stronę. Dziś proponuję kolorowe szaszłyki , które w sezonie grillowym idealnie pasują na spotkania w gronie znajomych. Składniki: pół kilo piersi z indyka (można również z kurczaka) papryka czerwona papryka zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę(...)polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej. Idealnie pasuje do nich kasza kus kus Składniki: pomidory oliwki kapary świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam
potrawyregionalneSkładniki : 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 3 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (u mnie czerwona cebula, czerwona papryka, zielone oliwki, suszone pomidory) mozzarella oregano parmezan Przygotowanie : Wodę wlać do dużej miski, wsypać drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać mąkę(...)dodatki, parmezan starty na tarce i oregano, wymieszać. Uformować kulę i odstawić na około godzinę, aby ciasto urosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blachę lub kamień do pieczenia*, w środek włożyć kawałki mozzarelli, uformować bochenek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec około 30-40 minut, lub do czasu aż chlebek będzie rumiany. W razie potrzeby
Codzienne Gotowanieśmietanie kremówce, bez masła. Chyba ponownie nie użyję tych samych składników, bo znów będę miała z nim problem. Spotkaliście się już z takim przepisem? Przepis wzięłam z jakiejś gazetki. Piekłam je około 2 godziny!!! A miało siedzieć 30 - 40 minut. Żeby uratować ciasto musiałam, tak długo trzymać w piekarniku, aż się upiecze, w ogóle przez dłuższy czas było surowe(...)wyszło, ale nie mogę Wam dać przepisu, który jest niedobry. Jak go zmodyfikuję, to na pewno wrzucę na bloga :-). Na pocieszenie mam dla Was znowu ketchup. Tym razem z papryki czerwonej. Przepis dostałam od bardzo dobrej koleżanki. W tamtym roku zrobiłam z połowy porcji, ale już w tym z całości, bo tak bardzo nam zasmakował. Ja używam go często zamiast
Zakątek rozkoszy kulinarnychpokroić w drobną kostkę. Nie odsączać z soku, razem z nim wrzucić do cebuli i czosnku. Dodać gałązkę tymianku i listek laurowy. Dusić. Po paru minutach dodać pokrojoną paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Dusić przez kolejne parę minut. Uduszone warzywa włożyć do naczynia Wyjąć gałązkę tymianku i liść laurowy), najlepiej w kształcie koła, ale niekoniecznie(...)małym kubku przygotować: łyżka oliwy z oliwek ( bądź olej), wyciśnięte dwa ząbki czosnku i ciut soli. Wymieszać. Posmarować po wierzchu warzywa i lekko posypać tymiankiem. Przykryć folią aluminiową, piec w piekarniku rozgrzanym do 190stopni przez 1h ( najlepiej sprawdzić czy warzywa są już miękkie i czy nie potrzebują dłuższego czasu w piekarniku). Po tym czasie danie jest gotowe. Smacznego
W kuchni u Monikikurczaka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki octu lub sok z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka oregano sól pieprz czarny mielony przyprawa do grilla przyprawa do kurczaka ostra mielona papryka szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 kg fasolki szparagowej świeżej lub 1 opakowanie mrożonej 2 łyżki masła Wykonanie: Udka myję, suszę nacieram solą i pieprzem, posypuję(...)Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka na ruszcie i piekę ok 1,5-2 godz. W połowie pieczenie odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i gotuję z dodatkiem
Bea(u)ty kitchenoliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać(...)będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. sos: Por umyć, pokroić w plastry. Na patelni
KreatywnePinyrąk. Ciasto umieściłem w misce pod przykryciem i odstawiłem w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowałem farsz. Pokroiłem w piórka połowę czerwonej cebuli, połowę czerwonej papryki w paski, a cukinię w ćwierćplasterki. Plasterki salami pokroiłem w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłem pokrojone plasterki salami, cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po dwóch minutach smażenia dodałem(...)dwoma łyżeczkami suszonego oregano. Smażyłem przez około 3 minuty. Kiedy ciasto wyrosło podzieliłem je na dwie części. Z każdej części przy pomocy rąk na natłuszczonej blasze do pieczenia uformowałem koło. Oba placki posmarowałem przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, pozostawiając wolne miejsce na obwodzie. Następnie na każdym placku ułożyłem farsz w ten sposób, aby znajdował się tylko na jego połowie. Dodałem
Wyprawy kulinarnemąki pszennej 5 dag drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka przecier pomidorowy 20 dag sera żółtego wędlina 25 dag pieczarek papryka czerwona, oregano, zioła prowansalskie Mąkę przesiewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, olej, mąkę i wszystko dokładnie wyrabiamy łyżką (najlepiej drewnianą). Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po wyrośnięciu(...)kładziemy na blasze wysmarowanej masłem. Na wierzch ciasta nakładamy przecier pomidorowy, ser żółty starty na tarce jarzynowej, wędlinę i pieczarki. Całość posypujemy przyprawami. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy na gorąco, pokrojoną na porcje. Smacznego
Salonik smakówZbliża się weekend, czyli czas kiedy kuchnia staje się królestwem wielu ;)Wariacji na temat cukinii, odsłona kolejna. Tym razem łatwy do przygotowania domowy pasztet z cukinii
Lawendowe Niebozachwycony. :) Składniki (na około 30 paluchów):2 arkusze ciasta francuskiego (po 350-400 g każdy)250 g żółtego sera, np. cheddara1 roztrzepane jajko do posmarowaniaprzyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, sól (świetnie się sprawdzi również kminek)Przygotowanie:Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować jajkiem, a następnie posypać połową sera i ulubionymi przyprawami. Przykryć drugim arkuszem ciasta i czynność(...)Pociąć na paski o szerokości 1,5-2 cm. Każdy pasek złapać za oba końce i skręcać w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na blasze z papierem do pieczenia, zachowując 2 cm odstępy (większe niż na zdjęciu powyżej; ja ułożyłem je trochę za blisko siebie). Piec 15-20 minut w temperaturze 200ºC.* Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków
Food Squaredrożdży* szklanka letniej wody* łyżeczka cukru* szczypta soli - takiej od serca* 3 łyżki oliwy* pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650Dodatki :* sos pomidorowy * cebula* pieczarki* szynka* czerwona papryka* pomidorki koktajlowe* ser żółty* oregano, bazyliaPrzygotowanie :Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę oraz sól. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło(...)Rozwałkować na cienko. Na jednej połowie ciasta posmarowanej sosem, ułożyć ulubione dodatki, posypać serem. Złożyć i skleić ze sobą boki ciasta. Zrobić zakładkę by nic nam nie wyciekło podczas pieczenia. Piec w 250 stopniach przez około 15-20 minut. Podawać z sosem czosnkowym
Magiczne Życie Martyupieczemy je w piekarniku to przerodzą się w fajne danie fit. Składniki:100 g kukurydzy świeżej albo z puszkiszklanka kaszy kuskus2 łyżki mąki kukurydzianej1 jajko1 łyżeczka papryki słodkiejszczypta chilli 1 łyżeczka oreganosól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Kaszę zalewamy 1,5 szklanki wrzątkiem i przykrywamy, aż napęcznieje i ostygnie. Kukurydzę rozdrabniamy widelcem lub delikatnie blenderem(...)mąkę, przyprawy i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i smażymy na patelni z oliwą na złocisty kolor. Jak chcemy usmażyć kotleciki beztłuszczowo, układamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 190 C przez 15-20 minut. Efekt jest równie pyszny :)Smacznego
Niezły MłynekBardzo dobry sposób na grillowaną wołowinę. Cieniutkie paski wołowiny, wcześniej zamarynowane, pieką się błyskawicznie. I są na prawdę smaczne. Następnym razem będziemy jednak grillować takie szaszłyki przy dziennym świetle - wymagają nadzoru, a nie jest on łatwy gdy jest wieczór. Polecam!Przepis znalazłam na stronie Simply Recipesskładnikimarynata1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki sosu sojowego1/4 szklanki(...)miodu 2 ząbki czosnku, zmiażdżone1 łyżka octu z czerwonego wina 2 - 3 cm kawałek imbiru, w plasterkach 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzupozostałe składniki ok 500 g gotowych steków z antrykotu lub rostbefu,Oliwa z oliwek do posmarowania grillaBambusowe lub drewniane patyczki szaszłykowe na grillprzygotowanieUmieść wszystkie składniki marynaty w małej misce, mieszać do połączenia
Stare GaryKasza jaglana ostatnimi czasy króluje w mojej kuchni, zakochałam się w niej doskonała prawie do wszystkiego zarówno na słodko jak i na sposób wytrawny...I dziś
NaKońcuJęzykachili posiekać. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę po czym dodać paprykę czerwoną, chili oraz czosnek. Smażyć jeszcze przez około 2 min i dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do mięs. Gdy kurczak straci surowość, do farszu dodać pokrojony w kostkę miąższ naszego bakłażana. Smażyć jeszcze przez około 5 min po czym całośc zalać przecierem pomidorowym(...)Połówki bakłażana nafaszerować, ułożyć na blaszce i zapiekać w temeraturze 180 stopni przez około 50 min (czas zapiekania może się wydłużyć, bakłażan musi być całkowicie miękki). W połowie pieczenia na każdej z połówek ułożyc 2 plasterki pomidora i posypać serem mozzarellą
Zgrabne Gotowanie