Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem, po czym stopniowo dodajemy do niego szalotkę, czosnek, sól, pieprz, paprykę i żółtko. Urabiamy dokładnie całość na gładką masę, na początku widelcem lub łyżką, ale na dalszym etapie najlepiej rękoma. Z masy mięsnej formujemy ok. 10 kształtnych kulek. Na patelni(...)zarumienienia, aby możliwie szczelnie „zamknąć” mięso. Klopsy wkładamy niezwłocznie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, najlepiej na blasze lub płaskiej brytfannie, początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy klopsy na drugą stronę (wcześniej mięso powinno wypuścić niewielką ilość sosu, który teraz zapobiegnie wysuszeniu jego powierzchni). W międzyczasie
Kulinarna Pokusastartego sera Gruyere100 g serka topionego śmietankowego0,5 szklanki białego wina0,5 szklanki bulionu3 ząbki czosnku1 łyżeczka mąki ziemniaczanejszczypta gałki muszkatołowejszczypta papryki ostrejpieprz, sól Przygotowanie:Drożdże rozdrabniamy, dodajemy cukier i 1/3 ciepłego mleka - odstawiamy na 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodajemy mąkę, kminek, masło i ciepłe mleko(...)części rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy w małą kulkę układając w odstępach 0,5 cm od siebie na pergaminie. Bułeczki smarujemy zbełtanym żółtkiem.Pieczemy w 200 C, 20 minut sam dół następnie 20 minut góra, dół W garnuszku podgrzewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy bez soli i pieprzu, sprasowany czosnek i serek topiony
Niezły Młynekkarkówki05 kg kiszonej kapusty2 marchewki2 cebuleliść laurowyziele angielskisólprzyprawa do karkówkiodrobina czosnku w proszkuostra paprykaolej do smażenia mięsaWykonanie:Karkówkę kroimy na plastry, oprószamy przyprawą do karkówki, czosnkiem, ostrą papryką. Podsmażamy na oleju z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, oraz poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Przekładamy do naczynia z mięsem. Na całość nakładamy poszatkowaną kapustę(...)pieprzymy.Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.5h.Można już po godzinie wyjąć naczynie i sprawdzić czy mięso jest miękkie. Ja piekłam prawie 1.5h.Zjadać z chlebkiem lub innym dodatkiem
Walijskie Pichcenieścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulkę i czosnek, dodajemy sól, pieprz, kumin i paprykę. Dokładnie mieszamy i smażymy całość. Następnie wlewamy cydr, wodę i dusimy do miękkości cebuli. Na patelnię wrzucamy startą cukinię i marchewkę. Całość dusimy 10-15 minut, aż cały płyn odparuje(...)pieprz. Blenderujemy wszystko na gładką, kremową masę. Siekamy natkę pietruszki i mieszamy z resztą cukinii na patelni. Dodajemy drugą połowę zawartości patelni i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej zawartość garnka dokładnie ugniatając w blaszce. Przed wstawieniem do piekarnika pasztetu doprawiamy go solą i pieprzem i posypujemy nasionami słonecznika. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mango PapajaWreszcie nadszedł czas na mojego pierwszego grilla w tym roku, było to jakiś czas temu podczas urlopu. Niestety w tym roku ogrom obowiązków w pracy spowodował
SMYKWKUCHNImajerankiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Żółty ser ścieramy na tarce (ja zrobiłam to na grubych oczkach). Do cebulki można dodać przeróżne dodatki. Pokrojoną w kostkę szynkę, oliwki, suszone pomidory, paprykę i wiele, wiele innych. Tutaj wszystko jest dozwolone wedle smaku i gustu. Ja na pewno powtórzę jeszcze nie raz ten przepis, ale z nieco zmodyfikowanym farszem. Wyrośnięte ciasto dzielimy(...)niekoniecznie. W tym miejscu układamy po trochu żółtego sera i jakieś 3 kopiaste łyżeczki nadzienia. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na 10-15 min. do podrośnięcia, a następnie pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min. Smacznego! PS. Cebularze zniknęły błyskawicznie. Nie ma już ani okruszka. Świeże i jeszcze cieplutkie są oczywiście najlepsze, ale i na zimno bardzo
Ratunku obiadkuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu). Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów. Produkty(...)kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka
Codzienne GotowaniePolecamy mięso z szynki w wersji duszonej z wyśmienitym sosem, danie godne polecenia dla uwielbiających sosy, a tych zapewne jest wiel u; Na niedzielny obiad danie
kgwjanczeworuszam się, bo Samosie u mnie nie mieszka i nie zrobi tego za mnie... Sezon na śliwki przeleciał mi jakoś koło nosa. Jeszcze czas, mówiłam sobie. Najpierw ogórki, papryka, pomidory... I kończą się śliwki, a ja nie zdążyłam z większymi zapasami. Zdążyłam jednak upiec kilka razy pyszne drożdżowe ciasto. (No i kilka słoiczków powideł, które pokażę Wam niebawem. Może zdążycie(...)Trzeba tylko dać mu czas na wyrastanie. Dzień wcześniej szybko zagnieść, wstawić do lodówki, a reszta robi się sama. Nie trzeba pilnować, zbijać. Wystarczy wyjąć około 2 godzin przed pieczeniem, aby ogrzało się. Po upieczeniu jest delikatne i bardzo lekkie, a na drugi dzień niewiele traci ze swojej świeżości. I ta cudownie chrupiąca kruszonka...mmmmm.... Składniki na dużą prostokątną blachę
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowanie prostych przekąsek nie musi zabierać wiele czasu. Na naszym sylwestrowym stole, obok innych smakołyków, pojawiły się m.in. wytrawne babeczki faszerowane pastami. Nie miałam niestety czasu, by samodzielnie piec kruche spody, ale w tej sytuacji przyszła mi pobliska cukiernia, gdzie bez problemów dostałam wytrawne babeczki. Jeśli również nie masz czasu, by przygotować je samodzielnie, gotowe babeczki z pewnością znajdziesz(...)babeczek słonych kostka twarogu półtłustego 3-4 łyżki mleka 1/2 pęczka świeżego koperku sól do smaku szczypta czarnej soli (kala namak) do smaku - opcjonalnie kolorowy pieprz do smaku szczypta papryki wędzonej Wytrawne babeczki faszerowane tuńczykiem: opakowanie małych babeczek słonych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 1/2 pęczka koperku sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki majonezu Wytrawne babeczki
Moje Qulinariazrobić ją sama. Kurczak jest naprawdę wyśmienity, soczysty w środku i ta chrupiąca skórka... Mniam! Kurczaczka myjemy, oczyszczamy z resztek piór i wycinamy szyję. Do miseczki wsypujemy łyżkę słodkiej papryki, łyżkę majeranku, 1/3 łyżeczki chili, 1/3 łyżeczki curry, 2 solidne, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodajemy też trochę suszonego, ok. łyżeczkę soli, ok. pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu i dolewamy(...)kurczaka na butelkę z piwem, wkładamy do brytfanki lub stawiamy na blachę (nalewamy trochę wody do naczynia żeby lepiej szło mycie), możemy poukładać pod nim ulubione warzywa, wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) na godzinę, po godzinie zmniejszamy temperaturę na 160 stopni (termoobieg) i pieczemy jeszcze pół godzinki. Jeśli piwo samo nie wylatuje można dosypać do butelki
Pelusiowa Kuchniadymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia zostawiamy do wystygnięcia(...)kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki drobiowe przed podaniem. Smacznego
Wanilia i Kardamonżółty ser SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę, suszone pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę od suszonych pomidorów, podsmażyć cebulkę, dodać papryką i smażyć 3-5 minut. Dodać suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorową i trzymać na ogniu kilka minut,aby smaki się przeniknęły(...)naczyń do zapiekania. Posypać serem feta i parmezanem lub innym ulubionym serem. Można też pominąć ser, wtedy danie będzie bardziej dietetyczne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 min. Smacznego
DefinicjaSmakuczosnku 1 średnia cebula ze szczypiorem 2 drobiowe serca twardy ser żółty sól, pieprz, ostra papryka w proszku Do mięsa wrzucamy zmiażdżony czosnek i doprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy na cienkie placki i formujemy z nich miseczki. (część ciasta pozostawiamy na zamknięcie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i wysypujemy nią dno każdej foremki(...)serduszko. Zamykamy ciastko pozostawioną masą, którą wykrawamy w koło za pomocą odpowiedniej wielkości naczynia. Dokładnie sklejone ciastka smarujemy białkiem i wstawiamy na przedostatni poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut i podajemy ciepłe, posypane szczypiorkiem, najlepiej z sosem cygańskim lub pomidorowym
Kuchenna Kontrrewolucyajajko około 7-8 plasterków szynki dojrzewającej (no. Serrano) około 7 pomidorów suszonych 3 średnie pieczarki świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki rozmarynu 1 łyżka sosu Worhestershire (opcjonalnie) olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, pomidory suszone i szynkę kroimy w drobniutką kostkę. Przesmaż na patelni wszystkie składniki. Mięso mieszamy najpierw(...)się wymieszały. Bułkę tartą mieszamy z parmezanem. Dłońmi zamoczonymi w zimnej wodzie formujemy kotlety, a następnie każdego obtocz dokładnie w bułce tartej z parmezanem. Ja swoje kotlety piekę w piekarniku, dzięki temu są znacznie lżejsze i nie mają w sobie tyle tłuszczu. Oczywiście jeśli chcecie możecie usmażyć tradycyjnie. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie układamy w niewielkich odstępach kotlety
Mania Gotowania