pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:281/417)

Pasztet mięsny mieszany. 130

Składniki: 400 g karkówki 400 g piersi z indyka 500 g wątroby wołowej 50 g suszonych grzybów 2 cebule 3 jajka 3 czerstwe bułki gałka muszkatołowa, papryka ostra mielona, pieprz, sól, czosnek granulowany Bułki moczymy. Karkówkę i pierś z indyka płuczemy, kroimy na kawałki i gotujemy, kiedy już nam się mięso zagotuje dodajemy pokrojoną wątrobę, cebulę i grzyby - gotujemy(...)wyciągamy mięso, grzyby i cebulę i mielimy razem z odciśniętymi bułkami w maszynce do mięsa. Dodajemy jajka i doprawiamy wszystkimi przyprawami, mieszamy dokładnie (najlepiej ręką). Przekładamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
Łopatka pieczona w cebuli 165

Łopatka pieczona w cebuli smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno. Jest to ulubione danie naszego Łukasza, który zawsze domaga się większej ilości cebuli :) Obowiązkowo, jako dodatek musi być surówka z białej rzodkwi.     Składniki: -ok. 2 kg łopatki -10 cebul -marynata:     3 l wody      15 dkg soli     kilka(...)listków laurowych     po kilka stłuczonych ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kolendry    3 posiekane na drobno ząbki czosnku    2 łyżeczki słodkiej papryki -olej -przyprawa warzywna Składniki marynaty mieszamy,  opłukaną łopatkę wkładamy do marynaty i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Cebulę kroimy w ćwierćplastry i posypujemy przyprawa warzywną. Zamarynowaną łopatkę płuczemy  zimną

Maminek kulinarny
Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta 198

szpinaku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka masła sól do smaku czarny pieprz, grubo mielony 50 g fety 80 g żółtego sera, u mnie ostry ser z papryką 1 łyżka przyprawy bruschetta Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub według piekarnika). Opłucz szpinak i drobno pokrój. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek(...)pieprzem. Przestudź. Rozwiń francuskie ciasto na blasze. Rozprowadź równomiernie szpinak, następnie posyp pokruszoną fetą i utartym serem. Na końcu posyp przyprawą bruschetta. Wstaw placek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12 – 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pokryj na małe kwadraty. Podawaj przekąski na ciepło lub na zimno.   The post Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta appeared

codojedzenia
wegański owsiany chleb 147

szklanka otrębów owsianych 20g drożdży łyżka czarnego sezamu łyżka siemienia lnianego łyżka babki płesznik łyżka chia szałwii odrobina mleka roślinnego ok 1.5 szklanki wody łyżka mielonego lnu przyprawy: curry, papryka słodka, płatki chilie, majeranek, zioła prowansalskie, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką  WYKONANIE płatki owsiane mielimy na mąkę, mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami w misce mleko roślinne podgrzewamy(...)suchych składników, mieszamy , dodajemy wody - odstawimy i przykrywamy do urośnięcia  po kilkunastu min, sprawdzamy, czy drożdże urosły,  jeśli trzeba, dolewamy wody ciasto przekładamy do aluminiowej formy do pieczenia chleba, bądź innej- wyłożonej papierem do pieczenia całość pieczemy ok 50 min w 180 stopniach

healthy dreams
Roladkowe ciasto francuskie z mięsem, pastą pomidorową i camembert 414

Przygotowanie: Farsz: Filet myjemy, oczyszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Dodajemy pastę z pomidorów, pokrojony bardzo drobno ser, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Całość bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy. Ciasto rozwijamy i na całą powierzchnię nakładamy farsz. Za pomocą noża do pizzy przekrawamy po długości  na dwie równe części(...)bardzo delikatnie rolujemy i układamy zachowując odstępy na okrągłej formie o średnicy ok. 25 cm. Może to być forma na tarte lub tortownica, należy wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Każdą roladkę smarujemy roztrzepanym jajkiem (boki i wierzch). Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy w tej temperaturze 15 min, a następne

Moniki Smakołyki
Żeberka z piekarnika 121

żeberka z piekarnika :) Składniki na 4 osoby około 1 kg żeberek w paskach 2 liście laurowe 1/2 cebuli 4 kulki ziela ang. 1-2 ząbki czosnku sól czosnkowa papryka słodka oliwa / olej 1. Żeberka myjemy i osuszamy. 2. Cebule kroimy na piórka a czosnek w plasterki. 3. W pojemniku mieszamy oliwę z przyprawami oraz nacieramy mięso czosnkiem i układamy(...)wkładamy też cebulę najlepiej pomiędzy kawałki żeberek. 4. Następnego dnia szykujemy sobie naczynie żaroodporne i układamy w nim nasze żeberka, przekładając cebule oraz czosnek z marynaty aby żeberka podczas pieczenia nabierały ich aromatu. 5. Żeberka piekłam w 190 stopniach przez pierwszą 1h przykryte były folią aluminiową żeby za mocno się nie zrumieniły, następnie odkryłam folie i piekłam kolejne

Gotowanie...to proste !
Chrupiące piersi kurze 224

suche, ale w tym daniu są bardzo wilgotne i pyszne. Możecie zrobić takie mięsko na imprezy, obiadek itp. Piersi kurze umyć, wysuszyć, doprawić do smaku solą, pieprzem. Obsypać papryką słodką i oregano. Włożyć mięso do miseczki i wylać jogurt, zamieszać. Wstawić do lodówki i zostawić je tam na drugi dzień. Krakersy pokruszyć tak żeby zostały małe wyczuwalne kawałeczki. Mięso wyjąć(...)pokruszonych krakersach. Obtoczyć dokładnie kawałki mięsa z wszystkich stron. Włożyć tak przygotowane mięso do żaroodpornego naczynia, uprzednio lekko wysmarowanym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut. W połowie czasu przewrócić na drugą stronę. Można je również piec ułożonych na raszkach w piekarniki, wtedy już masełko nie będzie potrzebne. Podawać z surówką z warzywami

Kuchnia Pokoleń
Bułki zawijane z cukinią, dynią i kiełbasą 180

podobne do pizza zawsze wszystkim smakują. Idealne jako dodatek do zup. Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce lub w piekarniku, choć muszę przyznać, że rozmrożone w piekarniku(...)bułek 35 g świeżych drożdży 700 g pszennej mąki 350 ml wody ± 50 ml w zależności od mąki 2 łyżeczki soli 1 cukinia pokrojona w cienkie paski 150 g pieczonej dyni 100 g kiełbasy 2 łyżki świeżego tymianku 2 łyżki sezamu do posypania Pokrój cukinię w paski, posól o dstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody

codojedzenia
30 przepisów na listopad 145

gorąco polecam tutaj . Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Makaron z soczewicą(...)sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Kurczak i ziemniaki w garnku rzymskim 143

nieduży kurczak sól pieprz papryka słodka pieprz ziołowy gałązki tymianku oliwa kilka ziemniaków Kurczaka umyć, oczyścić, natrzeć solą, pieprzem. Garnek rzymski namoczyć na 15 min w zimnej wodzie, wyjąć lekko osuszyć. Kurczaka ułożyć w garnku, Ziemniaki obrać, naciąć z jednej strony . Posypać przyprawami, skropić oliwą. Podlać ok pół szkl wody. Garnek rzymski przykryć i wstawić do zimnego piekarnika, ustawić czas(...)godzina i 10 min. i temp 200 st. 10 min przed zakończeniem pieczenia odkryć garnek, można kurczaka i ziemniaki posmarować rozrobionym z wodą miodem dla uzyskania ładnego koloru

Gotowanie jest łatwe
Placek ziemniaczany prawie jak pizza 215

drożdży pół łyżeczki cukru jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Dodatki: 200 g kiełbasy pomidor garść oliwek 100 g sera żółtego 250 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Drożdże rozkruszamy, dodajmy cukier, łyżkę mąki(...)wyrośnięcia na 15 min. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, cebulę, zaczyn z drożdży, jajko, jogurt i przyprawy. Mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na blaszkę (24x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakładamy na niego kiełbasę, pomidora i oliwki pokrojone

e-PrzepisyKulinarne
PIECZONE ZIEMNIAKI HASSELBACK (NACINANE) 402

ulubionymi przyprawami oraz ziołami. Możecie tu dowolnie eksperymentować, by za każdym razem uzyskać zupełnie inny smak :) Najlepiej nadają się tu ziemniaki z cienką skórką, ale jeśli najdzie Was ochota na pieczone ziemniaki kiedy skończy się sezon na młode, jędrne ziemniaczki, po prostu obierzcie stare pyry ze skórki :D Ziemniaczki Hasselback polecam Wam jako osobne danie z dowolnymi dipami albo jako(...)stwierdzić, że stare, poczciwe frytki mają potężną konkurencję :D SKŁADNIKI: 6-7 dużych ziemniaków (około  1-1,2 kg) 8 łyżek oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta pieprzu cayenne lub płatków chili 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego kilka gałązek świeżego tymianku sól do smaku odrobina pieprzu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Ziemniaki dokładnie umyj

