pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:141/263)

Jabłecznik na zimno 323

cytryny 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku jabłkowego poncz 2/3 szklanki soku odlanego po gotowaniu jabłek lub soku jabłkowego opcjonalnie 1 łyżka cukru Wykonanie: BISZKOPT - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę wyłożyć tylko na dnie kawałkiem papieru do pieczenia, boki pozostawić bez niczego - piekarnik nastawić na 170-180 stopni - białka oddzielić od żółtek - białka ubić w czystym(...)formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka - biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku - po ostygnięciu biszkopt odkroić od brzegów formy ostrym nożem, odkleić papier ze spodu ciasta - biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dość

Smakołyki Bereniki
Babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem. 139

potłuczonym szkłem na 24 sztuki BABECZKI: 250 g mąki 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru pudru 4 łyżki oleju 200 ml mleka lub maślanki kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego 1 szklanka musu z jabłek (starte jabłka i przesmażone, jak na szarlotkę) KREM: 90 g masła 170 g cukru pudru(...)landrynek (najlepsze będą lodowe lub przeźroczyste) syrop z malin lub czerwony, krwisty lukier ;)      Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miski. W innej misce ubijamy jajka z cukrem pudrem, dodajemy olej, mleko wymieszane z barwnikiem, mus jabłkowy, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy suche składniki, mieszamy do uzyskania gładkiej

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe ciasto z tofu 145

Składniki: 1 szkl. mąki orkiszowej 1 szkl. mąki owsianej 1/3 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1/3 szkl. kakao 1 szkl. mleka sojowego 1 dojrzały banan ½ szkl. musu jabłkowego (lub startych na drobnych oczkach jabłek) ¾ szkl. syropu klonowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 porcje zamiennika jajek – 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalane 6 łyżkami(...)naturalnego miękkiego tofu ½ szkl. nerkowców 100 g daktyli 1 szkl. mleka sojowego 3 kopiaste łyżki kakao Piekarnik rozgrzej do 180°C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki. Czekoladę posiekaj w drobne kostki i dorzuć do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, syrop, rozgniecionego banana, mus jabłkowy, ocet i siemię. Zamieszaj

Roślinna - blog wegański
Apfelkuche, czyli orzeźwiający i delikatny niemiecki jabłecznik :) 148

moja mama piekła go ponad 1,5 godziny, bo zapomniała wyciągnąć go z pieca… no cóż, przypalił się, ale ku zdziwieniu wszystkich, był nadal pyszny i nawet spalenizny czuć nie było :) A więc polecam wszystkim :) Przepis na małą blaszkę lub tortownicę 25cm. Nadzienie: 75dag jabłek (najlepiej kwaśnych) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 75g cukru 50ml wody(...)jabłka lekko się rozgotują. Nadzienie jabłkowe zostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przyrządzamy ciasto: Miękką margarynę miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny i stopniowo mąkę. Do małej blaszki, bądź tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, przekładamy 2/3 ciasta, równo rozsmarowujemy, następnie dodajemy lekko płynne nadzienie jabłkowe. Całość pokrywamy resztą ciasta i pieczemy

Smakowy Raj
Jabłecznik w wersji light :) 141

otrębów pszennych * pół łyżeczki sody bądź proszku do pieczenia * coś do posłodzenia (sprawdza się i cukier i stewia) * 3 łyżki jogurtu naturalnego (polecam firmy ZOTT , ma fajną, gęstą konsystencje i jest smaczny) * 3/4 szklanki ciepłej wody (chodzi o to by składniki dobrze się wymieszały) Na masę jabłkową: * ok. 1kg jabłek (można dać więcej, kto jak lubi :)) * jeżeli jabłka(...)konsystencji, którą wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Teraz masa jabłkowa, w moim przypadku miałam już gotową w słoiczkach, ale do jej zrobienia nie potrzebujemy wiele czasu. Jabłuszka obieramy i kroimy na średnie kawałki. Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż zmiękną i utworzą jednolitą masę (należy pamiętać ododawaniu troszku wody, aby jabłka się nie przypaliły). Dodajemy cynamon

