pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:166/263)

Gołąbki na okrągło z fetą. 197

folią, całość zrolować. Rulon związać na końcach nicią kucharską i uformować koło. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Jeżeli posiadamy formę z kominkiem, to możemy formę wyłożyć liśćmi kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec. Chutney pomidorowy. 1 puszka pomidorów pelati 1 duże jabłko winne 1 mała cebula 2 łyżki rodzynek po pół łyżeczki: imbir  świeży

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczne propozycje potraw 180

naczyniu żaroodpornym boczek pieczony w garnku rzymskim karczek pieczony z polędwicą Ciasta: ciasto czekoladowe na białkach ciasto marchewkowe Moniki moje tiramisu szybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny ciasto krówka piernik z jabłkami mój sernik na zimno ciasto z jabłkami sernik jogurtowy sernik na kakaowym spodzie

Proste Potrawy
Ciasto z truskawkami 221

ostatnie, na pożegnanie sezonu truskawkowego. Upiekłam go na podstawie przepisu na szarlotkę. Jabłka zastąpiłam truskawkami, a kisiel cytrynowy kisielem truskawkowym. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Składniki ciasta: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: ok. 70 dag truskawek

Praktyczna pl
Szarlotka Zosi 197

Składniki : 2 - 3 jajka , jak małe to właśnie 3 1/2 szklanka cukru 1 kostka tłuszczu do pieczenia 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła - koniecznie 1/2 szklanki kwaśnej śmietany około 1/2 kg mąki              Przygotowanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto tzn. wpierw posiekać zimny tłuszcz, łyżke masła, dodać mąkę i posiekać razem(...)równe części Blaszkę wysmarować i przełożyć do niej rozwałkowany jeden blat ciasta, zapiec go na rumiano w temp. 180 stopni C.( obserwować , by nie przypalić) W tym czasie przygotować jabłka,  obrać, drobno pokroić i z cynamonem i jeśli lubimy, z goździkami. Cukru dodać na swój smak. Prużyć często mieszając , aż masa stanie się szklista i jednorodna Gdy ciasto

Proste Potrawy
Pierniki (od razu do jedzenia) 1137

pieczenie i dekorowanie pierników mam już w tym roku za sobą :-) Zawsze przy tym jest dużo frajdy i śmiechu :-)Przedstawiam Wam przepis na pierniczki od razu do jedzenia po upieczeniu. Fakt, mogą być przez kilka dni po upieczeniu lekko chrupiące, ale kawałek jabłka włożony do puszki z piernikami szybko je zmiękczy. Natomiast ja nie stosuję tej metody, bo bardzo(...)miski i odcinamy taki kawałek, jaki będziemy wałkować. Podczas wałkowania lekko podsypujemy mąką (należy uważać, żeby nie podsypać za dużo, aby pierniki nie były twarde) i wycinamy dowolne kształty :-)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C do lekkiego zarumienienia (u mnie są to 4 minuty).Po upieczeniu przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy około 5 minut

Anielska Kuchnia Ani
Moja Słodka Pavlova 236

Dawno nic nie piekłam. Moja koleżanka od dawna prosiła mnie o przepis na Pavlovą, gdyż zawsze miała problem z upieczeniem dobrej bezy - mam nadzieję, że nareszcie Ci pomogłam i upieczesz swoją ulubioną ;)  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)przesianą łyżkę skrobi ziemniaczanej, a następnie łyżkę octu z jabłek. Możemy dodać łyżeczkę esencji waniliowej bądź syropu barmańskiego (ja dodałam orzechowego). Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika – to ważne, żeby piekarnik był w pełni nagrzany. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy przez półtorej godziny – nie uchylając piekarnika! Po tym czasie wyłączamy

Sajkofanka smaku
American Apple Pie (szarlotka amerykańska). 183

Dawno nie piekłam szarlotki, więc postanowiłam to nadrobić. Wybrałam przepis ze starego zeszytu mojej mamy i upiekłam amerykańską szarlotkę. Nie skłamię jeśli powiem, że jest doskonała. Kruche, rozpływające się w ustach, maślane ciasto i kwaskowe, jabłkowe nadzienie. Delicje! Bardzo polecam!!!      Ciasto po wystudzeniu jest bardziej stabilne. Ja robiłam zdjęcia 10 minut po wyjęciu szarlotki z piekarnika, toteż(...)wykładamy nim spód i boki tortownicy. Do jabłek wsypujemy suche składniki (budyń z cukrem i przyprawami), dokładnie mieszamy i przekładamy na ciasto. Pozostawiony kawałek ciasta wałkujemy na cienki placek średnicy formy i przykrywamy nim nadzienie, sklejamy brzegi. Ostrym nożem nacinamy ciasto, tworząc otwory dla uchodzącej pary. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, czyli aż się

