pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:297/417)

Zapiekanka z mięsem mielonym 143

łyżki sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków  sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra, przyprawa do ziemniaków lub gałka muszkatołowa 1. Cebulę kroimy w kostkę pieczarki w talarki, paprykę w paseczki smażymy na łyżce oleju co chwilę mieszając. Przyprawiamy pieprzem i solą. 2. Do warzyw dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy, przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat(...)można użyć kilka łyżek śmietany). Energicznie mieszamy. Dodajemy przyprawy. 4. Na dno naczynia wykładamy mięso mielone i łyżką lekko dociskając nakładamy puree z ziemniaków. Można posypać startym żółtym serem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Paszteciki meksykańskie z mięsem z rosołu 188

przykryć i poddusić do miękkości (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody). Mięso zmielić razem z marchewką (można zmielić również z cebulę, ale wówczas paprykę trzeba podsmażyć osobno). Dodać paprykę, cebule, kukurydzę i sos meksykański. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Gdyby farsz wyszedł jeszcze za suchy należy dolać troszkę rosołu/bulionu/gorącej wody. 3. Ciasto rozwałkować na grubość(...)kawałki (u mnie ok 4-5 cm). Na odciętym kawałku ciasta znów układać mięso i ponownie rolować i kroić - do wyczerpania składników.  4. Paszteciki ułożyć na papierze do pieczenia (należy zachować odstępy - ciasto trochę urośnie).  5. Jajko dokładnie roztrzepać widelcem, posmarować wierzch pasztecików. Posypać czarnuszką. Piec do zrumienienia - ok 30-35 minut w 180*C. Najlepiej smakują

Kto ugości moich gości?
ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM 164

sztuki szparagów) świeży tymianek (niekoniecznie) do posypania świeżo zmielony kolorowy pieprz do posypania    Do podania grzanki: bagietka czosnkowa świeże lub suszone zioła sól słodka czerwona papryka oliwa z oliwek  Ze szparagów odkroiłam twarde końce. Do zapieczenia można użyć świeżych-surowych. Ja podgotowałam je chwilkę - przez około 3 minuty. Gotowałam w wysokim garnku tylko łodyżki. Wody nie trzeba(...)cheddar.  Owinęłam je szynką i układałam w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym.    Na wierzch posypałam świeży tymianek.   Wstawiłam szparagi do nagrzanego piekarnika  i piekłam przez około 10-15 minut w temp.220 stopni. Chrupiącym i pasującym dodatkiem będą grzanki z bagietki czosnkowej, posypane ziołami i skropione oliwą z oliwek. Smacznego!   Polecam również: MAKARON

potrawyregionalne
Rolada z szynki z grzybami i kasza gryczana 137

bazylia 60 g żółtego sera kasza gryczana 1 szkl 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli szczypta ogórków kiszonych suszonych Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć ser żółty i dodać do nadzienia. Wymieszać.  Mięso naciąć tak by powstał jak największy(...)Podlać niewielką ilością wody. ok pół szkl . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem na ok 30 min. po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 st i piec jeszcze ok 15 min.  Kaszę ugotować w 2 szkl wody z dodatkiem soli, 1 łyżki oleju i szczypty ogórków kiszonych suszonych

Gotowanie jest łatwe
Pasztet z cukinii 165

cukinii 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku ¾ szklanki bułki tartej 1 szklanka kaszy manny 2 płaskie łyżki śmietany 18% ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 3 jajka sól i pieprz do smaku ¼ szklanka oleju rzepakowego opcjonalnie starty ser żółty (ok. 15 dag) Przygotowanie: Cukinię umyć i zetrzeć na tarce(...)oczkach. Dodać do cukinii wraz z posiekanym czosnkiem i pokrojona na drobną kostkę cebulę. Dodać do niej pozostałe składniki.   Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do silikonowej keksówki. Piec w 180 stopniach około 60 minut na złoty kolor. Wyjmować z formy po ostygnięciu. Pasztet będzie stanowić świetną propozycje na wegetariański obiad lub na kanapki. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Wytrawne muffiny drożdżowe 122

typu 550 30g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 120g masła 4 łyżki cukru 1 jajo 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli dodatki: ser  szynka suszone pomidory bazylia pieprz papryka mielona  Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i 2-3 łyżek mąki zrób rozczyn ( uzyskując konsystencję gęstej śmietany)- odstaw w ciepłe miejsce(...)planetarnego- ja używam kMix'a). Dopraw do smaku. Ciastem napełnij foremki sylikonowe. Dodaj pokrojone dodatki (wciskając je paluszkiem trochę do środka- w tej czynności bardzo chętnie pomagają mi dzieci). Piecz ok. 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno z listkami świeżej bazylii. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Burrito 160

solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę i mieszamy do połączenia składników. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Szykujemy placki tortilli-najlepiej każdy(...)każdy placek tortilli nakładamy porcję(kilka łyżek) farszu, garstkę startego żółtego sera i zawijamy-najpierw składamy dolną część placka, a później boki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, na górną półkę, na kilka minut, aż ser się roztopi a tortilla zarumieni. Podajemy z dodatkiem guacamole i kwaśnej śmietany. Guacamole 2 dojrzałe awokado

Zawsze głodna!
Wieprzowina wg przepisu Brasileiro 122

cebulę pokrojoną w plastry 2 kostki bulionu wołowego. Gotujemy schab,  delikatnie go obracając. Po paru minutach dodajemy również:1 łyżkę ekstraktu pomidorowego, skrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub zieloną oraz garść świeżej mięty. Aby mięso nie przywierało, dodajemy również gorącej wody tak aby zakryła ona mięso. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy mięso przez(...)dodajemy soli wg naszego uznania. Po 50 minutach ściągamy pokrywkę i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu aby woda odparowała a sos stał się bardziej gęsty.Aby nabrał koloru pieczemy. Po tym wszystkim przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.Wyciągamy z piekarnika kroimy w kromki i polewamy

Smaki Brazylii
PIZZA MOTYLEK 139

Pizzę lubi każdy nie tylko dziecko,a o fajnym kształcie, tym chętniej się zjada. Składniki:3,5 szklanki mąki1 szkl ciepłej wody1/2 kostki drożdżyłyżka soliłyżka

Z Majeczką w kuchni
Pożywna zapiekanka 210

ząbki czosnku- 250 g sera żółtegosos:- 1 szklanka wody- 4 łyżki koncentratu pomidorowego- 2 łyżki majonezu- 2 łyżki musztardy dijon- 1 łyżka bazyli- 1 łyżeczka cukru- 1 łyżeczka papryki słodkiej- 1 łyżeczka delikatu czerwonego- sól i pieprz Przygotowanie:Ziemniaki obieramy, podgotowujemy, studzimy a następnie kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone(...)Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwę ziemniaków, na to przygotowane mięso i polewamy częścią sosu. Robimy tak minimum trzy warstwy na przedostatnią i ostatnią posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy około 50 minut

Zainspirowana w kuchni
Pieczone samosy w cieście filo z sosem bazyliowo- miętowym 147

Dziś Prima Aprilis a ten przepis to nie żart tylko Cud Świata. Genialne samosy, które uwielbiam już od dawna, w nieco odchudzonej i zdrowszej wersji bo pieczonej zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Jeśli i Wy lubicie indyjskie smaki to jest to najlepsza potrawa, które może je Wam przybliżyć. Farsz jest warzywny a przy tym genialny! Pierwszy raz kiedy miałam(...)oleju rzepakowego 3 ziemniaki 1/2 główki kalafiora 1 mały batat 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: soli, garam masala, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, kozieradki, kolendry, chili, imbiru 1 łyżka oleju do smażenia Sos bazyliowo- miętowy 1 szklanka jogurtu naturalnego szczypta soli i pieprzu garść liści bazylii garść liści mięty Ziemniaki i batata obieram

Mango Papaja
KIMBAP 김밥 (WERSJA WEGETARIAŃSKA) 192

Kontynuuję podróż po Korei :). Odważyłam się dzisiaj zrobić Kimbap (Gimbap lub 김밥), czyli koreańskie sushi. Aby znaleźć na niego idealny przepis przeglądałam dziesiątki azjatyckich blogów. Wynik

Przepisy Aleksandry
Empanadillas: Post Scriptum 194

podzieli z nami swoimi wrażeniami.  Empanadillas przygotowane z ciasta według podanego przeze mnie przepisu (klik) można także piec w piekarniku - pieczemy je ok. 15-20 minut, w temperaturze 190-200 stopni, do momentu aż staną się złociste. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka.  Smalec potrzebny do przygotowania ciasta można zastąpić masłem, ale w trakcie(...)oliwy 1 drobno posiekana cebula 1 zielona papryka, drobno posiekana 1 wyciśnięty ząbek czosnku 200 g mięsa mielonego (najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe) 90 ml pomidorów z puszki 50 g posiekanych zielonych oliwek sól, pieprz do smaku  Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć do miękkości. Dodać zieloną paprykę i smażyć następne 3 minuty, po czym dodać

KUCHARNIA
Zapiekany makaron z kurczakiem, mozzarellą, pomidorami i bazylią 337

posypania wierzchu) * czosnek- 1 ząbek * świeża bazylia- 4-5 gałązek * sos sojowy- 2 łyżki * pieprz, słodka papryka- do smaku * olej ryżowy- do smażenia i wysmarowania naczynia Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu oraz słodkiej papryki, odstawić na 30 minut, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju ryżowym. W międzyczasie, w bulionie ugotować makaron(...)makaronową, a na wierzchu poukładać pomidory- koktajlowe przekrojone na pół, a duże w grube plastry. Wierzch posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (z termoobiegiem) i piec przez około 10 minut, a najlepiej do pożądanego przez nas stopnia wypieczenia. Podawać na gorąco. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Schab pieczony 139

wody (jeśli mamy duży garnek to wody tak żeby przykryła mięso) 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 3 łyżki soli peklowej olej papryka słodka majeranek  tymianek przyprawa gyros (opcjonalnie- jeśli nie mamy to przyprawiamy solą pieprzem papryką ostrą) Do garnka wkładamy schab zalewamy go wodą dodajemy sól peklową, czosnek, liście laurowe i ziela angielskie. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli(...)wrzenia. Wrzucamy schaba i gotujemy go na wolnym ogniu ok. 15-25 min. Po tym czasie wyciągamy schaba oblewamy go delikatnie olejem i nacieramy przyprawami, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 180 i pieczemy jeszcze 70 min. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy

Piekielna Kuchnia Pati
Zapiekany makaron z warzywami i innymi dodatkami 135

odmiana fioletowa) pół kalafiora (u mnie odmiana fioletowa) pół papryki czerwonej fenkuł dwie łodygi selera naciowego 2 jalapeno sól 1/4 suszonego rozmarynu Nastawić wodę na makaron. Rozdrobnić jarmuż, dynię, paprykę, jalapeno, fenkuł (bez głąba), seler naciowy (po obraniu z włókien). Wielkość kawałków to kwestia gustu. Kalafior podzielić na różyczki. Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. Odcedzić, zbierając wodę(...)rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać wodą z gotowania makaronu. Wody powinno być na wysokość 1-2 cm. Mozzarellę pokroić na plastry. Ułożyć je na wierzchu. Przykryć naczynie pokrywką. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Podawać gorące jako samodzielne danie lub z surówką. ------- Podobne: Zapiekanka "nawinie" Kokardki z dynią i cukinią Szybkie danie z kaszy jaglanej

Weekendy w domu i ogrodzie
Koperty z kurczakiem, pomysł na super kolację 201

oczyścić z nasion, błonek i pokroić w paski, pieczarki umyć i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka, pieczarki i paprykę. Doprawić solą pieprzem, ostrą papryką i obsypać przyprawą gyros. Smażyć, aż kurczak będzie przesmażony. Sos – majonez wymieszać z ketchupem. Rozgrzać patelnię, jeśli macie patelnię do smażenia naleśników to wystarczy tylko skropić patelnię olejem tylko(...)rukoli. Złożyć do siebie najpierw dłuższe boki, potem krótsze. Odwrócić górą do dołu, na górze naciąć duży X, położyć na blaszkę i obsypać parmezanem. Nagrzać piekarnik do maximum i piec paczuszki naleśnikowe około 10 minut, muszą lekko się zarumienią. Położyć naleśnika na sałacie rukola i podawać, są rewelacyjne. Można je przygotować wcześniej, a przed imprezą podgrzać. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka z makrelą wędzoną 203

sera żółtego sos - 1 mały jogurt naturalny - 2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - 1 łyżeczka pieprzu białego - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1 łyżeczka papryki ostrej - kilka kropli magii - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka musztardy - sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Wszystkie podane składniki na sos mieszamy. Makaron i brokuła podgotowujemy na półtwardo. Oliwki kroimy(...)oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, wkładamy do niego makaron, oliwki, makrelę i całość mieszamy. Następnie układamy pokrojonego brokuła, polewamy całość 2/3 sosu, posypujemy serem i polewamy pozostałym sosem. Zapiekankę pieczemy w 180 C przez około 45 minut

Zainspirowana w kuchni
Nasza grecka musaka (moussaka) 193

posiekaną cebulę.  Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy mięso jest już częściowo podsmażone dodajemy kolejny posiekany ząbek czosnku i zioła: tymianek, bazylię, paprykę i cynamon.  Do  mięsa dodajemy pomidory i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy przez około 15 - 20 minut.  Doprawiamy solą i pieprzem Sos beszamelowy. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło(...)być wyrazisty dlatego smakujemy i możemy ponownie doprawić solą i pieprzem.  W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plastry ziemniaków, bakłażanów, nakładamy mięsny sos i zalewamy sosem beszamelowym.  Całość pieczemy bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 - 45 minut. Smacznego

Pan i Pani Smith w kuchni
Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku 151

cebula - 3 pałeczki selera naciowego - 2 ząbki czosnku - 2 garści sezamu - kilka plastrów suszonych pomidorów (opcjonalnie) - olej rzepakowy - sól do smaku, przyprawy: suszona bazylia, oregano, pieprz ziołowy, papryka słodka Drobno pokrojony czosnek wrzucić na rozgrzany olej, po chwili dodać drobno pokrojoną cebulę i seler naciowy w plasterkach. Trzymać tak 2,3 minuty. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory i rozmrożony szpinak(...)sobie, na to ułożyć połowę farszu. Ułożyć kolejne 3 połówki ciasta filo, na to resztę farszu i przykryć kolejnymi trzema warstwami ciasta filo. Ciasto posmarować delikatnie olejem, posypać sezamem. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 20 minut

Corner With Recipes
Szynka po staropolsku 129

proste, co w ferworze świątecznych przygotowań jest dużą zaletą. Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej bez kości 6 łyżek oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: gorczycy, chili, mielonej słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 owoce jałowca zmiażdżone w moździerzu Szynkę myjemy i osuszamy(...)przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc, a najlepiej na całą dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Następnie szynkę przekładamy do rękawa bądź związujemy sznurkiem (my związaliśmy). Pieczemy około 1,5 godziny, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W rękawie prawdopodobnie wystarczy 1 godzina.  Smacznego! Madzia My użyliśmy sznurka dostępnego w sklepie Dobrej Kiełbasy, z którą

Marder&Marder Manufacture
[Wege grill] Grillowane warzywa z dipem z koziego sera 128

gałązek tymianku sól i pieprz do smaku* ulubione warzywa (u mnie: pęczek zielonych szparagów, 1 cukinia pokrojona w plasterki, 1 czerwona cebula pokrojona na ćwiartki, 1 czerwona papryka pokrojona na ćwiartki, kilka małych pomidorków) oliwa * Uwaga na sól. mój ser był tak słony, że nie musiałam już dosalać dipu. Przygotowanie: Ser pokrusz do miseczki. Dodaj jogurt, ząbek czosnku przeciśnięty przez(...)solą i pieprzem. Przygotuj warzywa - pokrój je na kawałki, ze szparagów odłam twarde końcówki, skrop oliwą. Warzywa możesz ugrillować na grillu ogrodowym, patelni grillowej, dip pasuje też do warzyw pieczonych (np. ziemniaków). Na stół podaj warzywa oraz dip z osobnej miseczce.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka "nawinie", czyli czyszczenie lodówki 137

naczynia żaroodpornego. Smak zależy oczywiście od indywidualnych upodobań. Składniki: kawałek kiełbaski jałowcowej (super podkręca smak) kawałki kurczaka (u mnie wcześniej smażone z przyprawami (kozieradka, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, i podlane odrobiną wody kawałek dyni (u mnie odmiana Hokkaido) kilka łyżek przecieru pomidorowego (lub pomidorów w kawałkach) kilka pieczarek 6 liści jarmużu mozzarella plaster żółtego sera duża(...)żaroodpornego wrzucić: kurczaka, jarmuż, połowę startego parmezanu, pokrojone na mniejsze kawałki: pieczarki, dynię, kiełbaskę jałowcową, żółty ser. Wymieszać. Wierzch posmarować przecierem pomidorowym, przykryć plastrami mozzarelli i posypać resztą parmezanu. Piec w temp. 180 stopni C ok. 30-40 minut (czas pieczenia zależny jest od rodzaju dyni i tego, czy jest ze skórą). Podawać gorące na obiad lub wczesną kolację

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza na cieście z otrębami owsianymi, Pizza ze szpinakiem, ricottą i słonecznikiem 115

cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  farsz: 6 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku odrobina papryki chili  10 łyżek sera ricotta sos:  przecier pomidorowy łagodny do dekoracji: ziarna słonecznika świeże liście bazylii drobno posiekana papryczka chili parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie(...)będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy ( bądź 2 po 15 centymetrów każdy). Nakładać sos. farsz: Szpinak

KreatywnePiny
Szaszłyki z grilla + film 173

łyżeczka curry 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki papryczki chili 2 łyżki ziołowej przyprawy do grilla sól przepis Do miski przelewamy jogurt, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, przyprawę curry, paprykę chili oraz czosnek, wszystko dokładnie mieszamy. Umytą pierś z kurczaka kroimy w półtora, dwu centymetrową kostkę, pokrojone mięso przekładamy do miski i oprószamy szczyptą soli. Pierś z kurczaka mieszamy(...)kurczaka skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kurczaka, pomidorki koktajlowe, kapelusze pieczarek oraz ogórka kiszonego, szaszłyki posypujemy ziołową przyprawą do grilla a następnie pieczemy na rozgrzanym grillu około 40 minut, często odwracając

Smakowite Dania
Pasztet z czarnej fasoli 208

moczymy przez 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości)  1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny  1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka zmielonej kolendry  1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka masła Cebulę kroimy w kostkę(...)tartą, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Miksujemy na gładką pastę.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jedną keksówkę (długość ok. 21 cm) lub kilka mniejszych wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę fasolową i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  W trakcie pieczenia możemy przykryć pasztet folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby się

bistro mama
Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 145

kolejka małych i troszkę większych klientów. Kolejka wolno się posuwa, bo towaru jest dużo, a wybór ciężki: zielone żelki "na metry" czy gumy "łamiszczęki"; Cola czy oranżada; chipsy z papryką czy z bekonem; jadalny papier czy różowa żelkowa żaba, a może hot-dog, hamburger czy .... Czy tylko ja uważam, że towar w sklepiku nadaje się do całkowitej wymiany(...)zahipnotyzowane ilością słodyczy i chipsów będą miały ochotę na miskę sałaty, domowy obiad? Wciąż mam nadzieję, że tak. Czy możemy coś zrobić? Oczywiście! Zaprośmy dzieci do kuchni. Gotujmy i pieczmy razem. Pozwalajmy im dotykać, wąchać, mieszać i bałaganić. Niech zaprzyjaźnią się z warzywami, mąką, surowym ciastem. Jeśli tylko mamy czas organizujmy dzieciom kuchenne "prace ręczne" i uczmy ich, jak zostać

KUCHARNIA
Gryczana zapiekanka z twarogiem, cebulą, pieczarkami i papryką 184

sól, pieprz, papryka w proszku+ tłuszcz do wysmarowania naczyniaPrzygotowanie: Kaszę gotuję na sypko w lekko osolonej wodzie, odstawiam. Na patelni rozgrzewam olej podsmażając pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pieczarki, doprawiam, podlewam odrobiną wody i dodaję po łyżce ketchupu i koncentratu. Całość mieszam i duszę pod przykryciem do kilku-kilkunastu minut. Twaróg rozgniatam z jogurtem , dwoma żółtkami(...)nakładam kolejno : pierwszą warstwę kaszy, warstwę serową i drugą warstwę kaszy. Na wierzchu kładę plasterki pozostałych pieczarek, posypuję tartym żółtym serem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piekę do 30 minut. Smacznego

Kuchnia Ellie
Kurczak gotowany na parze z groszkiem cukrowym 230

makaronem ryżowym i papryczkami chilli :) Składniki (dla 2 osób): 1 pierś z kurczaka 200g groszku cukrowego 2 papryczki chilli + marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanego imbiru (świeżego(...)wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. 2. Układamy kurczaka w parowniku (jeśli używacie bambusowego, wyłóżcie dno papierem do pieczenia i poróbcie kilka dziurek) i wstawiamy na garnek z gotującą się wodą na 15 minut. 3. Po tym czasie dorzucamy groszek cukrowy i pokrojoną w słupki papryczkę chilli. Jeśli macie

Tajskie smaki