pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:309/417)

Tortilla szpinakowo-żytnia. 165

soli i czosnku, na patelni do czasu aż straci znaczną ilość wody. Chłodzimy. Mleko przelewamy do rondelka grzejemy, dodajemy szpinak. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Zalewamy oliwą, mieszamy. Przelewamy mleko ze szpinakiem. Wyrabiamy   ręką przez około 5 minut. Ciasto powinno być dość suche i odchodzić swobodnie od ręki, w przeciwnym razie podsypujemy mąką. Owijamy(...)minuty z każdej strony ( czas zależny od grubości ciasta).   Placki można przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet kilka dni.  Propozycja podania:  -> Mieszanka sałat -> 1 papryka czerwona -> 2 piersi z kurczaka -> 1 szalotka -> Pomidorki cherry -> Oliwa z oliwek Wykonanie:  Sól, pieprz, curry, chilli, kurkuma, imbir Pierś kroimy na paski grubości około

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Krem paprykowy z fetą i grzanką 155

kosteczkę, podobnie postępujemy z cebulą. Czosnek przeciskamy przez praskę lub rozcieramy na deseczce z dodatkiem soli. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojona cebulę, po chwili dodajemy paprykę, a po opływie 5 minut ziemniaki. Uważamy aby warzywa się nie przypaliły, w razie konieczności dodajemy oliwę i/lub kilka kropel wody. Po kilku minutach przykrywamy patelnię i dusimy warzywa(...)miksujemy na jednolity krem. Teraz jest czas na doprawienie i kontrolę konsystencji.  Nie należny przesadzać z solą, ponieważ na sam koniec dodamy fetę, która jest dość słona. Bagietke pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu :D Smacznego

MarciochaKucharzy
Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym 151

mięsem mielonym SKŁADNIKI: 2 bakłażany 1 łyżka oliwy z oliwek 400 g mielonego mięsa garść kaszy bulgur sos pomidorowy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku  sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk 2-3 łyżki bułki tartej do posypania Bakłażany umyć i pokroić  na połówki, wybrać miąższ, posolić i odstawić na chwilę, gdy puszczą sok wypłukać  i osuszyć(...)pomidorów jest niewystarczająco można dolać trochę ciepłej wody. Na koniec dodać posiekane zioła, sól i pieprz do smaku. Nadziewamy farszem bakłażany i posypane bułką tartą układać na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku ok.30 min. w temp. 180 stopni. Smakują rewelacyjnie

MarciochaKucharzy
Żeberka ziołowo - chmielowe 158

Składniki: 4 duże żeberka 2 - 3 ząbki czosnku sól, papryka słodka, ostra,  szczypta imbiru, gorczycy, cukru pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych majeranek kilka kropel sosu sojowego 2 cebule puszka jasnego piwa litr bulionu warzywnego olej do smażenia Przygotowanie: Żeberka opłukać i osuszyć. Przyprawić razem z rozgniecionym czosnkiem ( nie obierać go ) , skropić olejem, sosem sojowym i odstawić(...)samym tłuszczu podsmażyć posiekaną na większe kawałki cebulę. Wlać piwo i smażyć kilka minut, aby alkohol odparował. Zalać częścią bulionu i włożyć żeberka. Przykryć i dusić w piecu na 180st C ok 1  godzinę. Od czasu do czasu przemieszać i uzupełniać bulion ( jak się skończy, a żeberka nie będą gotowe dolewać wody ). Miękkie żeberka wyjąć, przykryć folią aluminiową

Gaździnka warzy
Falafel w chlebku pita z sosem tahini 132

specjalne urządzenie. Ja wykorzystałam niedużą okrągłą foremkę. Nabierałam foremką porcje masy do ok. ¾ jej wysokości i dokładnie ubijałam ją łyżeczką. Kładłam foremkę z masą na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i dalej ubijając masę – ostrożnie  podnosiłam foremkę, zostawiając uformowany kotlecik. Może to i trochę pracochłonne, ale efekt murowany. Kotleciki muszą być dokładnie „ściśnięte”, bo inaczej podczas smażenia będą się rozpadały(...)kuchni arabskiej baza dania głównego, przekąska lub dodatek do kanapek.Falafel w chlebku pita z sosem tahini, to  przysmak godny polecenia. Z dodatkiem świeżych liści sałaty, plasterków pomidora, czy papryki gwarantuje niezwykłe doznania kulinarne. Połączenie całej gamy przypraw przenosi nas w podróż smaków i aromatów arabskich, w kuchni polskiej niespotykanych. Owszem znamy cynamon, imbir, gałkę… Może mniej kumin i kardamon

mojewypiekiinietylko
Gyros z karkowki i przepis na orginalne tzatziki z Krety 211