Zdrowie na języku :P
Kakaowe ciasto z jabłkami i nektarynkami 143

Leżały sobie w lodówce i czekały. Kiedy je stamtąd wyjęłam były już mocno dojrzałe i trzeba było szybko je zjeść. Postanowiłam przesmażyć je lekko z jabłkami i połączyć z ciemnym, delikatnym biszkoptem. Na górze ułożyłam kruche ciasteczka, które straszyły w szafce - pewnie gdyby były w czekoladzie, to zostałyby już dawno(...)stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto przestudzić. Owoce: 6 nektarynek mocno dojrzałych , 6 średnich jabłek , 2/3 szklanki cukru , sok z cytryny . Jabłka umyć, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić dość dużą kostkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Buchty z nadzieniem 262

porzeczki oraz jabłka prażone. Wy możecie wykorzystać ulubione dodatki - twaróg, budyń, nutellę, świeże owoce, itp. Z każdym nadzieniem buchty będą smakować wybornie, a jeśli tak jak ja, ułożycie w formie koło siebie bułeczki z różnymi dodatkami, sięgając po nie po upieczeniu, będziecie mieć niespodziankę, na jaką bułeczkę traficie. Z mojego przepisu przygotujecie 15 małych bułeczek, piekłam je w szerokiej(...)łyżki cukru (u mnie domowego cukru waniliowego) 50g masła szczypta soli około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego

Smakołyki Bereniki
Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z jabłkami, cydrem i cebulą - World Bread Day 2014 146

Trochę nerwów mnie kosztował ten bochenek .... Nie piekę chleba często, ale zakwas, czyli Stefana, dokarmiam regularnie więc jest w pełni sprawny. Zaczyn wczoraj wyrósł pięknie, coś

Smaczna Pyza
A niech cię piernikowy domku! Pierniki 137

kształty. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i przenieść wycięte formy. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec ok. 12 min (może być krócej, do momentu aż brzegi będą wyraźnie się brązowić). Ostudzić na kratce. Wrzucić do szczelnie zamykanego pojemnika z kawałkiem obranego jabłka, które pomoże im zmięknąć. Przygotowanie lukru - białko utrzeć z cukrem pudrem łyżką, tak by nie zostały(...)żadne grudki. Lukier musi być gęsty, w razie konieczności dosypać z 3 łyżki cukru pudru. Dekorować przed podaniem lukrem (zrobiłam z papieru do pieczenia rożek i odcięłam końcówkę, tak malowałam wzroki na gotowych piernikach) lub maczać w roztopionej czekoladzie i w wiórkach kokosowych

pink envelope
"Savarinki" z kurczaka z sosem tamaryndowym. 310

tamaryndu z jabłkami do mięs  2 łyżki pasty z tamaryndu 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki(...)piekli w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić  foremki. Piec 30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno. Sos - wykonanie Wszystkie składniki sosu oprócz jabłek i soku z cytryny zmiksować. Obrane jabłka pokroić w cząstki, podlać niewielką ilością wody z cytryną i poddusić. Uważać

Kulinarny karnet Christophera
KROKIETY Z MUSEM JABŁKOWYM W CYNAMONOWEJ PANIERCE 168

ryżowej + żytniej ) – 1 szkl * mleko 0,5% – ok. 2 szkl * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cynamon- 1 łyżeczka * olej ( u mnie kokosowy ) – 4 łyżki * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * jabłka – ok. 500 g * cukier – 4 łyżki PANIERKA: * białko – 2 szt * cynamon – 2 łyżki * płatki owsiane

Ostra na Słodko
Kacze nóżki pieczone w jabłkach i jarzębinie 136

kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać jarzębinę i pokrojone w ósemki jabłka ( ja ich wcześniej nie obieram).  Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 1,5 godziny, od czasu do czasu polewać mięso powstałym sosem ( jest go naprawdę dużo).  W końcowej fazie pieczenia możemy

Nie tylko w kuchni
SERNIK GOTOWANY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI – bez pieczenia! 373

już taki Sernik gotowany z orzechami i Sernik gotowany z truskawkami. Tym razem stawiam na jesienną wersję! Takie ciasto nie wymaga pieczenia i jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki. Delikatny krem serowy przełożony herbatnikami i pokryty prażonymi jabłkami sprawia , że ciężko oderwać się od talerza. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 22 x 24 ) * ser biały 3x mielony

Ostra na Słodko
Szarlotka pachnąca orientem 136

milimetra. Rozłożyć na formie wysypanej bułką tartą. Blat ciasta wysmarować białkiem, rozłożyć jabłka, przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować białkiem. Ponakłuwaj widelcem, aby para miała jak się wydostawszy podczas pieczenia 4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 45 minut. 5. Aby dodać ciastu jeszcze więcej zdrowia

AZgotuj!
Crumble z jabłkami i selerem 143

schłodzenia. Seler obrać, ugotować w wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W misce wymieszać jabłka i seler. Dodać cynamon, cukier trzcinowy oraz imbir. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku około 30 minut w 200 stopniach. Cieplutkie najlepsze

Moja Galeria Smaku
Pieczone jabłka 112

pyszne. Polecam! Składniki na 2 porcje: 2 jabłka 4 łyżki żurawiny (konfitura ze słoiczka) odrobina cynamonu odrobina syropu klonowego Jabłka wydrążyć do mniej więcej połowy. Posypać środek cynamonem, dodać 2 łyżki żurawiny. Polać syropem klonowym. Piec 20 minut w 150 stopniach. Podawać ciepłe. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Anny Lewandowskiej "Żyj zdrowo i aktywnie

Moja Galeria Smaku
Tarta jabłkowa z kolendrą w karmelu 137

szczególnie na brzegach. Formę wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury  180 o C. Na cieście ułożyć jabłka w kształcie rozety, wierzch posypać kolendrą w karmelu. Na wierzchu rozłożyć małe kawałki masła. Tartę piec przez około 35 - 40 minut do momentu aż się dobrze zarumieni. Podawać ciepłą

Mama Gotuje
(Nie) zwyczajne ziemniaczki i sałatka 137

kratce od piekarnika połóż papier do pieczenia, ułóż na nim połówki ziemniaków Ser pokrój na grube plastry i ułóż na ziemniakach Piecz 15 minut Sałatka: 100 g jarmużu - umytego, bez twardych gałązek, podartego na mniejsze kawałki 1 jabłko pokrojone w kostkę 100 g truskawek pokrojonych na ćwiartki ok. 50g jasnej tahiny 3 łyżczki keczupu (użyłam "Keczupu wiejskiego z jabłkiem

pyszne zdrowości
Zdrowe ciasteczka owsiane po brzegi wypchane bakaliami 272

śliwki pokroić w dość drobną kostkę. W misce umieścić płatki, rodzynki, morele, śliwki, orzechy oraz wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać. Dodać miód, jabłko oraz jajka i całość dokładnie połączyć. Odstawić na kilka minut. Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia układać kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i lekko spłaszczać. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Świetnie smakują z jogurtem naturalnym

DefinicjaSmaku
Salceson - kakaowe ciasto z jabłkami 374

Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, powoli miksować, a potem wlać olej i dodać kakao i cynamon. 2. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać łyżką. 3. Ciasto wylać na blachę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka. 4. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem

Kuchnia domowa Ani
Zielona pokusa 169

cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Składniki na ciasto połączyć, szybko zagnieść. Gotowe owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Dno blaszki o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Składniki(...)przerywając ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować pianę z białek. Wierzch oprószyć migdałowymi płatkami. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Galaretka zielona: 3 zielone galaretki (u mnie agrestowe) 2 duże jabłka 2 garści świeżego szpinaku 750 ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej

Domowa cukiernia Ewy
Szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami 173

kroimy w ósemki, następnie na cienkie plasterki. Rodzynki sparzamy i studzimy, następnie obtaczamy w mące (nie opadną wtedy na dno ciasta). Jabłka i rodzynki dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut. Ciasto studzimy. Przygotowujemy polewę: do garnuszka

e-PrzepisyKulinarne
Szarlotka z polewą z orzechów 176

lekko słonawym smakiem orzeszków.  Tego trzeba spróbować :D Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa: 1 1/2 - 2 kg jabłek 3/4  szklanki cukru  2 opakowania galaretki pomarańczowej Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany - śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie Polewa orzechowa(...)drugi stopień . Na końcu dosypuję po trosze mąki i delikatnie mieszam. Blaszkę o wymiarach 38x26 wykładam papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180°C na ok 40 min. Upieczone wyjmuje i zostawiam by wystygło.  Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przekładam do rondelka, wsypuję cukier i gotuję

Ciasteczkowy Potwór
Ciastka francuskie z jabłkami 223

przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu zawijamy do środka, tak by powstała rynienka na włożenie jabłek. Na środek każdego kawałka ciasta położyć jabłek i posypać je 1/2 łyżeczki cukru (proponuję trzcinowy). Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy około 1 cm między sobą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 minut. Z jednego ciasta

Kuchcik gotuje
zapiekany ryż 132

cukier i masło. Gdy ryż będzie w połowie ugotowany zdejmujemy z gazu i wlewamy roztrzepane wcześniej jajko. Dokładnie mieszamy i dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i ponownie dokładnie mieszamy. Ryż przekładamy na naczynie żaroodporne i zalewamy śmietaną. Pieczemy w 180 stopniach ok 30min. Gotowe. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Drożdżowa szarlotka warstwowa 135

krążek wyłożyć jedną porcję jabłek Przykryć drugim krążkiem, następnie znowu warstwa jabłek, potem ciasto i ostatnia warstwa jabłek Przykrywamy czwartym krążkiem i smarujemy go pędzelkiem maczanym w mleku Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 25 minut Wyłaczamy piecyk i trzymamy ciasto w środku ok. 3 minut Wyjmujemy... ... i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem. Mi smakuje

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szarlotka z migdałową kruszonką i budyniem 179

oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Do budyniu wymiksować żółtka i masło. A następnie łyżką wmieszać białka. Budyń wyłożyć na jabłka i równo wysmarować po całości. Na to dać kruszonkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 50 minut, Smacznego :D SZARLOTKA INACZEJ: Łyżkowa szarlotka Zielona szarlotka

Moje pyszne gotowanie
Bigos II 193

nieco chudszą mojego bigosu znajdziecie tutaj.Bigos IICzas przygotowania: 4 dniProporcje dla 10-12 osóbSkładniki:2000 g kiszonej kapusty500 g wieprzowej łopatki350 g kiełbasy350 g pieczonego boczku250 g pieczarek3 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki suszonych śliwekkilka plasterków suszonych jabłek500 ml czerwonego wytrawnego wina1 garść suszonych grzybów2 cebule1 łyżeczka kminku1 łyżeczka cząbru1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych1/2 łyżeczki(...)również przesmażamy, wkładamy do garnka.Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z mięsem. Po kolei dodajemy suszone grzyby, suszone śliwki i jabłka, przyprawy, koncentrat i wszystko zalewamy winem.Garnek stawiamy na małym gazie, przykrywamy i dusimy przez około godzinę, raz na jakiś czas mieszając. Kapusta puści sok, więc ja nie podlewam

Kulinarne przygody Gatity