pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:126/263)

Gofry waniliowe z karmelizowanymi jabłkami. 157

Pamiętam jak kupiłam pierwszą gofrownicę i piekłam gofry bardzo często. Potem stwierdziłam, że mamy na jakiś czas dość goferków. Teraz od jakiegoś czasu znów mam zachcianki na te słodkie cuda. Dzisiaj są gofry waniliowe na maślance z karmelizowanym jabłkami. Składniki: Ciasto 4 jajka 3 łyżki masła 250 ml maślanki 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki dodatkowo(...)pomocą łyżki połączyć z pianą z białek. Gofrownicę nagrzać, posmarować delikatnie olejem i wlać ciasto. Piec do zarumienienia się. Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i nie mieszać aż powstanie karmel, a następnie dodać masło wymieszać i włożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka. Smażyć aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Podawać wraz z goframi

O kuchni z uczuciem
Normandzki chleb z jablkami Hamelmana 146

slynacej z jablek Normandii upieczono chleb,ktorego skladnikiem sa owoce.Ciasto zawiera nie tylko suszone jablka,lecz takze jablkowy cydr.To doskonaly spsob na zuzycie nieco zwietrzalego napoju.Jablka powinny byc suszone w piecu w temperaturze 120°C,az beda suche, ale sprezyste.To zintensyfikuje ich aromat i zapobiegnie oddawaniu wilgoci.Aby uzyskac jak najlepszy smak,uzyjmy niepasteryzowanego i niefiltrowanego cygru" tyle Hamelman(...)najpierw 3 minuty na I predkosci,w razie koniecznosci korygujac nawodnienie,do otrzymania ciasta o sredniej konsystencji.Nastepnie mieszac na II predkosci przez 3 minuty,aby rozwinac siatke glutenowa.Dodac suszone jablka i mieszac na I predkosci tylko tyle,aby skladniki byly rownomiernie rozmieszczonefermentacja powinna trwac 1-2 godziny.Dlugosc fermentacji zalezna jest od temperatury.Jesli ma trwac 2 godziny,zlozyc ciato po godzinie.Jesli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 198

jajka 2 1/2 łyżki mleka 1 łyżka syropu waniliowego 2 jabłka (u mnie po jednym Granny Smith i koksie, w oryginalnym przepisie dwa Golden Delicious) 2 łyżki suszonego tymianku cytrynowego (z naszego ogrodu:)) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Okrągłą formę (21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia a boki smarujemy lekko tłuszczem. Mąkę, sodę, cynamon, gałkę, sproszkowane ziele(...)kostkę. Ja to zrobiłam w tym momencie i od razu wrzucałam jabłka do ciasta, dzięki czemu nie ciemniały. Jeśli chcecie przygotować je wcześniej, skropcie je sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy suszony tymianek, rozcierając go w rękach. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy 40-45 minut. Czas jest znacznie dłuższy niż w oryginalnym przepisie, ponieważ robiłam

les mirabelles
Chleb watykański, ciasto Harmana, chleb przyjaźni Amiszów 163

łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - dodatki, dowolne: orzechy laskowe/włoskie (posiekane), migdały (posiekane), wiórki kokosowe, 2 jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach, kandyzowane owoce, rodzynki/żurawina, posiekana czekolada itp - masło i brązowy cukier do posypania przed pieczeniem   Wersja dla osób, które same robią starter. * dzień 1:  Wymieszać dokładnie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Przelać

CookYourself
Pudding zapiekany z jabłkami i cynamonem. 113

mleka rozrabiamy mąkę. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodać roztwór i stale mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania.  Pudding przelać do kokilek. Ozdobić jabłkami, posypać świeżo startym cynamonem i oprószyć delikatnie kruszonką. Wstawić do nagrzanego pieca do 160 stopni, na około 10-15 minut - czyli na tyle, by kruszonka się zarumieniła. Zajadać lekko przestygnięty, ale nadal ciepły :-) Smacznego! Pozdrawiam

Poezja Smaków - blog kulinarny
CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI 139

czereśnie minie – śmiało możecie dołożyć do niego inne ulubione owoce – świetnie sprawdzą się też borówki, brzoskwinie, wiśnie, a nawet jabłka! To co, robimy?! Zapraszam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 2 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cukier – 3/4 szkl * cukier waniliowy – 2 łyżeczki * kakao- 3 łyżki * mleko – 3/4 szkl * duże jajko

Ostra na Słodko
Jesienny karczek z jabłkami 183

Jesienny karczek z jabłkami No i mamy jesień , całą gębą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pyszne jabłka w sadzie lub

Ogrodnik w podróży
Ciasto jabłkowe 177

dodać kakao,sodę  wszystko razem wymieszać  • Stopniowo dodawać do ubitych jajek na przemian  z olejem na koniec wsypać starte jabłka wymieszać  • Wlać ciasto na posmarowaną blachę tłuszczem  i wysypaną tartą bułką Piec ok 45 minut 190 stopni  wymiary blachy 20/40 cm 2. Polewa • margarynę rozpuścić dodać cukier  mleko w proszku,śmietanę

W królestwie smaków Beaty
Tarta z jabłkami w masie śmietanowej 128

ściemniały i nie zbrzydły. Przygotowanie tarty: Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy ciasto na całej powierzchni (również po bokach). Układamy jabłka w wachlarzyk i zasypujemy je cukrem. Wylewamy na całość masę. Najpierw pieczemy przez 5 minut w temperaturze 240 stopni, następnie 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy tartę i posypujemy ją cukrem. Ponownie

Życie zamknięte w smaku
Jabłka na zimę do szarlotki i nie tylko - łatwizna 136

małym ogniu. Przechowywać w chłodnym miejscu. Po pasteryzowaniu jabłka są jaśniejsze niż w momencie wkładania do słoików. Kiedyś zrobiłam próbę tych jabłek z cynamonem. Nie polecam! Wyszły gorzkie. Lepiej dosypać cynamon tuż przed pieczeniem szarlotki. ------------ Podobne: Jeżyny w sosie własnym

Weekendy w domu i ogrodzie
Placuszki z jabłkami 122

szkl. mąki 1 szkl. mleka 0.5 szkl. wody gazowanej 2 jajka 3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 5 łyżeczek wiórków kokosowych kropla aromatu waniliowego 2 jabłka olej do smażenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, mleko i wodę. Następnie wsypać wszystkie suche składniki, wiórki kokosowe oraz aromat waniliowy

The Sweet Damsel
Zapiekana kasza jaglana 129

Składniki - porcja na 1 osobę: - 5 łyżek kaszy jaglanej - pół jabłka - cynamon lub przyprawa korzenna Przygotowanie: Suchą kaszę przepłukać kilka razy ciepłą wodą aż zniknie osad. Kaszę gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Pokroić jabłko w kostkę. Wymieszać z ugotowaną kaszą. Następnie wyłożyć na blachę do pieczenia formując kształt prostokąta. Posypać wedle uznania cynamonem lub przyprawą korzenną

Kuchenne innowacje
Prosty i szybki jabłecznik z cynamonem 139

testowania przepisów wybranego użytkownika. Jest naprawdę szybkie, łatwe i całkiem smaczne, a przepis wart wielokrotnego powtarzania, ale już z mniejszą ilością proszku do pieczenia, którego posmak na języku nieco mi przeszkadzał. Fajną modyfikacją byłoby wymieszanie jabłek ze śliwkami, które też doskonale komponują się z cynamonem :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto z jabłkami 226

kostkę. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy stopniowo przesianą mąkę, sodę i cukier puder a następnie olej. Całość dokładnie miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka i łyżką mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.     Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

paapilotkaa
Sernik cytrynowy 187

Uwielbiam serniki, dlatego często staram się urozmaicić ich smak. Tym razem z nutką cytrynową. Smacznego! Polecam również: Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z twarogu homogenizowanego Sernik bez pieczenia z mrożonymi owocami Sernik na zimno z truskawkami Sernik z ziemniakami Sernik z mleka z porzeczkami Sernik bez sera Sernik z gruszkami Składniki: 1 kg sera twarogowego

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania