pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:281/417)

Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym 184

sezamem ) - ulubione dodatki np. papryka, pomidor, ogórek kiszony, sałata, ser Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, bądź pokrój na kawałki i rozdrobnij w malakserze. W malakserze umieszczamy marchew, paprykę i czosnek - rozdrabniamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki oprócz płatków owsianych i miksujemy na gładką masę. Dorzucamy płatki owsiane i dalej miksujemy, aż do połączenia składników. Otrzymaną masę wstawiamy do lodówki(...)Rękoma, bądź przy użyciu prasy do burgerów formujemy kotlety. Smażymy na patelni przy użyciu niewielkiej ilości oleju po ok. 8 minut z każdej strony, aż lekko się przyrumienią, bądź pieczemy je 20 minut (po 10 minutach przewracamy je na drugą stronę) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy w ciepłej i chrupiącej bułce z ulubionymi dodatkami i sosem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Kurczak pieczony na ryżu 1218

użyłam jaśminowego z Kuchni Świata ) 600g kurczaka (dowolne części) przyprawa do kurczaka 1 cebula 1 pomidor Zalewa (*): 4 szklanki wody 1 kostka bulionowa 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego 3/4 łyżeczki papryki w proszku 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki masła sól (opcjonalnie do smaku)   Umytego i osuszonego kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami. (Można to zrobić na własny smak dowolnymi(...)kawałki (obranego ze skórki). Ryż (suchy) przesypać (równomiernie) do naczynia żaroodpornego i ułożyć na nim cebulę. Kolejno położyć kawałki kurczaka i pomidora. Całość zalać gorącą zalewą (musi pokrywać ryż). Piec (bez przykrycia) około 1,5 godziny (do miękkości) w 180 stopniach. (*) Zalewy ma być tyle, aby przykryła ryż. Zależy to od wielkości naczynia, w którym przygotowywane jest danie. Nie musi

Di gotuje
Krakersy - krakersiki 142

mąki żytniej, 100 g (3 łyżki) pasty z suszonych pomidorów z serem corregio, 2 łyżki oleju rzepakowego, 200 g maki pszennej, 50 g siemienia lnianego złotego, świeżo mielona papryka chili do smaku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy ni nich mąkę żytnią, sól,  chili, pastę z pomidorów, olej i całość miksujemy. Następnie dodajemy siemię lniane(...)mąki lub wody. Ciasto, od razu wałkujemy jak najcieniej i wycinamy małe kwadraciki, za pomocą foremki, nożyka do ciasta  lub pizzy.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 225°C ok. 8 – 10 min. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasta, a im cieńsze tym smaczniejsze. Pastę pomidorową można

Moniki Smakołyki
Pizza na cieście francuskim -szybka i prosta przekąska. 247

ciasto francuskie i jak nie mam już pomysłu na kolację, wtedy szykuję właśnie to. Chłopaki uwielbiają. Z czym podaję ? Najczęściej podaję ze startym żółtym serem, wędliną i warzywem np. papryką, pomidorem, czy oliwkami. Ostatnio z salami, oliwkami i pomidorem. Lubię też z serem kozim i czarnymi oliwkami, ale kombinacja jest dowolna. Ciasto francuskie jest delikatne, więc zbyt wiele dodatków może(...)składniki. Przepis : opakowanie ciasta francuskiego 30 dag. startego żółtego sera kilka zielonych oliwek Pomidor około 12-14 plasterków salami Wykonanie : Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Smaruję olejem blachę do pieczenia, kładę na nią płat ciasta francuskiego. Na ciasto nakładam starty ser żółty, pokrojone w plastry salami, oliwki i pomidora. Wkładam do piekarnika na około 30 minut lub do czasu

Niebieski kubek z kawa
Słodkie ziemniaki z dipem orzechowo-paprykowym 167

nieco go zmodyfikowałam. Wszystkie smaki są idealnie zbalansowane, a ja od siebie dorzuciłam hojną łychę masła orzechowego, dzięki czemu sos zgęstniał i stał się bardziej kremowy. Przeważnie preferuję pieczenie ziemniaków w piekarniku, aby uniknąć nadmiaru tłuszczu związanego z użyciem patelni, ale tym razem poszłam na kompromis, oszczędzając trochę czasu.  Składniki dla 2 osób: 1 duży batat (ok. 400g(...)cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól do smaku Sos paprykowo-orzechowy: 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki syropu klonowego 2 łyżki wody 1 ½ ostrej papryki w proszku 1 łyżka masła orzechowego (z orzechów arachidowych) Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w niezbyt drobną, 2-centymetrową kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż kawałki przez 15 minut

