pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:135/263)

Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie 192

drożdżowe , na proszku do pieczenia - zależy co akurat mam pod ręką. Wszystkie są lubiane. Najbardziej lubię ,,pomieszane,, dodatki. To znaczy jak uszykuję jakiś słodki sos lub bita śmietanę, po trochę różnych owoców które akurat były w domu. Smaki się mieszają , a każdy nakłada na racuszek to na co ma ochotę. Dziś miałam w domu jabłka i kilka kiwi. Czytaj

Buniabaje w kuchni
Ciasto z nektarynkami 152

moje moce wróciły. Zrobiłam ciasto z nektarynkami, do którego można wykorzystać wszystkie twardawe owoce, tj śliwki, morele, a nawet jabłka- gwarantuję, że wyjdzie! Składniki: 260 g przesianej mąki pszennej 110 d cukru 30 g brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 120 g miękkiego masła roślinnego 1 dojrzały banan szczypta ssoli * 50 g żurawiny suszonej, albo jagód goi – tylko

greenscarf
Cynamonowe ciasto z brzoskwiniami 119

samo dno by później triumfalnie wznieść się na wyżyny... Macie jeszcze brzoskwinie? I mało czasu na pieczenie? To poniższe ciasto jest dla Was :) Jest bardzo analogiczne do prezentowanego już wcześniej na blogu ciasta "Wiewiórka" ( klik ). Zwiększyłam tylko ilość cynamonu, jabłka zamieniałam na brzoskwinie i zrezygnowałam z bakalii. Efekt? Bardzo szybki i aromatyczny wypiek do kawki/herbatki :) Ciasto na małą blachę(...)Składniki: 4jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 4-5 brzoskwiń Brzoskwinie obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić je w grubsze plasterki .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej. Następnie wsypać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem. Wymieszać i wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem

My simple kitchen
Ciasto miodowe z jabłkami i kremem 234

resztą składników. Ciasto podzielić na 3 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części.  Masa jabłkowa: Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wrzucić do garnka, dolać troszkę wody i smażyć

My simple kitchen
Garden party 191

ważnym dniu :) Oto przepis: 0/5 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki cynamonu 2 małe jajka mały dojrzały banan 1 szklanka drobno startej marchewki 1/3 szklanki oleju rzepakowego banany i jabłka z twarożkiem (gotowy deserek w słoiczku) kilka owoców do ozdoby Jajka ucieramy z pokrojonym w kosteczkę bananem. Stopniowo dodajemy olej(...)następnie miksując na mniejszych obrotach wymieszane suche składniki. Na koniec dodajemy startą marchewkę. Mieszamy po czym masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (użyłam formy o średnicy 18cm). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu, foremką do ciastek wycinamy 3 krążki. Przekładamy je zmiksowanym twarożkiem z bananem lub gotowym deserkiem dla dzieci. Ozdabiamy owocami

Mienta blog
Schab pieczony z żurawiną w sosie żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami 196

orzechami wloskimi upieczony ze swiezymi jagodami zurawiny i podany z karmelizownymi jablkami.Danie dzis przeszlo probe generalna i jest naprawde znakomite.Zurawina to swietny dodatkiem do dan miesnych,a karmelizowane jablka z nuta slodyczy dopelniaja smakowo cale danie.Mieso jest smaczniejsze dzieki slodko-kwasnym jagodkom i lzej strawne.Ponadto dluzej zachowuje swiezosc,dzieki obecnosci kwasu benzoesowego,naturalnego konserwanta obecnego w zurawinie.Jej intensywny,optymistyczny kolor(...)kolorze pieczeniowymtzn.straci czerwony kolorek.Gdy do pieczenia dodamy cala zurawine ,a po upieczeniu owoce zblendujemy,bez dodatkowego gotowania,sos co prawda nie bedzie mial plywajacych jagodek,za to sliczny malinowy kolor.Zatem masz dwie opcje do wyboru.Gdy nie mamy dostepu do swiezej zurawiny mozna ja zastapic dodatkiem konfitury zurawinowej ze sloiczka.W miedzyczasie obrac jablka,wydrazyc specjalnym nozykiem srodek i pokroic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffiny migdalowe z jablkiem i truskawkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.72 157