Rozpustne gotowanie
DROŻDŻÓWKA SEROWA Z JABŁKAMI 217

DZIELIMY NA 4 CZĘŚCI KAŻDĄ CZĘŚĆ ROZWAŁKUJEMY NA PROSTOKĄT NAKŁADAMY TROCHĘ JABŁEK I ZWIJAMY W ROLADKĘ NA KOŃCU SPŁASZCZAMY BRZEGI PALCAMI I NACINAMY NOŻEM PIERWSZĄ CZĘŚĆ ZWIJAMY W ŚLIMAKA I UKŁADAMY NA BLASZCE, NASTĘPNE CZĘŚCI OWIJAMY JUŻ DOOKOŁA TEJ PIERWSZEJ I TAK AŻ BĘDZIE CAŁA BLASZKA PIECZEMY W 170 STOPNIACH OK 45 MIN, JA UŻYŁAM KWADRATOWEJ  BLASZKI

Swojskie jedzonko
Pancakes czyli śniadanie po amerykańsku 967

Wypieki, w którym według mnie jest stanowczo za dużo proszku do pieczenia. Użyłam zaledwie 1/3 podanej tam ilości i placki wyszły puszyste więc po co sypać więcej? Niżej podałam ilości jakie wykorzystałam. Amerykańskie pankejki są bardzo smaczne, ale i tak moimi ulubionymi pozostaną zwykłe placki z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 213

pochodzący z regionu Limousin we Francji   od XIX wieku pieczony z wiśniami( w tej wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula

Luźna Kuchnia
Szarlotka z porzeczkami 142

szybko ugniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka) dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Pozostawiamy, pod przykryciem.Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na około 0,5 cm i przekładamy do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dokładnie wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Najłatwiejsze ciasto "w świecie" 209

sodą) i wymieszać, do drugiego składniki mokre i wymieszać. Jabłka i gruszkę obrać i pokroić na kawałki (mogą być też inne owoce i bakalie).Do składników suchych dodać mokre, wymieszać krótko tylko do połączenia składników, dodać owoce, wymieszać.Wyłożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Piec w temp. 180 stopni około 60 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
Jubileuszowe ciasto 277

proszku i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki w tej samej formie co biszkopt.Piec w 180 st.C do lekkiego zrumienienia, tj. około 40 minut. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek; 1 łyżka masła; 1 galaretka czerwona; Jabłka

In my kitchen
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem dyniowo-miodowym. 183

dzikiej jabłoni. Na taką okoliczność często piekę bułeczki drożdżowe, bo są one poręczne, podzielne i co najważniejsze wszyscy je lubią, bo są pyszne! I tak w czerwcu i lipcu najczęściej są to  jagodzianki  (również  te z serem ), a teraz u schyłku lata nadziewam je musem z jabłek lub dyni. Takie nadzienie dobrze jest doprawić cynamonem, kardamonem(...)porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go porcją puree, formujemy okrągłą, zgrabną bułeczkę, układamy sklejeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 45, a nawet 60 minut. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzewamy

Rozpustne gotowanie
Flaugnarde z borówkami 189

jednak przepis pochodzi z Francji i funkcjonuje tam głównie jako deser, bardzo smakowity z resztą i w moim odczuciu idealnie nadający się na pyszne śniadanie. Samo przygotowanie trwa chwilkę, piecze się już nieco dłużej, ale ten czas można przyjemnie spędzić na wspólnej zabawie. W konsystencji jest bardzo wilgotne i mocno jajeczne, co zarówno mnie jak i Tosi bardzo przypadło(...)gustu. Jako, że sezon na borówki chyli się ku końcowi, uspokoję Was, ponieważ Flaugnarde można jeść także z innymi owocami i będzie równie pyszne, polecam typowo jesienne, takie jak jabłka, gruszki czy śliwki (suszonymi pasują idealnie!). Flaugnarde z borówkami 3/4 szkl. mąki pszennej 1 1/4 szkl. dowolnego mleka 3 jajka 1 łyżeczka soku z cytryny ew. syrop klonowy

Przepysznik - BLW i nie tylko