pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:122/263)

Ciasto jabłkowo-kajmakowe 352

szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz; 250 ml chłodnej przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Warstwa jabłkowa: 1,5 kg winnych jabłek- po obraniu 4 łyżki cukru lub więcej wg uznania 2 galaretki agrestowe 1 łyżka cytryny do skropienia Warstwa(...)wyłożoną pergaminem, pieczemy 35 minut w temp 170*c. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z odległości 50 cm nad podłogą upuszczamy blaszkę –dzięki temu zapobiegniemy opadaniu biszkopta. Po tej czynności zostawiamy do całkowitego ostudzenia.  Zimny kroimy wzdłuż na połowę. Biszkopt najlepiej jest upiec dzień przed złożeniem ciasta, wtedy ładnie się kroi. Warstwa z jabłkami; Obrane jabłka

Wanilia i Kardamon
Szarlotka z mąki krupczatki 105

cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka : 4 białka 1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego masa jabłkowa : 1 kg jabłek cynamon, cukier i cukier waniliowy  opcjonalnie żurawina lub rodzynki(...)semki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku (zależnie od rodzaju jabłek). Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta zetrzć na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.   Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Można dodać trochę dżemu.   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i kisiel

cucinare
Ciasto dyniowe z żurawiną 139

Lubicie jesienne smaki? Szarlotki, marchewkowe czy czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą(...)jabłka350 g mąki½ szklanki świeżej żurawinySposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie miksujemy.Dynię i jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki – wrzucamy do rondelka i gotujemy około 10 minut z dodatkiem odrobiny wody – ciągle mieszamy.Jeżeli zależy Wam na czasie, po pokrojeniu, owocowo-warzywną mieszankę możemy wstawić

Słodkie Przyjemności
Ucierane ciasto Donny Hay 168

polecenia. Tak też jest tym razem. Ciasto jest pyszne, delikatne, puszyste i wilgotne. Polecam :) 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 165 g drobnego cukru 125 miękkiego masła 2 jajka 125 ml mleka   małe jabłko pokrojone w cienkie plasterki szklanka mrożonych jagód ( w sezonie świeżych) 3-4 truskawki 2 łyżki cukru demerara Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni

Mienta blog
Orzechowa kokosanka z jabłkami 211

orzechy i kokos i jabłka i krem... w sam raz na świąteczny stół. Polecam, bo jest pyszne! Przepis od bardzo sympatycznej znajomej:) Składniki na formę o wymiarach 22 x 33 cm: Ciasto orzechowe: 12 żółtek; 4 białka; 1 szklanka cukru kryształu; 200 g mielonych włoskich orzechów; 1 łyżka kakao; 1 łyżeczka proszku do pieczenia;   Białka ubić na sztywną(...)lśniąca. Następnie dodać wiórka kokosowe, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć ostrożnie na ciasto orzechowe na całej powierzchni. Piec w 180 st.C około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek; 1 łyżka masła; 3-4 łyżki wody; 1 galaretka cytrynowa; 1 opakowanie biszkoptów;  Jabłka obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Masło

In my kitchen
Placuszki z jabłkami 136

ważne - mało składników, szybkość przygotowania i prostota czasem naprawdę mogą zwyciężyć :) Smacznego! Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru kryształu 2 jabłka olej do smażenia Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy je na kawałki. Następnie w misce mieszamy pozostałe składniki - ma powstać ciasto, dosyć gęste

psgotujemy
Muffinki marchewkowo-jabłkowe 100

Składniki: 2 jajka 125g cukru 140ml oleju rzepakowego 80g mąki pszennej razowej 80g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 150g marchwi, obranej i startej na tarce 1 jabłko, obrane i starte na tarce 100g czekolady mlecznej, posiekanej na małe kawałki Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej(...)przyprawę do piernika i cynamon mieszamy w misce i dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy tartą marchew, jabłko i posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 25-30 minut. Przed podaniem muffinki możemy oprószyć cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto na maślance ze śliwkami 232

wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki Na wierzch kładziemy owoce, u mnie śliwki - ale mogą to być również pokrojone jabłka, gruszki- posypać kruszonką (po upieczeniu gdzieś mi uciekła:) Ciasto upiekłam w prodiżu, urosło dość wysokie Jeśli w piekarniku to pieczemy w temp. 170-180 stopni C, przez min.30-40 min (sprawdzić patyczkiem

Proste Potrawy
Najlepszy jabłecznik bo mojej mamy (szarlotka na kruchym spodzie z nieopadającą pianą) 92046

mąki pszennej 250 g margaryny 3/4 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 5 żółtek 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18% Piana: 5 białek 1/2 szkl. cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 l musu z jabłek cukier do posypania jabłek cynamon do posypania jabłek cukier puder do posypania(...)musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po schłodzeniu 2/3 ciasta wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia (skubiemy po kawałku, aż zapełnimy całą wolną przestrzeń w blaszce (wymiary blaszki ok. 30 x 45). Na spód ciasta wykładamy mus z jabłek, które posypujemy cukrem i cynamonem. Piana: Białka mocno ubijamy, następnie dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając

IMPRESJA SMAKU
Koszyczek wątróbek. 149

Dobra do tego jest forma do pieczenia muffinek. Ziemniaki trochę powinny wystawać powyżej brzegu blachy. Piec około 20 minut w temp. 190 – 200 oC. Zaglądać do piekarnika, żeby się nie spaliły. Wątróbka z drobiu:   Składniki: 40 dkg wątróbka z kurczaka 1 cebula 1 jabłko Sól Pieprz świeżo mielony Majeranek Olej do smażenia Masło Wykonanie: Wątróbki pokroić na mniejsze kawałki(...)smażyć na oleju z dodatkiem masła. W trakcie smażenia posolić i oprószyć majerankiem. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i cząstki jabłka. Całość jeszcze raz posypać majerankiem. Najlepszy majeranek, jest taki kupiony na straganie na rynku. Koszyczki wyjmujemy z pieca, nakładamy do nich usmażone wątróbki. Możemy podać np. z sosem czosnkowym.Z podanych składników wychodzi 6 - 7 koszyczków.  Przepis

Kulinarny karnet Christophera
Drożdżówki z jabłkami Sądeckimi 191

Sądecczyzna słynie z najlepszych odmian jabłka, zrzeszenie Sądeckich Sadowników „Jabłko Sądeckie” ma się czym pochwalić!. Jako mieszkanka tych terenów polecam pyszne drożdżówki nadziewać Polskimi jabłkami i śliwkami.  Składniki na ciasto, na 12 dużych drożdżówek: 90 dag mąki pszennej 6 - 7 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka, 250 ml 15 dag roztopionej margaryny lub masła(...)Drożdżówki napełniamy nadzieniem, układamy na przygotowane blaszki i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 - 190 C i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Jabłka: 4-5 jabłek 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obieramy, drobno kroimy, polewamy miodem i posypujemy cynamonem. Przyprawy znajdziecie

Apetyczna babeczka
SZARLOTKA 143

Składniki: Ciasto:  3 szklanki mąki pszennej 1 / 2 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka cukru waniliowego Jabłka: 1,5  kg jabłek (może być dowolna odmiana ja osobiście lubię antonówkę lub papierówkę)  cynamon cukier Przygotowanie: Jabłka obrać(...)zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rosmażyć wraz z cukrem i cynamonem według własnego smaku. Dodać można gotowy cukier cynamonowy. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy.  Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę wymieszać

Ciastka - domowe słodkości
Muffinki cynamonowe - mini szarlotki 117

szkl. mąki pszennej 3/5 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 kostki masła 82% tłuszczu 2 duże jajka 4 łyżki śmietany 18% lub maślanki Dodatkowo: 1 szklanka pokrojonych jabłek posypka - kolorowe perełki Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną(...)osobnej misce rozkłócamy jajka, dodajemy płynne masło i śmietanę. dokładnie łączymy. Przelewamy składniki mokre do suchych, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jabłka z cynamonem, łączymy. Masę nakładamy do formy na muffinki (nie do pełna). Posypujemy cukrowymi perełkami. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do zrumienienia

