pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:145/263)

Faszerowane Jabłka 153

cukru, białe wino, masło i mieszamy. Nasz farsz jest gotowy.   Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy odciętymi wcześniej górami jabłek, ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem lub w szklanej formie i wsadzamy do piekarnika. Funkcja grzanie góra-dół, pieczemy około 1 godz w temp. 120 stopni. Przed podaniem przygotujcie kuskus.  Morele pokrójcie w cieniutkie paseczki lub kostkę, imbir

Kuba Gotuje
Świąteczny czekoladowy jabłecznik 130

łyżeczkę sody. Teraz ciasto będzie bardzo gęste. Dolej mleko. Miksuj, Dodawaj ubitą pianę z białek. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łopatką. Całość wylej na tortownicę, wyłożoną pergaminem i wysmarowana masłem i bułką tartą. Piecz 50 minut  w 180 stopniach.  Na wystudzone ciasto wylej kuwerturę czekoladową, posyp płatkami migdałowymi

AZgotuj!
Recenzja #.15 - czatni (chutney) czarna porzeczka z morelą (luks pomada) 151

elegancki, słodko-kwaśny z delikatną nutką pikanterii w tle. Czatni z czarnej porzeczki doskonale pasuje do potraw duszonych jak pieczeń, wątróbka czy wszelakich mięs na ciepło i zimno. Skład : czarna porzeczka (45%), morela suszona (25%), rodzynki, mus z jabłek, cukier, imbir, pektyna (substancja zagęszczająca), skórka z cytryn, chili Wartości odżywcze w 100g : TŁUSZCZ - 0,5g WĘGLOWODANY

breakfast of dreams
Szybka, prosta i nietypowa mini szarlotka 156

naczynia, a następnie polewamy łyżką miodu jabłka trzemy na tarce, mieszamy z cynamonem i wykładamy na wafle na jabłka kruszymy pozostałe wafle jajko miksujemy ze stewią i szczyptą cynamonu przez około minutę, a następnie polewamy nim szarlotkę pieczemy w temp 180 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Serniczek jabłkowy/ zapiekany ser na słodko 163

ubite białko, jednak z oszczędności czasu i po trochę z lenistwa nie ubiłam;p), rodzynki, cynamon, siemię lniane jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do reszty składników i mieszamy przekładamy do żaroodpornego naczynia pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
La Rotisserie 123

piłyśmy Pascal Bellier Cheverny 2012. Następnie otrzymałyśmy terrinę presse z kaczki confit i foie gras z karmelizowanym porem i jabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas na rybę i tu pojawił się pieczony filet z dorsza atlantyckiego, czarna soczewica, seler i sos kawiorowy, w kieliszkach Esporao Reserva 2011. Po dorszu sorbet rabarbarowy

królestwo garów
mazurek jabłkowo – pomarańczowy 197

godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (25 x 21 cm). Pieczemy w 180 st. C do chwili, aż ciasto się zrumieni. składniki na masę jabłkowo pomarańczową: 2 pomarańcze 3 jabłka 2 łyżki cukru 1 galaretka pomarańczowa 50 g płatków migdałowych wykonanie: Pomarańcze obieramy z białych części i kroimy w kostkę. Jabłka

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowy torcik rabarbarowo- jabłkowy z kruszonką 138

obieramy ze skóry, kroimy na średnie kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną tortownicy i układamy kawałki rabarbaru i jabłka, lekko wbijając je w ciasto. Górę ciasta pokrywamy kruszonką i pozostawiamy na około pół godziny by wyrosło. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 50 minut. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. R E K L A M A google

Smakowy Raj
Róże z cynamonem i jabłkiem, z ciasta francuskiego 198

Rozwinąć każdy kawałek, posmarować rozmąconym jajkiem posypać cynamonem z cukrem. Podzielić jeszcze na pół. Na płat układać jabłka, by półokrągła część wystawała poza  ciasto. Zwijać w rulonik bardzo lekko , nie ściskać..  Układać w foremkach na  muffinki. Piec 20 min. W temperaturze 200-220 stopni. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Zdrowe racuszki z jabłkiem, konfiturą i ziarenkami :) 159

rodzaje mąki i dodałam domową konfiturę, był również akcent "chrupiący", dzięki ziarenkom "Słoneczne Pola" od  Ziarenkowa :) Składniki: - 1 duże jabłko (165 g) - 100 g dowolnej konfitury (u mnie aroniowo-jagodowa) - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju - 60 g mąki owsianej - 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 150 ml mleka - 40 g ziarenek " Słoneczne Pola " Przygotowanie

Zdrowie na języku :P
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 466

masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut. Składniki masy jabłkowej: - 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych - 2 galaretki cytrynowe Obydwie galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Przestudzone, prawie tężejące już galaretki

Smaczne Zdrowe
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 220

wymieszać ze śliwkami, rozłożyć na mięsie, całość zwinąć w roladę. Skórę zszyć nitką kucharską. Udziec włożyć do rękawa i piec 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika, dać mięsu odpocząć 10 minut, usunąć nici, pokroić i podać z dodatkiem jabłek i śliwek. Z udka były usunięte kości i ścięgna, ta wystająca kostka to tylko dla ozdoby

Kulinarny karnet Christophera
Maślane croissanty 182

wycinamy z niego trójkąty. Croissanty zwijamy zaczynając do podstawy trójkąta do wierzchołka. U mnie część została klasyczna, część potraktowałam jabłkami i ucieranymi płatkami róż, część zrobiłam z szynką i serem. Gotowe croissanty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi odstępy przykry je ściereczką i pozwalamy im chwilkę podrosnąć. Następnie smarujemy roztrzepanym z odrobiną mleka/wody jajkiem

Malinowe Pocałunki
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 297

ilości powinniśmy uzyskać 18 kółek. Na środek dziewięciu kółek wykładamy po 1 pełnej łyżce prażonych jabłek, a ich wierzch zalepiamy od góry pozostałymi dziewięcioma. (Należy jak najdokładniej skleić boki, aby wypełnienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Żaroodporną formę wysmarowujemy masłem, a na jej dno wykładamy bułeczeki. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut aż do wyraźnego zarumienienia powierzchni (czas zależy od rodzaju

Symfonia Smaków
Ciastka francuskie z orzechami 200

Ostatnio moj organizm domaga sie ciagle czegos slodkiego. Postanowilam sobie, ze juz nic nie kupie z lakoci zeby potem sie nie okazalo, ze w spodnie sie

Przysmaki Karolki
Szarlotka pod chmurką 289

ciągle trwa. Przyłączam się, bo według mnie jabłuszka to jedne z najlepszych owoców. Słodkie, kwaśne, "papierowe", małe, duże, czerwone, zielone - każdy znajdzie coś dla siebie. W dodatku do jabłek nie może zabraknąć mojego ulubionego składnika, a mianowicie cynamonu. Nigdy nie potrafię określić ile go daję na porcję przygotowanego ciasta. Po prostu daję go bardzo dużo, tak aby wystarczająco(...)najlepiej z wolnego wybiegu) łyżeczka olejku śmietankowego (aromat) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki zimnego masła (100 g) Przygotowanie kruchego ciasta: Ze wszystkich podanych składników zagnieść kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować jabłka. Składniki na nadzienie jabłkowe: 4 duże, polskie jabłka (wzięłam dość kwaskowe

Eat Shrimps
Jesienny pieczony udziec indyka 174

mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy.   Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść(...)indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry

Pociąg Do Kuchni
Rozgrzewający krem curry 211

papryczka chilli pęczek kolendry Papryki ułożyć na blasze. Piec w 200 st. C. przez 30-40 minut, aż skórka zrobi się czarna. Przełożyć papryki do miski, dokładnie zawinąć folią spożywczą i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie obrać papryki ze skórki i wyjąć pestki. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę(...)kurkumę, mieloną paprykę i ziele angielskie. Dodać liście kafiru. Podgrzewać, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać cebulę, podsmażyć. Dodać jabłko i posiekane chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać upieczone papryki.  Całość zalać wodą, gotować 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć zupę z palnika, wyjąć listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko kokosowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe grzebienie z dżemem 374

Musiałam spróbować. No i warto było! Od tego czasu grzebienie weszły do mojego cukierniczego jadłospisu i piekę je regularnie. Dzięki nim przełamałam moją nieśmiałość w stosunku do drożdżowego i z sukcesem (ośmielam się stwierdzić) produkuję drożdżowe wypieki (a chociażby ślimaczki z jabłkami prażonymi czy ciasto drożdżowe z truskawkami ). Składniki na 8 dużych sztuk:   320 gramów mąki pszennej(...)dodałam  25g świeżych drożdży 120ml mleka - ciepłego 1/2 słoiczka marmolady lub dżemu - u mnie gęsty dżem z kawałkami owoców, ok. 150ml 1 rozkłócone białko - do posmarowania przed pieczeniem gruby cukier - do posypania przed pieczeniem, u mnie gruby cukier perlisty   Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia

Grunt to przepis!
Kostka Kubusia. Ciasto bez pieczenia 2297

Ciasta bez pieczenia to zbawienie podczas upałów. Tak myślę. Są okazje, na które ciasto wypada zrobić, a buchający gorącym powietrzem piekarnik uznawany jest za wroga numer 1. Ja to rozumiem, dlatego niebawem pojawi się seria deserów bez użycia piekarnika. Kostka Kubusia jest orzeźwiająca i jeśli jesteś okrutnym łasuchem, dodaj więcej cukru :) Użyłam standardowej blaszki prostokątnej do wypieku ciast, jednak można(...)soku typu Kubuś (najlepiej oczywiście jeśli sami zrobicie taki sok np. z marchwi, banana i jabłka) 120 g budyniu śmietankowego, ja użyłam budyniu od Przyprawy Premium, która w swojej ofercie ma duże torebki z dodatkami do ciast, dla osób które pieką przynajmniej raz w tygodniu sprawdzą się idealnie. Do sklepu traficie klikając TUTAJ 3 łyżeczki cukru  100g masła

MamaOskarka
Jabłecznik korzenny. 266

razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa :  300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Jabłka karmelizowane :  2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie  : Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę z solą , pod koniec ubijania dodawać po troszku cukier(...)delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy (u mnie 23x23 cm ) piec ok 35 min w 170'C Po wyjęciu z piekarnika formę z ciastem upuścić na podłogę z wysokości ok  50 cm. Wystudzić i przekroić na dwa blaty . Masa jabłkowa : Jabłka  obrać i pokroić na mniejsze kawałki . Dodać do nich wodę , sok , cukier

Malinowa Kawiarenka
Kurczak z ryżem 245

góry. Przykrywamy i wstawiamy do gorącego piekarnika na 40-45 minut. Po 30 minutach odkrywamy garnek i pieczemy dalej do zrumienienia się mięsa.  Potrawę można podawać jako samodzielne danie lub z dowolną surówką, np. z marchewki i jabłka

Kulinarne przemyslenia
Chleb piwny z suszonymi jabłkami i "Zapach miłości" 174

minut, wciskając jabłka do środka. Zagniatanie ciasta powtarzać 2 razy co 10 minut. Chodzi o to, by jabłka jak najlepiej wmieszały się w ciasto. Odstawić ciasto na ok. 30 minut. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Uformować bochenek mokrymi rękoma. Przykryć ciasto i odstawić na godzinę-dwie do wyrośnięcia. Piec chleb ok. godziny. Będzie dobrze wypieczony

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem 206

Dziś sobota, więc oto efekt kolejnego wspólnego pieczenia, w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem organizatorki wybrały przepis z bloga Smakołyki Bereniki na drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem. W sam raz na weekendowy podwieczorek.     Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g drożdży 125 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30 g masła

Pasja Smaku
KACZKA PIECZONA Z ŻURAWINĄ ,JABŁKAMI I KASZĄ GRYCZANĄ 274

dodatek do obiadu zamiast ziemniaków SKŁADNIKI: KACZKA,NAJLEPIEJ ŚWIEŻA (ALE JAK MAMY MROŻONĄ TO PO PROSTU ODMRAŻAMY JA POWOLI W LODÓWCE ) KASZA GRYCZANA ŁYŻKA MASŁA JAJKO ROSOŁEK ŻURAWINA 2 JABŁKA ŁYŻKA MIODU ZĄBEK CZOSNKU 1-2 ŁYŻKI OLEJU MAJERANEK,ROZMARYN,TYMIANEK SÓL,PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: ZACZYNAMY OD NASZEJ KACZKI,KTÓRA NACIERAMY MIESZANKĄ  MAJERANKU,ROZMARYNU,TYMIANKU,SOLI,PIEPRZU,CZOSNKU(...)NIŻ KASZY,DODAJEMY ROSOŁEK I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU AŻ WCHŁONIE WODĘ NASTĘPNIE DODAJEMY ŻURAWINĘ,I POKROJONE W KOSTKĘ JABŁKO,MIÓD,I DOPRAWIAMY JESZCZE SOLĄ DO SMAKU NASTĘPNIE NADZIEWAMY NASZYM FARSZEM  KACZUSZKĘ,ZAMYKAMY JĄ WYKAŁACZKAMI,DAJEMY DO RONDELKA I PIECZEMY W 180 STOPNIACH TYLE ILE WAŻY NASZA KACZKA CZYLI MOJA WAŻYŁA 2,100 KG WIĘC PIEKŁAM

Swojskie jedzonko
Racuszki na zsiadłym mleku z jabłkami. 195

wymieszać wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy jabłka ( ja lubię jak są wyczuwalne i widoczne kawałki jabłek dlatego takie dodałam, jak ktoś nie lubi morze zetrzeć na tarce ) Na rozgrzaną patelnie (ja używam zawsze teflonowej i piekę bez tłuszczu) kładziemy po pełnej łyżce ciasta, przekręcamy na druga stronę gdy zobaczymy bąbelki. Smażymy do zrumienienia

Gotowanie...to proste !
Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.91 186

limonki wkładamy do garnka. Dolewamy pół szklanki wody. Zagotowujemy i pyrkoczemy ok 20 minut. Jabłka powinny zmięknąć a płyn odparować. Całość studzimy a następnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C Formę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blaszkę z papierem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka owsiane z jabłkiem i daktylami 188

łyżeczką, żeby powstała daktylowa miazga ;) jabłko obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach (żeby powstał mus jabłkowy) do jabłka dodajemy płatki, otręby, cynamon oraz daktyle z powstałej masy lepimy okrągłe ciasteczka, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Nietypowa mini szarlotka 178

związku z jakąś dietą, po prostu lubię jabłka ;) stąd moja śniadanko Składniki (porcja): 1 jabłko 0,5-1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego  1 jajko 3 łyżki kaszki manny firmy Kupiec (dobrze byłoby użyć kaszki razowej, ja niestety nigdzie nie mogę takiej znaleźć) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach(...)kaszki manny (wszystko zależy od wielkości naczynia, bo warstwa kaszki nie może być zbyt gruba) na kaszkę wykładamy jabłko, a następnie na wierzch wysypujemy 1 łyżkę kaszki jajko, jogurt, miód miksujemy powstałą mieszankę wylewamy na wierzch naszej szarlotki pieczemy w temp. 190 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jabłkowa kokosanka 116

waniliową do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wyjąć wanilię. Dodać wiórki kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut mieszając. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne oraz częściowo miąższ (żeby zrobić miejsce dla nadzienia). Owoce wypełnić masą kokosową. Piec w temperaturze 180°C do zarumienienia się wierzchu (około 15 minut

Bullio
naleśniki amerykańskie na maślance z jabłkiem 96

Przedstawiam Wam ciekawy przepis na pyszną potrawę Składniki: 30 DAG MAKI PSZENNEJ 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA 1 ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ 3 JAJKA 3 ŁYZKI ROZTOPIONEGO MASŁA LUB OLEJ 400 ML MAŚLANKI 6 ŁYŻEK CUKRU 1 JABŁKO SZCZYPTA SOLI OLEJ DO SMAŻENIA Sposób wykonania

Ugotujmy Coś
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą 188

się także na święta lub przyjęcia. Można podawać z bagietką jako przystawkę, ale doskonale smakuje również jako okrasa do pieczonych ziemniaków lub farsz do pierożków. Dodatkiem do takich smarowideł najczęściej jest też ogórek kiszony, ale zamiast niego można podać jabłko smażone w karmelu. To naprawdę pyszne połączenie. Polecam. Przy okazji z wielką radością mogę Was poinformować, że ten przepis(...)został nagrodzony w ramach akcji " Czas na gęsinę " i zdobył III nagrodę w konkursie „Przepis na potrawę z gęsiny z polskimi jabłkami”. Jest to dla mnie duże wyróżnienie, zwłaszcza, że w konkursie brali udział również zawodowi kucharze. Oczywiście musi być jakaś równowaga i dlatego jest mi też trochę wstyd, że spóźniłam się na galę wręczania nagród. ;) Niestety nie udało

Pełny talerz
Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło 176

mieszając tym samym wszystkie składniki ze sobą) do momentu, aż utworzą się okruszki. Dodaj musli, wymieszaj. Wstaw naczynie z jabłkami ponownie na gaz. Rozłóż przygotowaną posypkę i podgrzewaj do momentu, aż deser zacznie bulgotać. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz 12-14 minut, aż posypka się zarumieni. Wyciągnij z pieca i podawaj na ciepło.   Top Zobacz jak Gordon

Moja Delicja
Orzeźwiająca surówka z jabłek i kiwi 287

niekoniecznie musi być deserem . Można ją podać i zjeść jako samodzielne danie np. na przekąskę w ciągu dnia. Jabłka i kiwi są powszechnie dostępne i warto je wykorzystywać jak najczęściej. Taka owocowa surówka może też być dodatkiem do pieczonego drobiu i będzie z nim doskonale harmonizować. Jest pełna smaków, chrupiąca i pyszna. Zawiera też dużo witamin, które

Smaczna Pyza
Jarmużowa sałatka i surówka, DKF 228

sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Jak na razie pomysłów nie brak. W planach jeszcze pesto i pieczone pierogi z jarmużem. Na zdjęciu (znalezione na necie i zrobione przez mojego tatę-mistrza surówek): wegetariańska surówka (jarmuż, jabłka, ogórki kiszone, prażone orzechy włoskie, sos jogurtowy z sokiem cytrynowym) i wegańska sałatka (ugotowany a później podsmażany jarmuż

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet z wątróbką i jabłkiem 159

zmiksować w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, jabłkiem, śmietaną, cebulą, miodem i przyprawami.  Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut

Jadło i czytadło
Jabłkowa kokosanka 121

waniliową do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wyjąć wanilię. Dodać wiórki kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut mieszając. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne oraz częściowo miąższ (żeby zrobić miejsce dla nadzienia). Owoce wypełnić masą kokosową. Piec w temperaturze 180°C do zarumienienia się wierzchu (około 15 minut

Bullio
Proste ciasto z rabarbarem 361

blaszce o wymiarach 25x 28 i nie było bardzo wysokie. Jeśli ciasto ma być wyższe lub będzie pieczone na większej blasze należy je przygotować z 1,5 - 2  porcji składników. Rabarbar można zastąpić innymi owocami np. wiśniami, jabłkami, truskawkami, jagodami, choć najlepsze jest z kwaśnymi owocami jak np. rabarbar. Margarynę można zastąpić masłem. Ciasto należy kroić

Gospodyni Miejska
JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE 220

Super ciasto łączące delikatność biszkoptu i smakowitość jabłek, przełamane nutką cytryny. Polecam bo naprawdę pyszne.   Składniki: 6 jajek 3/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia litr dżemu jabłkowego 3 galaretki cytrynowe polewa czekoladowa różowy cukier na posypkę cynamon laska  Skworcu.pl laska wanilii Skworcu.pl Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę, stopniowo dodajemy żółtka, ubijamy

Z Majeczką w kuchni
JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA 532

Szybkie ciasto bez pieczenia.  Nie wymaga dużego nakładu pracy,  skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :)) Składniki: 1 litrowy słoik prażonych jabłek 1 galaretka dowolna (ja użyłam brzoskwiniowej) 1 galaretka morelowa (na wierzch)  puszka moreli  herbatniki lub biszkopty Wykonanie: Prażone jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy aż będą gorące. Do gorących

Walijskie Pichcenie
Batony ziarenkowe bez jajek, mąki, masła ,cukru 153

elastyczne. Dzięki temu wiedziałam bardzo szybko jaką to wszystko będzie miało konsystencję i w razie czego mogłam dołożyć jabłek lub miodu. Trzeba uzyskać mieszaninę, która ledwie się trzyma na jabłkowym lepiszczu.  Wyłożyć masę do keksówki, wyłożonej papierem i piec w 190 °C  przez 10-15 minut, aż podeschnie i się lekko zrumieni.  Pokroic na ciepło, gdyż

Z Kuchni Do Kuchni