Świeży, suszony, jaki akurat jest pod ręką - choć trzeba przyznać, że świeży ma jeszcze bardziej niesamowity aromat. Karkówka w delikatnej marynacie z czosnkiem, odrobiną pieprzu cayenne (lub ostrej papryki) i tymiankiem. Jeśli wolicie bardziej pikantną pieprzu dodajcie więcej. Będzie smakować najlepiej, jeśli zamarynujemy mięso dzień lub nawet dwa dni przed planowanym grillem. Można spokojnie zrobić to np. w piątek(...)smarujemy odrobiną marynaty, układamy plaster mięsa, a następnie ścinamy nożyczkami odrobinę tymianku.3. Układamy plastry ściśle jeden na drugim, za każdym razem polewamy dobrze wymieszaną marynatą i ścinamy odrobinę tymianku.4. Pieczemy na rozgrzanym grillu do uzyskania odpowiedniej miękkości. Najlepsze efekty uzyskamy kupując oczywiście sprawdzoną wieprzowinę z dobrego sklepu mięsnego - paczkowane mięso z supermarketu nie jest zazwyczaj tak soczyste, a często jeśli
Kraina Tysiąca SmakówDzisiaj coś co bardzo lubimy, a nawet dwie rzeczy, które bardzo lubimy: zupa i ryby. Jeżeli o mnie chodzi, to mógłbym jeść zupy i ryby na
Marder&Marder Manufacturepomidorowy,przecier pomidorowy, śmietanę lub mleko wylać na patelnię. Jak ktoś chce bardziej dietetycznie można dolać mleka zamiast śmietany. Chwilkę podgrzewać i doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i majerankiem, według gustu. Jajko lekko rozbić za pomocą widelca i wlać do jajek trochę ciepłego sosu, żeby jajko zahartować. Teraz już można jajko wlać do sosu, wymieszać. Cebulę obrać(...)część masy z mielonym mięsem. Polać połową sosu. Następnie znowu kapusta i mięso. Ostatnia warstwa znowu kapusta i polać pozostałym sosem. Zapiekankę przykryć i tak cały czas piec pod przykryciem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec godzinę i 10 minut. Podawać można w różny sposób jak zapiekankę, ponieważ zawiera ryż lub w inny sposób. Krojąc zapiekankę
Kuchnia Pokoleńugotowanego kuskusu 250 g ugotowanej ciecierzycy 100 g całych migdałów, grubo posiekanych po 2 łyżeczki mielonego kuminu, mielonej kolendry oraz mielonego cynamonu po 1 łyżeczce mielonej czerwonej papryki oraz mielonego imbiru oliwa sól do smaku świeża mięta do dekoracji opcjonalnie jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Bakłażany przekrój na pół i usuń z nich miąższ(...)razie potrzeby dopraw farsz. Wydrążone bakłażany wypełnij farszem. Umieść je na blasze, do której nalej 1/4 szklanki wody. Bakłażany skrop z wierzchu oliwą. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż bakłażan po wbiciu widelca będzie miękki. Podawaj posypany świeżą miętą i opcjonalnie polany jogurtem naturalnym. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwamusi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie(...)oliwy oraz produkcją tsikoudii (kreteńska wódka z anyżu, odpowiednik greckiego ouzo czy tureckiego raki). Mama Pelagia swoje potrawy przyrządza z warzyw z własnego ogródka. Ma pomidory, ogórki, bakłażany, cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe, drzewka cytrusowe. Wkłada mnóstwo miłości w to co robi - nawet tak prozaiczna rzecz jak grillowane warzywa smakowały u niej nieziemsko! Każdy gość tawerny dostaje na początek dzbaneczek zimnej
W kuchni KatieWieprzowe polędwiczki w chińskim wydaniu, Można podać z ryżem , doskonale pasują do nich pikantne marynaty, np. cebulki w occie, papryka , korniszony. Składniki 700 g polędwiczek wieprzowych 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 3 łyżki miodu płynnego 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie Mięso po umyciu osuszyłem, włożyłem(...)miodu, cukru i imbiru. Połową przygotowanej glazury natarłem mięso, ułożyłem w formie do zapiekania. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 220 stopni C. Następnie mięso odwróciłem, posmarowałem glazurą, posypałem sezamem, Piekłem jeszcze 8 minut w tej samej temperaturze. Wyłączyłem piekarnik, pozostawiając w nim mięso jeszcze 5 minut, a potem wyjąłem. Upieczone polędwiczki pokroiłem w plastry. Pozostały sos w formie wlałem
R'n'G Kitchenniej być zbilansowane, ale mocno wyczuwalne. W czasie pieczenia i stygnięcia te aromaty zanikają i stają się słabsze. Pasztet dzielimy między dwie standardowej wielkości keksówki wyłożone papierem do pieczenia – pasztet da się łatwo wyjąc i odkleić od papieru. Wierzch masy wygładzamy zwilżoną w oleju dłonią – można go w tym momencie jeszcze posypać np. sezamem, czarnuszką czy kminkiem. Wstawiamy blaszki(...)łyżeczka cząbru+ 1 łyżeczka majeranku szklanka kaszy jaglanej 15g suszonych podgrzybków 2 cebule (200g) 3-4 ząbki czosnku ½ szklanki oleju rzepakowego DO PRZYPRAWIENIA 50ml whiskey 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżeczka nasion kolendry 1 czubata łyżeczka rozmarynu 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 3-4 jagody jałowca 2-3 liście
