masła + do wysmarowania kokilek 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki mąki pszennej 3 łyżki płaskie brązowego cukru gorzkie kakao (ok. 1 łyżeczki) 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta ostrej papryki 4 kostki czekolady mlecznej , bądź mlecznej, a nawet gdy ktoś lubi białej do środka ciastka. cukier puder do posypania Kilka sztuk kwaśnych owoców: porzeczka/ wiśnia. ( ja mam wiśnie z nalewki(...)uzyskania piany (ok.2 minuty), wlewamy płynną czekoladę z masłem ( może być ciepła) do masy jajecznej i miksujemy dosłownie przez chwilę, na koniec dodajemy mąkę, cynamon i szczyptę ostrej papryki. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Nasze Kokilki smarujemy masłem wypełniając nim cały środek i obsypujemy kakao. Masę rozdzielamy do miseczek na 4 porcje i palcem wciskamy palcem do środka
W Moim Magicznym Domurobić się brązowa, dodać pieczarki, dokładnie wymieszać, można to robić partiami, pieczarki szybko zmniejszą swoją objętość. Smażyć na niewielkim ogniu aż pieczarki puszczą sok, doprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku (słodką i ostrą) do smaku. Dokładnie wymieszać i smażyć aż woda z pieczarek prawie całkowicie odparuje. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, dodać dwie łyżki Filadelfii(...)delikatne, to i ciasto powinno być cieniutkie, jeżeli przygotowujecie własne ciasto także rozwałkujcie je na cienki placek), przykryć folią aluminiową lub papierem wysypać grochem, fasolą lub kulkami do pieczenia i piec w 180 stopniach przez niecałe 10 minut lub aż się zrumienią. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie napełnić farszem pieczarkowym. Wstawić do piekarnika na kilka minut (około
Codzienne Gotowaniestronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę. Przygotować sos: Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można także na tej o drobnych). Zmiksować(...)serowego, ułożyć drugą warstwę ale odwrotnie niż poprzednią, tak by na długość mieścił się już tylko jeden naleśnik. Wylać resztę sosu. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 25 minut by wierzch sie zarumienił. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Zapiekanka świetnie się kroi, nie rozpada się. Do farszu można dodać także trochę żółtego sera, całość będzie
Poezja Smaków - blog kulinarnymiski wrzucamy składniki - wymieszać i gotowe. Niech się przegryza. 3. Ziemniaczki - zazwyczaj gotuję wcześniej, ale można po prostu je na dłużej włożyć do piekarnika), połowę ziemniaków obsypuję zmieloną papryką (bo my lubimy) a połowę ziołami prowansalskimi (bo dzieci lubią). 4. Tak samo sprawa wygląda z brokułami - można podgotować wcześniej lub dłużej potrzymać w piekarniku. 5. Wyjmujemy łososia z lodówki, przekładamy(...)podgotowane. Wyznacznikiem gotowego dania są ziemniaczki - jak bardzo zarumienione lubimy. Smacznego - koniecznie dajcie znać co o tym myślicie, bo nie ma lepszej motywacji :) A może macie swoją domową wariację pieczonego łososia
Przepysznik - BLW i nie tylkosmaku. Składniki: 4 nóżki kurczaka - podudzia z udkami - 1 kg 400 g maślanki sól, pieprz 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka kolendry 5-cm kawałek imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka miodu gałązki zielonej pietruszki 2-3 łyżki oliwy, oleju Wykonanie: nasiona kolendry zmiażdżyć w moździerzu. Obrać czosnek i imbir, natępnie drobno posiekać. Wymieszać wszystkie przyprawy z olejem(...)Naczynie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki wyjąć mięso z marynaty ( nie otrzepywać i nie odsączać) i ułożyć na lekko naoliwionej blaszce. Rozłożyć gałązki pietruszki i piec w 180-200`C około 45 minut do zrumieniaia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tortilla z nuggetsami z kurczaka (przepis z gazetki Biedronka) Składniki: nuggetsy : - filet z piersi kurczaka - 100g płatków kukurydzianych - 2 jajka - 3 łyżki mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz - zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku) - szczypta chilli sałatka: - pomidory koktajlowe - kapusta pekińska - ogórek - cebula - kukurydza konserwowa dodatki: - sos czosnkowy - 4 placki tortilli(...)Jajka roztrzepuję wraz z dodatkiem wszystkich przypraw. Płatki kukurydziane kruszę na drobne kawałki. Kurczaka maczam w jajku i obtaczam w kukurydzianej panierce. Układam wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 15 minut Przygotowuję sałatkę. Obieram ogórka. Pomidory i ogórki kroję na plasterki. Cebulę siekam drobno. Liście kapusty rwę
Kuchnia co dniałyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 8 listków bazylii sól pieprz ketchup Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać masło i, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać mięso i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu. Bakłażana przeciąć wzdłuż(...)boki miały około 1 cm grubości. Każdą łódeczkę z bakłażana wyłożyć w środku plastrami sera, a następnie ułożyć plasterki pomidora obranego ze skórki. Na wierzch wyłożyć mięso i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut po czym posypać wierzch startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści. Podawać gorące posypane
O kuchni z uczuciemporcje: GNOCCHI 1 duży batat (ok. 350 g) mąka 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 płaskiej łyżeczki curry sól pieprz paryski (mieszanka pieprzu czarnego, kozieradki, płatków chili, wędzonej papryki, cebuli, czosnku, gorczycy, ziela angielskiego, pietruszki, rozmarynu, bazylii, lawendy, skórki pomarańczowej, lubczyku, oregano, majeranku, kminu rzymskiego, trybuli, estragonu, soli morskiej i brązowego cukru) MASŁO CYTRYNOWO-PIETRUSZKOWE 1/4 kostki(...)Batata w całości piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 min. Nakłuć patyczkiem w najgrubszym miejscu, jeśli jest twardy w środku, dopiekać kolejne 5-10 min. Wyjąć, zanurzyć w zimnej wodzie, zdjąć skórkę, jeszcze ciepłego przecisnąć przez praskę do ziemniaków. odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Masło wymieszać z pozostałymi składnikami, wstawić do lodówki na co najmniej
Kuchnia PrezydentowejJeśli w miarę regularnie śledzicie moje wpisy to pamiętacie pewnie, że w poprzednim poście rozpocząłem temat calzone. Wtedy było z szynką i papryką, teraz zatem ze szpinakiem i pieczarkami. Nie ma sensu żebym jakoś specjalnie powtarzał przepis, wszystko jest w poprzednim poście. Tylko farsz inny. I tak samo jak poprzednio dziękuję za mąkę Gdańskim Młynom . szpinak ser camembert pieczarki(...)plasterki pieczarki. I tak jak poprzednio robimy pieroga tylko do środka dajemy: warstwę szpinaku, warstwę pieczarek, pokrojony w plasterki camembert i zasypujemy drobno startym serem pecorino. Lepimy pieroga i pieczemy w 220-230 stopniach przez 15 minut. Naprawdę rewelacja, tak jak już wcześniej pisałem zdecydowanie lepsze od pizzy, mieliśmy z Madzią i Malwiną niezłą wyżerkę. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufacturesmaczny. 100 g pasztetu ma 71 kcal. Składniki: 800 g pieczarek 2 cebule czerstwa bułka kilka suszonych pomidorów 2 jajka łyżka oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa kilka wiórków masła papryka ostra łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie Pieczarki myjemy i kroimy na niezbyt drobne kawałki. Cebulę kroimy w półplastry. Cebulę i pieczarki smażymy na oleju, po czym przekładamy do miski. Bułkę moczymy(...)drobne kawałki i dodajemy do zmiksowanych pieczarek. Dodajemy również jajka i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do natłuszczonej keksówki. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º C stopni przez około godzinę
e-PrzepisyKulinarnePIECZONY KURCZAK NA BUTELCE PIWA H ejka wszystkim J na dziś proponuje Wam pieczonego kurczaka na butelce piwa. Tego kurczaka robili moi znajomi , ale bacznie się przyglądałam jak go przygotowywali a na koniec nawet spróbowałam i musze przyznać , ze jest smaczny i sama z chęcią takiego zrobię J w najbliższym czasie. Cały przepis spisałam , jest sprawdzony wiec(...)świeży ( może być suszony, ale świeży jest lepszy) 1 butelka piwa 0,5l Marchew ( użyte były male, ale mogą być tez normalne) Ziemniaki Cebula Masło Marynata: Oliwa z oliwek Papryka słodka w proszku Papryka chili w proszku Przyprawa do kurczaka Sol i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka opalamy (jeżeli ma pozostałości z piór ) i myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki
PychaDaniamięsa drobiowego puszka pomidorów koncentrat pomidorowy (150g) 1 dość duża cukinia serek wiejski (chciałam dać mozzarellę light ale jak na złość w żadnym sklepie nie było) przyprawy sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek średnia cebula Sposób przygotowania: Cukinię obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy solą (żeby zmiękła) i dostawiamy na bok cebulę obieramy i siekamy(...)pomidory, koncentrat i przyprawimy wg. smaku na spód żaroodpornego naczynia wykładamy plastry cukinii, na to mięso, ponownie plastry cukinii, mięso i znów cukinię wierzch zapiekanki posypujemy odcedzonym serkiem wiejskim pieczemy w temp. 170 stopni prze około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćugotować w osolonej wodzie. Można tez użyć włoszczyzny pozostałej po gotowaniu rosołu. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Wystudzoną włoszczyznę, jajka, kiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto(...)minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut. Koszyczki z kruchego ciasta napełniamy sałatka i dekorujemy natka pietruszki
Pyry na Gazrosół, dodając do niego marchewkę, opaloną cebulęi czosnek.Mięso wyjmujemy z rosołu, studzimy i oddzielamy od kości. Zostawiamy kilka całych kawałków mięsa i posypujemy je słodką papryką.Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimyw słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów.Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę.Łopatkę mielimy dwukrotnie.Mięso z kurczaka, marchew, cebulę(...)marchewkę.Uzupełniamy farszem. Składamy brzegi skórki i zszywamy je. Tak wypełniamy wszystkie skórki.Skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do mięs i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut. Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia.Gdy są już wystudzone - usuwamy nitki.Kroimy w plastry
Maminek kulinarnypokrojonymi jajkami. Tzatziki to pyszny, gęsty sos, którego podstawowymi składnikami są ogórki, czosnek, jogurt grecki i przyprawy. Jest on idealnym dodatkiem do wielu dań, między innymi z grilla, smażonych, pieczonych mięs lub sałatek. Dzisiaj sos ten wykorzystałam do zrobienia pysznej sałatki. Dodatek sosu tzatziki nadaje sałatce świeżości i ciekawego smaku. Taka sałatka z sosem tzatziki sprawdzi się na każdym(...)biała część) – około 130 g 2 nieduże czerwone cebule 1 mała puszka kukurydzy 3 jajka 1 łyżka przyprawy gyros lub własna mieszanka, np. sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku 2 łyżki oleju rzepakowego Sos tzatziki: 1 ogórek szklarniowy (około 200 g) 300 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka soku z cytryny
Danka Pichcijako danie obiadowe lub na zimno jako pyszną wędlinkę na kanapki. składniki: 1,5 kg schabu środkowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego ostra papryka do smaku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 250 g suszonych śliwek Kresto 1 szklanka wody lub bulionu Schab oczyścić z błonek, ewentualny tłuszczyk zostawić. Długim nożem zrobić nacięcie(...)kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie do naczynia wlać szklankę wody lub bulionu, naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1,5 godziny na funkcji termoobieg. Na ok 20-30 minut przed końcem pieczenia schab odkryć aby się przyrumienił na wierzchu. Jeśli podajemy mięsko na ciepło po upieczeniu odstawić
Monia miesza i gotujeopisywać jak usuwać kości z kurczaka, ponieważ na youTube jest tego masa. Można obejrzeć filmiki, wtedy będzie prościej. Po usunięciu kości z kurczaka doprawić go solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, majerankiem i oregano. Odstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować farsz. Cebulkę i pieczarki posiekać drobno. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę z grzybkami, doprawić(...)lodówki i do środka nałożyć farsz, dokładnie zamknąć kurczaka. Używając do tego celu wykałaczek. Skropić kurczaka oliwą i włożyć do rękawa foliowego. Wlać trochę wody i dokładnie zamknąć. Piec kurczaka w 180 C, godzinę. Jeżeli kurczak będzie trochę większy to troszeczkę dłużej piec. Zostawić w rękawie tak długo, aż ostygnie. Pokroić w plastry i rozłożyć na platerze. Można podać
Kuchnia Pokoleńłyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 3 duże zabki czosnku 2 łyżki suszu warzywnego Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę. Dodać keczup, masło, pokrojone w plasterki ząbki(...)Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia nie przykrywamy jedynie pod koniec pieczenia aby mięsko za bardzo się nie przypiekło można nakryć folią aluminiową
Monia miesza i gotujeżeberek 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 2 łyżeczki miodu szczypta suszonej papryki szczypta oregano szczypta czosnku niedźwiedziego 3 ząbki czosnku ziemniaki ok 9 szt równej wielkości Żeberka umyć, pociąć na porcje po jednym żeberku. Z przypraw oliwy, octu i sosu sojowego i miodu przygotować marynatę, namoczyć(...)pieprzem ziołowym. Ułożyć w brytfance, podlać niewielką ilością wody, okryć folią aluminiową . Żeberka przełożyć również do brytfanki, podlać wodą i okryć folią aluminiową, obie brytfanki wstawić do piekarnika i piec w 200 st ok 1 godziny. Przed upływem tego czasu odkryć ziemniaki by się przyrumieniły. Do tego dania podałam surówkę z kiszonej kapusty z olejem nierafinowanym
Gotowanie jest łatwebywalcy naszych talerzy. Dzisiaj mała odmiana, pstrąg. Ryba uważana powszechnie za danie grillowe z patelni smakowała równie wybornie. Składniki; 3 świeże pstrągi Marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonego tymianku sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 cebula pokrojona w cieniutkie plasterki sól(...)Miskę zakryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Na talerz wysypać mąkę i delikatnie panierować w niej rybę. Patelnię rozgrzać i wlać olej. Ułożyć rybę i piec z każdej strony po około 7 minut. Ja rybkę serwuję z ziemniaczkami i zawsze z kiszoną kapustą. Po prostu uwielbiam ten zestaw :) Smacznego
Gosia gotujekaszy jaglanej 2 puszki tuńczyka (2x185g) 100g świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki /może być mrożona/ sok z połowy cytryny 1 łyżeczka mielonej papryki mielony pieprz, sól olej rzepakowy do smażenia 1. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szpinak dobrze opłukać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i udusić(...)przyprawy. Dobrze wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszać. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formować kotleciki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko obsypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut (jeśli kotlety będą większe to dłużej… do zrumienienia. Smacznego Post Kotlety jaglane
UgotujmyTo.ploknem się zmienia. W blasku słońca opadają liście z drzew.To właśnie polska złota jesień zainspirowała mnie do dzisiejszego przepisu. Oto propozycja dla Was na złociste pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie. Po upieczeniu kurczak będzie z wierzchu chrupiący i soczysty w środku. Do tego w słodko pikantnym sosie. Jako dodatek do dania możecie podać gotowane ziemniaki, ryż(...)podudzia z kurczaka7 szt. selera naciowegoSKŁADNIKI na marynatę miodowo-musztardową:1 łyżka musztardy dijon1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej1 łyżka miodu (użyłem gryczanego)2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiejsól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, nacinamy i przekładamy do miski. W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę
kulinarnyJaquiche w wersji light Składniki na 12 sztuk: 3 duże jajka 1 mała czerwona cebula 3 średnie pieczarki 1 szklanka pokrojonego brokuła sól pieprz szczypta ostrej papryki Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki w kostkę. Warzywa wkładamy do szklanej miseczki, podlewamy 1 łyżką wody i wkładamy pod przykryciem(...)Formę na 12 sztuk muffinów smarujemy olejem. Do miski wbijamy jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy odsączone warzyw, przyprawiamy i mieszamy. Masę jajeczną przekładamy łyżką do formy i pieczemy około 180 minut. Ja po około 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. Gdy babeczki ostygną przekładamy je do pojemnika lub zamrażamy
Kulinarne przygody Gatityśrodku. Sok warzywny nadaje mu nie tylko pięknego, czerwonego kolorku, ale i niepowtarzalnego smaku i zapachu :) Serdecznie polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 120 ml soku z warzyw (użyłam pomidorowego) 100 ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki dobrze(...)wyrobić rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w oprószonej mąką podłużnej formie (keksówce). Odstawić w cieple na około 1 godzinę do napuszenia. 3. Tak przygotowany chlebek piec w 200 st.C przez około 30 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka
Nastoletnie Wypiekaniepianę i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynek i wkładamy do foremek do muffin. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Dobrze jest zostawić muffiny na kolejne pół godziny w jeszcze ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. To lekki i smaczny deser lub dodatek do kawy. Płatki gryczane powstają(...)Pozytywnie wpływają na pracę mózgu, zwłaszcza w stanach przemęczenia umysłowego. Fanom kaszy gryczanej polecam także przepisy na gryczane ciasto z jabłkami oraz faszerowaną paprykę
My Chcemy Jeśćmięsa mielonego z indyka 1 torebka kaszy pęczak KUPIEC 1 mała cebula dymka 2 ząbki czosnku 50 g sera feta 0,5 łyżeczki pasty chilli odrobina curry, papryki słodkiej i kurkumy sól i pieprz do smaku o,5 pęczka świeżej kolendry odrobina oliwy Przygotowanie: Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni z odrobiną oleju smaż posiekany(...)kostkę i wymieszaj z farszem. Bakłażan umyj i przekrój na pół, delikatnie wydrążając środek i napełnij farszem. Bakłażany skrop delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 C, piecz przez 30-40 minut. Smacznego
Niezły Młyneksię, że sałatki z powodzeniem zastępują pełnowartościowy obiad a ciężkie majonezy i sosy jogurtowe można zastąpić lekkimi dresingami. Rozglądam się po blogach, śledzę przepisy i szukam inspiracji. Wszędzie alb pieczone warzywa, albo grillowane, albo mieszanina sałaty i czegoś. Czasem gdzieś przemknie przepis na sałatkę z tuńczykiem lub kurczakiem. Do tego klasyczny winegret, sosy majonezowe a w wersjach fit sosy(...)orkiszowego, z dużą ilością świeżych warzyw i dresingiem pomidorowo-ogórkowym. Potrzebujemy: makaron orkiszowy – 1 szklanka suchego ogórek dwa, dobrej jakości pomidory pęczek rzodkiewk awokado puszkę tuńczyka w sosie własnym ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej pęczek koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz ząbek czosnku 2 łyżki oleju lnianego łyżeczka musztardy sarepskiej Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, to zatrzyma
ladykitchenlekko słodki. -wątróbka drobiowa -mięso mielone wieprzowo-wołowe- to u mnie -pieczarki -cebula -jajo Sałatkowy Rarytas od ETERNO , który w swoim składzie ma morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy. Idealny do mięs gorących, mięs faszerowanych jak moje dzisiaj. Idealny do wędlin, do wyrobów swojskich i do tzw. „deski mięsiwa”. Z „deską serów” nie miałam jeszcze(...)mieć w domu butelki tego „specyfiku”. Idealna do wszystkiego. Mięso kruszeje , ziemniak nabiera śródziemnomorskiego charakteru. -przyprawa suszone pomidory, z solą morską i SKWORCU . Niezbędne do dań pieczonych, duszonych. Wykonanie jest proste, aczkolwiek ,trzeba zarezerwować troszkę czasu. Mięso mielone wymieszaj rękami z pieprzem, suszonymi pomidorami, solą morską i szczypiorkiem-przyprawą.dodaj jajo, wymeiszaj. Cebulkę podsmaż na złoto
Z Kuchni Do Kuchniciepło jako dodatek do obiadu. Praktycznie robi sie sama i zawsze wychodzi smaczna :) Składniki: - karkówka 1,40 kg - czosnek 3 ząbki - domowa wegeta - majeranek - kminek mielony - papryka słodka mielona - małe jabłko - cebula Wykonanie Mięso dokładnie płukam i osuszam papierowymi ręcznikami.Następnie delikatnie nacinam i wcieram przeciśnięty czosnek. Posypuję pozostałymi przyprawami, przyklepuję,aby dokładnie oblepiły mięso. Wkładam do lodówki na minimum(...)patelnie polewam wodą, mieszam, aby odzyskać z niej wszystkie smakowite resztki marynaty i wlewam do naczynia z mięsem. Dodaję pół szklanki przegotowanej gorącej wody, obkładam pokrojoną cebulką i jabłkiem. Piekę pod przykryciem w temperaturze 170 stopni ok. półtorej godziny. W międzyczasie mniej więcej co pół godziny obracam mięso i polewam wytworzonym sosem. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy mięso jest
Kuchnia z widokiem na ogródzdrowotnymi, bowiem potrafi odtruwać organizm, obniżać poziom cholesterolu, zapobiegać chorobom krążenia, a dzięki antyoksydantom zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Składniki (na 2 porcje): - bakłażan - 2 kiełbaski sojowe z papryką Polsoja - średni pomidor - średnia cebula - świeże listki bazylii - pół kulki mozzarelli light tartej - sól - przyprawy wg uznania Bakłażany należy umyć i przekroić wzdłuż. Oprószyć solą i odstawić na 20 minut(...)Cebulkę również pokroić w talarki. Kiełbaski naciąć i nadziać świeżymi listkami bazylii. Bakłażana przyprawić, nafaszerować i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180* na 30 minut, 5 minut przed końcem pieczenia posypać tartą mozzarellą. Smacznego
Zdrowie na języku :Psól, pieprz ziołowy* ketchupSposób wykonaniaPieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać nieco soli i pieprzu. Wędlinę pokroić dość drobno i osobno podsmażyć. Pokroić cebulkę na piórka, paprykę w paseczki, posiekać natkę pietruszki, ogórki pokroić w półplasterki .(Można jeszcze jeszcze innych dodatków np: kukurydza, groszek konserwowy, oliwki i co jeszcze komuś wpadnie na na myśl, dlatego własnie śmieciuchy(...)nakładać na połówki bułek, bagietki lub kromeczki chleba.Na bułki nałożyć farsz, a następnie posypać serem.Zapiekać w mikrofalówce aż do rozpuszczenia się sera. Pod zapiekankę koniecznie podłożyć papier do pieczenia wtedy bułka nie zrobi się mokra od spodu!Lepsza lecz dłuższa wersja to zapiekanie w piekarniku, też do rozpuszczenia się sera.Najlepsze z ulubionym ketchupem
Mix smakuBułeczki:30 g drożdży2 łyżki cukru235 ml mleka120 ml wody55 g masła620 g mąki pszennej1,5 łyżeczki solijajkoodrobina mlekasezamStripsy: 2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawa do kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkuodrobina chilli w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki na panierkęciasto:jajko1/2 szklanki mąkiodrobina mlekaszczypta solipieprzsałata lodowaketchupDomowe Longer'y - Sposób przygotowania:Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru(...)wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem przekrawamy w poprzek (nie do końca) tworząc charakterystyczne dla longera wyżłobienie na szczycie bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć).Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze
Słodka Stronaposypujemy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwile smażymy, po czym dodajemy kurczaka. Smażymy ok 10 minut mieszając i dodajemy pokrojone w kostkę obie papryki. Następnie dodajemy pomidory w sosie własnym (ew. łyżkę przecieru pomidorowego). Dusimy wszystko, aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną(...)Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy na nim nasz farsz. Z ciasta formujemy łódeczkę, skręcając ściśle brzegi. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 195st 25 minut.Zjadamy ciepłe
Walijskie Pichcenie