pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:155/263)

Szybka tarte Tatin. 107

nieco większym ogniu. Po około 2 minutach wyłączamy grzanie, dodajemy cynamon, mieszamy,  zdejmujemy rączkę z patelni, jabłka posypujemy suchymi składnikami, a na wierzch ścieramy zamrożone masło tak, żeby równomiernie pokryło suche składniki. Następnie przekładamy formę do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się apetycznie zarumieni. Upieczone, gorące ciasto w formie przykrywamy płaskim, szerszym od formy

Rozpustne gotowanie
Pikantny chutney morelowy 148

kotletów lub sznycli z indyka, bo zanosi się na dobrą kompozycję z takim delikatnym duszonym lub pieczonym mięsem. I  już nawet mam pomysł. ;) Tymczasem spróbujcie tego chutneya: Pikantny chutney morelowy Składniki: 8 dużych, dojrzałych moreli 2 twarde kwaśne jabłka (użyłam zielonych) 150 g cukru brązowego  2-3 łyżki oleju z pestek winogron (lub rzepakowego, kukurydzianego

Kuchnia Prezydentowej
Propozycje na Wielkanoc 341

Wprawdzie dwa dni świąt, ale nasza polska tradycja trzyma się suto zastawionego stołu. I jak tu walczyć z tradycją? Dlatego gotujemy, pieczemy i jemy, jemy , jemy!!!!!  Zapraszam na kilka rożnych przepisów, które możemy wykorzystać na Świata Wielkanocne(...)KACZKA Z MORELA I JABŁKIEM GALARETA DROBIOWA                                                           BABKA PANETTONE

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżowe racuszki z jabłkami siostry Anieli 120

pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek mleka lub wody. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze raz mieszamy. Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i pieczemy obustronnie na złoty kolor. Upieczone racuszki można posypać cukrem pudrem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Smakowy Raj
Serniczki 138

wierzch układamy krążki odsączonych jabłek i dociskamy tak, aby masa twarogowa wypełniła środek jabłka.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 15 minut.    Są rumiane, czyli gotowe do wyciągnięcia z pieca.    Po przestudzeniu wyjmujemy z foremek i podajemy na stół. Smacznego

Maminek kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 203

Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie

Smakowity Blog Kulinarny
Happy birthday to You... 99

blachy z piekarnika) 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Jabłka umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć plastry ciasno jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami. Suszyć w 80 st. C. przez 3-4 godziny. Ostudzić w zamkniętym piekarniku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Strucla drożdżowa z jabłkami 214

ponownie przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy prażonymi jabłkami, po wierzchu posypujemy cynamonem. Zawijamy roladę, boki wciskamy do środka a wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Struclę owijamy lekko w papier do pieczenia , nie zakrywając boków, wkładamy do keksówki i pieczemy ok 40 min w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Lekkie owocowe kuszenie 165

ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Galaretkę rozpuścić w połowie wody i do ostudzonej dodać porojone bardzo drobno jabłka ,by powstała „galaretkowata masa jabłkowa” ostudzoną wyłożyć powoli na biszkopt lekko naponczowany kawą. Ja używam spryskiwacza. Masę wyłożyć

Z Kuchni Do Kuchni
Jabłecznik ze świeżą miętą 246

ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm. Składniki farszu jabłkowego: około 70 dag przesmażonych jabłek ewentualnie kilka łyżek bułki tartej sok z cytryny 3 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty

Proste Potrawy
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną 180

delikatnie mieszamy z pianą. Stopniowo mieszamy z dwoma rodzajami mąki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto i kroimy na dwa blaty. Masa jabłkowa: 1,5-2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru galaretka brzoskwiniowa Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Jabłka

Salonik smaków
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 387

średnicy ok. 23 cm, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść małe cząstki jabłka, odrobinę cynamonu i cukru. Zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalika. Ciastka układać na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut (piekłam ok. 30 min), aż rogaliki będą rumiane. Czas pieczenia zależy

coolinarnastrefa.blogspot.com
7 kubkowe ciasto jogurtowe z malinami 149

Ciasta z dodatkiem skrobi są bardziej czułe na zmiany temperatury podczas pieczenia i może się zrobić zakalec, a ciasto osiądzie. Tak, to jest takie ciasto jak lubię –zwarte ale lekkie, delikatne i puszyste. Możecie użyć do niego każdych wybranych owoców – np. truskawek, jagód, porzeczek, borówek amerykańskich czy jabłek. Owoce nie mogą być mrożone SKŁADNIKI 1 kubek jogurtu(...)kubek skrobi ryżowej / kukurydzianej / ziemniaczanej 2 kubki cukru /może być cukier puder/ 1 kubek dobrej oliwy lub rozpuszczonego masła 3 jajka M lub L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 125g malin + 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia masło + mąka do wysypania formy cukier puder do posypania

Karo in the Kitchen
Rogaliki wodne 256

Rogaliki wodne   PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia : ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki   50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka  2 łyżki śmietany cukier waniliowy, małe opakowanie   nadzienie : powidła śliwkowe, połówki jabłka (lub mus jabłkowy)  do posypania : cukier puder lub lukier(...)garnka z wodą (ja wrzuciłam b ez sz matki i te ż wyszło :) ). Gdy wypłynie, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, wykroić tr ójkąty , nałożyć nadzienie i zwinąć w rogaliki. Piec ok 15 min. w temperaturze 190-200°C. Smacznego all photos made by brzooch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 108

przed piekarnikiem z nadzieją, że wyciągniemy coś zjadliwego; herbatniki lub ciasteczka owsiane/maślane, gdy jednak przy pieczeniu coś nie wyjdzie i musimy szybko robić ciasteczkowy spód I - i...dużo innych rzeczy, których nie ma na tej liście :) J - jajka, jogurt naturalny i jabłka K - kremówka (zawsze mam w lodówce co najmniej pół litra i nigdy nie wiem kiedy znika(...)stworzyć O - owoce (zarówno świeże, jak i mrożone), bo nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie coraz częściej) T - tarta bułka - nie tylko do wysypania formy

Mania Wypiekania