Gyros to popularna potrawa kuchni greckiej typu fast food.To opiekane mieso na wielkim obrotowym roznie,po upieczeniu odcinane na kilkucentymetrowe "wiorki".Podawane najczesciej z tzatzikami,frytkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan faszerowany z mięsem 191

Dziś robimy dzień przerwy od dyni :-) i zajmiemy się innym jesiennym warzywem, czyli bakłażanem, zwanym też oberżyną. Ja go uwielbiam ze względu na smak i ... na

Kulinarne przygody Gatity
C - Francuskie warkocze Cioci Eli 243

mniejsze, podłużne kawałki, rozbijam je i doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry. Pieczarki duszę na maśle z cebulą i czosnkiem, pod koniec dodaję pokrojoną w kostkę jedną konserwową paprykę, solę do smaku. Siekam natkę pietruszki.Ciasto francuskie (gotowe, schłodzone) rozwijam i dzielę na trzy części (jeżeli mam wersję maxi długą - bo i w takiej można kupić schłodzone ciasto francuskie, wówczas(...)Gotowe warkocze można posmarować roztrzepanym jajkiem (nie jest to konieczne). Wkładam do nagrzanego do 200-210 stopni piekarnika i piekę około 30 -35 minut.Są gotowe do podania bezpośrednio po upieczeniu, idealne dopełnienie stanowi czerwony barszczyk

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 125

zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie ‚samo się robi’. Oczywiście(...)oven, you are free. SKŁADNIKI (3 porcje): 550 g schabu 40 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 20 g pestek słonecznika 150 g zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 60 g czerwonej cebuli 200 g pieczarek sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi olej szklanka bulionu INGREDIENTS (3 portions): 550 g pork chop 40 g dried apricots

Martyna Cooks
Łosoś z warzywami i pesto 172

ugrillować łososia, nawet jeśli używamy w tym celu patelni. Jednak ten temat na blogu już „przerabialiśmy” (patrz m.in. wpisy pt. łosoś z grilla oraz łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami ) i wcale nie jest to trudne. Ot, 7-8 minut z jednej strony, 8 z drugiej, na koniec delikatnie zdejmujemy skórę i… to tyle. Poza łososiem mamy(...)długo jest wypuszczanie większej ilości soku. Jeśli do tego dojdzie, należy niezwłocznie zakończyć duszenie. Pieczarki i cukinię dodajemy w późniejszej fazie duszenia, ponieważ są z natury bardziej miękkie niż papryka i marchewka. W przypadku pieczarek jest jednak jeszcze jeden powód – często zawierają sporo ciemnego, szaro-brązowego barwnika, który wydostawszy się z długo gotowanych grzybów zabarwi nam również pozostałe warzywa

Kulinarna Pokusa
Węgry: Leczo oraz recenzja Długiego Weekendu 153

zdecydowanie bardziej oderwane od schematu byłoby odwrócenie ról, z naciskiem na kucharza, a z detektywa uczynienie raczej hobby głównego bohatera. Ale to takie moje być może marzenie dziewczyny kochającej pieczenie i gotowanie. W każdym razie przez większość detektywistycznej części książki nasz bohater miota się z jednego punktu miasta do drugiego i choć jest to pewnie całkiem realistyczne, to jednak jako(...)podróży. Żeby jednak nie było całkiem niekulinarnie, rozpocznę dzisiejszym wpisem węgierski miesiąc, ponieważ obok włoskiej kuchni węgierska jest jedną z naszych najbardziej ulubionych. Dodatkowym powodem jest oczywiście sezon na paprykę, które to warzywko jest niemalże podstawą kuchni tego kraju. Obok papryki na węgierskich stołach króluje także mięso wieprzowe, a wraz z nim cebula. Najsłynniejszą potrawą jest natomiast leczo, określane często

