pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:132/263)

Fale Dunaju z galaretką 526

zawsze pełne powagi, przecież powinno być inaczej...Składniki:Ciasto (blaszka 25x36 cm):2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek1 kostka margaryny2 łyżki kakao2 łyżki mleka aromat śmietankowy + dowolne owoce (u mnie jabłka)Galaretka:2 galaretki wiśniowe750 ml wodyKrem:2 budynie śmietankowe750 ml mleka4 łyżki cukru1 kostka masła / margarynyWierzch:tarta czekolada lub polewa - wedle(...)uznaniaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy do blaszki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Na wierzch układamy pokrojone na cząstki owoce

Kuchnia domowa Ani
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 436

śmietany - 4 żółtka (u mnie "L") - 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru z wanilią) Masa bezowo-budyniowa: - 4 białka - 150g drobnego cukru trzcinowego (lub zwykłego) - 2 proszki budyniowe bez cukru (śmietankowe) Masa owocowa: - słoik musu z  jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam(...)papierem do pieczenia. Drugą pokruszoną część (kruszonkę) przekładamy do mniejszej miski i umieszczamy w lodówce. Blaszkę z ciastem nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i również odstawiamy do lodówki (wystarczy na 10 minut) Schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiekamy 15 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. W tym czasie przygotowujemy sobie jabłka, które mieszamy

Smaczne Zdrowe
Sernik z jabłkami 225

masła 1 jako 1 żółtko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 250 g sera białego (typu klinek lub z kostki) 250 g mascarpone 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 cukier wanilinowy Jabłka: 8 antonówek 6 łyżek cukru cynamon (ilość wg uznania) 1/4 szklanki wody Suche składniki mieszamy(...)pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja 22 x 23 cm).  Ser biały rozgniatamy jak najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy łyżką aż się połączą ze sobą (nie polecam miksowania, bo masa stanie się zbyt rzadka).  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki

Czary - gary w kuchni
Jabłecznik z kratką 162

Zastanawiałam się dlaczego ja tak rzadko piekę jabłeczniki i szarlotki. Przecież lubię je zarówno ja jak i moja rodzina. Trzeba to będzie nadrobić. Ostatnio wygrzebałam stare

Na słodko lub wytrawnie
Jabłka pod kruchym ciastem 168

Pierwszy raz piekłam to ciasto w formie na tartę. Świetnie się sprawdziła. Ciasto odrywało się jak bułeczki. 2 szklanka mąki szklanka cukru pudru 150 gram zimnego masła 3 żółtka pół laski wanilii lub cukier waniliowy  1 łyżka kwaśniej śmietany  6 jabłek Golden Delicjusz  cukier trzcinowy do posypania jabłek Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć ciasto(...)ciasta i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Ułożyć obrane i wydrążone połówki jabłek i posypać cukrem trzcinowym. Rozwałkować pozostałą cześć ciasta, większą od pierwszej o ok 2 cm. Przykryć wierzch delikatnie ugniatając brzegi. Piec w 180 stopniach do 50 minut

AZgotuj!
Miodowy jabłecznik na karmelowym spodzie 339

smażyć przez kilka minut, po zdjęciu z ognia dodać budyń w proszku i dokładnie wymieszać - schłodzonym ciastem cienko wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy oraz jej boki (które też wykładam papierem do pieczenia), sięgając trochę poniżej wysokości blachy - boki mogą być trochę grubsze, gdyż będą "trzymały" masę jabłkową - ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez(...)pokrywając równo masę jabłkową (brzeg ciasta pozostanie trochę wyższy i nie pokrywamy go polewą) - tak przygotowane ciasto piec w 180-190 stopniach przez 35-45 minut - po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy Miodowy jabłecznik to lekko karmelowe ciasto, kwaskowate jabłka i słodka miodowa polewa - te trzy składniki poprzez różnorodność smaków, równoważą ogólną słodycz ciasta, więc po zjedzeniu

Smakołyki Bereniki
Babeczki z musem jabłkowym 151

jabłkami przypomina mi się ten wierszyk (lub piosenka) z dzieciństwa. Moje jabłka doskonale nadawały się na babeczki. Rozgotowane na mus, dodały wilgotności, a babeczki są delikatne i mięciutkie. Polecam na jesienny podwieczorek. Składniki dla 4 osób: 1½ szklanki mąki pszennej 1½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki cynamonu 100 g miękkiego masła 110 g brązowego cukru(...)jabłka (najlepiej jedno kwaśne i jedno słodkie) obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla dodać 1 łyżkę wody. Rozgotować na niewielkim ogniu około 10 minut, lekko rozgnieść. Jeżeli kawałki są duże jeszcze chwilę pogotować. Konsystencja musu nie musi być zupełnie gładka ;) Odmierzyć pół szklanki do babeczek. Mąkę przesiać,wymieszać z proszkiem do pieczenia