Słodko-Słony Świat Ilony
Cukinia zapiekana z mięsem 188

polecam. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 50 g sera żółtego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz Wykonanie: Cukinię przekroić na dwie połówki i wydrążyć środki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę(...)wymieszać  i chwilkę smażyć. Tak przygotowanym mięsem napełniać cukinię i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać wierzch startym żółtym serem. Wlać wodę tak aby sięgała do połowy cukinii Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. cukinia zapiekana z mięsem

O kuchni z uczuciem
DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - zasady diety dr Ewy Dąbrowskiej 177

rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!!  - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa przyprawowe, zioła. O strączkach wszelkich zapominamy, również o kukurydzy, oliwkach(...)można jeść bez ograniczeń czyli: - jabłka, grejpfruty, cytryny i niewielkie ilości jagód, jeśli macie jakieś do dyspozycji. Owoce zakazane Wszystko to można jeść na surowo (najbardziej polecane), gotowane, duszone, pieczone, w postaci zup warzywnych, kompotów owocowych bez cukru, soków warzywnych, owocowych, zielonych. Pijemy wodę, soki, herbaty owocowe lub ziołowe, NIE PIJEMY KAWY , mocnej herbaty, alkoholu. Do niczego NIE DODAJEMY

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
karkówka do chleba --pane di maiale 129

Składniki: 2 kg dkg karkówki wieprzowej 1/2 łyzeczki papryki słodkiej i pieprzu, oraz 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka majeranku, gruba sól morska,czosnek, 2-3 łyzki tymianku 1 łyżka-, vegeta,olej, Dodatkowo: garnek gliniany Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy. Suche składniki : pieprz, sól, majeranek podgrzewamy na patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i taką miksturą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki(...)całą noc. Następnego dnia garnek gliniany moczyczymy w zimnej wodzie przez 30 minut. Po tym czasie wkładamy przygotowane mięso,i i umieszczamy w zimnym piekarniku. Pieczemy w 190 °C w czasie 2 godzin. Po tym czasie wyjąc mięso, powinno być gotowe Po upieczeniu mieso przełożyc na talerz. Zimne wstawic do lodówki. Polecam pane di maiale ---- Ingredienti : 2 kg di collo

w mojej kuchni
Parówki z meksykańskim czatnejem zapiekane w cieście francuskim. 121

łyżki groszku zielonego, kukurydzy, fasoli czerwonej (konserwowe) -oregano -pomidory suszone starte -papryka czerwona i żółta pokrojona w paski -sól, pieprz -oliwa -ząbek czosnku Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy papryki i posiekany czosnek.Smażymy kilka minut. Zalewamy sokiem z pomidorów dodajemy groszku,  kukurydzy i fasoli. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. W ostatnim etapie dodajemy starte suszone pomidory. Smażymy(...)Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób i smarujemy żółtkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Pieczemy w 210 stopniach około 18 minut. Smacznego

BaRepas
Kura, kura 172

łyżka octu białego - 3 duże cytryny - 1 łyżka oleju Przygotowanie:  Umyć kurę ciepłą wodą, solą i sokiem z  cytryn wewnątrz i zewnątrz. W blenderze miksujemy: czosnek, cebulę, paprykę, kumin, kostki rosołowe i ocet. Faszerujemy kurę zewnątrz, wewnątrz jak i "smarujemy" kurę pod skórą. Wkładamy kurę  do dużej brytfanki i polewamy łyżkę oleju. Wstawiamy do piekarnika(...)faza gotowania kury. W międzyczasie dobrze jest wyjąć kurę z piekarnika, obrócić i polać tłuszczem który się wytopił. Po tym czasie zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 C i pieczemy jeszcze z godzinę

Smaki Brazylii
Warzywa pieczone w słodko-kwaśnej marynacie 179

wyobrażam sobie swojej kuchni bez warzyw. Nawet z nich można szybko przygotować proste, ale zdrowe, pełne witamin danie. Składniki: 1 marchewka 1/2 młodej cukinii po pół czerwonej i zielonej papryki 1 pietruszka 3 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego pieprz do smaku 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki i ziarenka sezamu(...)Warzywa pokroić w słupki, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, keczupem, octem balsamicznym i sosem sojowym, doprawić pieprzem i w razie potrzeby posolić. ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut w 200 o C. Podawać z ugotowanym ryżem i posypane natką pietruszki oraz sezamem

