pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:175/263)

Papryki faszerowane warzywami i amarantusem 131

amarantusem. Faszerować papryki przygotowaną masą. Przykryć papryki kapeluszami. Piec papryki ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C. Zjadać gorące np. z salsą pomidorową. W daniu wykorzystałam zioła z własnego ogródka:) Mix pietruszek naciowych Fenkuł (koper włoski) ------------- Podobne: Papryka z warzywami i pęczakiem Placki ziemniaczano-jaglane Jabłka z amarantusem i bakaliami

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasto wiśniowe z pianką 455

owocami. Przepis jest dość popularny w wersji z jabłkami. Moja modyfikacja polega na tym, że do piany, którą wylewa się na owoce, zamiast kisielu w proszku dodaję ugotowany, gorący kisiel. 0,5 kg mąki 5 jajek 5 dag smalcu 25 dag margaryny niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże (64g) opakowanie kisielu wiśniowego

Praktyczna pl
Róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami. 155

smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe części i sklejamy ten brzeg który został po przecięciu. W ten sposób z jednego placuszka otrzymamy 2 róże. Formę (tortownicę o średnicy 26-28 cm lub blachę o wymiarach 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim w równych odległościach układamy bułeczki zlepieniem do dołu

Rozpustne gotowanie
Szybkie cynamonowo-orzechowe ciasto z gruszkami i jabłkami 127

wybór owoców, więc do koszyka wpadają po kolei jabłka, gruszki, śliwki... itp. mniej lub bardziej sezonowe pyszności. A potem te mniej chodliwe, lub zakupione w większej ilości, leżą sobie w koszyku i marnieją w oczach. Ja to niestety znam, a ponieważ nie lubię wyrzucać żywności, zazwyczaj smażę wtedy racuchy, albo piekę jakieś szybkie ciasto, do którego wtykam niechciane owoce

Kuchenne zapiski Edyty
Pierniczki Katarzynki 173

przez 10-12 minut. Nie należy przekraczać czasu pieczenia, bo pierniczki mogą stać się zbyt twarde i już nie zmiękną. Po upieczeniu odczekać minutę, następnie wystudzić Katarzynki na kratce. Katarzynki po wystudzeniu trochę twardnieją. Miękkość odzyskują po ok. 10-14 dniach przechowywania w zamkniętej puszce. Po włożeniu do puszki kawałka jabłka wyraźnie zaczynają mięknąć już po 3 dniach. Smacznego

Pełny talerz
CIASTO Z JABŁKAMI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) 339

CIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut, potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki

Słodko-Słony Świat Ilony
Jabłecznik na cieście ucieranym 161

składnikiciasto* 100 g masła lub margaryny* 2 jajka* 150 g cukru* 150 g mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenianadzienie* 6 dużych jabłek* 5 łyżek cukru

Mix smaku
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 133

dawno temu, a jeszcze nie napisałam o wszystkich urodzinowych ciastach. Pisałam za to, że mieliśmy cudownych gości. Postanowiłam, poza oczywiście tortem, przygotować coś jeszcze. Coś, co zaskoczy Duńczyków - sernik. Pieczony. Hmm... Najpierw pomyślałam o takim z rodzynkami, ale C. stwierdził, że może lepiej nie... I ciężko go za to winić - sernik z rodzynkami jest ryzykowny nawet na spotkaniu Polaków(...)dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut. Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Twaróg utrzeć z kremówką i cukrem. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na spód wyłożyć maliny, na nich równomiernie rozprowadzić masę serową. Piec w 160 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka jaglana :-) 206

duża łyżka rodzynek  Sposób przygotowania: Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki  - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, cukrem, olejkiem, cynamonem.Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury

pieprzny smaczek
Pyszny i zdrowy deser na ciepło 280

dodaj banana i gruszkę. I resztę mieszanki jabłka z ziarenkami. Wyrównaj i lekko docisnij. Na wierzch dodaj masło orzechowe z kokosem Primavika. Podczas zapiekania wytworzy się z niego taka chrupiąca skorupka, która będzie spodem naszego deseru. Będzie wyglądała tak po upieczeniu-  Całość włóż do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piecz dotąd ,aż masło orzechowe zbrązowieje. Wyjmij z piekarnika

Z Kuchni Do Kuchni
Crumble jeżynowo-jabłkowe 144

wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy swietnie sie tu sprawdza.Skladniki na 4 male naczynka-4 porcje100g maki50 g cukru50 g masla1 jablko150-200 g jezyn50 g marcepanuWykonanie:Calosc mozemy rowniez przygotowac w jednej,sredniej(...)cienkie szpalty.Wylozyc na dno kokoilekRozkruszyc na nie marcepan,a potem wylozyc warstwe jezynKruszonke podzielic na 4 porcje i rozlozyc do zaroodpornych naczyniekWlozyc do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec okolo 20 minut,do momentu kiedy kruszonka sie zrumieni,a owoce beda bulgotacPodawac gorace,choc zimne sa rownie pyszne.Uwagi : Czesc maki,tez pelnoziarnistej lub orkiszowej mozna zastapic mielonymi  migdalami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem 244

gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.  Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny, odciskamy na sitku. Odcisniete jablka mieszamy z mąką ziemniaczaną.   Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon(...)masłem ( uzyłam pędzelka), a następnie nakładamy odcisnięte jabłko. Wyrównujemy.  Ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon ciasta kroimy na 3,5 centymetrowe kawałki. Do cięcia idelanie nadaje się woskowana nic dentystyczna. Tak przygotowane muffinki wkładamy do papilotek( u mnie papilotki to kwadraty 11 x11 cm, wycięte z papieru do pieczenia)  Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. Każdą muffinkę

Mia Cucina Sofieta
Jagodowo-jabłkowe crumble 129

moje jest o wymiarach 25cmx17cm) przełożyć jagody, jabłka. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Wymieszać. Kruszonka: 50 g cukru 50 wiórek kokosowych 120 g zimnego masła 150 g mąki Do miski wsypać mąkę, cukier i wiórki kokosowe. Dodać pokrojone w kostkę masło. Rozcierać palcami, aż do połączenia składników. Kruszonką posypać owoce. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Podawać

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkami. 135

maksimum i szybko odparowuję, by jabłka pozostały jędrne). Gotowe nadzienie studzimy.      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto dzielimy wzdłuż dłuższego boku na pół, a w poprzek na 4 części. Na każdą porcję nakładamy trochę nadzienia i sklejamy na pół. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego

Rozpustne gotowanie
Słodkie środy - drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami 147

rozwałkowanym kawałku ciasta ułożyć połówkę jabłka, zagłębieniem do góry i w to miejsce wypełnić orzechami.  Zlepić brzegi ciasta i ułożyć łączeniem do dołu. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.  Po tym czasie wierzch babeczek posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki z musem jabłkowym i bezową pianką 269

czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon do smaku. Gotujemy z odrobiną wody aż do momentu rozpadnięcia się owoców i zgęstnienia masy, czyli jakieś 15 minut.        Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można odrobinę podsypać mąką, żeby się

sama złodycz

Proponowane wyszukiwania