Roślinna - blog wegański
Jarmuż z buraczkami i cieciorką + ryż jaśminowy 148

łyżeczki słodkiej papryki - 80g ugotowanej cieciorki               - ¼ łyżeczki brązowego cukru - 2 małe upieczone buraczki             - świeżo mielony pieprz - ząbek czosnku(...)kilka dni w lodówce - Kolejnego dnia odlać wodę i wrzucić cieciorkę na wrzątek - Dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i sól, gotować przez 20 minut - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 o przez ok. godzinę; widelcem sprawdzić, czy są już miękkie - Ryż wrzucić na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Buraczki pokroić w kostkę - Jarmuż

Wegańska kuchnia orientalna
Chleb paprykowo-kminkowy 99

szkl. mąki pszennej 3 łyżki otrębów żytnich 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 op. (7g) suchych drożdży 1 płaska łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka kminku szczypta pieprzu ziołowego Dodatkowo: 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z drożdżami, szczyptą cukru, solą i przyprawami. Robimy(...)Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie formujemy w zgrabny bochenek i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę (lub jeśli ktoś chce do keksówki). Wierzch smarujemy wodą zmieszaną z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę (początkowo ustawiamy piekarnik na grzałkę

Kolorowy Przepisownik
Kopytka dyniowe w sosie grzybowym 201

efekt: Kopytka dyniowe w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg dyni 0,8 kg kilka ziemniaków mąka tortowa świeże grzyby 300-400ml śmietany świeża pietruszka sól, pieprz, papryka, białe wino, lubczyk Oczyszczone grzyby pokroić w plastry i podgotować, odcedzić ale nie wylewać wody. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na masełku, dodać grzyby a po chwili około 100ml białego(...)Dusić przez około 20 minut, doprawić. Na sam koniec dodać śmietanę i posiekaną świeżą pietruszkę. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć gniazda i piec do miękkości w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Obrać ze skórki i odłożyć do miski do ostygnięcia. Ziemniaki i dynię zmielić lub dokładnie rozgnieść, dodać mąkę

MarciochaKucharzy
Warzywna zapiekanka z orzechowym serem cammembert i pesto 117

być ulubione zioła Przygotować pesto - zmiksować wszystkie składniki. Po prostu :) Piekarnik rozgrzać do 200 st. C Ziemniaki obrać, umyć i ugotować al dente (półtwardo). Po przestygnięciu - pokroić w ćwiartki Paprykę umyć i oczyścić nasion, pokroić w kostkę Cukinię umyć i również pokroić w kostkę. Nie obierać Cebulę obrać i pokroić w plasterki Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki Czosnek przecisnąć przez(...)Całość polać oliwą. Dokładnie wymieszać Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 20-30 minut. Po ok. 15 minutach wszystkie składniki wymieszać Serek pokroić w plasterki Ok. 5 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch cammembert i zapiekać do momentu rozpuszczenia się serka. Podawać zapiekankę polaną pesto Na zdrowie :) Biorę udział w akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Poduszeczki francuskie - szybka przekąska 318

jedno jajko, kawałek sera żółtego i przyprawy. Ja wykorzystałam czarnuszkę, gdyż ją uwielbiam i ostatnio najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego, ale można ją zastąpić tym co lubimy, ziołami, pieprzem, papryką zostawiamy tu  pełną dowolność.   Poduszeczki francuskie Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 jajko  150 g żółtego sera  czarnuszka  Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko(...)oczkach i posypujemy z wierzchu na całym cieście. Ciasto tniemy na kwadraty o boku ok 3 cm. Z wierzchu posypujemy czarnuszką.  Układamy kwadraciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 12 - 15 minut, do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety schabowe w ziołowej marynacie. 150

porcji 80 dkg schabu 6-7 łyżek oleju 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny Fot. Krzysztof Jaracz majeranek oregano bazylia papryka słodka chili lub papryka ostra pieprz czarny mielony sól olej do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjować, rozbić tłuczkiem. Czosnek zmiażdżyć przez praskę lub drobniutko posiekać. Do małego naczynia wlać 6-7 łyżek oleju, wsypać zmiażdżony czosnek(...)pieprzem i solą , dokładnie wszystko razem wymieszać. Rozbite kotlety posmaruj z obu stron otrzymaną marynatą za pomocą pędzla. Odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki na minimum 2 godziny. Piecz w temperaturze 220 C lub smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) z surówką. Ps. Mieszankę ziołową można sobie przygotować według

