leśnych grzybów 2 cebule 3 ząbki czosnku 150 ml passaty około 250 g suszonych pomidorów 4 szt.wędzonych śliwek kawałek papryczki chilli 0,5 łyżeczki kminku 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól i pieprz olej bułka tarta Przygotowałam składniki. Ugotowałam kaszę jaglaną. Zacznijmy od podsmażenia na oleju pokrojonej cebulki. Lekko ją posoliłam i dodałam starty(...)wszystko się podsmażyło i zmiękło zblendowałam składniki na gładką masę. Na koniec dodałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Wymieszałam. W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku. Formę do pieczenia wysmarowałam olejem i obsypałam tartą bułką. Przełożyłam do niej masę na pasztet. Piekłam go przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO! Przepis zaczerpnęłam z bloga vegenerat-biegowy.blogspot.com
potrawyregionalneszklanki mleka 1 jajko szczypta soli farsz: około 700g mrożonego szpinaku sól, pieprz, czosnek do smaku sos (prawie;p) beszamelowy: szklanka mleka spora łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz, czerwona papryka, gałka muszkatałowa wg. smaku około 40g mozzarelli light Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na teflonowej patelni (najlepiej specjalnej do naleśników) przewracamy dopiero wtedy kiedy brzegi ciasta(...)dodajemy mleko z mąką mieszamy kilka minut, aż zgęstnieję, dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę podgrzewamy, aż ser się rozpuści, przyprawiamy wg. smaku wykładamy sos na wierzch naszego naleśnikowego torcika pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15-20 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszaszłyk? Mam wrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś sałatka, pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla(...)udanego długiego weekendu! Do poczytania w poniedziałek, szykuję dla Was recenzję książki :) Szaszłyki z halloumi i warzywami przepis własny Składniki (na 6 sztuk): 250 g sera halloumi 1 czerwona papryka 1 nieduża czerwona cebula 1 nieduża cukinia marynata: 4 łyżki oliwy, sok i skórka z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki płatków chilli, garść liści mięty posiekanych sól, pieprz Przygotowanie: Ser halloumi
Chilli Czosnek i Oliwamielonego mięsa wieprzowego 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków piniowych 3 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 6 łyżek masła sól pieprz gałka muszkatołowa 300 g jogurtu naturalnego sok z 1 cytryny 3 gałązki mięty Opis wykonania: Na 1 łyżce oleju z ziołami podsmażamy(...)masło, smarujemy nim każdy płat ciasta i składamy na pół. Na każdym podwójnym płacie ciasta układamy farsz. Brzegi ciasta zawijamy i rolujemy. Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy masłem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Dip do roladek: Jogurt doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekane listki mięty
Smakowity Blog KulinarnyCebulę i paprykę kroimy w kostkę, a selera w zapałki. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki i wrzucamy na nią cebulę, seler i paprykę. Przesmażamy chwilę, aż cebula zeszkli się. Teraz dodajemy puszkę pomidorów i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy całą puszką soczewicy, wcześniej dobrze wypłukaną z zalewy, i pokrojone w kostkę kotlety sojowe(...)ogień. Jeśli lubicie lub chcielibyście chili bardziej przypominające gulasz, możecie dolać jeszcze ok. 150 ml passaty. Będzie wtedy więcej sosu. My chili podaliśmy z frytkami z batatów. Zrobiliśmy je pieczone na sucho w piekarniku, ale wcześniej, kiedy już mieliśmy je pokrojone, wymieszaliśmy z marynatą z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, pieprzu i pasty sambal oelek. Wyszły wyśmienite takie lekko
vegetaniestopni. Rozwałkowałam ciasto jak na pierogi zwykłym wałkiem, by następnie przejechać kurpiowskim wałeczkiem STODOLA po wierzchu, tak by powstał wzór. Wykroiłam „ciasteczka”, przełożyłam na blachę z papierem do pieczenia. Obiniżyłam temperaturę do 190 stopni i włożyłam blachę do piekarnika. I czekałam czy coś z tego wyjdzie. Przyznam się, że jest to pierwszy mój eksperyment tego typu. Podpłomyki z piekarnika(...)wytrawnie to już jest mistrzostwo świata. Wykorzystałam do nich słoiczek Primavika hummus paprykowy ! Hummus paprykowy to prawdziwy rarytas dla smakoszy tego niezwykłego warzywa. Połączenie cieciorki, sezamu, papryki i przypraw, sprawia, że smakuje oryginalnie, a także stanowi skarbnicę witamin – B, E, C, oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Zawiera też sporą ilość
Z Kuchni Do Kuchnianyże gwiazdkowe • 1/2 papryczki chili • 1 łyżka cukru Szybki sos pomarańczowy: • 2 łyżki dżemu pomarańczowego • 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru • szczypta ostrej papryki w proszku Pomarańczowy kuskus: • 1/2 szklanki kuskusu • 2/3 szklanki soku z pomarańczy • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego • 1 łyżka oliwy • szczypta płatków chili • świeża kolendra Sałatka z winogronami: • 1/3 jabłka(...)skórką do góry) i zalać sokiem pomarańczowym (płynu ma być tyle aby całkowicie przykryć mięso, powinna wystawać jedynie skórka). Przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki. W dniu pieczenia: piekarnik nagrzać do 240°C. Piersi kaczki wyjąć z garnka, natrzeć solą i pieprzem. Do soku w garnku włożyć anyż, chili i cukier, zamieszać. Przykryty garnek z zamarynowanym mięsem wstawić
