piekarnika, śledzie już w słoiczkach, zamarynowane. Zakupy w większości zrobione. Teraz tylko gotować, piec i szykować:) Te śledzie goszczą co roku na naszym wigilijnym stole. Prosty i szybki sposób na śledzia z zalewy :) Składniki: 1 kg śledzi 3 duże cebule 3 jabłka Zalewa: 1 szklanka octu 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1-2 łyżki cukru
Bea(u)ty kitchensera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne. By nieco "odchudzić" ciasto użyłam mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość użytego cukru. Wyszło lekko, smakowicie i niezbyt słodko :) Zapraszam do wypróbowania przepisu. Ciasto: Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. 4 jaja 5 łyżek cukru 7 łyżek mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek zmielonych(...)następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Budyń gruszkowy 4 gruszki ( ok kilograma) 1 kwaśne jabłko (u mnie antonówka) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 opakowanie budyniu waniliowego Owoce obrać i pokroić
Cynamonowe szczęścieJajko rozmącamy przy użyciu widelca. Suche składniki wraz ze śmietaną i jajkiem wkładamy do miski. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do pozostałych składników. Przy użyciu łyżki (lub ręki jeśli wolicie :)) łączymy wszystkie składniki. Ponieważ nie mam formy do pieczenia muffinek i babeczek, papilotki włożyłam do filiżanek i dopiero w tak przygotowane foremki napełniamy ciastem(...)wysokości. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy stopień upieczenia przy pomocy patyka (może być patyk do szaszłyków), który po wyjęciu z ciastka, nie powinien być oblepiony nim. Po upieczeniu muffinki są przyjemnie wilgotne, dzięki jabłku :) Smacznego
Taste Of My DayJesienny pieczony udziec z indyka. Idealny na chłodne wieczory. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna(...)indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry
Pociąg Do KuchniPrzepis: Jabłka należy umyć, osuszyć i pozbawić ogonków. Następnie wbijamy w nie patyczki (np. te do lodów, lizaków lub do kukurydzy). Przygotowujemy blachę do pieczenia - kładziemy na nią papier do pieczenia, który lekko smarujemy oliwą / olejem. Do garnuszka dodajemy cukier puder, syrop, wodę, barwnik oraz cynamon, wszystko dokładnie mieszamy (nie należy mieszać karmelu podczas gotowania). Garnek stawiamy(...)ogniu i podgrzewamy karmel do ok. 140C (mierzymy to za pomocą specjalnego termometru lub sprawdzamy gotowość karmelu tak jak tutaj na filmiku ( klik )). Następnie szybko maczamy jabłka, obkręcając je w karmelu i stawiamy je na przygotowanej blaszce. Po ok. 20 minutach są gotowe do spożycia
Emcia Pichcimasło pokroić w kostkę, dodać do mąki wraz z żółtkami, jogurtem i skórką z cytryny, wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i rozgnieść palcami ciasto, tak, żeby po bokach wystawało mniej więcej 2-3 cm (miejsce na jabłka). Formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę, bądź do zamrażarki na 15min. Po wyjęciu zrobić nakłucia widelcem, by ciasto(...)się nie wybrzuszyło. Masa jabłkowa: 6 kwaśnych jabłek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i bez mieszania dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15min. Następnie dodać cynamon i cukier. Wymieszać wszystko
The Sweet Damselmice mieszamy wszystkie składniki na crunchy i zagniatamy rekami. Przekładamy (rozkruszamy) na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do szklaneczek wykładamy naprzemiennie: jabłka, bitą śmietanę, crunchy, i tak aż do wyczerpania składników. Możemy podać z listkami mięty i oprószyć
Domowy Smak Jedzeniatortownica o średnicy 26 cm) obrysowujemy na papierze do pieczenia, Wycinamy koło i wkładamy do tortownicy. Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka foliowego, rozbijamy tłuczkiem na miazgę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem i wiórkami kokosowymi i mieszamy z płatkami. Wykładamy spód tortownicy płatkami, dociskając ręką. Schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę(...)Zalewamy je sokiem z cytryny, sokiem jabłkowym (300 ml) i posypujemy cynamonem. Gotujemy, aż do rozgotowania się jabłek. Do pozostałego soku jabłkowego wsypujemy budyń waniliowy i rozpuszczamy. Gdy jabłka ściągniemy z ognia wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną, ale jeszcze płynną masę jabłkowo-bydyniową przelewamy na spód z płatków. Ponownie schładzamy w lodówce. Kremówkę ubijamy