Pełny talerz
Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową 417

winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki krupczatki 25 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego  Oetker 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Oetker(...)jabłkowa: 1,2 kg obranych winnych jabłek 3 czubate łyżki cukru z cynamonem 100 ml wody 2 galaretki agrestowe  Oetker Polewa chałwowa: ½ szklanki słodkiej śmietanki 60-70 g chałwy waniliowej  Lidl Dodatkowo: 100 g herbatników maślanych Sposób wykonania: CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone

Wanilia i Kardamon
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 182

powierzchni, rozłóż ciasto francuskie i wytnij z niego koło o 1 cm szersze niż średnica patelni. Umieść ciasto na jabłkach a brzegi powciskaj między owoce a brzegi patelni, natnij ciasto w kilku miejscach. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij patelnię i odstaw na minutę lub dwie. Następnie przyłóż tackę/talerz

karmelowy
Dietetyczna szarlotka 312

Piekarnik nagrzewamy do 180   stopni. Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nieco ponad 1/4 ciasta odcinamy, resztę przekładamy do formy i dłońmi formujemy je tak, aby wypełniło dno. Podpiekamy przez około 15-20 minut, aż się zarumieni. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku. Jabłka maja pozostać w kawałkach. Dodajemy(...)ziemniaczaną rozprowadzamy w szklance z odrobiną wody. Dodajemy do jabłek i przez chwile gotujemy. Przygotowujemy kruszonkę. Do pozostałego ciasta dodajemy płatki owsiane, mąkę migdałową oraz płatki migdałowe. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie się za bardzo kruszyć możecie dodać odrobinę jogurtu.  Na podpieczony spód wylewamy masę jabłkową. Wierzch posypujemy kruszonka. Pieczemy jeszcze około 25 minut

Mania Gotowania
Makowiec na kruchym cieście 425

dowolnych orzechów lub migdałów 2 jabłka  aromat migdałowy. 3 jajka (oddzielnie biała i żółtka)  2 białka pozostałe od ciasta pół szklanki (110g ) cukru  Wykonanie : Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy mieszadłami miksera tak długo, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia  wysypujemy 3/4  porcji ciasta .Lekko uklepujmy(...)miód , rum i bakalie zagotowujemy. Wsypujemy mak i  jeszcze chwilę razem gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie do masy dodajemy aromat migdałowy i ścieramy na grubej tartce jabłka. 5 białek ubijamy na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dosypujemy w kilku porcjach cukier . Gdy masa będzie już gęsta i lśniąca dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy

Malinowa Kawiarenka
Szarlotka z serem i żurawiną. 98

waniliowego garść zurawiny   3 jabłka 1/3 szkl. cukru 1 łyzeczka cynamonu   Zurawina do dekoracji i cukier puder   Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy na pół godziny do lodówki a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Tortownice o rozmiarze 26 Cm. smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia , smarujemy masłem i posypujemy kasza manna(...)końcu do masy serowej dodajemy garść żurawiny. Wylewamy do tortownicy. Jabłka kroimy w drobna kostke, mieszamy z cukrem oraz cynamonem i wykładamy na ser. Druga połowe ciasta wałkujemy i wykrawamy paseczki które dekoracyjnie układamy na wierzchu. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy około godz. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy zurawiną

Radość kipiąca uśmiechem.
Amerykańskie naleśniki ze świeżym musem jabłkowo-cynamonowym 215

cynamonu Ciasto: Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i dodajemy aromat wanilinowy, następnie dodajemy roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko mieszamy. Dodajemy ubite białka, sól i delikatnie mieszkamy łyżką. Masę smażymy na patelni w formie małych naleśników. Mus: Obieramy 5 jabłek, wydrążamy pestki, blendujemy na ciapkę. Podsmażamy na rozgrzanej masłem patelni. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz

upichcona
Babeczki z rabarbarem 161

tartaletki z rabarbarem, mixem musli i musem jogurtowym, oraz odrobiną płatków białej czekolady. Te ostatnie dodatki dodałam podczas pieczenia, bo babeczki wydały mi się jakieś smutne. Wykorzystałam do tego przepisu ciasto na kruche babeczki z przepisu na babeczki z jabłkami , jabłka zastąpiłam rabarbarem, wyszły przepyszne, kruche i lekko kwaskowe babeczki. Idealne do kawy, czy herbaty. Przepis na Babeczki(...)rabarbarem : Składniki, na 15 sztuk: 100 g masła ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mieszanka musli: płatki kukurydziane, owsiane, słonecznik i żurawina 1 szklanka jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru Biała czekolada w płatkach Przygotowanie: Z masła, mąki, proszku do pieczenia, cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dotyk jeśieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem 282

jabłkami, orzechami, marchewką i do tego z pysznym lekkim kremem na bazie serka almette. Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że zrobi Wam się lepiej po takim ciasteczku. Dodam jeszcze, że dzięki użyciu mąki orkiszowej i małej ilości cukru można zjeść je bez wyrzutów sumienia. ;) Ciasto: 4 jaja 5 łyżek cukru 7 łyżek mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę.Całość przekładamy do tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Wkładka jabłkowa: 5 jabłek( ok kilograma) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obieramy

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania