cukru, drożdży, 3 łyżek maki i połowy ciepłej wody przygotowujemy zaczyn. Miseczkę z zaczynem przykrywamy i odstawiamy do wyrastania.Pozostałą część mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól i paprykę, mieszamy.Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę i olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na blat i zagniatamy.Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem i odwracamy(...)Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 4 części. Każdą część lekko podsypujemy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy na cieniutkie placki.Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, delikatnie smarujemy olejem, posypujemy solą i rozmarynem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy chlebki około 15-20 minut
Kulinarne przygody Gatitydrzwiach przywitał mnie słowami "Spróbuj, a jeśli będzie dobre, to piecz bułki..." :) "Już się rozpędziłam" prawię mu, ale po spróbowaniu tego sosu nie pozostało mi nic innego, jak pieczenie buł na burgery. Tak powstał pomysł na cykl "Burger w trzech krokach" = sos + buły + 100 % wołowiny z ulubionymi nań dodatkami :) Dziś zaczynamy sosem BBQ, buły upiekłam wg jednego(...)wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml whisky 1 płaska łyżeczka papryki szczypta tymianku 20-25 g wędzonego dorsza Papryczki siekamy drobniutko z cebulką oraz czosnkiem, wrzucamy do rozgrzanego rondelka i podduszamy. Po chwili dodajemy ketchup (bez konserwantów), wodę, miód, cukier, musztardę
Delicious TitbitsTo moja kolejna propozycja na wykorzystanie piersi z kurczaka. Tym razem nadzienie z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym. Z wierzchu pyszny chrupiący boczek dzięki
Ala piecze i gotujekulinarni lubią najbardziej, czyli do gotowania. A gotowanie to zapowiadało się bardzo pysznie, ponieważ do przygotowania w trakcie warsztatów mieliśmy: pieczoną kiełbasę z wędzonym boczkiem i cebulą i pieczywem z węglem jadalnym parowaną kiełbasę wieprzową z dodatkiem złiół orientalnych i sosem sojowo sezamowym z sałatką z mango i ogórka(...)pracy na naszych talerzach zagościły bardzo smakowite małe dzieła sztuki. Muszę przyznać, że podniebienia prawie wszystkich uczestników warsztatów podbiła kiełbasa, jak ją nazwaliśmy orientalna, z dodatkiem chili, słodkiej papryki, trawy cytrynowej, świeżego imbiru, galangalu, tajskiej bazylii i świeżej kolendry. Smakowała i pachniała wyśmienicie. Jeszcze raz chciałam bardzo serdecznie podziękować organizatorom warsztatów za tak trafny wybór tematu i oczywiście
Kulinarne przygody GatityKebab to potrawa kuchni orientalnej o wielu odmianach. W Polsce najbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji jako danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego podawanych wraz z surówkami i owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z Polskich ulic. W jego skład(...)domowego kebaba. Domowy Kebab (Kebab z Kurczaka) - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma czosnek w proszku (lub ok. 2 starte ząbki) słodka papryka w proszku pieprz dowolne warzywa, m.in.: kapusta pekińska czerwona kapusta ok. 3 pomidory duży ogórek cebula ponadto: ok. 6 chlebków pitta (np. z tego przepisu => przepis ) olej do smażenia
Słodka Stronarozbijam tłuczkiem do mięsa. Z każdej strony nacieramy solą i pieprzem. Na rozbitym mięsie układamy umyte i osuszone liście młodej kapusty, a dodatkowo na jeden węższy koniec paski pokrojonej papryki. Całość zwijamy w rulon. Zwinięte mięso owijamy dokładnie (od spodu również) paskami wędzonego boczku. Ja odkroiłam od niego skórę i wycięłam kosteczki, by później nikt ząbka nie stracił :) Lepiej jeśli(...)wcieramy. Zamykamy pudełko i na min, 12 godzin odkładamy do lodówki. 2. Po upływie podanego czasu mięso wraz z przyprawami i tłuszczem przekładamy do rękawa do pieczenia. Zwijamy końce i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 170st C na 90 minut. Po tym czasie rękaw rozcinamy i przypiekamy roladę z każdej strony po ok 10 minut. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziewielkości brokuła) - 1/2 brokuła - 2 cebule - kilka ząbków czosnku - 2 plastry boczku - kilka pieczarek - 100 g jogurtu naturalnego - ser żółty, wedle uznania - sól, pieprz do smaku, bazylia, oregano, papryka ostra - 3 szklanki przecieru pomidorowego (najlepiej takiego ) Kalafiora i brokuły ugotować al dente (po zagotowaniu wody gotować jeszcze 3-5 minut). Boczek, cebulę, pieczarki, czosnek pokroić w kostkę. Na rozgrzanej(...)jogurt, ponownie wymieszać. Cannelloni wstępnie obgotować 3-5 minut w osolonym wrzątku. Do cannelloni włożyć farsz. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przecierem pomidorowym. Jeśli nie jest on doprawiony, przyprawić. Piec ok. 25 minut 220 stopniach. Wyjąć, posypać serem, piec jeszcze 5-10 minut. Przepis brał udział w akcji Pomidorowe inspiracje
Corner With RecipesJaracz Składniki : 4-5 świeżych udek z kurczaka 4-5 ząbki czosnku 3 dkg smalcu sól pieprz czarny mielony 0,5 dkg mielonej papryki ostrej 0,5 dkg mielonej papryki słodkiej 0,5 dkg majeranku 0,5 dkg tymianku 0,5 dkg estragonu 0,5 dkg kurkumy Sposób wykonania : Udka opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć. Ząbki czosnku obrać(...)natrzeć ją także przyprawami. Każde udko ułożyć na kawałku foli aluminiowej. Na każde udo położyć kawałek smalcu i szczelnie zawinąć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około godziny, tak aby mięso było całkiem miękkie. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką
Przepisy i porady kulinarneciasto, jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.3. Cebulę, paprykę i szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość do ponownego wyparowania wody. Na końcu dodajemy kukurydzę(...)punktu 4 - aż do momentu kiedy ciasto się skończy.6. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każdą nakładamy starkowany ser. Pozostawiamy bułki do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut, do momentu aż będę złote
Szefowa kuchnismaku i rozpływające się w ustach. Idealne na obiad lub przekąski. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Kilka plastrów ananasa 100ml Śmietany 12% Przyprawa złocista do kurczaka Sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, nieco soku z ananasów, lub inne ulubione przyprawy do mięsa Wykałaczki Mięso myjemy i kroimy w paseczki. Plasterek ananasa kroimy na 8 kawałków. Na wykałaczkę nakłuwamy końcówkę paska(...)przyprawami. My robiłyśmy wersję dość łagodną w smaku, ale jeśli ktoś preferuje można doprawić na ostro. Obsmażone szaszłyczki odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie układamy na blaszce do pieczenia i polewamy przygotowaną śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na jakieś 7-10 minut. Jeśli została nam śmietana można wykonać sos śmietanowy do naszych szaszłyków. Zajadamy koniecznie
Kolizje Smakówowocowych smaków i cała potrawa świetnie zagrała. Ale żeby nie było aż tak słodko, do sałatki dodałam również cebulę, aromatyczną bazylię i sporo pieprzu, a kurczaka obtoczyłam w wędzonej papryce. Efekt przeszedł moje oczekiwania.Zapraszam zatem na lekki obiad w letnim klimacie. Jeżeli, jak ja, jesteście sceptycznie nastawieni do połączenia mięsa i owoców, spróbujcie tego dania! Do przygotowania dzisiejszej sałatki zainspirowała(...)brzmi głupio, ale się sprawdza. Zauważyłam, że dzięki temu kurczak jest delikatny i soczysty w środku. Kurczaka możecie oczywiście przygotować również na tradycyjnym grillu lub podać sałatkę z kawałkiem pieczonego kurczaka. Zaś idąc hiszpańskimi skojarzeniami, nadadzą się też plasterki szynki Serrano. Dodatek mięsa do tej sałatki nie jest oczywiście obowiązkowy, w oryginalne była ona daniem wegańskim
Chilli Czosnek i Oliwasoku z cytryny (sok z około 2 cytryn) 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub papryki ostrej Link do filmu z przygotowania: Skrzydełka drobiowe na obiad https://www.youtube.com/watch?v=7Fsn-0Dtpp4 Przygotowanie: Do miski w której będę marynowała skrzydełka daję sok z cytryny, olej, przyprawy, czosnek przeciskam(...)godziny (można na dłużej na przykład zamarynować skrzydełka przed wyjściem do pracy a po przyjściu je upiec). W międzyczasie przemieszam je ze dwa razy, aby całe były pokryte marynatą. Pieczenie skrzydełek : Zamarynowane skrzydełka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed ułożeniem zanurzam je w marynacie i układam na blasze. Ułożone skrzydełka oprószam niewielką ilością soli i pieprzem. Blachę
Uwaga Babcia Gotujemąki krupczatki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 1 szklanka płatków owsianych - 0,5 szklanki uprażonych pestek dyni - 3 łyżki dowolnych otrąb - 1 duża łyżka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli, bazylii, papryki słodkiej, pieprz do smaku - 2 szklanki ciepłej wody - 1 łyżka oleju słonecznikowego - 1 łyżka miodu W dużej misce wymieszać drewnianą łyżką suche składniki. W odpowiednim naczyniu zmieszać ciepłą wodę, miód(...)powrócić do początkowej objętości. Przełożyć ciasto do nasmarowanej olejem 1,5 litrowej formy keksowej. Odstawić na kolejne 20 min w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do 190˚(170˚ z termoobiegiem). Piec 45 minut do godziny
Corner With Recipeskurczak ( 1 kg -1,5 kg) 1 butelka piwa ( można użyć dowolnego rodzaju: od jasnego do ciemnego, miodowego; warto poeksperymentować również z cydrem ) marynata: sól i pieprz; czerwona słodka papryka; czosnek; ulubione zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn, cząber, estragon, majeranek itp.; 3 łyżki oleju rzepakowego; łyżka sosu sojowego ewent. warzywa: ziemniaki, marchew, czosnek, cebula Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy(...)termoobiegiem ) lub 180 ºC ( bez termoobiegu ). Butelkę piwa myjemy, oczyszczamy z naklejek, odlewamy 1/3 piwa i wsypujemy 1/3 łyżeczki soli do wewnątrz butelki. Dzięki temu procesowi podczas pieczenia piwo będzie oblewało naszego kurczaka. Nabijamy kurczaka na butelkę, tak aby szyjka butelki wychodziła obok szyi kurczaka i ustawiamy w naczyniu do którego będą spływać soki. Do brytfanki możemy dodać pokrojone
Atlas Smakówoctu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 cebula marynata do kurczaka: papryka wędzona słodka pieprz sól oliwa dodatkowo: młode ziemniaki koperek masło ulubiona sałatka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurczaka natrzeć papryką solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. 2. Rozgrzać na patelni łyżkę masła klarowanego lub oliwę i obsmażyć kurczaka do zrumienienia. 3. Zdjąć kurczaka i przełożyć(...)który fajnie wyostrzył smak. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać 100 ml wody. 5. Gotowym sosem zalać kurczaki i cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut. 6. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić. Do garnka wrzucić łyżkę masła oraz posiekany koperek. Przykryć pokrywką i wstrząsnąć kilka razy
DefinicjaSmaku