rodzynek, połową jabłek startych na grubych oczkach, 3 łyżkami cynamonu, połową podduszonych jabłek. Wszystko równomiernie rozprowadzić po cieście. Ciasto zwinąć w struclę przy użyciu ściereczki, wzdłuż dłuższej części ciasta. Końce zakleić, przełożyć do wysmarowanej olejem foremki. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Piec w 200 stopniach (z termoobiegiem) ok. 25-30 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni
Corner With Recipesłyżeczka cynamonu 1 jabłko średniej wielkości opcjonalnie jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach mieszamy ze sobą wszystkie składniki tak przygotowane ciasto przekładamy do mini foremek na tarty (ja użyłam silikonowych) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśrednicy ok.8-9 cm. Zwijamy brzegi, smarujemy dżemem, na wierzch układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy prażonymi na suchej patelni migdałami. Ps. Ze względu na sezon użyłam rabarbaru, ale panuje tutaj dowolność - z gruszkami, jabłkami czy śliwkami ciastka będą równie dobre. Przepis zaczerpnięty (i zmodyfikowany) stąd
Powiedz dietom niecukrem. No i nie mogło być inaczej, do jabłka dołączyła marchewka :) Moim współpracownikom przypadły do gustu, myślę, że i Wam posmakują. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki pszennej szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody 200 ml jogurtu naturalnego 1/2 szkl mleka 1 jajko 1/3 szkl oleju 1 soczyste, starte jabłko 1 starta marchewka 2 łyżki płatków migdałowych(...)suchego i wymieszać. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka. Dodać jabłko, marchewkę i migdały, ponownie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Mąkę cukier i masło zagnieść, aby powstała kruszonka, którą posypać wierzch ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut
Kuchnia w opałachPyszne ciasto dla tych, którzy mają dużo cierpliwości i czasu ;)Ale potem jaki efekt... ciasto znika bardzo szybko, szczególnie jeśli podsuniemy je miłośnikom princessy kokosowej ;D
Lawendowe Niebodrugiej płatki owsiane i orzechy. Mieszamy i zagniatamy osobno, by utrzymać konsystencję kruszonki.Obrane jabłka i gruszki wrzucamy na cukier, który uprzednio karmelizujemy na patelni. Podsmażamy kilka minut.Na naczynie do tarty wykładamy owoce, dodajemy pokrojonego na połówki świeżego banana i przykrywamy wg uznania kruszonką.Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut. Podajemy z lodami na ciepło
BaRepaswysokości kokilki). Dla uzyskania ściętego żółtka, zostawiamy w piecu do 20 minut.Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, skrapiamy oliwą i posypujemy małą ilością parmezanu i świeżych ziół.Sałatka porowa.Będziemy potrzebować:-por, część biała-groszek zielony-ser edamski-pieprz, sól-jabłkoPor siekamy na wiórki, zagniatamy mocno w garści, na grubej tarce trzemy jabłko i ser, dodajemy groszku. Mieszamy z łyżką majonezu
BaRepaslukru można posypać cukrem pudrem). Wycięte kółka również smarujemy jajkiem, nakładamy marmoladę i pieczemy 10-15 minut w tej samej temperaturze. Ciasto francuskie jest, jak zwykle, niezawodne. Z dwóch płatów otrzymamy 12 dużych ciastek i tyle samo mniejszych – kółek. Zamiast marmolady można użyć owoców – jabłek, moreli , śliwek – do wyboru. Ale oczywiście u mnie, tym razem, ciastka francuskie
mojewypiekiinietylkofolię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkowujemy.Obieraczką do warzyw, obieramy jabłka na tyle na ile jest to możliwe i formujemy z nich różyczki..Blachę do tart smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie nakładamy ciasto i przelewamy budyń. Układamy nasze różyczki. Pieczemy około 25-30 min w tem. 200st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
NaKońcuJęzykatortownicy, wtedy jest wyższy. Aby przygotować mój jabłecznik potrzebujemy mus z jabłek z dodatkiem cynamonu i lekkie ucierane ciasto. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Polecam! Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru migdały w płatkach 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego 250 g margaryny mleczna z mlekiem 1/2-1 szklanki mleko, 2 szkl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru kryształu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki: 1 kg jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie: 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce
Pasja Smakupowiem, że wszystkie serniki uwielbiam, a owoce w nich zaostrzają mój i tak ogromny apetyt na słodycze:) Ciasto okazało się bardzo dobre, apetyczne i zdaje się, że jego pieczenie powtórzę sobie jeszcze nie raz, nie dwa...:) Polecam:) Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki; 2 łyżeczki kakao; szczypta soli; 50 g cukru pudru; 1 jajko; 100 g zimnego masła(...)owoców pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód, dodać jabłka. Wszystko podlać sokiem z cytryny i dusić 3 minuty. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować tłuszczem i oprószyć płatkami migdałowymi. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i bok (3-4 cm) tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową. Wierzch ciasta wygładzić. Piec 60 minut w temperaturze 180 o C. Na upieczone
In my kitchenłyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki kwaśniej śmietany 18 % Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, posiekaną margarynę, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto (gdyby było zbyt sypkie można dodać więcej śmietany). Ciasto dzielimy na dwie części ( ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy 15 minut. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. W czasie gdy kakaowe ciasto się piecze przygotowujemy ciasto kokosowe. Składniki na ciasto kokosowe: 5 białek 1 szklanka cukru 1,5 op. budyniu śmietankowego 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 op. cukru wanilinowego 150 g wiórków kokosowych Białka ubijamy na sztywną pianę
Słodka Kraina Wypiekówskładniki* 4 jajka* 1 i 1/2 szklanki mąki* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3/4 szklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* owoce (śliwki i jabłka posypane
Mix smakuW sezonie śliwkowym nie można ich nie zrobić. My przepadamy za knedlami nie tylko z śliwkami ale również z truskawkami. Te podałam z śmietanowym sosem który
Ala piecze i gotuje