Kolorowy Przepisownik
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 190

Jeśli nie zrobi, drogie Panie – po wyjęciu ich z pieca od razu kilka sobie odłóżcie, bo znikną zanim się obejrzycie. Surowa kiełbasa i kwaskowate jabłko, chrupiące ciasto francuskie – wypróbujcie, to naprawdę świetne połączenie! Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego dobrze zaopatrzonego rzeźnika. Twarde jabłko i zioła załatwią resztę. I to całe(...)najdrobniej kroimy. Jabłko myjemy, usuwamy gniazdo nasiennie i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, szklimy cebulę, dodajemy czosnek a na koniec wrzucamy drobno skrojone jabłko, oregano i tymianek. Zmniejszmy płomień pod patelnią na najmniejszy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż jabłko widocznie zmięknie. Lekko studzimy całość

Karo in the Kitchen
Babeczki orzechowo - jabłkowe z kruszonką 98

Składniki; 20 dag mąki pszennej 10 dag margaryny 1/3szkl. cukru 1 łyzeczka proszku do pieczenia 1 łyzeczka cynamonu 2 jajka 150 ml gęstego jogurtu 1 jabłko garść posiekanych orzechów laskowych   kruszonka; 5 dag margaryny 3 łyzki cukru 4 łyzki mąki   Margaryne rozpuscic  w rondelku i przestudzić. Jabłko pokroić w drobna kostke a orzechy posiekać. Płynne składniki należy

Radość kipiąca uśmiechem.
Francuskie kuferki z jabłkami 143

wyciętym środkiem, które smarujemy białkiem. Z resztek ciasta wycinamy ozdobne kwiatki i przyklejamy je na bokach ciasta. W wycięty środek układamy plasterki jabłek. Boki ciasta smarujemy żółtkiem i całość  posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy 20 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.   SMACZNEGO

Lili w kuchni
Murzyn z jabłkami 235

dużym naczyniu mieszamy mąkę oraz sodą, dodajemy olej, cynamon i kakao. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta. Do masy wsypujemy jabłka i lekko mieszamy . Keksówkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni. Gotowy wypiek posypujemy cukrem pudrem

upichcona
Faszerowane kacze udka na sałatce z pieczonych buraków z olejem rzepakowym 161

Inspiracją do tego dania była zapiekanka z ryżu i jabłek. Pomyślałam, że ten ryż z owocami byłby świetnym farszem do pieczonej kaczki, a dokładnie kaczych udek. Miałam zamiar podać je z czerwoną kapustą, ale ostatecznie zdecydowałam się na pieczone buraki. Skropione sokiem cytrynowym i olejem rzepakowym z dodatkiem czerwonej cebuli i orzechów włoskich okazały się być

Wiem co jem
A la szarlotka z rodzynkami i szafranem 240

Już jakiś czas temu piekłam ciasto czekoladowe z całymi gruszkami. Miałam ochotę na ciasto z jabłkami ale nie bardzo chciało mi się trzeć lub kroić jabłek. Leń wygrał ze mną ale nie żałuję, bo ciasto wyszło smaczne choć mało pracochłonne. Często to co najprostsze okazuje się strzałem w dziesiątkę. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Mini jabłecznik na kruchym spodzie z żurawiną i bezą 234

Foremki wyłożone ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy w ok. 200 st. C przez 10 min. – wyciągamy i schładzamy. Nakładamy przygotowane wcześniej jabłka, na nie trochę żurawiny i formujemy na górze małą bezę. Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 30 min – bez musi się ładnie podpiec i być krucha z wierzchu (u mnie niestety

kuchcikownia
Tarta z jabłkami 140

ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, żeby powietrze nie podnosiło nam upieczonego ciasta ;) Ciasto we formie posmarować dżemem i na nim układać kawałki jabłek. Posypać je cynamonem. Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i jeść jeszcze ciepłe - takie jest najlepsze ;)Smacznego

Lawendowe Niebo

Proponowane wyszukiwania