kruche. 300 gram mąki pszennej 100 gram masła 300 gram ulubionych warzyw (por może być jedynym składnikiem tarty a cukinia lub bakłażan chętnie wystąpią w towarzystwie podsmażonej połówki papryki i cebuli) 300 gram filetu z piersi kurczaka łyżka oleju 100 gram żółtego sera (do tarty z porem polecam mozzarelle) 300 ml śmietany 18% ewentualnie 12% 4 jajka 6 łyżeczek(...)średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dno i boki formy, po nakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 - 20 min, do uzyskania złocistego koloru. Poczekaj aż nieco przestygnie. Przygotuj nadzienie. Masa śmietanowo-jajeczna: Do wysokiego naczynia wlej śmietanę, dodaj trzy jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, oregano
Kubki smakumięsa mielonego wołowo- wieprzowego 3 cebule 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki cukru bazylia do smaku oregano do smaku 400 g sera żółtego sos beszamelowy oliwa Sos beszamelowy: litr mleka 1/4 kostki masła 2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo(...)będzie dobrze ciepłe stopniowo dodawać je do zasmażki energicznie mieszając. Sos doprawić gałką muszkatołową i mieszać do czasu, aż zgęstnieje. Wykonanie Lasagne: Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Na spód wylać trochę sosu beszamelowego, wyłożyć płaty makaronowe, wysmarować sosem i położyc porcję mięsa na to zetrzeć 1/3 porcji sera. Całość przykryć płatami makaronowymi, posmarować sosem
Krakowskie smaki Anizaparzamy przez ok. 10 minut.W tym czasie karkówkę oczyszczamy , nacinamy w kilku miejscach.W nacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku.W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę gałki muszkatałowej.Przyprawami dokładnie nacieramy naszpikowane czosnkiem mięso.W gęsiarce ( lub garnku z grubym dnem ) roztapiamy smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem.Wkładamy mięso(...)minut.Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.Smacznego!Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita
Ostra na Słodkowiosennie bo kolorowo) a całość smakuje pysznie. Polecam! Roladki z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i suszonymi pomidorkamiPRZEPIS{na 8 roladek}Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 30 min. Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka 25 dkg pieczarek, drobno pokrojonych 10 dkg sera żółtego, np. Goudy, Ementaler, morski 5-6 suszonych pomidorków z zalewy, pokrojonych w cienkie(...)płat układać: - po kawałeczku sera żółtego - pieczarki (wcześniej drobno pokroić i usmażyć na oliwie z odrobiną masła, posolić i popieprzyć).- kawałek suszonego pomidora. Zwinąć roladki spiąć wykałaczką, obsypać jeszcze papryką słodką, majerankiem i odrobiną mąki. Obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć kawałeczki masła na wierzchu roladek, przykryć folią aluminiową i wstawić
coolinarnastrefa.blogspot.comząbki czosnku 1 średnia cebula 2 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę ser brie naturalny 125 g 4 parówki z szynki przyprawy do smaku: vegeta natur, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra masło klarowane do smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka mleka 5 dag masła ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę(...)warzywa z patelni, kawałki sera brie i drugi raz tak samo, polej sosem, wierzch posyp majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem wymieszanym razem z 1,5 łyżki bułki tartej, pieczcie w temp. 200C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 20-25 minut, smacznego
Zasmakuj Kuchnimiejscu do podwojenia jego objętości, co zajęło około godziny. W międzyczasie przygotowałem mięso. Do blendera włożyłem obraną z łupinek czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, pół pęczka natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość dokładnie, jednak tak, aby nie powstała papka, lecz kawałki warzyw były dobrze widoczne. Tak przygotowane warzywa dodałem(...)bokach. Następnie zawinąłem placek tak, aby powstał kształt łódki widoczny na zdjęciu. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni z włączonym ogrzewaniem góra - dół i na środkowym poziomie umieściłem placki. Piekłem przez 30 minut. Czerwoną cebulę pokroiłem w drobną kostkę. Ogórka przekroiłem wzdłuż na cztery części, a następnie pozbawiłem go gniazd nasiennych. Miąższ ogórka wraz ze skórką pokroiłem w drobną kostkę
Wyprawy kulinarnepół, wykrawamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wyjmujemy miąższ z łupinek. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dorzucamy paprykę i dalej smażymy aż papryka puści wodę i trochę zmięknie. W międzyczasie w moździerzu rozgniatamy ostre papryczki, ja dorzuciłam lekko ponad jedną, bo nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem, ale ich ilość jest absolutnie dowolna(...)żaroodpornym wstawiamy do środka na mniej więcej 20-25 minut, w zależności od grubości ryby. Po tym czasie wyłączamy piecyk i wyjmujemy rybę. Jak chutney się dusi, a łosoś piecze bierzemy się za soczewicę. Wstawiamy wodę. Soczewicę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, gdy woda się zagotuje wrzucamy soczewicę i gotujemy 25-30 minut. Pod koniec czasu próbujemy czy jest
Martyna Cookspół, wykrawamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wyjmujemy miąższ z łupinek. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dorzucamy paprykę i dalej smażymy aż papryka puści wodę i trochę zmięknie. W międzyczasie w moździerzu rozgniatamy ostre papryczki, ja dorzuciłam lekko ponad jedną, bo nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem, ale ich ilość jest absolutnie dowolna(...)żaroodpornym wstawiamy do środka na mniej więcej 20-25 minut, w zależności od grubości ryby. Po tym czasie wyłączamy piecyk i wyjmujemy rybę. Jak chutney się dusi, a łosoś piecze bierzemy się za soczewicę. Wstawiamy wodę. Soczewicę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, gdy woda się zagotuje wrzucamy soczewicę i gotujemy 25-30 minut. Pod koniec czasu próbujemy czy jest
Martyna Cookspizze) CIASTO: -500 g mąki -20 g drożdży -0,5 szklanki mleka -0,5 szklanki wody -szczypta soli -2 łyżki oliwy DODATKI: -300 g szynki (pokrojonej i podsmażonej) -1 papryka (sparzona i pokrojona w kostkę) -300 g ziołowej mozzarella (pokrojonej w plastry) -500 g pieczarek (pokrojonych, podsmażonych i odsączonych) -opcjonalnie: 1 puszka kukurydzy SOS POMIDOROWY: -200 g przecieru pomidorowego(...)wykładamy na dużą blachę, smarujemy sosem pomidorowym i układamy składniki. Na wierzchu układamy pokrojony w plastry ser mozzarella (jeśli ktoś lubi pomidory, można na samą górę położyć kilka plastrów). Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego! przepis bierze udział w akcji
KasiekGotujeDzisiaj przepis nie na słodko, wręcz odwrotnie, bo mam dla Was coś wytrawnego.Długo za mną "chodził" i wreszcie się zabrałam na jego zrobienie. To zdecydowanie
charlotte gotujedługo, aż wszystkie składniki będą miękkie. Przygotowane warzywa przełożyć na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć mięso mielone. Gdy zmieni kolor (na szary) przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie dodać przesmażone warzywa, pomidory z puszki. Jeżeli sos jest zbyt jasny - można dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość smażyć na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając). W międzyczasie do garnka(...)koniec posypać żółtym serem. Układać warstwami, aż do wyczerpania składników. Z powyższych porcji powstaną 3 warstwy. Na samym wierzchu musi być ułożony makaron posmarowany sosem i posypany żółtym serem. Piec pod przykryciem około 30-40 minut w 195ºC. Przed podaniem udekorować listkami bazylii
Ugotowaćząbki czosnku 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz steków wymieszać w blenderze aż będą gładkie i gęste. Przelać do płytkiego naczynia do pieczenia. Do naczynia dodać steki o dobrze je obtoczyć z każdej strony. Naczynie ze stekami przykryć i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę (najlepiej na całą noc). Rozgrzać grilla. Wyjąć steki(...)łyżka, świeżego drobno posiekanego oregano 2-3 duże liście świeżej Bazylii drobno posiekane 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonych płatków papryki Przygotowanie: Pomidory przeciąć na pół, usunąć rdzeń/łodygi. Ciętą stronę pomidorów natrzeć oliwą z oliwek. Pomidory grillować na grillu rozgrzanym do średniej temperatury, ciętą stroną do rusztu. Grillować około 5 minut
naRuszciesoku z cytryny Baza sosu: 3 żółtka 1 łyżka musztardy sarepskiej lub dijon 250 ml mleka 10 dag twardego, utartego sera Baza: Do miski z żółtkami dodać musztardę, ostrą paprykę i gałkę muszkatołową oraz sól. Ubijać aż masa stanie się gęsta i jasna, dodać mąkę. Zagotować mleka, dodać do niego masę powoli wlewając i mieszając. Przelać do rondla(...)sufletu. Przejechać palcem wokół brzegów tworząc w masie rowek. Po wstawieniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 180. Wierch można posypać ziołami lub ziołami wymieszanymi z bułka tartą. Piec 20 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Przepis zainspirowany ponownie kuchnią Rachel Khoo
Humanistka w kuchniSkładniki: 1 świeży kurczak - u mnie ok. 1,5kg,1 cebula,ok. 10 pieczarek,2 łyżki bułki tartej,2 łyżki oliwy,przyprawy: pieprz, sól, majeranek, słodka papryka, czosnek Polecam także kurczaka faszerowanego mięsem mielonym, przepis tutaj. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyjmujemy z kurczaka wszystkie kości, zostawiając tylko skrzydełka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu(...)pieczarkami. Gdy trochę ostygną dodajemy bułkę tartą. Zimnym farsz nakładamy w rozłożonego kurczaka. Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, później 50 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniparóweczek. 11 parówek (w przepisie Wincenta sojowe, u mnie drobiowe) 500 g mąki tortowej 250 ml wody 50 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka pieprzu (płaska, bo was zmiażdży pikantność) 1 jajko Winc zaleca żeby drożdże najpierw rozetrzeć z cukrem i dopiero potem dodać do reszty składników. Ja byłem naprawdę okrutnie głodny(...)wąskie (około 3 cm szerokości) paski. I te paski zawijałem wokół parówek. Winc jeszcze parówki dodatkowo owijał serem, co jest doskonałym pomysłem, ale ja sera nie miałem. I pieczemy 18 minut w 200 stopniach. A jeśli nie planujemy od razu jeść wszystkich 11 sztuk to trzeba zrobić tyle ile się chce zjeść, a resztę pieczemy przez 12 minut. Wyjmujemy blachę
Marder&Marder Manufacture