łyżką łączę delikatnie. Przekładam do blachy o wymiarach 25×36 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuszczam w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiam
W kuchni Karmel-itkipołączyła delikatnie. Przełożyła do blachy o wymiarach 25×36 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką). Piekła w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuścił w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić
W kuchni Karmel-itkiKolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Ciasto na niedzielę , tym razem tematem pieczenia było ciasto kruche i owoce...Zastanawiałam się co upiec...szperałam w przepisach i w sumie nic nie znalazłam co by mi pasowało....potem wpadło w oko kilka przepisów i w planach było inne ciasto-tarta z winogronami..ale może jeszcze zrobię..ba..na pewno zrobię(...)kruche i wyłożyć nim dno tortownicy. Podpiekać ok. 20 minut. Serek utrzeć z jajkami i wanilią, wyłożyć na spód. Obrane jabłka pokroić w półksiężyce, wymieszać z cukrem i cynamonem, następnie wyłożyć na masę serową. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 45 minut w temperaturze 180 °C. Razem ze mną kruche ciasta z dodatkiem owoców piekły: Joanna - Kruche ze śliwkami
Moje domowe kucharzeniezdrowych składników, tak niezbędnych podczas całego dnia. Taką sałatkę możemy spokojnie zabrać ze sobą do pracy na lunch lub po prostu zjeść z apetytem w domu. A dodatek pieczonych w miodzie płatków migdałowych ucieszy niejednego łasego na słodkości. Zapraszam Was na zieleń w połączeniu ze zdrową słodyczą. Spróbujcie, bo warto. A koleżanki z pracy na pewno Wam pozazdroszczą(...)łyżeczki płynnego miodu lipowego (mieszamy). Wkładamy znów do piekarnika na 4-5 minut. Pod koniec pieczenia płatków migdałowych próbujemy naszą sałatkę i opcjonalnie dodajemy więcej przypraw. Gotowymi płatkami migdałowymi od razu posypujemy wierzch sałatki, dodajemy pocięte w kostkę jabłko i wszystko jeszcze raz mieszamy. Na koniec bierzemy 1/3 łyżeczki płynnego miodu lipowego i tworzymy słodkie nitki na wierzchu sałatki
Słodkie okruszkiwanilinowego3 jajka2 łyżki (ok. 60 g) maki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej100 g roztopionego masła100 g rodzynek, namoczonych w przegotowanej wodziesok z 1/2 cytrynyKarmelizowane jabłka:1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych100 g miodu100 g cukru1 płaska łyżeczka cynamonu50 g zmielonych orzechów włoskichsok z 1/2 cytrynyniewielka ilość masłaTym razem zdecydowałam się na zrobienie ciasta łączącego(...)wodę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Do ubitych jaj dodać stopniowo rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Całość dokładnie wymieszać.Masę przelać do formy (fot.1), piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut. Odstawić do wystygnięcia.Teraz czas na masę
Świat Ciastaresztki ciasta pozostałego z pieczenia tarty orzechowej. Nie jest to klasyczna kruszonka, ale ważne, że smakuje tak samo pysznie. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania foremek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko 1/2 szklanki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów kilka jabłek opcjonalnie brązowy cukier Mąkę, cukier(...)wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średniej grubości cząstki. Ułożyć w foremkach dość ciasno i w dowolnej ilości. Jabłka posypać cynamonem. Na wierzch wysypać ciasto starte na jarzynowej tarce. Ciasto można obsypać brązowym cukrem, wtedy wierzch jest jeszcze bardziej chrupiący. Piec w temperaturze 190 stopni do zrumienienia ciasta. Podawać na gorąco lub po przestudzeniu. Crumble to niezwykle szybki
Codzienna kuchnia niecodziennazasadzie to miało być zupełnie inaczej :) . Na Świętego Marcina gęś pieczona a do tego obowiązkowo czerwona kapusta. Potem gęś mi ,, przeszła " bo ma za duże gabaryty i 3 miesiące byśmy ją jadły. Czerwona kapusta w ostateczności mogła by być - ale po pierwsze nie przepadam za nią , po drugie nie było pod ręką , a po trzecie akurat rozpędziłam(...)obgotowywanie kiszonej kapusty na różne sposoby to odrobinę użyłam do nadziania jabłek. Muszę przyznać , że w tej formie kapusty duszonej jeszcze nigdy nie robiłam. I to był błąd - jest fantastyczna i doskonale uzupełnia pieczyste. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwylepić ją ciastem i nakłuwamy spód tarty widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 20 min ( do momentu, kiedy nabierze pięknego złotego koloru). Wyjmujemy upieczoną z piekarnika i czekamy, aż ostygnie. Na wystudzony spód od tarty wylewamy tężejące jabłka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dowolnie dekorujemy
Malinowe Pocałunkiszklanek mąki 2 jajka łyżeczka cukru waniliowego mleko woda cukier (do smaku) sól łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka oleju ok 200g sera twarogowego Przygotowanie: Do przesianej mąki, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliwy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon. Następnie wbijamy jajka oraz powoli dolewamy mleko i wodę (proporcja 2:1). Ciasto powinno być gęstsze, niż(...)minut. Dolewamy olej. Kiedy ciasto nie będzie miało grudek, dodajemy ser i ponownie mieszamy na jednolita masę. Rozrobione ciasto odstawiamy na ok 15 minut. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy owoce do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Dobrze smakują smażone bez tłuszczu na ceramicznej patelni. Posypujemy cukrem pudrem
ChilliJemyłyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek w tem. 170 C przez ok. 20 minut. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru 1 łyżka masła Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka
Apetyczna babeczkawyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę.Nadzienie:ok. 1 kg jabłek3 łyżki miodu1 – 2 łyżeczki cynamonułyżka masładuża garść rodzynekJabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy, aż odparujemy nadmiar
kuchcikownia23x39 cm): Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi) 3 budynie śmietankowe z cukrem (lub 2 duże) Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 galaretka(...)Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier, żółtka, ekstrakt z wanilii, na koniec - przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec przez 25 min. (do suchego patyczka). 3. Rozpuścić 1 galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. 4. Pozostałe dwie galaretki
Domowa Cookierenka AgiWyobrazcie sobie, że nigdy nie robiłam szarlotki sypanej, nigdy takowej nie jadłam. Dostałam dwa ogromne pudla wspaniałych jabłek i pierwsze co mi do głowy przyszło to...coś z jabłkami. Coś innego. Coś co wyjdzie każdemu i smakuje wyśmienicie.Dla mnie szarlotka sypana, która wyszła rewelacyjna- to kulinarny eksperyment, który się powiedzie każdemu. Bez miksera, bez jajek, bez stresu(...)składników sypkich, wyrównaj. Na to delikatnie wyłóż połowę jabłek, wyrównaj. Teraz znowu kolejna warstwa sypka, jabłka i znów warstwa sypka. Zetrzyj na dużych oczkach zamrożone masło bezpośrednio na składnik sypki. Wyrównaj . Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około godzinki. Trzeba sprawdzać patyczkiem. Szarlotka jest naprawdę dobra, by nie powiedzieć , że pyszna! Idealna do kawy
Z Kuchni Do Kuchniłyżek mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 ml wody gazowanej Białka ubijamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa wyjdzie zbyt sucha, dodajemy więcej wody czy mleka, jeżeli zbyt wodnista więcej mąki :) Ciasto wylewamy do tortownicy obłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180*, około 45 minut. Po upieczeniu wystawiamy i chłodzimy(...)słoiczkach) - 1 galaretka jasna (użyłam pomarańczowej) Rozumiem, że ktoś może nie mieć takich "zapasów" jak ja :D A więc masę przygotujemy teraz. Wystarczy wziąć około 1,5 kg jabłek. Obrać je i pokroić w małe kawałeczki. Uprażyć na patelni, podlewając wodą by się nie przypaliły i czekać aż się rozpadną i stworzą taki jakby musik :) Następnie zagotowujemy
Zdrowie na języku :P