Dziś przepis na błyskawiczną szarlotkę, jak nie macie czasu na pieczenie, a ktoś ma do Was wpaść ten przepis sprawdzi się idealnie! ;) składniki 1 kg jabłek 2 kisiele morelowe lub brzoskwiniowe 200 g biszkoptów cynamon cukier puder Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zagotować. Kisiel rozpuścić w 200 ml zimnej wody i następnie dodać do jabłek
Cukier&Puderdodajemy cukier puder, ubijamy i w ostatnim etapie dodajemy sypki budyń i dalej ubijamy. Tak przygotowaną bezę wylewamy i rozprowadzamy po jabłkach. Porcję herbatników do kruszonki łączymy z masłem i z skórą cytrynową, posypujemy delikatnie bezę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wykładamy na talerz i posypujemy orzechami
BaRepasZapach pieczonych jabłek z dodatkiem wanilii i cynamonu, czy można wymarzyć sobie coś lepszego w szare, jesienne, sobotnie popołudnie. Jabłecznik w połączeniu z dobrą kawą
dom-agi.plwyrośnięcie (ok. 15 min.) 6. Z podanych składników zrobić kruszonkę ( nie ma to być zbita masa ale rozpadające się kawałki) 5. Jabłka obrać i pokroić w dowolny sposób, wyłożyć na ciasto, a całość posypać kruszonką. 6. Piec ok. 50 min. w temp
A Ty Smakuj MnieRównomiernie rozłożyć masę makową, a na niej masę serową. Piec w temp. 160-180°C przez około 50 minut. Ostudzić. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 szk. cukru 1 galaretka pomarańczowa Jabłka obrać
w mojej kuchniOdkładamy do przestudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto dzielimy na małe kwadraty (np. 3x5) i na każdy z nich nakładamy jabłka. Zlepiamy tak, aby powstał rożek. Brzegi można docisnąć widelcem - powstanie ładny wzorek :). Rożki przed pieczeniem można delikatnie ponacinać z wierzchu. Pieczemy ok. 15-20 minut. Smacznego
KasiekGotujeGruszek zabrakło (tak jak w poprzedniej wersji), ale w zamian są jabłka :) Słodkie, wilgotne i mięciutkie. SKŁADNIKI: - 2 średnie jabłka - 1 średni banan - 1 jajko - 100 g mąki pełnoziarnistej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - konfitura z żurawiny, aronii itp. - 50 g suszonej żurawiny + 10 g na przyozdobienie wierzchu PRZYGOTOWANIE: Jabłuszka i banana obieramy. Kroimy
Zdrowie na języku :Pwyrośnięcia na ok 1h - gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie z olejem, piekę do zrumienienia z obu stron - równie dobrze można w środek racucha przed upieczeniem włożyć jabłko - do ciasta można również dodać odrobiny aromatu waniliowego, będzie dobrze współgrało z zupą - po upieczeniu wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu
Basia w kuchniszybciej.. inaczej. Z twarzy uśmiech nie schodzi. Chwila... a jakoś tak wszystko inaczej wygląda... Składniki: 55g mąki jajko małe jabłko starte na grubych oczkach (lekko odciśnięte, ok.50g?) 40g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, aromat coś do posłodzenia kapka mleka + orzeszki ziemne, płatki owsiane Mokre składniki mieszamy w miseczce, mąkę przesiewamy i łączymy z resztą
More food, love and dreamsKolejne ciasto jakie wymyśliłam. Miałam wielką ochotę na truskawki, jabłka. Nie do końca wiedziałam, czy te 2 smaki udałoby mi się połączyć w
Malinowe PocałunkiUżywaj mąki do podsypania stolnicy przez wałkowaniem, ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wykrawaj okrągłą foremką bądź szklanką krążki. Cząstki jabłek układaj grubszym bokiem na zewnątrz na połowie krążka i przykryj drugą połową, lekko dociśnij. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C ok 20 minut, aż pierożki się zarumienią. Jak pierożki wystygną posyp cukrem pudrem :D Smacznego
Niezły Młynekmanną, cukrem i cynamonem. Jabłka ułożyć na cieście. Większy płat naciąć co 2cm nie dochodząc do krawędzi i nałożyć na jabłka.Za pomocą widelca ścisnąć brzegi obu płatów ciasta. Posmarować białkiem i posypać cukrem brązowym. Piec w temp. 200 stop. około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni
Kulinarny karnet Christopherakoło o grubości 0,5 cm i dzielimy na 8 części. Na każdą część układamy kawałek jabłka lub łyżkę jabłek prażonych. Zawijamy w takiego alla rogalika, odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem górę ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem z wodą (1:1). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Smacznego
Kuchnia Łukaszatylko z powodu wzruszających wspomnień, ale też dla fantastycznego smaku! :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 2 jabłka 2 brzoskwinie szklanka maślanki 1 jajko łyżka cukru 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie tego pysznego dania rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę miksujemy z maślanką. Ciągle miksując dodajemy żółtko, cukier, proszek
Kolizje Smakówłyżką łączę delikatnie. Przekładam do blachy o wymiarach 25×36 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuszczam w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiam
W kuchni Karmel-itki