pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:297/417)

Pożywna zapiekanka 212

ząbki czosnku- 250 g sera żółtegosos:- 1 szklanka wody- 4 łyżki koncentratu pomidorowego- 2 łyżki majonezu- 2 łyżki musztardy dijon- 1 łyżka bazyli- 1 łyżeczka cukru- 1 łyżeczka papryki słodkiej- 1 łyżeczka delikatu czerwonego- sól i pieprz Przygotowanie:Ziemniaki obieramy, podgotowujemy, studzimy a następnie kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone(...)Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwę ziemniaków, na to przygotowane mięso i polewamy częścią sosu. Robimy tak minimum trzy warstwy na przedostatnią i ostatnią posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy około 50 minut

Zainspirowana w kuchni
Pieczone samosy w cieście filo z sosem bazyliowo- miętowym 153

Dziś Prima Aprilis a ten przepis to nie żart tylko Cud Świata. Genialne samosy, które uwielbiam już od dawna, w nieco odchudzonej i zdrowszej wersji bo pieczonej zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Jeśli i Wy lubicie indyjskie smaki to jest to najlepsza potrawa, które może je Wam przybliżyć. Farsz jest warzywny a przy tym genialny! Pierwszy raz kiedy miałam(...)oleju rzepakowego 3 ziemniaki 1/2 główki kalafiora 1 mały batat 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: soli, garam masala, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, kozieradki, kolendry, chili, imbiru 1 łyżka oleju do smażenia Sos bazyliowo- miętowy 1 szklanka jogurtu naturalnego szczypta soli i pieprzu garść liści bazylii garść liści mięty Ziemniaki i batata obieram

Mango Papaja
KIMBAP 김밥 (WERSJA WEGETARIAŃSKA) 194

Kontynuuję podróż po Korei :). Odważyłam się dzisiaj zrobić Kimbap (Gimbap lub 김밥), czyli koreańskie sushi. Aby znaleźć na niego idealny przepis przeglądałam dziesiątki azjatyckich blogów. Wynik

Przepisy Aleksandry
Empanadillas: Post Scriptum 200

podzieli z nami swoimi wrażeniami.  Empanadillas przygotowane z ciasta według podanego przeze mnie przepisu (klik) można także piec w piekarniku - pieczemy je ok. 15-20 minut, w temperaturze 190-200 stopni, do momentu aż staną się złociste. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka.  Smalec potrzebny do przygotowania ciasta można zastąpić masłem, ale w trakcie(...)oliwy 1 drobno posiekana cebula 1 zielona papryka, drobno posiekana 1 wyciśnięty ząbek czosnku 200 g mięsa mielonego (najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe) 90 ml pomidorów z puszki 50 g posiekanych zielonych oliwek sól, pieprz do smaku  Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć do miękkości. Dodać zieloną paprykę i smażyć następne 3 minuty, po czym dodać

KUCHARNIA
Zapiekany makaron z kurczakiem, mozzarellą, pomidorami i bazylią 341

posypania wierzchu) * czosnek- 1 ząbek * świeża bazylia- 4-5 gałązek * sos sojowy- 2 łyżki * pieprz, słodka papryka- do smaku * olej ryżowy- do smażenia i wysmarowania naczynia Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu oraz słodkiej papryki, odstawić na 30 minut, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju ryżowym. W międzyczasie, w bulionie ugotować makaron(...)makaronową, a na wierzchu poukładać pomidory- koktajlowe przekrojone na pół, a duże w grube plastry. Wierzch posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (z termoobiegiem) i piec przez około 10 minut, a najlepiej do pożądanego przez nas stopnia wypieczenia. Podawać na gorąco. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Schab pieczony 143

wody (jeśli mamy duży garnek to wody tak żeby przykryła mięso) 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 3 łyżki soli peklowej olej papryka słodka majeranek  tymianek przyprawa gyros (opcjonalnie- jeśli nie mamy to przyprawiamy solą pieprzem papryką ostrą) Do garnka wkładamy schab zalewamy go wodą dodajemy sól peklową, czosnek, liście laurowe i ziela angielskie. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli(...)wrzenia. Wrzucamy schaba i gotujemy go na wolnym ogniu ok. 15-25 min. Po tym czasie wyciągamy schaba oblewamy go delikatnie olejem i nacieramy przyprawami, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 180 i pieczemy jeszcze 70 min. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy

Piekielna Kuchnia Pati
Zapiekany makaron z warzywami i innymi dodatkami 139

odmiana fioletowa) pół kalafiora (u mnie odmiana fioletowa) pół papryki czerwonej fenkuł dwie łodygi selera naciowego 2 jalapeno sól 1/4 suszonego rozmarynu Nastawić wodę na makaron. Rozdrobnić jarmuż, dynię, paprykę, jalapeno, fenkuł (bez głąba), seler naciowy (po obraniu z włókien). Wielkość kawałków to kwestia gustu. Kalafior podzielić na różyczki. Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. Odcedzić, zbierając wodę(...)rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać wodą z gotowania makaronu. Wody powinno być na wysokość 1-2 cm. Mozzarellę pokroić na plastry. Ułożyć je na wierzchu. Przykryć naczynie pokrywką. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Podawać gorące jako samodzielne danie lub z surówką. ------- Podobne: Zapiekanka "nawinie" Kokardki z dynią i cukinią Szybkie danie z kaszy jaglanej

Weekendy w domu i ogrodzie
Koperty z kurczakiem, pomysł na super kolację 203

oczyścić z nasion, błonek i pokroić w paski, pieczarki umyć i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka, pieczarki i paprykę. Doprawić solą pieprzem, ostrą papryką i obsypać przyprawą gyros. Smażyć, aż kurczak będzie przesmażony. Sos – majonez wymieszać z ketchupem. Rozgrzać patelnię, jeśli macie patelnię do smażenia naleśników to wystarczy tylko skropić patelnię olejem tylko(...)rukoli. Złożyć do siebie najpierw dłuższe boki, potem krótsze. Odwrócić górą do dołu, na górze naciąć duży X, położyć na blaszkę i obsypać parmezanem. Nagrzać piekarnik do maximum i piec paczuszki naleśnikowe około 10 minut, muszą lekko się zarumienią. Położyć naleśnika na sałacie rukola i podawać, są rewelacyjne. Można je przygotować wcześniej, a przed imprezą podgrzać. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka z makrelą wędzoną 208

sera żółtego sos - 1 mały jogurt naturalny - 2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - 1 łyżeczka pieprzu białego - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1 łyżeczka papryki ostrej - kilka kropli magii - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka musztardy - sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Wszystkie podane składniki na sos mieszamy. Makaron i brokuła podgotowujemy na półtwardo. Oliwki kroimy(...)oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, wkładamy do niego makaron, oliwki, makrelę i całość mieszamy. Następnie układamy pokrojonego brokuła, polewamy całość 2/3 sosu, posypujemy serem i polewamy pozostałym sosem. Zapiekankę pieczemy w 180 C przez około 45 minut

Zainspirowana w kuchni
Nasza grecka musaka (moussaka) 196

posiekaną cebulę.  Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy mięso jest już częściowo podsmażone dodajemy kolejny posiekany ząbek czosnku i zioła: tymianek, bazylię, paprykę i cynamon.  Do  mięsa dodajemy pomidory i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy przez około 15 - 20 minut.  Doprawiamy solą i pieprzem Sos beszamelowy. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło(...)być wyrazisty dlatego smakujemy i możemy ponownie doprawić solą i pieprzem.  W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plastry ziemniaków, bakłażanów, nakładamy mięsny sos i zalewamy sosem beszamelowym.  Całość pieczemy bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 - 45 minut. Smacznego

Pan i Pani Smith w kuchni
Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku 154

cebula - 3 pałeczki selera naciowego - 2 ząbki czosnku - 2 garści sezamu - kilka plastrów suszonych pomidorów (opcjonalnie) - olej rzepakowy - sól do smaku, przyprawy: suszona bazylia, oregano, pieprz ziołowy, papryka słodka Drobno pokrojony czosnek wrzucić na rozgrzany olej, po chwili dodać drobno pokrojoną cebulę i seler naciowy w plasterkach. Trzymać tak 2,3 minuty. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory i rozmrożony szpinak(...)sobie, na to ułożyć połowę farszu. Ułożyć kolejne 3 połówki ciasta filo, na to resztę farszu i przykryć kolejnymi trzema warstwami ciasta filo. Ciasto posmarować delikatnie olejem, posypać sezamem. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 20 minut

Corner With Recipes
Szynka po staropolsku 133

proste, co w ferworze świątecznych przygotowań jest dużą zaletą. Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej bez kości 6 łyżek oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: gorczycy, chili, mielonej słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 owoce jałowca zmiażdżone w moździerzu Szynkę myjemy i osuszamy(...)przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc, a najlepiej na całą dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Następnie szynkę przekładamy do rękawa bądź związujemy sznurkiem (my związaliśmy). Pieczemy około 1,5 godziny, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W rękawie prawdopodobnie wystarczy 1 godzina.  Smacznego! Madzia My użyliśmy sznurka dostępnego w sklepie Dobrej Kiełbasy, z którą

Marder&Marder Manufacture
[Wege grill] Grillowane warzywa z dipem z koziego sera 133

gałązek tymianku sól i pieprz do smaku* ulubione warzywa (u mnie: pęczek zielonych szparagów, 1 cukinia pokrojona w plasterki, 1 czerwona cebula pokrojona na ćwiartki, 1 czerwona papryka pokrojona na ćwiartki, kilka małych pomidorków) oliwa * Uwaga na sól. mój ser był tak słony, że nie musiałam już dosalać dipu. Przygotowanie: Ser pokrusz do miseczki. Dodaj jogurt, ząbek czosnku przeciśnięty przez(...)solą i pieprzem. Przygotuj warzywa - pokrój je na kawałki, ze szparagów odłam twarde końcówki, skrop oliwą. Warzywa możesz ugrillować na grillu ogrodowym, patelni grillowej, dip pasuje też do warzyw pieczonych (np. ziemniaków). Na stół podaj warzywa oraz dip z osobnej miseczce.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka "nawinie", czyli czyszczenie lodówki 144

naczynia żaroodpornego. Smak zależy oczywiście od indywidualnych upodobań. Składniki: kawałek kiełbaski jałowcowej (super podkręca smak) kawałki kurczaka (u mnie wcześniej smażone z przyprawami (kozieradka, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, i podlane odrobiną wody kawałek dyni (u mnie odmiana Hokkaido) kilka łyżek przecieru pomidorowego (lub pomidorów w kawałkach) kilka pieczarek 6 liści jarmużu mozzarella plaster żółtego sera duża(...)żaroodpornego wrzucić: kurczaka, jarmuż, połowę startego parmezanu, pokrojone na mniejsze kawałki: pieczarki, dynię, kiełbaskę jałowcową, żółty ser. Wymieszać. Wierzch posmarować przecierem pomidorowym, przykryć plastrami mozzarelli i posypać resztą parmezanu. Piec w temp. 180 stopni C ok. 30-40 minut (czas pieczenia zależny jest od rodzaju dyni i tego, czy jest ze skórą). Podawać gorące na obiad lub wczesną kolację

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza na cieście z otrębami owsianymi, Pizza ze szpinakiem, ricottą i słonecznikiem 119

cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  farsz: 6 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku odrobina papryki chili  10 łyżek sera ricotta sos:  przecier pomidorowy łagodny do dekoracji: ziarna słonecznika świeże liście bazylii drobno posiekana papryczka chili parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie(...)będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy ( bądź 2 po 15 centymetrów każdy). Nakładać sos. farsz: Szpinak

KreatywnePiny