strony. W nacięcia wkładamy po plasterku szynki oraz cieniutkie plasterki kwaśnego jabłka, posypujemy suszoną natką pietruszki. Mięso z każdej strony oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w skórę (u mnie z uda indyczego) lub w dodatkowe plastry szynki. Aby mięso utrzymało ładny kształt i nie rozpadło się podczas pieczenia filety obwiązujemy sznurkiem lub jak to ja zrobiłam – wkładamy do siatki
mojewypiekiinietylkopierś kaczki z jabłkami Mięso kacze należy to tego rodzaju produktów, do których wielu podchodzi z dużą dozą rezerwy, by nie powiedzieć że z nieufnością. Wynika to z reguły z faktu, że pierwsze próby przyrządzenia kaczki zakończyły się, powiedzmy(...)delikatnie, bardzo umiarkowanym powodzeniem ( zresztą podobnie było z moja skromną osobą). Przyczyną tego stanu rzeczy jest nieznajomość specyfiki kaczego mięsa, które zachowuje się podczas pieczenia w sposób zgoła odmienny, niż ten do którego przywykliśmy przy pieczeniu drobiu ( kurczaka czy indyka). Do przyrządzania kaczki musimy podejść z pewnym pietyzmem, inaczej bowiem drobiowe kawałki, zamiast rozkosznie pieścić nasze podniebienia, okażą się łykowate
Miód i pieprzłyżeczki imbiru Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki jabłka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników, mieszamy jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę, następnie dodajemy do reszty dokładnie mieszamy wszystkie składniki przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśpiżarni to wystarczy zagotować lub poddusić w niewielkiej ilości wody, kilka jabłek z niedużą ilością cukru- gotowe w 10-15 minutek. ale wracając do naleśników... Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają
Smakowy Rajsmaczne. Wg pomysłu Magdy , zmieniłam tylko dodatki. Pasują tutaj również śliwki, jabłka, brzoskwinie lub winogron. Składniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka brązowego cukru 3-4 łyżki kakao ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka ulubionego mleka 3 łyżki octu (dałam domowej roboty jabłkowy) 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli migdałowego zapachu 4-5 twardych gruszek olej do natłuszczenia
Qlinarnie i Qlinarniepłatków jaglanych 50 g otrębów pszennych lub żytnich 2 duże jabłka 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka soli morskiej 50 g siemienia lnianego 50 g ziaren słonecznika 40 g cukru brązowego 1 łyżka domowej esencji waniliowej 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Wykonanie: Jabłko dokładnie myjemy, usuwamy z niego gniazda nasienne i blendujemy razem(...)skórką. Do dużej miski wsypujemy płatki, dodajemy otręby, nasiona, przyprawy i mokre składniki. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nie granolę i suszymy w piekarniku przez około 60 minut. Raz na 15 minut granolę mieszamy, żeby równomiernie się suszyła
Kulinarne przygody GatitySurówka:Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, por drobno kroimy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce, wszystko mieszamy i doprawiamy łyżką śmietany albo majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.Rada: Królik jak jest świeży to najlepiej namoczyć go w kwaśnym mleku przez noc, jak rozmrożony to można piec bez namaczania bo mięsko już skruszałoUdko wykładamy na talerz, podajemy z ziemniakami, surówką
Bon Appetit Małgorzatydomu już panuje magiczna jesień...dynie, jabłka, liście...tak tak liście;) A dzisiaj też i jesienny chlebek daktylowy. Daktyle to pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa. Dzięki obecności antyoksydantów, daktyle mogą wzmagać reakcje obronne organizmu w stosunku do niektórych chorób.No to pieczemy chlebek...zdrowy i jesienny;) Składniki; 350 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
Anioły w kuchniorginalnym przepisie użyte są jabłka, ja już robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest smaczne, a budyń w tym cieście smakuje jak krem SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Dowolne owoce Budyń: 1 litr mleka 4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego
RAROSSAAmber o szczegóły, postanowiłam spróbować swych sił. Piekłam przecież już chleby, co prawda najczęściej na drożdżach, ale i na zakwasie tez już jakiś popełniłam :) Przepis pochodzi stąd. Na zaczyn : 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej 200 g mąki orkiszowej białej typ 630 lub 720 200 g wody 1 starte jabłko Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy(...)keksówek 30 x 12 cm, 36 x 12 cm, posypałam po wierzchu lekko czarnuszką ( ciasta wkładamy na 3/4 wysokości blaszki ) moje chleby rosły około 60 min, po tym czasie piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez 15 min, a potem wrzuciłam ( na blachę pod piekący się chleb )3 kostki lodu i w opadającej temperaturze dopiekłam przez
Proste PotrawySkładniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu basmati 2 łodygi selera naciowego 3 pomidory suszone z zalewy 2 - 3 ogórki korniszony 1 jabłko 1 paprykę czerwoną 1 czerwoną
kgwjanczewooctem balsamicznym. Całą kaczkę nacieramy marynatą, wewnątrz również. 3 jabłka kroimy na ćwiartki, wpychany do kaczki i spinamy otwór wykałaczką. Układamy kaczkę w garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym. Podlewamy ok pół szkl, wody. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy 220 st. po 15 min pieczenia , zmniejszamy temp do 200 st i pieczemy kaczkę jeszcze ok godzinę
Gotowanie jest łatwedokładnie natłuscic olejem, a następnie wylepić ciastem. Do srodka nałozyc jabłka a wierzch przykryc kolejnym kółkiem w któym możemy powycinać fantazyjne wzory. Tartaletek nie musimy przykrywac ciastem, możemy zostawić z musem na wierzchu. Jeśli mamy na wierzchu ciasto smarujemy je rozkłóconym białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 min. w 180c. do czasu az będą ładnie przyrumienione
Radość kipiąca uśmiechem.możemy dodać też inne, ulubione bakalie ;) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach (żeby powstała z niego papka) dodajemy do nich otręby, płatki owsiane, cynamon, siemię lniane oraz ciepły miód wszystko dokładnie mieszamy rozsmarowujemy nasze musli na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 160 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzygotowania: Jabłko obieramy i pokrojone wrzucamy wraz z bananem do blendera, miksujemy, aż powstanie papka (trochę to potrwa) do miski wrzucamy wszystkie suche składniki, dodajemy mus banano-jabłkowy, mieszamy dokładnie przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej keksówki) i równomiernie rozsmarowujemy, ugniatając wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 25-30 minut pieczoną
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCiasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami, wiśniami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Zapraszam również na ciasto z rabarbarem. 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru owoce: 1 szklanka czerwonej
Humanistka w kuchniDodajemy wątróbkę i obsmażamy ją z każdej strony, następnie wrzucamy pokrojone jabłko oraz paprykę i wszystko krótko podsmażamy. Na dno żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy 3/4 plastrów ziemniaków, a na wierzch kładziemy podsmażoną wątróbkę, całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na warstwie wątróbki układamy resztę ziemniaczanych talarków. Zapiekankę pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C
Smakowite Daniałyżeczki sody 2 jajka 400 g mąki (może być krupczatka) Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy szypułki i trzemy na grubych oczkach tarki. Dodajemy cukier, cynamon, bakalie, mieszamy i odstawiamy na 20 min. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy około 1 godziny. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Ciasto jabłkowe Cukrowy
Ciastkozercywielu deserów. Jest np. składnikiem nadzienia do Rogali marcińskich , które piekę już kolejny rok. Można w niektórych sklepach kupić gotowy marcepan, ale nie wszędzie jest więc warto wiedzieć jak go przygotować samemu. Szczególnie, że to prosta rzecz. Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem marcepanu : Babka marcepanowa z czekoladą Jabłka w cieście z marcepanem Marchewki z marcepanu do ozdoby tortu ROZWIŃ
Smaczna Pyzasłoiczek z marmoladą /użyłam swojej domowej ze śliwek z jabłkami/ wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować nie za cienkie placki na każdym rozsmarować łyżką pasek marmolady i ułożyć gruszki, posypać cynamonem ostrożnie i ciasno zawinąć roladki i włożyć do keksówek 22x11cm wyłożonych papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut przykryte piec w 200C około
W Mojej Kuchni Lubię