chwila jest odpowiednia, by zacząć myśleć i działać w tym kierunku. Momentami może być ciężko, ale nie warto się poddawać, należy walczyć do samego końca. Zawsze. Pomysł na placuszki pieczone w piekarniku zrodził się w mojej głowie niedługo po tym, kiedy codziennie zaczęłam używać piekarnika. Stwierdziłam, czemu nie? I tak powstały placki lekkie, bez użycia tłuszczu, w smaku(...)podobne do mięciutkich ciasteczek. Każdy z Was może wykonać je nie tylko z mąki jaglanej, ale z prawie każdej innej. Podobnie jest z gruszka, możecie zastąpić ją np. bananem, jabłkiem... Wychodzi około 16-18 placuszków. Jeden to ok. 27kcal. Składniki: - 4 łyżki mąki jaglanej - 2 jajka - 2 gruszki - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki ksylitolu Gruszki obieramy ze skóry i trzemy
Be Fit Be Strongbardzo proste do upieczenia. Nie trzeba żadnych specjalnych zdolności cukierniczych ani manualnych. Wystarczy nie więcej niż godzina, a już zajadamy się kruchutkimi i pięknie pachnącymi ciastkami. Ciasteczka te piekłam dzisiaj przed obiadem. Po obiedzie już je chrupaliśmy, z niepokojem patrząc jak szybko znikają ;) Możecie dodać do nich również ulubione bakalie. Nie musicie ograniczać się do czekolady. Pamiętajcie jednak(...)sodę. Wszystko razem przemieszać. Jabłka opłukać i obrać ze skórki. Zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Dodać do suchych składników wraz z posiekaną nożem czekoladą - wymieszać. Na końcu wlać olej, żółtka i syrop klonowy. Wszystko razem dokładnie połączyć. Dłońmi formować kuleczki i spłaszczać je na grubość około 1 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2 szklanki startej marchewki (około 3-4 marchewki) 100 g orzechów włoskich Mus jabłkowy: około 4-5 kwaśnych sezonowych jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego(...)Przekładamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy oraz cukier. Garnek przykrywamy pokrywką i prażymy jabłka, do momentu, aż całkowicie się rozpadną i uzyskamy konsystencję musu. Jabłka mieszamy co jakiś czas, uważając aby nam się nie przypaliły. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Mąkę przesiewamy razem
Mania Gotowaniamasa budyniowa: 1 szklanka mleka 100 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową) polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany(...)śmietaną) posiekać i zagnieść. Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszy placek, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut. Następnie upiec pozostałe dwa placki. Każdy placek wyłożyć
Sto kolorów kuchniCiasto rozwałkować na grubość 4cm i wykrawać z niego szklanką kółeczka. Kawałek jabłka układać na połowie kółeczka, szerszym brzegiem na zewnątrz, można posypać cynamonem, a następnie przykryć je drugim brzegiem ciasta. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy i piec przez 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkosoczewicy. Buraczkowy krem: Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i wkładamy do blendera, dodajemy upieczone jabłko oraz upieczoną, obraną ze skóry cebulę. Dodajemy 2 łyżeczki tłuszczyku z boczku i miksujemy w blenderze. Dodajemy drugą upieczoną cebulę do soczewicy i chwilę wszystko gotujemy, aby przeszło aromatem pieczonej cebuli. Wykładamy na talerz buraczkowy/jabłkowo/cebulowy krem na to kładziemy soczewicę oraz chrupiące
Smaki Przyprawy i Koloryukładamy kawałki jabłek i przykrywamy masą kakaową. Na wierzchu również układamy kawałki jabłek i obsypujemy mieszanką pysznych prażonych ziarenek (ja użyłam mieszanki Cynamonowy Raj. Możecie je znaleźć tutaj ) Wychodzi ok 12-13 muffin. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- piekę w tej temp. ok 15- 20 minut
The Sweet Damselkształt wypieku można dowolnie modyfikować. To ciasto est bardzo plastyczne a rośnie dopiero w piecu mimo dodaniu drożdży - wcześniej nie trzeba żadnych etapów wyrastania. Robiłam już wiele razy wypieki słodkie bazując właśnie na tym albo bardzo podobnym cieście. Możecie zrobić z niego rogaliki z jabłkami albo marmoladą. Zawsze się uda i będzie pysznie. Spróbujcie zrobić takie bułeczki i sami
Smaczna PyzaCiasta: szwedzkie ciasto z jabłkami szybki biszkopt z jabłkami muffiny super czekoladowe błyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera - dla tych
Proste Potrawysodę, cynamon i wymieszać. W oddzielnej misce jajka wymieszać z solą, cukrem i startym jabłkiem. Przelać powoli do suchych składników i wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Dodać cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszać. Formę na ciasto (robiłam w 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec ok. 30 - 40 min. Wystudzić
pink enveloperozmarynem. Masło, miód i sok z 1 i 1/2 pomarańczy podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Jabłko i pół pomarańczy kroimy w większą kostkę, dodajemy kilka łyżek zaprawy miodowej, mieszamy i faszerujemy perliczkę. Pozostała częścią miodowo-pomarańczowej zaprawy smarujemy perliczkę, którą wkładamy do foli do pieczenia i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Jadło i czytadłoSkładniki: 2 szklanki mąki 8 łyżek cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki zimnej wody lub kostka lodu
Luźna Kuchniałyżką. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę. Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone w kostkę jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta. Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy szczyptę soli. Sztywną pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około godziny Po upieczeniu wystudzone posypujemy
W kuchennym oknie Ewyktóry znają chyba wszyscy, ale wielu robi go trochę inaczej i zwykle z jabłkami. P.S. Na zdjęciach wersja gigant, bo wszystkie małe racuszki zostały zjedzone, zanim chwyciłam za aparat. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki 1 duży kubek kefiru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka bananów 1 łyżka cukru szczypta soli olej kardamon lub cynamon (opcjonalnie) WYKONANIE Mąkę
Zofianasoczewicy.Buraczkowy krem:Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i wkładamy do blendera, dodajemy upieczone jabłko oraz upieczoną, obraną ze skóry cebulę. Dodajemy 2 łyżeczki tłuszczyku z boczku i miksujemy w blenderze. Dodajemy drugą upieczoną cebulę do soczewicy i chwilę wszystko gotujemy, aby przeszło aromatem pieczonej cebuli.Wykładamy na talerz buraczkowy/jabłkowo/cebulowy krem na to kładziemy soczewicę oraz chrupiące plastry
Kulinarna rozmowa