Nasz sylwestrowy słodki hit! upiekłam je popołudniu by jeszcze móc zrobić zdjęcia przy dziennym świetle, i musiałam schować głęboko do szafki, tylu było chętnych, że nawet

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jabłecznik 182

czyli w momencie zagotowania zdejmujemy garnek z ognia). Odcedzamy sok. Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika.    Zagniatamy kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -aromat śmietankowy -łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie produkty wkładamy do miski, łączymy ze sobą i ciasto gotowe. Zostawiamy mały kawałek

Maminek kulinarny
Ciastka francuskie z jabłkami 175

miseczce. Przy użyciu pędzelka smarujemy boki prostokątów (będą to miejsca łączenia ciastek). Na środku każdego (po przekątnej) kładziemy po łyżce jabłek. Ciastka składamy na pół, tworząc trójkąty. Łączymy boki, następnie przygniatamy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciastek robimy nożem nacięcia (2 – 3), następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem Demerara. Wstawiamy do piekarnika(...)cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę). Utarty lukier przełożyłam do foliowego woreczka na mrożonki, odcięłam róg (mały kawałek) i polałam przygotowane ciastka. Ciastka francuskie z jabłkami, to idealna propozycja dla lubiących domowe wypieki, ale cierpiących na chroniczny brak czasu. Ich największą wadą jest to, że nie można poprzestać na jednym i znikają w zatrważająco szybkim

mojewypiekiinietylko
Ciasto Shrek 388

łyżek cukru  - 5 łyżek mąki pszennej  - 2 łyżki mąki ziemniaczanej  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia  - 2 łyżki oleju  - kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast  Masa I:  - Duża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (kiwi jabłko banan)  - 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)  Masa II:  - 400 mln śmietanki deserowej(...)Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez 25-30 minut. Masa I:  Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie

Kuchcik gotuje
Sticky buns z bananem i masłem orzechowym 168

Pyszne zakręcone bułeczki z karmelową glazurą zyskały tak ogromną popularność, że mógłbym je piec codziennie, a i tak znalazłoby się równie duże grono chętnych. Tym razem postanowiłem urozmaicić nieco poprzedni przepis na cynamonowe ślimaczki z jabłkami (dla chętnych przepis tutaj ) i przygotować je z bananem, masłem orzechowym i dużą ilością mieszanki różnych orzechów. Wyszły doskonale, połączenie słonawego masła(...)słodkim karmelem jest fenomenalne, a dodatek bananów tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zatem zabieramy się do pieczenia! Od razu uprzedzam, że bułeczki mają silne działanie uzależniające :D. Składniki na ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka (dałem całą) 2 żółtka 50 g masła 2/3 łyżeczki soli Przygotować zaczyn

Food Square
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 142

czekoladowe.  Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym.  Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również podpatrzony w "O jabłkach".  Polecam!!!  Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego(...)Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cynamon, cukier i owoce jagodowe. Składniki kruszonki wkładamy do miseczki i zagniatamy palcami by powstały okruszki. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego kulki, spłaszczamy ich środek. Robimy wgłębienie. Smarujemy śmietaną, nakładamy nadzienie i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Wyrośnięte bułki wkładamy do pieca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebek bananowy z nadzieniem sernikowym 148

macie, możecie prostym sposobem przyśpieszyć ich dojrzewanie. Należy takie banany włożyć do ciemnej torebki papierowej wraz z jabłkiem, gruszką lub pomidorem. Wydzielone gazy przez te dodatki spowodują przyśpieszenie procesu dojrzewania bananów. Jeśli chcecie uzyskać charakterystyczne pęknięcie na górze ciasta, przed włożeniem do pieca natnijcie delikatnie łopatką lub nożem wierzch ciasta.   The post Chlebek bananowy z nadzieniem sernikowym appeared first

Moja Delicja
Kilimandżaro - ciasto z jabłkami 16570

Sezon na jabłka w pełni, trzeba więc korzystać! Dlatego skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i zrobiłam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro:) Ciasto okazało się naprawdę bardzo pyszne i delikatne w smaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek,  szklanka cukru,  3 łyżki mąki(...)pieczenia i kakao. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek,  2 jasne galaretki (u mnie pomarańczowe),  łyżka masła.  Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce

Z miłości do słodkości
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 605

tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon) Krem budyniowy: 500ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker) 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek 1 łyżka masła 1 opakowanie(...)dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania