pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Następnie zalewam je zimną wodą, zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram(...)zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak gwarantuję Wam, że jest to do wykonania. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, przygotowane jajka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut, aż skorupka będzie przypieczona, lekko brązowa i chrupiąca. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkismaku – papryka ostra – do smaku – sos sojowy – do smaku – czosnek – 3 ząbkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kurczaka myjemy , oczyszczamy środek.Dokładnie i gęsto nacieramy solą , pieprzem , papryką i sosem sojowym.Wnętrze kurczaka nacieramy rozgniecionym czosnkiem ( jeśli będzie nam niewygodnie możemy śmiało użyć czosnku granulowanego ).Nacieramy tylko i wyłącznie wnętrze , gdyż natarcie z zewnątrz sprawi , że czosnek się(...)szyi kurczaka.Otwór ma być widoczny / odkryty , ale skóra kurczaka podciągnięta do samego czubka butelki , tak by parujące piwo spływało po mięsie , a nie po szyjce butelki.UWAGA!Piwo podczas pieczenia tylko delikatnie paruje , a nie w bardzo widoczny sposób wylewa się z butelki.Całość delikatnie nacieramy olejem.Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 60 – 80 minut.Czas
Ostra na Słodkoszklanki mąki pszennej sól Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę, sos węgierski, paprykę i bazylię porwaną na mniejsze części smażymy ok 15-20 minut na małym ogniu aby woda wyparowała i doprawiamy solą i pieprzem do smaku(...)pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smaruję oliwą, układam warstwę makaronu, cukinii, połowę farszu mięsnego i 1/3 sosu beszamelowego - następnie przekładam makaronem, plastrami cukinii pozostałym mięsem, makaronem i pozostałym sosem. Naczynie
Niezły MłynekKurczak pieczony na ryżu Wielokrotnie widywałam podobne przepisy z kurczakiem na ryżu ,na portalach kulinarnych , aż w końcu postanowiłam wypróbować . Nie żaden konkretny , ale własną wersję , bo tu możliwości jest wiele i można się tym przepisem mocno pobawić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)folią . Po upływie 1 godziny , zdejmujemy folię i ponownie podnosimy temperaturę do 180 C , pieczemy jeszcze około 30 minut – kontrolując żeby skórka na kurczaku nie zaczęła się przypalać . Wykładamy na talerze nabierając kurczaka , razem z całym dobrem z pod spodu Smacznego ! Post Kurczak pieczony na ryżu pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżychleba. Pizzę pieczono bowiem w piecach, z ostatków chlebowego ciasta, po zakończeniu właściwego wypieku, kiedy temperatura w piecu była już za niska, by upiec w nim kolejne bochenki. Temperatura pieca była jednak nadal na tyle wysoka, by dało się przypiec w nim, cienkie placki z drożdżowego ciasta. Teraz taki placek należy jedynie polać oliwą, położyć na nim kawałek pomidora oraz(...)pomidory 300 g sosu do pizzy garść oliwek 1 gałka mozzarelli 150 g sera żółtego ( najlepiej miękkiego) inne ulubione dodatki takie jak plastry wędliny ( salami lub szynki), papryka, cebula, kapary sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do miski
Miód i pieprzszklanki ryżu 1/4 główki kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 cebula 4 ząbki czosnku olej słodka oraz ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i olejem, odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)napełnić kurczaka. Zaszyć lub spiąć skórę wykałaczkami tak, aby nam nie wypłynął farsz. Gotowego kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C i pieczemy przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewamy kurczaka wytworzonym podczas pieczenia sosem
magiczna kuchnia Kasimnie najpyszniejsze. Wariacja z kurczakiem …: placki fajne w smaku, trzeba je dobrze doprawić, gdyż w tym tkwi ich sukces. Zapraszam... SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka, 1 czerwona papryka kilka pieczarek ; 2 cebule ; 10 dag żółtego sera ; 2 jajka ; 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka maki ziemnaczanej ; 2 łyżki gęstej śmietany(...)wszystko ładnie przejdzie smakiem. Smażymy na rozgrzanym oleju na koniec kładziemy na papier by uniknąć zbędnego tłuszczu. Kilka porcji zrobiłam w piekarniku bez tłuszczu tzn. na papier do pieczenia wyłożyć placki piec 30 min 190stopni
Kubki smakusera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy, jeśli chcemy mieć pikantne paszteciki ( np. gyros , do pizzy lub ostrą paprykę) Dodatkowo : 1 jajko do posmarowania ciasta Mąkę ( na początek 20 dkg ) wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże, dodać jajko, śmietanę sól i pokrojone na kawałeczki masło(...)zieleninę i przyprawić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać koła, nakładać farsz i dokładnie sklejać. Układać na natłuszczonej blaszce lub na papierze do pieczenia. Zostawić do podrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni C. przez ok. 15-20 min na złoty kolor
Maślane ciasteczkomąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej 120 - 140 ml gorącej wody 30 ml oleju lub oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki soli opcjonalnie ulubione przyprawy: chilli, słodka papryka, oregano Sprzęt patelnia o jak największej średnicy - korzystałam z 28 cm patelni Ballarini Positano stolnica silikonowa nóż silikonowy lub radełko do ciasta wałek do ciasta Przygotowanie Wszystkie sypkie składniki(...)placek o grubości około 1 mm i pokroić w niewielkie trójkąty mniej więcej o boku długości 3,5 cm Tak przygotowane nachos ułożyć na suchej patelni i piec do czasu aż nabiorą złocistego kolory - zajmuje to około 7-10 minut. W połowie pieczenia, kiedy rogi nachos zaczną się unosić, przewrócić na drugą stronę. Nachos można także piec w nagrzanym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasłodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, maggi, suszona natka pietruszki, 5 łyżek oleju. Sposób przygotowania: Pałki opłukać, osuszyć, przełożyć do miski i porządnie przyprawić solą, pieprzem, obiema paprykami i przyprawą maggi. Dodać przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku oraz olej – wymieszać. Pałki odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Pieczarki oczyścić, umyć, oprószyć(...)osolonej wodzie marchew i groszek – nie za długo, warzywa mają się tylko podgotować. Odcedzić. Po 45 minutach zdjąć pokrywę z żaroodpornego naczynia i dodać marchew z groszkiem, przemieszać – całość piec bez przykrycia jeszcze około 15 minut (do czasu zrumienienia się skórki na pałkach). Podawać z ziemniakami lub ryżem. Powstały sos (pieczarki puszczają sporo soku) można zaprawić słodką śmietanką. Smacznego
Nie tylko w kuchnimiłe urozmaicenie codziennych obiadów. Składniki: 4 plastry schabu cebula 200 g pieczarek 6-7 średnich ziemniaków 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% jajko musztarda (łagodna) sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso obficie nacieramy przyprawami. Każdy plaster smarujemy musztardą z obu stron. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę siekamy w piórka, pieczarki w plasterki. Ziemniaki obieramy(...)łyżeczkę musztardy i przyprawy mieszamy ze sobą i sosem polewamy mięso. Schab zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (najpierw pod przykryciem, na jakieś 20 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywkę
e-PrzepisyKulinarneświetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki: Królik (tuszka) Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz(...)ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody. Po 1-2 godzinach królik jest gotowy. Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą
Smaki Przyprawy i Koloryświetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki:Królik (tuszka) Balsamiko,Rozmaryn,Tymianek,Cząber,Majeranek,Liść laurowy,Czubryca,Papryka ostra,KolendraChili,Oregano,Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona,Marchew,Seler,Dwa ziemniaki,PorCzosnekKrólika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać(...)ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody. Po 1-2 godzinach królik jest gotowy.Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą
Kulinarna rozmowaczyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką, albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski.Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich(...)szynki wieprzowej, pokrojonej na małe kawałki 140 g świeżego tłuszczu wieprzowego, rozdrobnionego (nadaje się słonina lub podgardle wieprzowe) 1 mała suszona papryczka chilli, rozkruszona lub 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 średnie ziemniaki, ugotowane do miękkości, obrane i rozgniecione starta 2,5 cm. laska cynamonu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oliwa extra virgin Przygotowanie: Poprzedniego wieczora: Ostrym nożem rozdrobnij czosnek
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: -7 dużych ziemniaków -paczka/pęczek szpinaku -pół słoika suszonych pomidorów -3/4 opakowania fety -2 średnie cebule -kilka łyżeczek masła -przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, chili cayenne, bazylia, papryka słodka Ziemniaki dokładnie wyczyścić szczotką. Gotować tak długo, aż będą półtwarde. Ziemniaki ostudzić pod zimną wodą. Przygotować farsz: podsmażyć cebulkę, dodać szpinak, suszone pomidory. Poczekać aż szpinak się poddusi, następnie(...)pieprzem, bazylią. Następnie należy wypełnić je farszem, dobrze uciskając, aby jak najwięcej się zmieściło. Przykryć czapeczką. Wziąć kawałki folii aluminiowej, lekko skropić olejem/oliwą, zawinąć w tę folię ziemniaki. Piec w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 220˚C. Jeśli pieczemy na grillu może to trwać krócej/dłużej, w zależności od temperatury i tego czy pieczemy niżej czy wyżej
Corner With Recipes