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zapiekany bakłażan z pęczakiem 106

odmiana bardzo mi posmakowała. Zapiekany bakłażan z pęczakiem Czas przygotowania: Składniki: 2 średnie bakłażany 100 g suchego pęczaku 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką świeży tymianek świeże oregano oliwa z oliwek sól pieprz Wykonanie: Pęczak gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Cebulę kroimy  w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie szklimy(...)wydrążamy je zostawiając ściankę o grubości około pół centymetra. Napełniany je pęczakiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bakłażany przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową, delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy przez 40 minut. Od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 151

czerwonego pesto (można zastąpić przecierem pomidorowym, choć to nie to samo) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki kilka listów bazylii duża szczypta chili duża szczypta słodkiej papryki, najlepiej wędzonej sól i pieprz do smaku odrobina oleju i bułki tartej do formy Mięso mielone (zakładam, że takie kupicie) mielimy jeszcze raz razem z przygotowanym chlebem (namoczonym wcześniej(...)gładką masę. Formę smarujemy lekko olejem, najlepiej za pomocą nawilżonego nim ręcznika papierowego, i lekko obsypujemy bułkę tartą. Łyżką nakładamy masę aż po sam brzeg muffinowych gniazd. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez około 30 minut. Proponuję również wykorzystanie czerstwego chleba i kapusty pozostałej po gotowaniu gołąbków jako pasztet warzywny Pasztet z kapusty i chleba Przepis

Trzeci talerz
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 172

sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego koperek 1-2 łyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko, sól(...)składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem.  Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki. Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem i połową koperku. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut aż ser się stopi.  Roladki podajemy posypane pozostałą porcją koperku. Smacznego

Salonik smaków
Muffinki jogurtowo-pomarańczowe 151

stanowczo protestowałam muffinkowemu szaleństwu zataczającego coraz szersze kręgi... Jeszcze tydzień temu buntowałam się muffinkowej modzie pochłaniającej już nie tylko cukier, słodkie czekoladowe groszki i owoce, ale nawet moją ulubioną paprykę, fetę i oliwki! Chciałam powiedzieć muffinkowemu trendowi stanowcze NIE!  I co? Nie upłynęły nawet całe dwa dni od mojej muffinowej inicjacji i nie tylko nie powiedziałam(...)przepis oczywiście zgłaszam do akcji) uroczyście nadaję to szczytne miano moim drugim w życiu muffinkom: Pomarańczowe Dominisie Składniki: 200 g mąki 90 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia      skórka otarta z jednej pomarańczy    1 cukier waniliowy 120 g roztopionego masła 150 g gęstego jogurtu (ja dałam grecki z 10-procentową zawartością tłuszczu

Kuchnia Prezydentowej
Sznycelki z kurczaka w kremowym sosie chili 322

Buttarisu albo masła ghee) 150 ml białego wina 100 ml śmietanki 30% oliwa chili (można zastąpić 3-ma łyżkami oliwy lub dobrego oleju wymieszanego z 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku) 1. Kotlety lekko zbić tłuczkiem do mięsa ( wystarczą 3-4 lekkie uderzenia z każdej strony). Rozgrzać masło na patelni i na rozgrzany wrzucić posiekane chili i czosnek(...)Schnitzel" z serii "Essen&Genießen" wydawnictwa Happy Books, z której pochodzi ten przepis napisali, że do tych sznycelków bardzo pasują frytki; ja podałam je z ziemniakami z pieca - moim zadniem też bardzo pasowały

Kuchnia Prezydentowej
Zbite się zawinęły, czyli serowe roladki z indyka 165

indyka (grubości ok 1 cm każdy) 1 ogórek konserwowy serek topiony w kubeczku (typu gouda, cheddar, ementaler) do posmarowania kotletów ok. 1 płaskiej łyżki masła sól, pieprz kurkuma słodka papryka majeranek Przygotowanie: Mięso na roladki w początkowej fazie zostało potraktowane tak samo jak na bitki, więc aby się nie powtarzać zainteresowanych zapraszam do poprzedniego wpisu . Przyprawione kotleciki odstały około godzinki(...)kilka wiórków masła ;) Pozostało tylko zawinąć roladki. Tam gdzie nie chciały się trzymać zdyscyplinowałam je drewnianymi wykałaczkami. Pozostało tylko upiec. Wrzuciłam je do rękawa. Podlałam odrobiną wody i piekłam przez ok. 50 minut w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu delikatnie usunęłam wykałaczki i przerzuciłam wraz z wypieczonym sosem do małego naczynia żaroodpornego. Rodzince podałam z gotowanym ryżem i leczo