Karo in the Kitchenprzez ok. 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni, po czym odstawić na 30 minut do wyrośnięcia (można dłużej). W tym czasie pokroić ogórka, cebulę i paprykę w drobną kostkę, a mozzarellę zetrzeć na małych oczkach tarki. Ciasto podzielić mniej więcej na 12-14 kawałków i z każdego uformować placek (trochę jak na mini pizzę). Placek posmarować(...)góry, albo ścisnąć, jak kto woli). Można je jeszcze odstawić na 20 minut, żeby odpoczęły, po czym posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać wybraną posypką – u nas mak. Piec 30 minut w 175 stopniach. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkomąki pszennej1,5 łyżeczki solijajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek)sezam do posypaniaBurgery:500 g wołowinycebula3 ząbki czosnkułyżka musztardyłyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi)łyżeczka zimnej wodyjajkosól, pieprzprzyprawy:słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmarynolej (do smażenia)Dodatkowo:ok. 2-3 pomidoryduży ogórek1-2 cebulesałata (np. masłowa, lodowa)ketchupmajonez ok. 100 g żółtego sera (pokrojonego w plastry)Domowe Cheeseburgery - Sposób przygotowania(...)puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.Dodajemy pozostałe
Słodka Stronazielone- ser topiony w plastrach typu CheddarNA PANIERKĘ:-200 gr mąki- 1 łyżeczka solipo pół łyżeczki z każdej przyprawy:- majeranek- pieprz czarny-czosnek granulowany- chilli lub pieprz cayenne- papryka słodka- bazylia- oregano- imbir mielony- kmin rzymski-kolendra mielonaPRZYGOTOWANIE:Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski, następnie przygotowujemy marynatę z sosu słodko ostrego i pieprzu cayenne. Wkładamy kurczaka do marynaty(...)powtarzamy z każdym kawałkiem mięsa i następnie smażymy na głębokim oleju. Na sam koniec układamy mięso w brytfance i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do pieca na 5-10 minut, nagrzanego do 180°C. Jak już mamy wszystko gotowe, to zaczynamy składać naszą tortillę :) Najpierw układamy kawałki kurczaka --> ser cheddar --> mozzarelle
Zainspiruj się kuchniąBoczek można zastąpić innym rodzajem mięsa - choć w tej wersji roladki smakują rewelacyjnie! 700g boczku wieprzowego (około 8 długich plastrów) Marynata: 1/2 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku (rodzaj wg gustu) 2 ziarna pieprzu sól (do smaku) suszone zioła (opcjonalnie) Farsz: 1 duża cebula 100g pieczarek 50g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) sól, pieprz Składniki marynaty(...)piekarniku) i doprawić solą z pieprzem. Na każdy plaster boczku położyć odrobinę nadzienia i całość zwinąć w roladkę. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 1-1,5 h w 180 stopniach. (Pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem
Di gotujełyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch: 1 jajko łyżeczka ziół prowansalskich 100 g mozzareli Drożdże zalać wodą, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut. Kiedy ruszą dodać(...)każdy placek nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo jak zlepia się pierogi, podwijając rogi do środka tak, aby powstał kształt rogalika. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć po plasterku mozzarelli i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż będą złote. A jeśli ktoś
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżce oleju z solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w półksiężyce i podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę z solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem dusić. Zdjąć z gazu i wymieszać z piersią z kurczaka. Odstawić do wystygnięcia. Dodać do farszu pokrojone ogórki konserwowe i 200g startego sera żółtego. Wymieszać i spróbować(...)napełnić wcześniej przygotowanym farszem. Majonez wymieszać z przecierem pomidorowym i zalać muszle z farszem. Postarać się by makaron był dokładnie sosem przykryty - inaczej pod wpływem gorąca makaron będzie twardy. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 20min. pod przykryciem. Następnie posypać resztą startego sera żółtego i zapiekać jeszcze 10minut. Smacznego
W kuchni u Monikiodstawiamy na chwilę. Teraz przygotowujemy farsz warzywny. Najpierw kroimy cukinię w kostkę, wrzucamy na patelnię i dolewamy odrobinę wody. Obieramy i kroimy pieczarki. Dorzucamy do cukinii. Następnie kroimy paprykę na niewielkie paski, a marchewkę w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której są już cukinia i pieczarki. Kroimy pomidory bez skórki w kostkę i zostawiamy na chwilę. Warzywa duszą się(...)żeby nie był zupełnie twardy, ale nie może też być miękki. Wtedy wyciągamy płaty i w ich miejsce wrzucamy 4 kolejne. 2 płaty układamy w naczyniu, w którym zamierzamy piec lasagne (ja robię to w prodiżu, ale może też być brytfanka lub naczynie żaroodporne). Wcześniej spód naczynia powinien zostać polany odrobiną oleju. 2 pozostałe odkładamy na talerz (muszą leżeć obok
Weganka gotujeodwoływać. Dzisiaj zatem przyprawa cajun. Jest rewelacyjna i można ją nie tylko do burgerów stosować. Idealnie nadaje się jako marynata grillowa do wszelakiego mięsa. A nawet do ryb czy pieczonych kurczaków. To przyprawa amerykańskiego południa, obszaru Zatoki Meksykańskiej. W zasadzie cała Luizjana stoi na tej przyprawie. Bo właśnie nazwa przyprawy wzięła się od ludności Cajun zamieszkującej bagienne obszary Luizjany(...)się różnić. Wspólna cecha jest jedna: to pikantna przyprawa. Ja starałem się skomponować dla was jednocześnie łatwą do przygotowania i bogatą w smak i aromaty przyprawę. 15 łyżeczek słodkiej papryki w proszku 3 łyżeczki pieprzu cayenne 3 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 3 łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżeczki białego pieprzu 3 łyżeczki czosnku w proszku 3 łyżeczki suszonych płatków cebuli
Marder&Marder Manufacture