papryka - 1 czerwona cebula - czarne oliwki -kapary 2 łyżki - czarne oliwki (dodałam pół słoiczka 340g) -oliwa z oliwek 2-3 łyżki -2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich - 1-2 łyżki octu balsamicznego - sól i pieprz (najlepiej biały) do smaku Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i kilkoma szczyptami ziół prowansalskich. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a paprykę(...)koniec dodajemy ocet balsamiczny. Sprawdzamy czy sos nie wymaga jeszcze dosolenia, a następnie wykładamy go na przygotowanego wcześniej dorsza. Naczynie przykrywany folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-30 minut w zależności od wielkości/grubości polędwiczek. Danie jest świetne na lekki niedzielny obiad! Smacznego
Simple Dishcukinia. A efekt? Jest rewelacyjny. Dużo smaku na jednym patyku. :-) 500 g mięsa mielonego 1 cukinia 2 duże cebule 1 kiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz papryka słodka 2 ząbki czosnku bułka tarta 1. Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść(...)patyki nakładamy kolejno pulpet, cukinie, cebulę i oliwkę. Taką czynność wykonujemy do około 3 razy na jednym patyku. 4. Przygotowane szaszłyki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach
Szefowa kuchnigotowania zrodziła się z miłości do M. Teraz kiedy jest mnie 25 kg więcej, czas na zmianę nawyków żywieniowych i myślę sobie, że meeeega wyzwaniem jest gotowanie i pieczenie FIT, które będzie pyyyyyyyyyszne i zadowoli kaszubskiego "francuskiego pieska"! ;-D Przepis na SPAGHETTI BOLOGNESE FIT - ulala... pisząc mało skromnie jest SUPER, i to SUPER do tego stopnia, że mój(...)swoje kupuję w Biedronce) 700g passaty pomidorowej (również made by Biedronka;-) dużą cebulę 1 marchewkę 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego sól, pieprz oregano, bazylia słodka i ostra papryka Cebule kroimy w większą kosteczkę i szklimy na łyżeczce oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilunię smażymy dalej. Dodajemy mięso mielone i drewnianą łyżką energicznie rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki
Restauracyjka Literackakilogram młodych ziemniaków 2 łyżki przyprawy do ziemniaków Pól pęczka koperku 5 łyżek oleju Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy , do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do karkówki i słodką paprykę , mieszamy i nacieramy karkówkę . Zamarynowane mięso wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki . Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Wyjmujemy z wody studzimy(...)przekładamy na patelnię grillową i obsmażmy z obydwu stron na lekko złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , na karkówce układamy ziemniaki . Przykrywamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Podajemy z ulubioną surówką . Do dania możemy użyć zwykłych ziemniaków
Bajeczna KuchniaCedzimy. Wracamy do patelni ze szpinakiem :) Czas dodać do niej przepłukaną fasolę, 3 zgniecione ząbki czosnku oraz ugotowanego już kurczaka. Przyprawiam solą himalajską, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem oraz słodką papryką. Całość gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję garść startego sera żółtego i mieszam. Gdy farsz i naleśniki są już gotowe, czas przygotować z nich danie :) Umieszczam w blaszce(...)misce mieszam jogurt naturalny, 2 starte ząbki czosnku, starty ser żółty, przyprawiam solą i pieprzem do smaku. W ten sposób przygotowany sos, wylewam na naleśniki ułożone w blaszce. Danie pieczemy w temp. 175 st. przez ok 15 minut iii... gotowe! Nie da się oprzeć ;) Smakujcie i piszcie! aa-kuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!bazylii sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę i namoczyć w sosie sojowym, na pół godziny wstawić do lodówki. W kosteczkę pokroić też paprykę, ogórki i cebulę. Pomidory wrzucić do rondelka razem z posiekaną bazylią i zagotować. W tym czasie pokroić umyte pieczarki i lekko podsmażyć, na tarce o grubych oczkach zetrzeć żółty(...)cebulę. W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno płatki makaronowe, sos pomidorowy i cebulę z kurczakiem, aż do wykończenia wszystkich składników. Na samym wierzchu wysypać starty żółty ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkookoło 1 kg skrzydełek z kurczaka 50 ml sosu teriyaki 50 ml sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 0,5 łyżeczki płatków chili lub 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 łyżki miodu lub cukru 1 cm świeżego imbiru lub 3/4 łyżeczki suszonego sezam do posypania (opcjonalnie) sól WYKONANIE: Skrzydełka posyp solą. Wszystkie pozostałe składniki na marynatę(...)godziny lub przez noc albo od razu grillować na złoto-brązowy kolor (około 20-30 minut). Kilka razy czasu polej skrzydełka pozostałą w misce marynatą podczas grillowania (lub pieczenia). Jeśli pieczesz je jednak w piekarniku to wstaw je do niego na 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Pod koniec grillowania/smażenia możesz posypać skrzydełka ziarenkami sezamu. Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonybyć mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) szczypta ostrej papryki sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty(...)miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym
My Chcemy Jeśćżytnich zmielonych na mąkę 70g mąki razowej pszennej 0,5 łyżeczki sody około 70 ml jogurtu naturalnego łyżka oleju rzepakowego (7g) około 50ml wody jako dodatki: koncentrat, oliwki, kurczak, papryka, ser feta Sposób przygotowania: W jednej misce mieszamy suche, a w drugiej mokre składniki do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy, a następnie ugniatamy ręką (jeśli będzie(...)będzie się kleić) na placek grubości kilku mm :) z powstałego placka wycinamy okrąg (nie jest to konieczne, ja chciałam żeby ładnie wyglądał:) rozsmarowujemy sos/koncentrat pomidorowy i wykładamy ulubione dodatki pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut ciasto wychodzi bardzo chrupiące :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsoczyste i aromatyczne. Polecam :) Składniki ( na 6 roladek ) - 6 większych plastrów schabu - 6 plastrów wędzonego boczku - 6 plastrów sera żółtego - czosnek mielony, cebulka prażona, domowa wegeta , majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Wykonanie Plastry schabu rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie kotlety, na każdy z nich układam po plastrze boczku i plastrze sera, całość zwijam w roladkę, po bokach spinam(...)zrumienienia. Zmniejszam ogień, dolewam gorącej, przegotowanej wody tylko tyle aby w połowie przykryła roladki. Mięso duszę pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości. Roladki tym razem podałam z pieczonymi ziemniakami z patelni i surówką z kapusty pekińskiej . Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmięso równomiernie się przyrumieni. Zdjąć patelnię z ognia. Sos: Rozgrzać olej. Dodać posiekane: cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory lub przecier, cukier, oregano, pieprz kajeński, słodką paprykę doprawić solą i pieprzem. Zwiększyć ogień i gotować aż całość zgęstnieje (odparuje nadmiar wody z pomidorów). Po czym dodać śmietanę i gotować na małym ogniu kilka minut. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić(...)Każdą tortillę posmarować łyżką sosem. włożyć po ok. 2 łyżki mięsa i zawinąć tortille. Układać w żaroodpornym naczyniu i polać pozostałym sosem. Oprószyć pozostałym serem i piec 15-20 min. Udekorować kolendrą. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPiekarnik włączamy i ustawiamy temp. 180 stopni z opcją góra i dół. Warzywa dokładnie myjemy. Z każdej papryki dokładnie usuwamy gniazda z nasieniem. Każdą z papryk kroimy na ćwiartki. Umieszczamy je w naczyniu i polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy także troszkę ziół prowansalskich, bazylii, soli i pieprzu do smaku to już wedle uznania(...)Pokrojone warzywa umieszczamy na grillu ( patelnia grill, grill elektryczny lub tradycyjny). Gdy warzywa będą już odpowiednio ugrillowane, przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i pieczemy 10 minut. Podczas pieczenia warzyw, siekamy cebulę, czosnek i oliwki. Dodajemy do niech 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Przekładamy na rozgrzaną patelnię
ClauditteMissCookingprzepis na BIRJANI – klasyczne danie kuchni indyjskiej, a ściśle mówiąc mongolskiej, typowej dla północnych terenów Indii.Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) oznaczającego „pieczony”.Polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw.W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania.Zobaczcie(...)łyżeczka* szafran – 1 szczypta* zmiażdżony kardamon – ok. 5 ziarenek* jogurt naturalny – 150 ml* kminek – 1 szczypta* cynamon – 1 szczypta* pieprz ziarnisty – 2 ziarenek* papryka chili – 1 duża szt*sok z cytryny – 2 łyżkiDODATKOWO:* filet z kurczaka – ok. 600 g* mleko – 75 ml* klarowane masło ghi – 3 łyżki* duża cebula
Ostra na SłodkoTen chlebek przygotowałam już jakiś czas temu, ale jakoś nie miałam okazji o nim napisać. Przed chwilą w oczy wpadł mi odpowiedni plik i stwierdziłam, że
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZaletą zapiekanek jest to, że można je wcześniej przygotować i wstawić do piekarnika kiedy nam to pasuje. Tym razem bakłażan występuje w zapiekance makaronowej.