Przepisy i porady kulinarne
Chleb z kiszoną kapustą 135

mąki pszennej i 100 g mąki razowej) 1/2 kostki świeżych drożdży 350 ml wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżki cukru 250 g kiszonej kapusty 1 żółtko Sposób przygotowania: 1. Kiszoną kapustę odsączyć z nadmiaru soku. Drobno pokroić. 2. Wodę podgrzać (ma być ciepła ale nie gorąca) i rozpuścić w niej(...)przyprawy,oliwę, kapustę i rozpuszczone drożdże. Wymieszać. 4. Posypać niewielką ilością mąki, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia. 5.Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia rynienki i odstawić na ok. 20 min. 6. Po upływie 20 min. posmarować roztrzepanym żółtkiem. 7. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C. 8. Upieczony chleb wyjąć

A Ty Smakuj Mnie
Udka z kaczki w azjatyckim stylu 235

rękę. Tymczasem zapraszam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej! Na 3 udka Czas przygotowania 1g 40 min. + marynowanie na noc Składniki: 3 nogi z kaczki 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonego anyżu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego(...)sól i przyprawy, następnie miód a na końcu dodajemy olej i wszystko mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc. 2/ Wyjmujemy udka, nastawiamy piekarnik na 185 stopni i pieczemy w naczyniu żaroodpornym kaczkę 1,5 godziny bez termoobiegu. Możemy go włączyć na kilka minut przed końcem pieczenia odsłaniając naczynie. Pamiętajmy o podlewaniu kaczki wytopionym tłuszczem i przewróceniu

Kuchnia PROzdrowotna
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 347

rozmaryn, rozgnieciony kmin rzymski, cynamon, trochę soli i mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i drobno posiekaną chilli. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Wrzucamy posiekaną natkę(...)plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem i układamy w nim na przemian ziemniaki i sos. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1 godziny (do miękkości ziemniaków). Po około 45 minutach pieczenia, zdejmujemy pokrywkę i posypujemy wierzch zapiekanki startym serem (już nie przykrywamy).Smacznego

Oryginalny smak
Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu 454

Tortilla – czy to domowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie(...)cieńsze kawałki. Dokładnie nacieramy piersi wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Mięso o temperaturze pokojowej umieszczamy w specjalnym woreczku do pieczenia bez użycia tłuszczu. Pieczemy mięso ok. 30 minut (bez termoobiegu). Sałatka: Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Mieszamy je z rukolą, cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, sokiem z cytryny i siemieniem

OstryKęs
Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu 1276

Tortilla – czy to domowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie(...)cieńsze kawałki. Dokładnie nacieramy piersi wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Mięso o temperaturze pokojowej umieszczamy w specjalnym woreczku do pieczenia bez użycia tłuszczu. Pieczemy mięso ok. 30 minut (bez termoobiegu). Sałatka: Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Mieszamy je z rukolą, cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, sokiem z cytryny i siemieniem

OstryKęs
Śledzie panierowane w zalewie octowej 190

Oto propozycja na morską rybkę - smażone śledzie w słodko-kwaśnej zalewie. Można się nimi delektować kilka dni, gdyż dłuższe ich przebywanie w zalewie tylko służy jakości

kgwjanczewo
Empanada z kurczakiem 347

przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które swym kształtem przypominają nasze brazylijskie pasteis ale w przeciwieństwie do pasteis nie są smażone na głębokim tłuszcze lecz pieczone w piekarniku.No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można(...)gdyż ten zajmie nam trochę więcej czasu.Składniki:1) 0,5 kg piersi kurczaka pokrojonego w małe kawałki2) 1 cebula pokrojona w kostkę3) 1 pomidor pokrojony w kostkę4) 1 papryka również w kostkę5) garść posiekanej świeżej kolendry6) szczypta Kuminu i kostka rosołowa Knorr7) 1 ząbek startego czosnku8) parę kropel octu winnego białego9) 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego10) puszka kukurydzy

