Jesienny pieczony udziec z indyka. Idealny na chłodne wieczory. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna(...)indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry
Pociąg Do KuchniPrzepis: Jabłka należy umyć, osuszyć i pozbawić ogonków. Następnie wbijamy w nie patyczki (np. te do lodów, lizaków lub do kukurydzy). Przygotowujemy blachę do pieczenia - kładziemy na nią papier do pieczenia, który lekko smarujemy oliwą / olejem. Do garnuszka dodajemy cukier puder, syrop, wodę, barwnik oraz cynamon, wszystko dokładnie mieszamy (nie należy mieszać karmelu podczas gotowania). Garnek stawiamy(...)ogniu i podgrzewamy karmel do ok. 140C (mierzymy to za pomocą specjalnego termometru lub sprawdzamy gotowość karmelu tak jak tutaj na filmiku ( klik )). Następnie szybko maczamy jabłka, obkręcając je w karmelu i stawiamy je na przygotowanej blaszce. Po ok. 20 minutach są gotowe do spożycia
Emcia Pichcimasło pokroić w kostkę, dodać do mąki wraz z żółtkami, jogurtem i skórką z cytryny, wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i rozgnieść palcami ciasto, tak, żeby po bokach wystawało mniej więcej 2-3 cm (miejsce na jabłka). Formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę, bądź do zamrażarki na 15min. Po wyjęciu zrobić nakłucia widelcem, by ciasto(...)się nie wybrzuszyło. Masa jabłkowa: 6 kwaśnych jabłek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i bez mieszania dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15min. Następnie dodać cynamon i cukier. Wymieszać wszystko
The Sweet Damselmice mieszamy wszystkie składniki na crunchy i zagniatamy rekami. Przekładamy (rozkruszamy) na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do szklaneczek wykładamy naprzemiennie: jabłka, bitą śmietanę, crunchy, i tak aż do wyczerpania składników. Możemy podać z listkami mięty i oprószyć
Domowy Smak Jedzeniatortownica o średnicy 26 cm) obrysowujemy na papierze do pieczenia, Wycinamy koło i wkładamy do tortownicy. Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka foliowego, rozbijamy tłuczkiem na miazgę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem i wiórkami kokosowymi i mieszamy z płatkami. Wykładamy spód tortownicy płatkami, dociskając ręką. Schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę(...)Zalewamy je sokiem z cytryny, sokiem jabłkowym (300 ml) i posypujemy cynamonem. Gotujemy, aż do rozgotowania się jabłek. Do pozostałego soku jabłkowego wsypujemy budyń waniliowy i rozpuszczamy. Gdy jabłka ściągniemy z ognia wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną, ale jeszcze płynną masę jabłkowo-bydyniową przelewamy na spód z płatków. Ponownie schładzamy w lodówce. Kremówkę ubijamy
Aga w kuchniszklanka oliwy z oliwek do smażenia/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego "retsina" 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko skórka otarta z połowy pomarańczy szczypta soli cukier puder + cynamon do posypania gotowych ciastek Farsz: 2 starte jabłka (odcisnąć lekko sok z utartych jabłek!) 3 duże łyżki mielonego gęstego serka śmietankowego 3 łyżki rodzynek namoczonych(...)filiżanką krążki. 3. Połączyć składniki nadzienia i nakładać na krążki po łyżeczce, zwilżyć lekko wodą brzegi ciasta i zlepiać na pół, jak pierożki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Wkładać do gorącego piekarnika i piec ok. 30-35 minut, do zrumienienia. Gorące posypać cukrem pudrem i cynamonem. Przestudzone przełożyć do pojemnika, można przechowywać kilka
Kuchnia PrezydentowejKaroliny . Składniki: 4 filety śledziowe w oleju 2 ziemniaki 2 buraki 1 cebula 1 jabłko 3-4 ogórki konserwowe 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz majonez Wykonanie: Buraki umyć, odciąć końcówki i szczelnie zawinąć je w folii aluminiowej skropionej oliwą. Piec w temperaturze 200 st.C przez 45 minut. Obrać i odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzić
Pasja Smakudość - to również, ku mojemu wielkiemu szczęściu, przywieźli również pyszne, soczyste jabłuszka! Niewiele myśląc, postanowiłam stworzyć te oto małe cudeńka. Dobrze wiecie, że uwielbiam jabłka - przepisy z jabłkami - i każda sposobność do przygotowania czegoś z tym polskim owocem jest dla mnie prawdziwą przyjemnością. Wypróbowałam inny sposób na przygotowanie ciasta kruchego, które jest dużo wygodniejsze(...)pierwszą większą od drugiej. Pierwszą cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka, następnie ciasto przekładamy do metalowych foremek na babeczki i pieczemy około 12 minut w 180`C.Drugą część ciasta wkładamy do lodówki na później :)W tym czasie obieramy umyte jabłka i ścieramy je na tarce ( grube oczka), dodajemy cukier i cynamon - mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia się" składników.Kruche
Słodkie Przyjemnościnadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętym rdzeniem i pokrojone w ósemki 2 łyżki masła 1/2 szklanki (100 g) cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 szklanki (140g) rodzynek 1 łyżka ciemnego rumu lub brandy Składniki na ciasto: 2 szklanki (280g) mąki 1/3 szklanki (65g) cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek (115g) zimnego(...)gotuj pod przykryciem jabłka puszczą sok, przez 5 – 10 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż większość soku odparuje, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj rum. Odstaw do ostygnięcia. W celu przygotowania ciasta. w misce miksera lub blendera z nakładką do ciast wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj masło
karmelowyjednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. Ostudzony biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Żelatynę namoczyć w zimnej(...)zważoną - tak ma być. Na końcu dodać kajmak, dobrze całość zmiksować. Przygotować jabłka w karmelu. Cukier, wodę, miód, ekstrakt i barwnik umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż karmel osiągnie temperaturę 137 st. C. Zdjąć z ognia, zanurzać w nim jabłuszka, odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia. Gdyby karmel zbyt szybko zastygł, ponownie lekko podgrzać. Tort obłożyć kremem, udekorować kremem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesyropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne. Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą specjalnego nożyka do drylowania jabłek- vide zdjęcie poniżej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKto potrafi oprzeć się połączeniu orzechów, cynamonu, jabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością jabłek, to coś
Krakowskie smaki Anichętnie i szybko znikają ;) W ramach odskoczni od piernikowych smaków i aromatów zapraszam na ciasto z jabłkami i budyniem na orkiszowym, pełnoziarnistym biszkopcie :) Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami Biszkopt: 3 duże jajka 1/3 szklanki ksylitolu 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/5 szklanki gorącej wody szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, dodać(...)wlać do białek, nadal miksując na wysokich obrotach. Na końcu delikatnie wmieszać przesiane mąki za pomocą łyżki. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wierzch: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1/2 laski wanilii 3 łyżki ksylitolu 2 duże, czerwone jabłka 1 galaretka pomarańczowa 250 ml wody Mleko zagotować z ziarenkami wanilii (z 500 ml odjąć około 1/3 szklanki
FitKotgrube podręczniki. Są idealnymi podstawkami pod kubek kawy gdy chcesz ją trzymać w łóżku.(podkładki są zdecydowanie przereklamowane). Ciasto marchewkowe też lubię. Ciężkie,mokre,klejące się do palców. Wypełnione jabłkami,ananasem,pistacjami i czekoladą. Szczególnie jedzone wspólnie o godzinie w jakiej normalni ludzie w niedzielę jeszcze smacznie śpią. Składniki (baza) Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)łyżka kopiasta żytniej) pół szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej bądź proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka, Dodatki 1/2 szklanki pistacji 1 tabliczka czekolady (użyłam pół mlecznej i pół gorzkiej goplany) pół szklanki posiekanych ananasów pół startego i odsączonego bądź posiekanego jabłka 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki Przyprawy 1 łyżeczka cynamonu 1łyżeczka przyprawy
Fiolka w kuchniziemnych (ok. 50 g), - 2 łyżeczki cynamonu. Sposób przygotowania 1. Jabłka trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. 2. Tarte jabłka łączymy z płatkami owsianymi, zarodkami i cynamonem. 3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Granolę pieczemy w 160 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać). 5. Do granoli
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmałym ogniu. Natłuścić naczynka do zapiekania (u mnie 3 szt) i nałożyć warstwę ryżu, pokryć cienkimi plasterkami masła i duszonymi jabłkami. Nałożyć kolejną warstwę ryżu i posmarować cienką warstwą śmietanki. Oprószyć pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. Piec około 20 minut w temp. 150st. Podawać, gdy danie jest jeszcze ciepłe
Z miłości do słodkościjabłkowy). Dodajemy go do płatków, dolewamy miód, ekstrakt waniliowy oraz dosypujemy cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby miód i jabłka obkleiły wszystkie płatki, a cynamon równomiernie się rozprowadził. Gotową masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkładamy dość cienko na całej blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni na 10-15 minut. Po tym czasie
DefinicjaSmakuogony wołowe policzki wołowe policzki wołowe II risotto z grasicą serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik cielęcy szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka drobiowa z malinami wątróbka drobiowa z wiśniami wątróbka drobiowa - wątróbka gęsia z jabłkiem pierogi z mięsem z ogonów wołowych sałatka z wątróbką tartinki z wątróbkami paszteciki z płucek pasztet z wątróbki drobiowej pasztet
królestwo garówOwoce kroję w ósemki. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10 minut w temperaturze 190 stopni (5 minut z termoobiegiem i 5 minut bez termoobiegu
Tradycyjna kuchnia Kasiczęści, z każdej formujemy kulkę i rozwałkowujemy na okrągły placek. Na około układamy żurawinę i pokrojone jabłka i zawijamy ciasto do środka. W powstały dołek nakładamy ser. Ciasto naokoło sera smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisosie pomidorowym , Klopsiki z indyka w sosie jogurtowym , Grillowana pierś z kurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II , Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie chrzanowym - przepis: Składniki
Moje Qulinariaotrębami wsypać sodę, cynamon, cukier i wymieszać.Dodać 2 jajka i łyżką wymieszać do połączenia się składników, a następnie wrzucić jabłka pokrojone w kostkę oraz bakalie i ponownie całość wymieszać.Przelać do małej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką) i piec przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego! :)* Użyłam mąki oraz otrębów orkiszowych
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli cukier waniliowy 200 ml mleka 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 szklanka musu z jabłek brzoskwinie z puszki cukier puder do oprószenia Wykonanie: Mieszamy w jednej misce produkty sypkie, w drugiej płynne a następnie łączymy je ze sobą. Formę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniagodziny. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na dno brytfanki , wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Boki łączymy. (można uformować na dużej blasze lub w brytfance 25x30cm) Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min. Smacznego
Kuchnia Łukasza