Mama Gotujemąki owsianej... I to wszystko czeka w kolejce tutaj... Na pierwszy rzut idą pity razowe z domieszką mąki graham. Ostatnie dwie, które nie zmieściły się na blachę i piekłam za drugim razem, lekko przypaliłam. Nie nadawały się do wypełnienia, ale zjedzone smakowały jak sama skórka z super wypieczonego chleba! Taki gratis niechcący mi wyszedł. Pomysł na marynatę do kurczaka(...)formujemy kulki wielkości małej bułeczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Każdą kulkę rozwałkowujemy na dość cienki placek (w grubszych nie zrobi się poduszka). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok. 12-15 minut. Dip awokado: 1/2 awokado (może być też całe, nawet lepiej, ale miałam tylko pół) 4 łyżki jogurtu naturalnego
bistro mamapomidorowego/passaty pomidorowej 1 puszka soczewicy konserwowej 1 cukinia 1 papryka (opcjonalnie) ostra papryka w proszku / pieprz cayenne zioła prowansalskie szczypta cukru sól pieprz ser żółty tarty makaron lasagne 400 g Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 1 l mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotowanie: Sos czerwony: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do garczka, zalać pomidorami(...)gałką muszkatołową. Na dno formy wylać sos beszamelowy, na to ułożyć makaron, sos czerwony, beszamel, makaron, sos czerwony, beszamel, makaron i beszamel (można dodać jedną warstwę i zrobić 3). Piec ok. 40 minut w 180-200*C. Po tym czasie lasagne posypać serem i piec jeszcze ok. 20 minut. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnioliwy z oliwek (20g). Nadzienie: - 4 marchewki (ok.180g), - ½ pora (ok. 50g), - 200 g fasolki szparagowej, - opakowanie jogurtu greckiego light (200g), - 1 jajko (60g), - kula Mozarelli (ok. 125g), - słodka papryka, sól, pieprz, bazylia. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą. 2. Dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia). 3. Marchewkę obieramy(...)plasterki. 6. Jogurt mieszamy z jajkiem i przyprawami. 7. Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem. 8. Na ciasto nakładamy warzywa i zalewamy masą jajeczno-jogurtową. 9. Całość posypujemy startą Mozarellą i pieczemy ok. 40 min w 190⁰C. Tarta jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - β- karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki, - żelazo (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzalewy (ok. 200g) - ¼ opakowania sera Feta (ok. 50g), - opakowanie jogurtu greckiego light (ok.200g), - 1 jajko (60g), - kula Mozarelli (ok. 125g), - łyżka oleju rzepakowego (10g) - 2 ząbki czosnku, - słodka papryka, sól, pieprz, bazylia. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą. 2. Dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia). 3. Szpinak myjemy(...)Jogurt mieszamy z jajkiem i przyprawami. 7. Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem. 8. Na ciasto nakładamy warzywa, ser Feta i zalewamy masą jajeczno-jogurtową. 9. Całość posypujemy startą Mozarellą i pieczemy ok. 40 min w 190⁰C. Tarta jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki, - żelazo (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachtuż przed samymi Świętami. 1 kg ładnej szynki w kawałku MARYNATA: 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka soli 1 kopiasta łyżka słodkiej papryki wędzonej 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju rzepakowego Ziarna kolendry i kminu (nie mylić z kminkiem) wrzucić na suchą patelnię i uprażyć. Zdjąć z ognia(...)szczelnym pojemniku i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Szynkę obwiązać bawełnianą, grubą nicią nadając jej kształt. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec przez 1,5 godz. Przez pierwsze 15min w 200*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C. Pod koniec rozciąć rękaw i przypiec szynkę. Wystudzić i schłodzić w lodówce
https:KKuchniaMniamrondelka z odrobina oliwy, następnie solimy i pieprzymy, dusimy pod przykryciem i co jakiś czas dolewamy wody. Kiedy cebulka będzie już szklista, dodajemy 3-4 łyżeczki koncentratu, oraz paprykę słodka i ostrą tyle ile lubimy tak do smaku, możemy jeszcze dosolić i popieprzyć. Dusimy około 10 min co jakiś czas mieszając. Na koniec można dodać z 2 łyżki śmietanki(...)mąż wałkował - wyszło jak wyszło ważne,że były pyszne :D ) Smarujemy pizze naszym sosem, układamy kiełbaski ( przesmażyliśmy je delikatnie ), dajemy ogórka i na sam koniec starty ser na tarce. Pieczemy około 20-25 min w 190 st, ale wszystko zależy od piekarnika dlatego radze sprawdzać stan pizz w piekarniku, żeby potem nam sucharki pizzowe nie wyszły ;p Smacznegooo
Gotowanie...to proste !czerwona cebula, 500g mięsa mielonego, puszka czerwonej fasoli ( po odsączeniu 240g), puszka pomidorów - 400g, 100g sera żółtego, sól, pieprz, czerwona papryka słodka ( jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj ostrą paprykę czerwoną), olej, 6 placków tortilli. Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy obydwa składniki są już dobrze podsmażone dodać mięso mielone i przyprawy(...)Gotowy farsz nakładać na placki tortilli, zawinąć i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać resztą startego sera żółtego, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez ok.10-15min. Smacznego
W kuchni u Monikisię z mężem urlopujemy postanowiliśmy to wykorzystać. Ja wyjęłam leżaki, mąż przygotował mały stos suchych gałęzi i już po chwili- ja wygrzewałam twarz w słoneczku, a mój ukochany piekł kiełbaski na kiju. W sezonie bardzo często palimy ognisko późnym popołudniem lub wieczorem i już nam brakowało tych wspólnych chwil, przy trzaskającym ogniu, a że zima nas rozpieszcza to postanowiliśmy(...)tyle, że obiad znacznie się opóźnił. Należało przygotować jakieś szybkie, proste danie, więc wybór padł na schabowe, lecz tym razem z prażoną cebulką, do tego pomidory se szczypiorkiem i papryką konserwową, i późny obiad gotowy. Składniki na kotlety schabowe z cebulą 4 kotlety schabowe 2 spore cebule 4 plastry żółtego sera majeranek sól pieprz 2 roztrzepane jajka bułka tarta olej
Rozpustne gotowanietrzecim razem po 23 minutach grillowania. Czego użyłem? -kawałki karkówki, grubość około 2,5-3cm Marynata: -sól jodowana trzy duże szczypty -cebula posiekana łyżeczka -tymianek świeży posiekany łyżeczka -papryka słodka wędzona łyżeczka -czosnek staropolski dwie szczypty -dwie szczypty cukru brązowego -pieprz cytrynowy dwie szczypty -rozmaryn posiekany łyżeczka -cząber dwie szczypty -majeranek dwie szczypty -oliwa 4-5 łyżek -szklanka piwa(...)wysokości mięsa piwem (około 3/4 szklanki). Na wierzchu układamy czosnek i gałązki lubczyku). Przykrywamy zwarcie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 5-8 godzin. Na grillu tradycyjnym pieczemy po 6 minut z każdej strony, a w piekarniku tak jak wyżej opisałem. Smaczności i dobrej biesiady! ```````` zdjęcia komórką zrobione, więc kiepskie trochę, a za tę bazylię przepraszam, ale musiałem dać
BaRepasmałej śmietany - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1/2 pęczka szczypiorku - 1/2 pęczka koperku - 1 szklanka bulionu - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, czosnku granulowanego, mielonego kminku, papryki słodkiej, papryki ostrej - szczypta białego pieprzu, przyprawy do karkówki, majeranku i soli Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy, następnie kroimy je w plasterki. Cebulę, pieczarki oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy(...)kukurydzę, fasolę oraz podsmażone mięso mielone. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonym w plasterki serem żółtym i pieczemy jeszcze przez 30 minut
Zainspirowana w kuchnipodstawce pieprz przyprawa typu Vegeta przyprawa do ziemniaków - opcjonalnie; ja dawałam Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki Marchew obieramy i kroimy najpierw wzdłuż, a potem na 3 części Paprykę myjemy i kroimy w grubsze paski Cebulę obieramy i kroimy w piórka Czosnek kroimy w cienkie plasterki Pomidorki koktajlowe kroimy na pół Warzywa umieszczamy w tajinach warstwowo. Najpierw ziemniaki i doprawiamy(...)każdego tajina wodę z puszki po groszku. Kolejność tak naprawdę dowolna. Z wierzchu można posypać delikatnie Vegetą Przykrywamy kominem Wstawiamy do zimnego piecyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby nie było bezpośredniego kontaktu z blachą, choć moja mama wkłada bezpośrednio na nią) Ustawiamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy 2h - 2,5h w zależności od wielkości warzyw. Należy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com