Kuchnia po mojemu
Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem 620

jeszcze kilka pomysłów/inspiracji, które kiedyś pewnie Wam jeszcze pokażę :) Składniki na 4 porcje: 40 dag piersi z kurczaka 0,5 kg ryżu 450g mrożonych warzyw (marchew, fasolka, brokuł, papryka, kukurydza) Mały pojemnik śmietany – 200 g (może być pół na pół z jogurtem naturalnym) Przyprawa do kurczaka Przyprawa kebab-gyros 2 jajka 10-12 dag sera żółtego Sól Pieprz Olej(...)jajkami, 1/3 startego sera żółtego oraz przyprawą kebab – gyros. Sos połączyć z ryżem. Całość przełożyć do jednego dużego naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych. Wierzch posypać startym serem żółtym. Piec w 200 stopniach do momentu roztopienia sera ok. 10-15 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
AROMATYCZNE, WYTRAWNE BABECZKI 114

całym domu. Kilka tych smakołyków zabiorę ze sobą do pracy. SKŁADNIKI: na 12 babeczek 1 płat ciasta francuskiego 1/2 średniej cukinii 1/2 bakłażana 1/2 cebuli 1/2 strąka czerwonej papryki 5 suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku oliwa (pesto) sól, pieprz  gałązki świeżego oregano 6 listków świeżej bazylii 2 łyżki tartego żółtego sera A jak to zrobić: Wszystkie warzywa pokroić(...)wyciąć (najlepiej szklanką) 12 krążków i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem na dnie foremek. Tak przygotowane babeczki wypełnić farszem i posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez 15 minut

Kuchnia w opałach
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 160

następnie pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie z dodatkiem ziół. Na drugiej patelni podsmażamy pozostałe składniki czyli: cebulę pokrojoną w piórka, cukinię w plastrach, paprykę pokrojoną w paski, por w piórka, pomidory bez skórki w kostkę, fasolkę szparagową, pieczarki w plastrach, dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili, szczypiorek, natkę pietruszki oraz(...)warzywami. Nie warto marnować patisona - jest pyszny. Patisona w środku solimy i pieprzymy a następnie nadziewamy farszem warzywno-drobiowym. Na wierzch posypujemy żółtym serem i przykrywamy kapelusik. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C około 30 - 40 minut. Gotowy, upieczony nadziany patison na patelni smażymy wszystkie składnikipatison nadziany gotowy do pieczeniaprzekrojony patioson

Bon Appetit Małgorzaty
B... Bruschetta w 2 wariantach! 151

zdjęcie, chciałam, aby ładnie wyglądało ;p)3 pieczarki1/2 pomidora4 plastry grillowanego bakłażana1/2 małej cebuli 3 czarne oliwki (opłukane) 2 łyżki oliwy8 plastrów sera emmentaler5 plastrów mozarellisól, pieprz, papryka ostra (do mięsa mielonego), bazylia Przygotowanie:I wersja pomidorowa:Bakłażana kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Następnie grillujemy go z obu stron. 1 połowę bagietki polewamy(...)gotowe, przekładamy do miski i porządnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuniemy sok, który zmiękczyłby bagietkę.Bagietkę polewamy oliwą, układamy plastry sera emmentaler, dodajemy mięso mielone, które przykrywamy plastrami sera.Obie bagietki pieczemy w 180"C przez ok. 15-20 minut, aż do zadowalającego rozpuszczenia się sera.Smacznego

Kitchens Alphabet
S... Szpinak&Szparagi! 164

szparagi ze słoika *można zastąpić śmietaną do gotowania Przygotowanie: Ryż gotować według instrukcji  na opakowaniu Kroimy kurczaka na średniej szerokości paski, posypujemy (wg uznania) solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy z dwóch stron  Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy szpinak. Gdy będzie rozmrożony,dodajemy  1 małą łyżeczkę pieprzu, pokrojony duży ząbek czosnku, łyżeczkę świeżego(...)zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć  im będzie ryż*. *fajną alternatywą są też pieczone ziemniaki. Smacznego

Kitchens Alphabet
Mini tarty koperkowe z pieczarkami i szynką pod pierzynką biało-czerwoną 167

łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. 150 g serka jogurtowego, 3 łyżki śmietany 18 %, 3 łyżki pasty pomidorowej, 200 g pieczarek, 100 g szynki w plasterkach, 1 biała cebula, ½ papryki chili, 2 łyżki kapary, szczypta cukru, sól do smaku, 1 łyżka masła, pieprz świeżo mielony do smaku, świeży koperek.  Przygotowanie:  Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło(...)schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na krążki (o średnicy ok. 8 cm) na grubość 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy foremki do pieczenia babeczek. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone

Moniki Smakołyki