Smaki Brazylii
Wytrawne francuskie ciastka z chorizo 247

gdyż wytopi się z kiełbasy. Podsmażamy na średnim ogniu, aż kiełbasa się wysmaży. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, posiekane pomidorki i przyprawę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy na równe kwadraty. Długość boku powinna wynosić około(...)około 1cm szerokości, nie nacinając do końca. Kwadraty ponownie rozwijamy. Górny brzeg przekładamy na dół, a dolny na górę. Tak przygotowane porcje układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek wykładamy po jednej łyżce farszu. Wierzch posypujemy serem startym na średnich oczkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 8-10 minut. Ciasto powinno być rumiane

Wędrówki po kuchni
Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym 165

sera:)  Składniki:   opakowanie ciasta francuskiego (225g),  1/2 czerwonej papryki,  1/4 zielonej papryki,  6 pieczarek,  1 filet rybny (u mnie z dorsza),  sól, pieprz,  przyprawa do ryb,  50g żółtego sera, jajko do posmarowania. Wykonanie Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie, krótkie paseczki(...)kwadratów. Na środku każdego kwadratu nałożyć trochę farszu, posypać startym serem. Wszystkie rogi składać do środka i delikatnie skleić.  Posmarować rozkłóconym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPiec około 20 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo) 135

serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo) Składniki 280 g mąki z tapioki 170 ml mleka 85 ml oleju 1 łyżeczka soli 2 jajka 100 gr ostrego sera zółtego Przyprawy (papryka, czosnek, zioła prowansalskie) Wykonanie Mleko zagotowujemy z solą i olejem. Zagotowane mleko zdejmujemy z gazu, wsypujemy mąkę. Mieszamy, aż masa wchłonie całą mąkę. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy(...)Dodajemy ser. Mieszamy. Z ciasta formujemy dowolną metodą kuleczki, które kładziemy na pergamin Posypujemy ulubionymi przyprawami Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wstawiamy kuleczki i zmniejszamy temp. do 180 stopni. Pieczemy ok 15 min, w zależności od stopnie zrumienienia jaki chcemy osiągnąć. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/bezglutenowe-brazylijskie-kuleczki-serowe-kulki-chlebowe-pao-de-queijo/ BosowKuchni Artykuł Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo) pochodzi z serwisu Mieszam

Mieszam w Garnku
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym 242

delikatnie posolić i popieprzyć. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć. Po kilku minutach dodać pokrojone w paski papryki i lekko poddusić. Na koniec dodać podsmażone wcześniej mięso mielone i czerwoną fasolę ( fasolę przepłukać wcześniej wodą i odsączyć). Dodać bazylię i wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby doprawić jeszcze(...)włożyć makaron i polać go połową soku pomidorowego. Następnie wyłożyć farsz, polać drugą połową soku pomidorowego i posypać serem żółtym. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec ok.30min. Piec pod przykryciem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem 227

paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia. Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko. Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatołowej, obie papryki wg upodobań. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem, na ziemniaki wyłożyć połowę  zeszklonych warzyw, na warzywa poukładać plastry boczku, na boczek wyłożyć(...)sporo soli do całości), na warzywa poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym

Na Ciasteczkowych Papierach
Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem 213

Następnego dnia, na 30 minut przed pieczeniem, wyjmujemy kurczaka z lodówki. Blaszkę, na której będzie stała butelka wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia (ja dałam jedno i drugie – najpierw folię, a na nią papier). Butelkę piwa otwieramy i odlewamy 1/3, np. do kubka, czy innej butelki (będzie do polewania kurczaka podczas pieczenia). Ponownie ją zakręcamy, ustawiamy na blaszce(...)Wstawiamy do piekarnika (najniżej, jak się da) nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 2 godzin (1 godzina na 1 kg mięsa). Po 30 minutach polewamy kurczaka pozostawionym piwem (dzielimy na 3 porcje – polewając co ok. 30 min.). Aby piwo nam wypłynęło z butelki, już podczas pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, jeżeli to nie zadziała wystarczy lekko je w butelce zamieszać

mojewypiekiinietylko
Fit cukinia faszerowana (77 kcal) 487

nadaje się na letni obiad. Pół cukinii to tylko 77 kcal. Składniki: 3 cukinie 2 jajka 3 łyżki gęstego jogurtu pęczek szczypiorku 250 g pieczarek duża marchew cząber, oregano, papryka ostra, cebula suszona sól, pieprz Przygotowanie Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Miąższ z cukinii kroimy w drobną kostkę. Pieczarki również kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce. Pieczarki(...)przestygnie. Szczypiorek siekamy, jajko i jogurt mieszamy ze sobą. Składniki dodajemy do farszu, przyprawiamy i mieszamy. Farsz nakładamy do cukinii. Można posypać serem żółtym. Cukinie układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temp 180 C przez około 35-40 minut

e-PrzepisyKulinarne
Stripsy z kurczaka 275

łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej) Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki szczypta pieprzu cayenne szczypta soli mąka do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: 1.  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Dodać przyprawy, włożyć do lodówki na 45 minut(...)podczas pieczenia nie wsiąknęło za dużo tłuszczu. 4. W rondlu rozgrzać większą ilość oleju, kawałki mięsa najpierw opanierować w mące, a następnie smażyć ze wszystkich stron. Mięso powinno być zanurzone w tłuszczu podczas smażenia. 5. Gotowe stripsy powinny być mięciutkie i soczyste w środku i mieć chrupiącą panierkę. 6. Podawać wedle smaku z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, surówką

Kuchnia domowa Ani
Karkówka pieczona w piekarniku po meksykańsku 479

pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 200g pieczarek 1. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy jak na kotlety, nacieramy olejem, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc. 2. Pomidory, koncentrat i wodę łączymy ze sobą. Dodajemy pokrojone drobno papryczki chilli, solimy(...)naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy.  4. Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Szefowa kuchni
.908. upieczone w słoiku + 2 pomysły na ryż 173

ciasto kukurydziane z nadzieniem serowym pieczone w słoiku po miodelce (krem czekoladowy z dodatkiem miodu)~ Dzisiaj oprócz śniadania mam dla Was dwa szybkie, proste i smaczne pomysły na wykorzystanie ryżu - jeden na obiad i drugi na lunch. Użyłam ryżu z warzywami Piątnica , który polecam - jest bardzo smaczny, suszone warzywa dodają mu ciekawego smaku! :) OBIAD - Smażony ryż curry z warzywami(...)PRZEPIS /2 porcje/ ~125g (woreczek) ryżu z warzywami Piątnica ~woda do ugotowania ryżu* ~sól ~curry, pieprz, kurkuma, ostra papryka, kozieradka suszona Piątnica , przyprawa pomidor-czosnek-bazylia Piątnica - do smaku ~300g cukinii ~średnia papryka ~150g pieczarek ~ząbek czosnku ~1-2 łyżki oleju Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Warzywa kroimy i dusimy do miękkości na paleni. Zdejmujemy warzywa z patelni

breakfast of dreams
Kiełbaski drobiowe w drożdżowym cieście żytnim 147

przypadkiem bo miało powstać z tego całkiem coś innego, ale zawsze lepszy rydz niż nic;) Składniki: 2 szklanki mąki żytniej typu 2000 8g suszonych drożdży szczypta fruktozy/cukru ulubione przyprawy (papryka słodka, sól, oregano, kminek) 0,5-0,75 szklanki wody około 300g serdelków wędzonych drobiowych (dostępnych w netto i kauflandzie) Sposób przygotowania: W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i fruktozę, dodajemy(...)dużej miski, wlewamy roztwór drożdżowy wyrabiamy ciasto odstawiamy na około 20minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia wałkujemy ciasto (najlepiej wałek owinąć woreczkiem foliowym) na papierze do pieczenia wtedy nie będzie się mocno kleić z ciasta wykrawamy małe prostokąty owijamy ciastem serdelki, tak żeby ze wszystkich stron były oklejone ciastem wykładamy na blachę pokrytą papierem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Papryczki nadziewane quinoą 137

