Niedawno brałam udział w konkursie na stronie MniamMniam.pl. Pierwszym etapem było wybranie kategorii dotyczącej rejonu skąd pochodzą przyprawy. Portal dostarczał dwie z nich. Do uczestnika należało
Dzieje kuchennej Wiewiórymięsem mielonym, pieczarkami i kaszą jaglaną. Składniki: 5 średnich cukinii 500 g mięsa mielonego 2 woreczki kaszy jaglanej 250 g pieczarek cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, oregano 200 g sera żółtego Przygotowanie Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy razem z posiekanym miąższem z cukinii. Kaszę(...)miski, dodajemy jajka, kaszę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Cukinie napełniamy farszem i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok 40 min w 180 C, 10 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem
e-PrzepisyKulinarnelimonki olej i woda pieprz i sól Marynata: 4 łyżki oleju - pozostałość po suszonych pomidorach w oleju 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1. Obierki to pozostałości po obieraniu warzyw, w tym przepisie - ziemniaka, marchewki i jabłka. Mając to na uwadze przed obraniem myjemy(...)olej oraz pozostałe składniki marynaty. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. 3. Teraz w misce maczamy nasze obierki, a następnie kładziemy je na blasze i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy przez kilka(naście) minut - obierki z marchewki są cieńsze, więc szybciej się upieką. Musimy zatem co jakiś czas zaglądać i kontrolować sytuację. Kiedy nasze chipsy będą ładnie zarumienione, wyjmujemy
Bananowe Polestronie "Dania obiadowe" Składniki: 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej 3 średnie cebule sól pieprz marynata musztardowo- miodowa: 1/2 szklanki musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka naturalnego miodu 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Karkówkę umyć, oczyścić z twardych chrząstek i żyłek, pokroić(...)zeszklić na niewielkiej ilości oleju cebulę pokrojoną w pióra. Do miseczki wlać olej, sok z cytryny, dodać miód i mieszać do rozpuszczenia się miodu, jeśli jest gęsty. Następnie dodać paprykę, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek, wszystko wymieszać, aby powstała jednolita marynata (forma niezbyt gęstej pasty). Obsmażone plastry karkówki oprószamy delikatnie z obu stron świeżo mielonym pieprzem i solą
Kuchcik gotujełyżek koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka bazylii, oregano i tymianku 1,5 łyżeczki pieprzu Dodatkowo: ulubione dodatki: pieczarki, salami, szynka, brokuł, oliwki, papryka, cebula itp. ser żółty, starty Przygotowanie: Ciasto: W połowie ilości ciepłej wody rozpuścić drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)ciasta i dobrze wyrobić mikserem lub ręcznie, do uzyskania elastycznego ciasta. Podzielić je na 3 równe części. Każdą rozwałkować na kształt koła i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Sos pomidorowy: Czosnek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Każdy spód pizzy wysmarować sosem pomidorowym. Na sosie poukładać ulubione dodatki. Pizze piec w 230 st.C przez 15-20 minut
Nastoletnie WypiekanieIdealne na wykwintne okazje. Składniki: 8 plastrów schabu 8 długich plastrów boczku 400 g pieczarek 2 łyżki chrzanu ostrego 1 cebula 2 ząbki czosnku ostra i słodka papryka sol pieprz olej Mięso rozbić delikatnie, żeby nie zrobić w nim dziur. Olej wymieszać z przyprawami i czosnkiem. Natrzeć mięso i odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć(...)dodać chrzan i wymieszać. Na każdy plaster mięsa nałożyć farsz i zwijać w roladki. Każdą owinąć w boczek (jeśli trzeba to spiąć wykałaczkami) i nasmarować pozostałą mieszanką przypraw. Piec w piekarniku około godziny w 200*C podlewając tworzącym się sosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaokoło 20 minutach mamy ładnie zrumienione mięso - to odpowiedni moment na dodanie rozkrojonych w pół pieczarek, cebuli pokrojonej w grube kawałki, zgniecionego czosnku i doprawienie naszego mięsa czosnkiem niedźwiedzim, papryką ostrą, słodką i rozmarynem. Przykrywamy patelnie na około 10 minut - po tym czasie pieczarki powinny puścić wodę, więc na patelni lądują liście laurowe. W misce blanszujemy nasze pomidorki koktajlowe, żeby(...)dodać nasze pomidorki na ostatnie 10-15 min pieczenia mięsa. Obrane pomidorki lądują na patelni - postarajcie się aby większość pozostała w całości. Po dodaniu pomidorków przemieszajcie wszystko parę razy, odczekajcie wspomniane 10 do 15 minut. Nasze mięso będzie gotowe do jedzenia jak pomidorki zmiękną. Polecam podawać z pieczonymi ziemniaczkami, takimi jak w przepisie na piersi
Kuba Gotujecienkie słupki, cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy razem na patelni dodając czubrycę oraz jarzynkę. Fasolkę gotujemy ok. 10 minut, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy w talarki, papryki na małe cząstki. Wszystko zapiekamy razem z dodatkiem 1 ząbku czosnku na oleju czosnkowym. Dodajemy łyżkę posiekanej pietruszki. 2. Z bułek odcinamy cieniutki wierzch i wydrążamy środek. Farsze mieszamy(...)mocno dociskając. Na wierzch wbijamy jajko, delikatnie posypujemy solą i pieprzem oraz startym serem. Przygotowane bułki zapiekamy w nagrzanym do 170 st C piekarniku na ok 15 minut- długość pieczenia zależy od tego, jakie jajka lubimy najbardziej: lekko czy bardziej ścięte. Gotowe posypujemy resztą natki pietruszki. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziesztuk): 5 sporych ziemniaków ok 150-200 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 3 jajka 2 łyżki mąki 2 cebule 100 g sera żółtego sól, pieprz papryka słodka i ostra, czosnek granulowany Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mrożony szpinak, podlewamy odrobinę wodą i dusimy, aż się całkowicie(...)żółty ścieramy na tarce. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki prócz sera żółtego łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Masę wykładamy do foremek na muffiny, posypujemy żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, czyli ok. 30 minut
e-PrzepisyKulinarneniebo lepsza od wszystkich kupionych w sklepie. Jest bardzo smaczna, delikatna i krucha, a do tego zdrowsza. Serdecznie polecam. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka czosnek niedźwiedzi czosnek granulowany papryka wędzona pieprz ziołowy sól przyprawa do drobiu łyżeczka oleju Przygotowanie Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon tłuszczu czy chrząstek. Oba kawałki oprószamy z obu stron przyprawami i skrapiamy oliwą. Obie(...)koniec jednego fileta układamy na cieńszym drugiego) i zawijamy ciasto w kilka warstw folii aluminiowej. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin (ja marynowałam 24 godz). Następnie piersi pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 30 min.Odstawiamy do wystygnięcia
e-PrzepisyKulinarnerodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek. Rolada: Składniki: 1 – 1,5 kg schabu 5-6 pieczarek marynowana papryczka chili łyżka musztardy sarepskiej sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona Przygotowanie Schab rozcinamy ostrym nożem na płat prostokątny płat i rozbijamy tłuczkiem. Z obu stron nacieramy go przyprawami. Najlepiej byłoby go zostawić na przynajmniej godzinę w lodówce(...)plasterki i podsmażamy na maśle. Papryczkę kroimy w kostkę. Schab smarujemy musztardą, nakładamy na niego równomiernie pieczarki i papryczkę i zwijamy w rulon. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 1,5 godz. Sos cebulowy: Składniki: 2 duże cebule ok 300 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pszennej łyżka masła (dałam roślinne
e-PrzepisyKulinarnepieprz4 patyczki do szaszłykówPRZYGOTOWANIE:Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś kroimy w poprzek na 3 kawałki. Przekładamy mięso do miski i dodajemy oliwę, sok z limonki, czerwoną paprykę, bazylię, sól i pieprz. Możemy również dodać startą skórkę z limonki. Kurczaka mieszamy z przyprawami i odstawiamy do marynowania na ok. 30 min.Na zamarynowanym kawałku kurczaka układamy listek szałwi(...)podsmażamy na patelni z obu stron. Tak aby się delikatnie zarumieniły. Szaszłyki przekładamy do naczynia i wstawiamy do pieczenia na 20 min. w temp. 180'C. Upieczone zawijasy zdejmujemy z patyczków i wykładamy na talerz. Jako dodatek możemy podać pieczone ziemniaki w ziołach
kulinarnyJałyżeczkasól, pieprzpapryka czerwona słodkasos słodko-kwaśny chili 1 łyżka (lub inny ostry – u mnie płatki chili) 1.Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą, pieprzem i dużą ilością słodkiej papryki a następnie obsmażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.2.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Przełożyć do rondelka i dodać pozostałe składniki: śliwki, powidła, ketchup(...)Zagotować i gorącym zalać kawałki kurczaka. Przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min a jak kurczak jest już miękki zdjąć folię i jeszcze piec ok. 15 min.Smacznego Post Kurczak ze śliwkami po cygańsku pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plOszalejecie na punkcie tego zestawu. Tarte kluseczki jak u babci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka (zapach bardziej intensywny od tymianku), idealnie pasująca do grzybów i sera. Jeśli szukacie prostych i zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez(...)cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku. Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal
SzczyptaSmaQNa przepis na mufinki kurczęce natknęłam się na forum cincin (autor Krystyna 9), a
Praktyczna pl