czosnku * łyżka majonezu * suszona cebula, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, sól morska Surówka: * kapusta kiszona * kawałek papryki * kawałek jabłka * koperek, oregano, majeranek, mielony kminek Ziemniaki wyszorowałam, ponakłuwałam widelcem i włożyłam na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200* C. W czasie gdy się piekły przygotowałam dip i surówkę i włożyłam do lodówki. Mniej więcej po godzinie pieczenia wyjęłam ziemniaki, podzieliłam
Zdrowa Kuchnia Sowyzagotowania wody). Po tym czasie, wyjmuję z wody i odstawiam do wystudzenia. Spasteryzowana "musztarda" z jabłek może być przechowywana miesiącami, ale kiedy nie zostanie potraktowana w ten sposób - w lodówce przetrwa 3 dni, góra do tygodnia. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, np. z drobiem czy wieprzowiną, schabem, szynką, pieczenią itd. Również świetnie pasuje do wędlin
W kuchni Karmel-itkiKeksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć przygotowaną masę i ugnieść. Potem należy wyciągnąć i pokroić w batoniki. Placki Najprostszy przepis, z którego najczęściej korzystam to jogurt naturalny, jajko i mąka. Proporcje takie, aby była konsystencja gęstej śmietany. To jest baza, do której daję to, co akurat mam w domu np. jabłka, banany, truskawki, borówki(...)Pierogi drożdżowe z jabłkami XXL To ostatnio hit naszych podróży. Lila często wspomina, że na placyku jadła pyszne pierogi z jabłkami. Robiłam je ostatnio z trzy razy! Ciasto drożdżowe, a w środku niespodzianka - jabłko starte na grubych oczkach z cynamonem. Muffiny Robi się je błyskawicznie, wystarczy wymieszać składniki mokre z suchymi i do piekarnika. Poniżej przepis na wersję kakaową
lady-och-mistrzyni.blogspot.comroku kończy 5 lat. Jesteśmy ze sobą bardzo zżyci i nie lubimy się rozstawać. Kiedy musiałam wyjechać na kilka tygodni, wtedy Klakierek zamienił w piekło życie moim domownikom ;) Noce mieli zarwane, bo budził ich co chwilę. Domagał się jedzenia niemal bez przerwy. Do tego chodził podenerwowany i pyskował ;) tak tak, mój kot to straszny gaduła, zapewne(...)taki sok biorę mniej więcej wizualnie tyle samo marchewki, co jabłek :) Jabłek przed starciem nie obieram ze skóry, lecz tylko wycinam gniazda nasienne. Soku nie dosładzam. Wytłoki z sokowirówki najczęściej zjadamy na deser polane naturalnym jogurtem i odrobiną miodu lub piekę z nich ciasto :) Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście. Tak po prostu jesteście
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 średni por 2 jabłka 1 łyżkę suszonej żurawiny 1 łyżeczkę soku z limonki i cytryny 1 łyżeczka cukru 3 łyżki jogurtu 1 łyżka
kgwjanczewojuż się tak przyzwyczaiłam, że z niecierpliwością czekam co będzie w kolejnym tygodniu. Jest super zabawa a co mi się najbardziej podoba to przeglądanie jak się innym udał wypiek. Pieczemy z tego samego przepisu a u każdej wygląda to inaczej. Ale wracając do muffinek to powiem tylko tyle, że są pyszne. Więc bierzcie się za wypiekanie. Przepis od Bereniki(...)cieście rozsmarować zimne masło cynamonowe, rozprowadzić jabłka i wzdłuż dłuższej krawędzi zwinąć rulon. Pokroić na 10 kawałków. Każdy kawałek przełożyć do formy do muffinek tak by na górze była przecięta strona. Każdą muffinkę posmarować mlekiem, blachę włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni i od momentu nagrzania piec 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy
Ala piecze i gotujeJesień to magiczna pora roku. Czas zbiorów, obfitujący w rozmaite warzywa i owoce, jak np. jabłka, gruszki, śliwki, dynia, papryka... To również czas wzmożonej ochoty na słodycze. W długi wieczór warto poświęcić kilka chwil więcej i przygotować w kuchni coś naprawdę smacznego. Poniżej prezentuję Tobie zbiór moich ulubionych, autorskich przepisów do których wracam często i chętnie. Mam nadzieję(...)wykorzystanie dyni! M I E J S C E V Pieczona owsianka z bananem i cynamonem Jeden z lepszych pomysłów na smaczne rozpoczęcie jesiennego dnia. W dodatku rozgrzewające i bardzo sycące. M I E J S C E IV Rustykalna tarta owsiana z jabłkami Pozycja obowiązkowa! Kruchy, owsiany placek z jabłkami i cynamonem to prawdziwa
Kuchnia EllieMiód, 1 cytryna (sok i skórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet jabłkowy zielenina do dekoracji, oliwa, sól i pieprz. Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta(...)dodać wody. 3. Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie lub w piekarniku 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (5-10 minut). 4. Przygotować surówkę: cukinię pociąć w słupki, jabłko w plastry, skropić domowym octem jabłkowym , oliwą, syropem z kwiatów czarnego bzu, doprawić solą
SzczyptaSmaQkolejny wspólnie pieczony chleb w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber. Tym razem wybrany został chleb pomidorowy Dany z Leśnego Zakątka…. i to był pierwszy chleb, który sprawił mi kłopot…. Nie wiem, co zrobiłam źle, ale czekałam około 5 godzin aż chleb wyrośnie…. a Małżonek już tupał nogą, bo potrzebował piekarnik do pieczenia swojej pizzy :)! Nie powinna(...)trochę pomęczyć ;)!Bardzo jestem ciekawa chlebowych interpretacji tego przepisu w wykonaniu innych Piekących …:)!Dziękuję Wam za wspólne pieczenie i pozdrawiam:)Chleb pomidorowy z oliwkamiZakwas:55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,200 g wody,1 jabłko, starte na tarce jarzynowejWszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i odstawić na minimum
UgotujmyTo.plobieramy, ścieramy na tartce lub drobno kroimy dodajemy mąkę, sok z cytryny, cynamon ewentualnie cukier, jabłka układamy na kaszy na wierzch dajemy migdały lub kaszę jaglaną, posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu, cukrem i dodajemy kawałki oleju kokosowego/ masła, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 1h w 180 stopniach
zdrowa vege kuchniarabarbarowy śmieciowiec ukazał się także w drugim numerze naszej blogerskiej Chochli . Składniki : * 4 łodygi rabarbaru * jabłko * 200g truskawek * szklanka cukru trzcinowego * łyżka cukru waniliowego * garść rodzynek * 3 jajka * 2 łyżki kakao * garść orzechów włoskich * 2 szklanki mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : W podanej kolejności układamy składniki ciasta w misce. Jeden składnik przysypujemy drugim. Odstawiamy na minimum
Magiczne Życie Martycukier – 300 g * masło – 240 g * jajka – 9 szt * jabłka – 600 g * budyń śmietankowy – 1 op * bakalie ( orzechy, rodzynki, migdały ) – ok. 150 g * olejek do ciast arakowy – 3 łyżki * kasza manna – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki DODATKOWO: * mleczna czekolada + kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym
Ostra na SłodkoDzisiaj zapraszam na pyszny i szalenie prosty deser, a mianowicie pieczone jabłuszka. Nie dość , ze same w sobie bardzo zdrowe, to po upieczeniu jeszcze zyskują na walorach smakowych, zwłaszcza po dodaniu kilku przypraw. Składniki: twarde mięsiste jabłka cynamon gałka muszkatołowa mielone goździki 1 łyżka miekkiego masła Sos: 200g cukru 100g masła 150 g słodkiej śmietany 36% Bita
Gosia gotujepolecam:) Świetne danie dla dzieci. U mnie dodatkowo z łyżką przerobionych owoców z kompotu: czereśnie z jabłkiem. Składniki: 3 jajka 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 0,5 - 1 szkl. mąki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody Oddzielamy białka od żółtek, u bijamy białka na sztywną pianę. Potem dodajemy cukier puder
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comniektórzy mają takie gadżety jak kulki ceramiczne). Piękę 10 min. w temperaturze 230 stopni.Śliwki i jabłka tnę w plasterki. Układam je na upieczonych spodach, posypuję cukrem i cynamonem i zapiekam kolejne 10 - 20 minut w temperaturze 190 stopni. Owoce wysychają przy pieczeniu, więc nie należy piec zbyt długo.Śmietanę ubijam, dodaję cukier i serek. Mieszam dokładnie. Upieczone
W kuchni wieczorem