w mojej kuchniSkładniki masa mięsna: 500 g mielonej wieprzowiny 1 całe jajko 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka majeranku 1 roztarty ząbek czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Sól pieprz do smaku Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Do posypania Starty żółty ser Ja zaczynam od przygotowania farszu. Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach(...)formy tak, aby powstało gniazdko.Formować delikatnie nie przygniatając mocno mięsa do formy. W powstałym dołku umieścić farsz. Tak uformować całość i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 min. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim babeczki i ponownie zapiec
O kuchni z uczuciemlubi) sos beszamelowy:500 ml mleka100 g masła1/3 szklanki mąki pszennejsólPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, dodajemy pomidory, bazylię, oregano, pokrojone w kosteczkę chili, słodką paprykę i dwa przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko zasmażamy do konsystencji sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy przelać do miski.Następnie na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła, dodajemy szpinak(...)pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, połowę sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera. Następnie układamy warstwę makaronu przekładamy smażonymi pieczarkami i posypujemy odrobiną sera, układamy warstwę makaronu, warstwę szpinaku
Niezły Młynekgładkie. Uformować kulę, naoliwić i umieścić w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).W międzyczasie przygotować nadzienie. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokroić w paski - a kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmażyć i doprawić suszonym oregano.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić(...)wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe
Świat Domowej Kuchnibardzo sumiennie. A na Wielkanoc 2014 przygotujemy: Wielkanocą białą kiełbasę. Wiejską wędzoną kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami. Pieczoną karkówkę. Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka od 2 dni leżą w solance(...)których powstaną 3 różne kiełbasy: 1-biała, 2-wiejska, 3-a’la chorizo. Do każdej części mięsa trafiły dodatkowe przyprawy m.in.: majeranek, mieszanka przypraw do wiejskiej kiełbasy, ostra papryka w proszku, łagodna papryka w proszku. Mięso wstawiliśmy na noc do lodówki. W kolejnych postach podamy dokładne receptury i pokażemy fotorelacje – z przygotowań, z procesu wędzenia i z prezentacji
OstryKęsSzczególnie smakował mi pasztet o smaku pomidorowym. Pasztet ten jest także produktem bezglutenowym. W paczce znalazł się także pakiet degustacyjny pasztetu Leppszy. Wśród smaków znalazłam: naturalny, z pieczarkami, z papryką i z pomidorami. Z tymi smakami spotkałam się już wcześniej, nie raz kupowałam już ten pasztet. Szkoda, że zabrakło pasztetu z indyka i z naturalnym chili - o którym dowiedziałam się(...)Może się nie znam, ale ciasto jest naprawdę dobre. Szczególnie pierwszy i ostatni kawałek z dużą ilością kruszonki. Fajny dodatek do kawy - tak na szybko, gdy nie ma czasu piec, a goście w drodze. Szkoda tylko, że nie było bardziej wilgotne. Aha, polecam spożycie całego po otwarciu, niestety po kilku godzinach traci całą wilgotność i trochę przysycha, mimo foliowego opakowania
Pasja Smakukabanosy, żółty ser np. Gouda, papryka czerwona i ogórek konserwowy lub pomidorki koktajlowe. Koreczki z pieczarkami : marynowana papryka, pieczarki konserwowe, kabanosy, żółty ser, zielone oliwki Koreczki wegetariańskie : rzodkiewki, czerwona papryka, zielone oliwki, pomidorki koktajlowe i ewentualnie ser mozzarella Koreczki w stylu tureckim : twardy ser kozi lub owczy w solance, oliwki, świeży ogórek, papryka Małe kanapki z wędzonym łososiem(...)rolę jak przekąski. Mają zaspokoić głód przed daniem głównym. W roli przystawek na zimno możesz podać verrine z ogórkiem i twarożkiem sałatka śledziowa tatar wołowy półmisek wędlin i pieczonych mięs pokrojonych na cienkie plasterki deska serów jest miłe widziana na każdej imprezie, ale też dość kosztowna. Przeczytaj, jak przygotować deskę serów na sylwestra Od lewej verrine
Cztery Fajerypasty curry oliwa do smażenia słodka czerwona papryka sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki chutney z mango (opcjonalnie) Udka z kurczaka posoliłam, posypałam garam masalą, papryką i solą. Dodałam również pastę curry i polałam oliwą. Odstawiłam na około 15 minut aby kurczak przeszedł przyprawami. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę. Lekko ją posoliłam. Dodałam(...)pieprz i smażyłam jeszcze około 10 minut. Na koniec wsypałam kapary. Wyjęłam warzywa a w garnku usmażyłam na złoty kolor kurczaka. Jeśli lubicie chutney z mango możecie pod koniec pieczenia udek dodać łyżkę albo dwie. Daje ono fajny słodko-ostry smak. Pozostało już tylko dodać warzywa do mięsa. Przed podaniem przygotowałam kaszę bulgur. Wystarczy ją zalać wrzątkiem w proporcjach
potrawyregionalnejest pyszny! SKŁADNIKI: Na spód: 1 cukinia 1 duże jajko (najlepiej od szczęśliwych kur!) 1 mozzarella light (bądź nie) 2 łyżki otrębów (jakie macie/lubicie) przyprawy (wedle uznania, sól, papryka, oregano itp.) sos: przecier pomidorowy (około 200g) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie dodatki: co się nawinie! niech was wyobraźnia poniesie :* Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, umieścić(...)cukinię umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w 240 stopniach aż lekko
fitolarun.blogspot.comduża cebula - 2 ząbki czosnku - kilka dużych pieczarek - 400 g zmielonego mięsa (u mnie wieprzowe) - 300 g przecieru pomidorowego - 3 łyżki startego parmezanu* - sól, pieprz do smaku, bazylia, papryka słodka, ostra, oregano, szczypta cukru - olej rzepakowy do smażenia Cebulę, pieczarki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pieczarki. Po 4 minutach dodaj czosnek, po chwili(...)pieprzem. Ułóż połowę farszu i posyp częścią parmezanu. Wyłóż kolejną warstwę cukinii (dopraw solą i pieprzem), farszu i parmezanu. Przykryj ostatnią warstwą cukinii. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Piecz ok. 20 minut w 200°C. Jeśli nie grillujesz cukinii, piecz o 15 minut dłużej. * Zamiast parmezanu można użyć sera żółtego light, są nawet takie o 2% tłuszczu. Po upieczeniu
Corner With Recipesświeżych drożdży - 1 szklanka letniej wody - 1 łyżeczka soli - 1/2 szklanki oliwek pokrojonych w paseczki - 1 sprasowany ząbek czosnku - 1 łyżeczka suszonej bazylia - 2 szczypty suszonego oregano - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 2 łyżki oleju/oliwy - 80 g fety - 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - pieprz do smaku, kilka szczypt chili cayenne Wymieszaj drożdże z 1/2 szklanki letniej wody, pozostaw na chwilę(...)pomidorowy i ponownie zagnieć. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 h). Po tym czasie ponownie zagnieć i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Pozostaw 30 minut, aż chleb ponownie wyrośnie. Piecz ok. 40 minut w 200 stopniach
Corner With Recipesosuszony (około 1,5 kg) sól i pieprz pół łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki sok z połowy cytryny 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju Zawsze twierdziłam, że najprostsze przepisy są najlepsze :) Dzisiaj pyszny, aromatyczny kurczak, przygotowany ze sporą ilością ziół, czosnkiem(...)sokiem z cytryny, przeciśniętymi ząbkami czosnku i oliwą. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć nimi całego kurczaka. Przygotować blaszkę lub naczynie do zapiekania i ułożyć w nim mięso (piersiami do góry). Piec przez 30 minut w temp. 180ºC a następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Formę przykryć folią aluminiową i piec dalej przez 1 godzinę. Następnie zdjąć folię i piec dalej przez kolejne
Świat Domowej KuchniSKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju. WYKONANIE(...)zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu ,połozyc po 2-3 oliwki i posypac serem, .Następnie piec kotlety w piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż ser się roztopi. Można to również zrobić na przykrytej patelni. Kotlety podawać gorące, z ziemniakami i surówką...SMACZNEGO
w mojej kuchnimleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy użyć gotowej przyprawy do kurczaka, wtedy rezygnujemy z dodatku soli ) ok. szklanka mąki na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej(...)czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Następnie bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Stripsy: Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok. 2 - 3 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy
Słodka Stronajest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek(...)mój popisowy sos, który jest tak pyszny, że zawsze wyjadam go łyżką w ilościach hurtowych z rondla nim trafi na pizzę:) I jeszcze jedno - ja swoją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, dzięki czemu jest chrupiąca od dołu, ale jeśli nie macie kamienia, możecie użyć zwykłej blachy. Pizza przecież niekoniecznie musi mieć okrągły kształt:) Byleby po bokach były
Słodko-Słony Świat Ilonyszkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju, pasta paprykowa ser żółty kiełbasa salami- ok. 16 plastrów 1 papryka czerwona i żółta zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej(...)przygotowujemy farsz: wszystkie składniki kroimy w kostkę i mieszamy. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 16 kawałków, z każdego kawałka formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. W każdej bułce robimy dołek do którego wkładamy trochę pasty paprykowej i farsz, posypujemy ziołami prowansalskimi i zostawiamy jeszcze na ok. 15 minut. Bułki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię