pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:289/417)

Szaszłyki po włosku czyli bruschetta na patyku 219

pomidory100ml oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki przyprawy do bruschetty(lub mieszamy szczyptę soli, pieprzu, po pół łyżeczki bazylii, oregano,trochę czosnku i papryki słodkiej)PRZYGOTOWANIEBagietkę kroimy na 16 kromek, każdą z kulek mozzarelli na 6 plastrów, pomidory na 12 grubych plastrów. Oliwę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy sok z cytryny i przyprawę.Mieszamy. Każdą(...)kolejności- bagietka, ser, pomidor - 4 bagietki i po 3 sery i pomidory na szaszłyk. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.Układamy szaszłyki na blasze i polewamy pozostałą oliwą.Pieczemy przez około 8 minut, kilkukrotnie przekręcając. Gdy bagietka się przyrumieni, a ser zacznie się topić nasza przystawka jest gotowa :)SMACZNEGO

Moje Kuchenne Rewelacje
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym 316

Złociste i chrupiące placki ziemniaczane z lekko pikantnym gulaszem drobiowym. Danie pożywne, kaloryczne  ale też i  bardzo smaczne. Ja bym mogła jeść co najmniej

Ala piecze i gotuje
48.Wiosna na talerzu: czyli pieczone młode ziemniaczki w mundurkach nadziewane pikantym farszem z ciecierzycy! 187

młode ziemniaczki ze złocistą ciecierzycą! Typowe barwy dla tej ukochanej pory roku! Kalendarzowa wiosna już za 6 dni, więc starajmy się przyjemnie ją zwabić naszymi kolorowymi posiłkami!  Pieczone ziemniaczki są rewelacyjne już same w sobie, ugotowane i polane masłem i posypane koperkiem.. My rzucając sobie wyzwanie z ciecierzycą postanowiłyśmy połączyć te dwa świetne surowce(...)jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany  2-3 średnie ząbki czosnku pół natki pietruszki garść ulubionych świeżych ziół pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki pół łyżeczki startej skórki z limonki (opcjonalnie) pół łyżeczki ziół prowansalskich lub innych ulubionych pół łyżeczki przyprawy curry  szczypta cukru  odrobina oliwy lub oleju do posmarowania ziemniaków świeżo

Symfonia Smaków
Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 264

Wolnopieczona, szarpana wieprzowina, czyli amerykański „pulled pork” to danie u nas mało znane, a zdecydowanie warte uwagi. Jest to (zazwyczaj) łopatka, którą piecze się (najczęściej długo, w niskiej temperaturze) do momentu, aż mięso będzie rozdzielać się na pojedyncze włókna. Całe upieczone mięso należy „poszarpać” widelcem, a następnie zanurzyć w sosie barbecue (BBQ) i wymieszać. Można użyć(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 - 1,5 kg chudej łopatki wieprzowej 1 łyżka musztardy (np. ostrej dijon lub angielskiej) 2 duże cebule ½ łyżki soli ½ łyżki cukru trzcinowego ½ łyżki słodkiej, wędzonej papryki w proszku ½ łyżki czosnku granulowanego ½ łyżki suszonego tymianku ½ łyżki nasion kolendry ½ łyżki nasion kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego* ½ średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy

Poezja smaku
Ryba po grecku 859

Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z

Ala piecze i gotuje
B... Bitki wieprzowe zapiekane z cebulką. 423

przygotowałam obiad wcześniej i trzeba było go odgrzać. Świetny plan!Składniki:200g wieprzowiny2 duże cebule2 łyżki oleju rzepakowegobulion:  250ml wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszkasól, pieprz, łyżka mąkiopcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydząPrzygotowanie:Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu.Mięso myjemy(...)lekko złocista. Jeśli oleju jest zbyt mało, dodajemy kolejną łyżkę.Nagrzewamy piekarnik do 180'C.Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy cebulką z tłuszczem. Dodałam również 1/2 szklanki bulionu. Pieczemy przez ok. 15 minut.Mięso bajecznie rozpływa się w ustach! To była świetna decyzja i fajna alternatywa

Kitchens Alphabet
Pasztet z cukinii 138

szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku   Umytą cukinię (ze skórką) zetrzeć na grubych oczkach tarki (starszą obrać i pozbawić gniazd nasiennych). Odstawić na około 30 minut i odsączyć z wytworzonego się soku (lekko odcisnąć). Cukinię(...)jajka, bułkę tartą, olej i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę i przełożysz do formy (u mnie około 8,5 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Piec 60-75 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu a najlepiej po kilku godzinach odstania pasztetu w lodówce

Di gotuje
Francuskie sakiewki ze szpinakiem 111

sokiem z cytryny, imbirem i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy 10 minut. W międzyczasie umytego i osuszonego kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz gałką muszkatołową, mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka dusimy przez 5-10 minut, aż będzie soczysty i miękki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Możemy przejść do klejenia sakiewek! :) W tym celu(...)łyżkę szpinaku, łyżeczkę ketchupu, kilka kawałków kurczaka oraz sera pleśniowego.  Z tak przygotowanego farszu na cieście francuskiego składamy kopertkę - sakiewkę, mocno dociskając środek i brzegi, aby ciasto podczas pieczenia nie rozkleiło się. Na koniec rozbijamy widelcem dwa żółtka i smarujemy pędzelkiem każdą sakiewkę z góry - dzięki temu nasze sakiewki będą miały piękny kolor :) Układamy je blaszce w dość dużych

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Diablotki z prażoną cebulką 151

żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku, użyłam havarti) 1/2 szklanki mąki 30g masła/margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) 5 łyżek prażonej cebulki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 szczypta soli (duża) Mąkę połączyć z solą i przyprawami. Dodać starty (na średnich oczkach tarki) ser i wszystko razem dokładnie wymieszać. Dołączyć masło/margarynę oraz smalec(...)minut). Po tym czasie z ciasta formować kulki (nie co mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstęp nie musi być zachowany.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut w 180 stopniach. Ciastka studzić w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Diablotki przed pieczeniem można posmarować mlekiem i dodatkowo posypać startym

Di gotuje
Lasagne z sosem pomidorowo - kaparowym 153

Przygotowanie:  Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i wszystko podsmażany, następnie dodajemy mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę, sos węgierski, paprykę, pomidory i bazylię porwaną na mniejsze części smażymy ok 15-20 minut na małym ogniu aby woda wyparowała. Dodajemy kapary i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos beszamelowy przygotowanie(...)pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko i sól, cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje.  W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smaruję oliwą, układam warstwę makaronu, sosu, połowę sosu beszamelowego - następnie przekładam makaronem, sosem i posypuje serem. Czynność powtarzamy i na sam koniec zalewamy wszystko beszamelem. Naczynie odstawiam

Niezły Młynek
Wegańskie burgery z batatów 168

suchej to będzie jakieś 200 g) 1 duży batat (mój miał 500 g) 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 100 ml oleju roślinnego po pół łyżeczki: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki wędzonej 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 1 cebula 30 g mąki (duża łyżka, u mnie była to pełnoziarnista) 100 g bułki tartej Przygotowanie: Batata obrać ze skórki(...)przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki wymieszać razem, nie ma co się czarować, najlepiej zrobić to ręcznie Przygotowaną masę formować w kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na blachę zmieściło mi się 6 szt, pozostałe 2 usmażyłam na patelni i też dały radę. Piec w piekarniku w 200 C przez 15 minut z jednej strony

greenscarf
Roladki z kurczaka z tofu, pieczarkami i natką pietruszki zawijane w szynce szwarcwaldzkiej. 275

Filety oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem ( tłuczek do mięsa Hendi )na cienkie kotlety (uważając, aby nie przedziurawić mięsa). Następnie piersi z kurczaka przyprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz papryką z dwóch stron.  Na każdym filecie rozsmarowujemy musztardę, nakładamy natkę pietruszki i pieczarki, kładziemy pasek tofu o szerokości około 1 cm i dokładnie zawijamy roladki. Każdą dodatkowo zawijamy(...)naczynia żaroodpornego, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.  Piekarnik ( opiekacz 390 Hendi ) rozgrzewamy do 200ºC. Roladki polewamy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 30 minut.  Smacznego

Symfonia smakowa
Pizza wiejska na grubym cieście 184

wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - 45g drożdży - 1 łyżeczka cukru dodatki do pizzy:  - ketchup - ser żółty - cienka kiełbasa wiejska - 2 jajka na twardo - 1/4 cebuli - 4-5 pieczarek - papryka marynowana Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Do kubka z letnim mlekiem dodaję drożdże z cukrem. Do miski wsypuję mąkę i mieszam z solą. Dodaję drożdże, wodę i olej. Wyrabiam ręką(...)rozwałkowuję na stolnicy na grubość około 1 cm. Układam na blasze obsypanej mąką. Ciasto smaruję ketchupem. Układam na to ser i resztę pokrojonych dodatków. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas pieczenia: około 40 minut Można podać z domowym sosem czosnkowym

Kuchnia co dnia
Otrębowe krakersy cebulowe 156

dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki 1/3 łyżeczki sody 3 łyżki siemienia lnianego 5 łyżek wody 1 łyżka suszonej cebuli (NIE prażonej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki (chyba że nie lubicie aż tak pikantnych) 1/3 łyżeczki soli morskiej inne nasze ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Otręby oraz len mielimy na mąkę dodajmy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy(...)cienko wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, wtedy nie będziemy mieć problemu z klejącym się ciastem kroimy ciasto na prostokąty układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy (grzałka góra-dół) przez około 5 minut, następnie 3 minuty (termoobieg) i ponownie około 2 minut (grzałka góra-dół) / jednak piekarnik piekarnikowi

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kaczka z jabłkami i pomarańczami 128

Nareszcie..była okazja ją zrobić :D  Kaczka z jabłkami i pomarańczami SKŁADNIKI: kaczka 1,5kg 4 jabłka 2 pomarańcze marynata:sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka słodka, chilli, lubczyk,  oliwa kluski śląskie Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek,  rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy(...)godzin. 2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w  ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką.   Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2  godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól godziny bez przykrycia , pól godziny z - żeby nabrała rumieńców - i tak na zmianę). Co około 20 minut oblewamy wytapiającym się

MarciochaKucharzy