oliwie, dodać posiekany czosnek oraz posiekane chilli (mniej więcej łyżeczka do kawy). Poddusić aż cebula się zeszkli. Dodać quinoę, pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Papryki umyć, osuszyć, odciąć końcówki z ogonkiem. Wyjąć pestki. Wypełnić papryczki farszem. Podawać na zimno. Ale można również zapiec je w piekarniku. Jeżeli będziemy zapiekać należy papryczki posmarować oliwa i wstawić(...)można wypełnić cukinie. Cukinie należy umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy, nie wyrzucać. Cukinie wydrążyć. Kapelusiki zostawić. Napełnić je farszem i przykryć kapelusikami. Napełnione warzywa ustawić w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Posypać starym parmezanem. zastawa

królestwo garów
Kiełbasa ze słoika 218

Bardzo często robię domowe wędlinki. Dzięki temu wiem co jem i mogę doprawić po swojemu. Robię różne pieczenie z mięska mielonego, wędlinkę gotowaną, pieczoną i wędzoną - wszystkie przepisy znajdziecie tutaj . Jakiś czas temu natrafiłam na ten przepis  i postanowiłam wypróbować. Kiełbaskę zrobiłam z wiekszej ilości składników i doprawiłam dużą ilością czosnku i majeranku. Na pewno wędlinka ta zagości(...)długi termin przydatności. składniki: 900 g łopatki wieprzowej 600 g boczku bez skóry ( mój był raczej chudy) 5-6 dużych ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 180 ml wody Łopatkę i boczek zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko

Monia miesza i gotuje
Faszerowany kurczak pieczony w szampanie 166

Wykonanie: Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i papryką lub po prostu gotową przyprawą do kurczaka Na patelni podsmażyć kiełbasę, cebulę i suszone pomidory. Dodać fasolę, pokrojone ząbki czosnku i doprawić papryką i chili. Nadziać kurczaka gorącym farszem, żeby farsz nie wyleciał zatykamy otwór połówką cytryny (miąższem do środka). Jeżeli otwór jest nadal za duży i farsz wypada najlepiej zaszyć(...)wkładamy do niego nafaszerowanego kurczaka (piersiami do dołu). Naczynie przykrywany i wkładamy całość do nagrzanego piekarnika do 180 C na 1 i 1/2 h. Odkrywamy 30 min przed końcem pieczenia i obracamy piersiami do góry tak aby ładnie się przyrumieniły. Po upieczeniu wyjmujemy farsz z kurczaka do osobnego naczynia i wyciskamy do niego cytrynę. Sosem powstałym z wody, szampana

IMPRESJA SMAKU
Pieczony kurczak Jamiego Olivera 396

piersi z kurczaka1 cytryna300g pomidorków koktajlowych4 plasterki wędzonego boczkukilka gałązek świeżego rozmarynususzone oreganosłodka paprykapieprz i sól kawałek masłaoliwa z oliwek Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i oregano.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i kawałek masła. Na gorącym tłuszczu  obsmażamy mięso tak by się przyrumieniło. Jeśli trzeba przyciskamy je do dna patelni.Gotowe piersi przekładamy do brytfanki, otulając(...)ćwiartki/ósemki/plastry - Wasz wybór) i gałązki z pomidorkami. Na patelni podsmażamy przez kilka sekund gałązki rozmarynu, przewracając je często i obtapiając w tłuszczu, i przekładamy do brytfanki. Całość pieczemy pod rozgrzanym grillem około 15 minut aż boczek się zrumieni, a warzywa podpieką.Najprzyjemniejsza część przygotowań to postawienie parującej brytfanki na stole, wypowiadając: Voilà

W kuchni wieczorem
Omlet z patelni bardzo warzywny 185

pełnego energii! :)Składniki na 1 omlet:3 duże jajka1/3 szklanki mleka1 łyżka masła + 1 łyżka oleju1/3 cukiniikawałek czerwonej papryki1/4 pora1 dojrzały pomidor2 szalotkiszczypiorekkawałek tartego parmezanusól, pieprzPor kroimy w krążki, paprykę, cukinię, szalotki oraz pomidor w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do odparowania. Następnie podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni i ponownie na niej(...)Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy masę jajeczną na patelnię. Następnie dodajemy warzywa. Smażymy na małym ogniu aż jajka się zetną. Potem przewracamy omlet na druga stronę, albo chwilkę pieczemy w piekarniku. Ja tego nie robiłam i jadłam prosto z patelni ;) Omlet posypujemy szczypiorkiem. instagram

Bon Appetit Małgorzaty