Aga w kuchniszklanka oliwy z oliwek do smażenia/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego "retsina" 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko skórka otarta z połowy pomarańczy szczypta soli cukier puder + cynamon do posypania gotowych ciastek Farsz: 2 starte jabłka (odcisnąć lekko sok z utartych jabłek!) 3 duże łyżki mielonego gęstego serka śmietankowego 3 łyżki rodzynek namoczonych(...)filiżanką krążki. 3. Połączyć składniki nadzienia i nakładać na krążki po łyżeczce, zwilżyć lekko wodą brzegi ciasta i zlepiać na pół, jak pierożki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Wkładać do gorącego piekarnika i piec ok. 30-35 minut, do zrumienienia. Gorące posypać cukrem pudrem i cynamonem. Przestudzone przełożyć do pojemnika, można przechowywać kilka
Kuchnia PrezydentowejKaroliny . Składniki: 4 filety śledziowe w oleju 2 ziemniaki 2 buraki 1 cebula 1 jabłko 3-4 ogórki konserwowe 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz majonez Wykonanie: Buraki umyć, odciąć końcówki i szczelnie zawinąć je w folii aluminiowej skropionej oliwą. Piec w temperaturze 200 st.C przez 45 minut. Obrać i odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzić
Pasja Smakudość - to również, ku mojemu wielkiemu szczęściu, przywieźli również pyszne, soczyste jabłuszka! Niewiele myśląc, postanowiłam stworzyć te oto małe cudeńka. Dobrze wiecie, że uwielbiam jabłka - przepisy z jabłkami - i każda sposobność do przygotowania czegoś z tym polskim owocem jest dla mnie prawdziwą przyjemnością. Wypróbowałam inny sposób na przygotowanie ciasta kruchego, które jest dużo wygodniejsze(...)pierwszą większą od drugiej. Pierwszą cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka, następnie ciasto przekładamy do metalowych foremek na babeczki i pieczemy około 12 minut w 180`C.Drugą część ciasta wkładamy do lodówki na później :)W tym czasie obieramy umyte jabłka i ścieramy je na tarce ( grube oczka), dodajemy cukier i cynamon - mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia się" składników.Kruche
Słodkie Przyjemnościnadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętym rdzeniem i pokrojone w ósemki 2 łyżki masła 1/2 szklanki (100 g) cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 szklanki (140g) rodzynek 1 łyżka ciemnego rumu lub brandy Składniki na ciasto: 2 szklanki (280g) mąki 1/3 szklanki (65g) cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek (115g) zimnego(...)gotuj pod przykryciem jabłka puszczą sok, przez 5 – 10 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż większość soku odparuje, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj rum. Odstaw do ostygnięcia. W celu przygotowania ciasta. w misce miksera lub blendera z nakładką do ciast wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj masło
karmelowyjednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. Ostudzony biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Żelatynę namoczyć w zimnej(...)zważoną - tak ma być. Na końcu dodać kajmak, dobrze całość zmiksować. Przygotować jabłka w karmelu. Cukier, wodę, miód, ekstrakt i barwnik umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż karmel osiągnie temperaturę 137 st. C. Zdjąć z ognia, zanurzać w nim jabłuszka, odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia. Gdyby karmel zbyt szybko zastygł, ponownie lekko podgrzać. Tort obłożyć kremem, udekorować kremem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła 240 g mąki 80 g cukru pudru 2 żółtka duże lub 3 małe (40 g) kilka kropli soku z cytryny Nadzienie 800- 1000 g jabłek (antonówka, szara reneta) 300 g śliwek ok. 50 g cukru Wykonanie: Masło i mąkę posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, żółtka i sok z cytryny i zagnieść ciasto. Można też(...)Nakłuwamy dno widelcem. Wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i na to wysypujemy groch ceramiczny, lub inne obciążenie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190 stopni na około 10 - 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy folię z obciążeniem. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na kawałki. Jabłka
Sto kolorów kuchnisyropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne. Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą specjalnego nożyka do drylowania jabłek- vide zdjęcie poniżej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata