasta półfrancuskiego 187

płaty ciasta, pokrój w pasy.Jedan porcja to ok. 3 pasy. Zależy ja duże chcesz mieć „bułeczki”. Wyłóż jabłka na każdy płat i zwiń,lekko dociskając zewnętrzne brzegi. Ostrym nożem ponacinaj wierzch z jednej strony. Poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,posmaruj rozmąconym jajkiem. Rozgrzej piekarnik do temp. 200st. i piecz ok. 20-30 min., aż podrosną

Z Kuchni Do Kuchni
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 129

świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano 24 i 36 miesięczny Młodszy (o minimalnym okresie dojrzewania

królestwo garów
Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym 164

pomysł na kruche ciasto z nadzieniem owocowym. Parę miesięcy temu pokazałam Wam przepis na tartę z jabłkami ( klik ), a dzisiaj zachęcam do przygotowania gruszkowej tarty. Idealna dla osób, które dbają o linię. Poniższa tarta z gruszkami najlepiej smakuje w dniu pieczenia.  Składniki na 1 dużą tartę: ciasto   250 g mąki pszennej tortowej 125 g masła (standardowe kostki

Ugotować