Pamiętacie jak pokazywałam Wam PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ?Wykorzystałam do nich rewelacyjne ciasto , które jest na tyle uniwersalne i neutralne w smaku
Ostra na SłodkoDzisiaj na blogu relacja fotograficzna z warsztatów kulinarnych, które odbyły się pod hasłem "Kuchnia w parze ze zdrowiem" w Bosch Akademia Smaku w Warszawie.Warsztaty "Kuchnia w
Kulinarne przygody Gatitywarkocz lub wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę. Masa daktylowa: 1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę sok z połówki cytryny 125 ml wody Wszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować i gotować przez około 5 minut
Food Squarepudru Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min. Masa jabłkowa: 60 dag prażonych jabłek galaretka owocowa (wiśniowa) Jabłka prażone zagotować,zestawić z ognia , dosypać suchą galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia ,ostudzić. Masa serowa
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszklanki otrąb pszennych i płatków owsianych garść rodzynek po łyżeczce: cynamonu, sody, proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru - można w zamian dodać słoik konfitur o dowolnym smaku (wówczas już nie dodajemy ani cukru, ani wody) 3/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 4 małe jabłka (ew. 3 średnie lub 2 duże) Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wkładamy(...)jednej miski. Mieszamy. Obieramy jabłka. Do miski z suchymi składnikami dodajemy olej, wodę oraz starte jabłka, to one zapewnią wspaniałą wilgotność i świeżość naszym babeczkom. Całość mieszamy na jednolita masę, którą wypełniamy wcześniej przygotowane foremki. Pieczemy ok 30 minut sprawdzając stopień upieczenia przy pomocy patyczka. Jeśli po wyjęciu jest suchy, muffiny są gotowe. Po wyjęciu
Taste Of My Dayforemek na ciasto rozłożyć prażone jabłka ze słoika lub przecier jabłkowy 10 dag masła, cukru, maki krupczatki wyrobić na kruszonkę kruszonką posypać jabłka i zostawić na 10 minut w cieple do podrośnięcia ciasta ciasto piec w 200C około 40 minut i zostawić w foremkach do ostygnięcia - ostudzone posypać pudrem cukrem taka drożdżówkę lubimy na śniadanie do mleka, kawy
W Mojej Kuchni Lubięciasta z owocami np. pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym , obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto z owocami letnimi: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanka cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsprawdzają się szybkie obiady, racuchy są zarówno daniem obiadowym, jak i doskonałą przekąską lub propozycją na śniadanie. Jestem wielbicielką bananów, więc zamiast tradycyjnych jabłek przygotowałam dziś racuchy bananowe. Zazwyczaj przyrządzam je z dodatkiem proszku do pieczenia, ale ponieważ miałam w lodówce drożdże, dodałam je w zastępstwie - racuchy wyszły jak zawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy z bananami Składniki
Smakołyki Berenikijestem - to są pomówienia i insynuacje. Przepisy z mojego "repertuaru" wybrał sponsor programu czyli Polski cukier a decydowała zawartość cukru w cukrze :D Piekłam babeczki waniliowe , drożdżówkę w wersji z powidłami i ciasto śmietankowe z jabłkami. Przygoda fajna, chociaż jak to w telewizji - trochę prowizorki i kombinacji było, ale to ponoć normalne :) Najważniejsze, że wszystkie wypieki się udały
Smaczna Pyzalodówki w niewielkich ilościach - ja nie próbowałam, bo wolałam pójść na łatwiznę ;) Polecam! Aha ważne jest też to, aby nie piec ich za długo, ponieważ stwardnieją nam na kamień i jedynie umieszczenie ich w puszce z kawałkiem jabłka na jakiś czas, spowoduje, że skruszeją. Przepis znaleziony na blogu Liski, z moimi modyfikacjami. 'pierniki II' Składniki: - 2 szklanki mąki - 150g(...)masła miękkiego - 1 szklanka cukru - 1 jajko rozm. L - 0,5 szklanki miodu - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki kakao - 1 łyżeczka imbiru w proszku - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 0,5 łyżeczki soli Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao, imbirem, przyprawą do piernika oraz solą. Masło utrzeć z cukrem
CookYourselfPiekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo(...)brązowego cuku 100 g namoczonych rodzynek 250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery) 2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach 200-250 ml oleju roślinnego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka goździków (w proszku, ja zmiażdżyłam swoje w moździerzu) 1 dojrzały banan zblendowany na papkę Przygotowanie: Wielkiej filozofii
greenscarfkogo: dla fanów orzeszków w karmelu dla lubiących próbować nowych wersji szarlotek dla mających jabłka "na zbyciu" Składniki na ciasto: 350g mąki kostka zimnej margaryny/masła (250g) 2 łyżki śmietany 12 lub 18% 120g cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie ciasta: Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę(...)ciasto podzielić je na 3 równe części. Piec w temperaturze 200 ºC, aż się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz. Składniki na masę: kilogram obranych jabłek 2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe Wykonanie masy: Jabłka obrać i zetrzeć
Mania Wypiekaniasamym przekonać się jak smakują Składniki na 12 muffinek: 160 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 łyżeczki cynamonu 115 g masła 210 g cukru 2 jajka 45 ml ciepłego mleka 2 marchewki 1 jabłko 35 g orzechów Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i cynamonem. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na małych oczkach(...)puch. Dodajemy stopniowo jajka. Ucieramy. Kolejno dodajemy wymieszaną mąkę i ciepłe mleko. Ucieramy. Dodajemy marchew, jabłko i orzechy. Ucieramy krótko do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą papilotkę napełniamy do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Wyciągamy i studzimy na kratce kuchennej. Krem: 400 g serka kremowego typu Philadelphia
Made By Mom And Sonśrednicy 25 cm. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zimnego masła 2-3 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1-2 łyżki gęstej śmietany olej do posmarowania formy Składniki na nadzienie: ok. 1,5 kg dość kwaśnych jabłek ½ łyżeczki cynamonu (lub więcej) 5 dag rodzynek 2,5 łyżki cukru ½ łyżeczki skórki(...)pieczenia i masło. Posiekaj masło na jak najmniejsze kawałki. Do drugiej, wysokiej miski wbij białka. Żółtka wrzucaj do osobnego naczynia, dodaj do nich cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wymieszaj. Wlej masę do mąki i jak najszybciej zagnieć ciasto ręką. Podziel ciasto na 2 porcje (1/3 i 2/3). Pierwszą schowaj do zamrażalnika, a drugą do lodówki. Obierz jabłka, pokrój
Qlinarnie i Qlinarniejest to smak mój i Patryka. Rolada przez rabarbar jest lekko kwaskowa, a my wolimy zdecydowanie słodkie ciasta. Mama obiecała nam, że następnym razem zrobimy roladę z jabłkami na słodko. Zwiększyłyśmy porcję ciasta (dałyśmy o połowę więcej niż do poprzedniej rolady), ponieważ w nowej kuchence forma jest dużo większa niż w porzedniej. Tym razem zamiast mąki pszennej(...)bardziej puszysta. Składniki : 150 g mąki krupczatki 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego) 500 g rabarbaru maką ziemniaczana do oprószenia rabarbaru cukier puder Masa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie: Jabłka rozdrabniamy drobno i prażymy około
Lili w kuchni