Czerwień i błękit
Pizza na aromatycznym cieście :) 138

prawdziwy PRZYGOTOWANIE: Cebulę oczyszczamy i kroimy w talarki. Podsmażamy na łyżce oleju, na rozgrzanej patelni. Chwilkę dusimy. Następnie przygotowujemy pozostałe warzywa. Czyli, pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, a pomidorki pozostają bez naruszenia :D Gdy cebulka lekko zmięknie wrzucamy pozostałe składniki. Farsz dusimy do miękkości warzywek, pod koniec dodajemy wszelkie przyprawy i solimy.Ciasto --> Mleko lekko podgrzewamy(...)wsypujemy mąkę, jajko, olej, sól i mleko z drożdżami. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do delikatnego wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy i formujemy okrągły placek :) Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim ciasto. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i smarujemy koncentratem pomidorowym, następnie wykładamy na to farsz

Zdrowie na języku :P
Domowe Natchos 157

"Ostatnimi czasy mam wielką ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami, mówię, że mam ochotę, a nie, że to robię, choć przyznam się, czasami się zdarza. W takich

Słodkie Przyjemności
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1167

drobno (jakbyście chcieli zrobić z nich papkę), im drobniej tym lepiej. Jak wam się nie chce, pokrójcie chociaż w drobną kostkę. Pokrojonego posypcie pół łyżeczki curry, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczyptą soli i pieprzu. Następnie wrzućcie go do miski i dorzućcie podsmażoną cebulę oraz pieczarki. 8. SUSZONE POMIDORY (2 min): > odsączcie je z zalewy i pokrójcie a drobną kostkę. Dorzućcie(...)odrywanie jej od lepkiego, serowego ciasta. Dlatego zalecamy użycie papieru do pieczenia, którym powinniście sobie pomagać w trakcie zawijania rolady i zdejmować go za każdym jednym „kółkiem” zrobionym podczas rolowania. W sumie to tak, jakbyście rolowali papierosa :D. Jak już zrolujecie całość, czas na pieczenie. 11. PIECZENIA ROLADY: jeśli udało Wam się zawinąć roladę, włóżcie ją do piekarnika

Nerds Kitchen
Pasztet z cukinii z kaparami 63

marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka łyżka kaparów pół szklanki kaszy manny pół szklanki bułki tartej pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach (ja ich nie obierałam). Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tej samej tarce. Cukinię i marchewkę wykładamy(...)jakieś 20 minut. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i rozdrobniony czosnek, chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Dodajemy do nich wędzoną paprykę i przesmażamy paręnaście sekund. Cukinię dokładnie odciskamy i wrzucamy do miski. Można dodatkowo to zrobić przez lnianą ściereczkę lub pieluchę tetrową. Do cukinii dodajemy zawartość patelni (patelnię można „przetrzeć

Kardamonovy
Aromatyczna szynka pieczona 152

Olej Siatka do wędlin Sposób przygotowania: Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca , kolendry, listki laurowe i goździki umieszczamy w moździerzu, rozgniatamy, dodajemy razem z papryką do gorącej wody. Zalewę pozostawiamy do ostudzenia, dodajemy pektosól oraz pokrojone ząbki czosnku. Szynkę wkładamy do zalewy, przykrywamy, na tydzień wstawiamy do lodówki, codziennie szynkę obracamy żeby równo się zapeklowała(...)związujemy sznurkiem z obydwu stron. Smarujemy olejem i posypujemy obsypką  Bosforską, lekko wcierając w szynkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Po upieczeniu szynkę wstawiamy do lodówki żeby mocno się schłodziła, zdejmujemy siatkę

Bajeczna Kuchnia
Pasztet wieprzowy z wątróbką indyczą, żurawiną i chrzanem. 214

odrobiną soli.Mięso ma być miękkie. Wątróbkę umyć i pokroić na kawałki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebulę , lekko posolić,chwilę podsmażyć, następnie dodać wątróbkę, paprykę i wymieszać, dusić aż zmięknie. Zimne mięso, marchewkę i seler z wywaru  oraz  wątróbkę zmielić przez maszynkę. Bułkę tartą zalać mlekiem,następnie dodać do mięsa. Jajka roztrzepać(...)pieprzem.Dobrze wszystko wymieszać dodając bulionu który nam został z gotowania mięsa tak około 2 szklanek.Masa ma być luźniejsza nie zbita. Pasztet możecie upiec w foremce keksówce, ja jednak piekę w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni około 70 minut. Po upieczeniu i przestygnięciu pasztet dzielę na kilka części i zamrażam . Potem wyciągam sobie

Sama słodycz i szczypta chili
Burgery z fasoli i pieczarek 84

moimi małymi zmianami pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak): puszka czerwonej fasoli 150 g pieczarek pęczek dymki ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 1/4 łyżeczki cayenne 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych łyżka oleju dodatki: 4 łyżki surowki z buraczków 4 plastry sera żółtego 4 łyżeczki konfitury do serów Bułki możemy przygotować dzień wcześniej(...)wodą. Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy starty ser i wyrabiamy kolejne 5 minut. Formujemy 4 bułki układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je mlekiem, posypujemy sezamem i makiem po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy wyrosną pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut

Mienta blog
Aromatyczne pieczone skrzydełka 245

Aromatyczne pieczone skrzydełka Uwielbiam nieskomplikowane, smaczne i szybkie obiady. A takim z całą pewnością są pieczone skrzydełka. Wystarczy je tylko odpowiednio wcześniej zamarynować, potem wstawić do piekarnika i obiad gotowy. Zamarynowane skrzydełka można upiec w piekarniku, albo na grillu. Są niesamowicie aromatyczne, lekko miodowe, soczyste, rozpływające się w ustach. A do marynaty można użyć wszelakich przypraw, na słodko(...)ostro, ziołowo, tak jak lubimy. Składniki: 1 kg skrzydełek 4 łyżki oliwy 4 łyżki octu winnego 3 łyżki miodu sól pieprz łyżeczka czosnku granulowanego łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka rozmarynu 2-3 łyżki margaryny Sposób przygotowania: Skrzydełka myjemy i osuszamy. Można odciąć lotki, ja tego nie robię, bo lubię sobie "pocyckać" kostki. Łączymy wszystkie składniki

na moim stole...
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS 190

stronę. Dziś proponuję kolorowe szaszłyki , które w sezonie grillowym  idealnie pasują na spotkania w gronie znajomych. Składniki: pół kilo piersi z indyka (można również z kurczaka) papryka czerwona papryka zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę(...)polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej. Idealnie pasuje do nich kasza kus kus Składniki: pomidory oliwki kapary świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam

potrawyregionalne
Chlebek "pizza" 110

Składniki :  1,5 szklanki letniej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 3 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (u mnie czerwona cebula, czerwona papryka, zielone oliwki, suszone pomidory) mozzarella oregano parmezan Przygotowanie :  Wodę wlać do dużej miski, wsypać drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać mąkę(...)dodatki, parmezan starty na tarce i oregano, wymieszać. Uformować kulę i odstawić na około godzinę, aby ciasto urosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blachę lub kamień do pieczenia*, w środek włożyć kawałki mozzarelli, uformować bochenek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec około 30-40 minut, lub do czasu aż chlebek będzie rumiany. W razie potrzeby

Codzienne Gotowanie
Ketchup (sos) z papryki czerwonej. 163

śmietanie kremówce, bez masła. Chyba ponownie nie użyję tych samych składników, bo znów będę miała z nim problem. Spotkaliście się już z takim przepisem? Przepis wzięłam z jakiejś gazetki. Piekłam je około 2 godziny!!! A miało siedzieć 30 - 40 minut. Żeby uratować ciasto musiałam, tak długo trzymać w piekarniku, aż się upiecze, w ogóle przez dłuższy czas było surowe(...)wyszło, ale nie mogę Wam dać przepisu, który jest niedobry. Jak go zmodyfikuję, to na pewno wrzucę na bloga :-). Na pocieszenie mam dla Was znowu ketchup. Tym razem z papryki czerwonej. Przepis dostałam od bardzo dobrej koleżanki. W tamtym roku zrobiłam z połowy porcji, ale już w tym z całości, bo tak bardzo nam zasmakował. Ja używam go często zamiast

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ratatuj. 101

pokroić w drobną kostkę. Nie odsączać z soku, razem z nim wrzucić do cebuli i czosnku. Dodać gałązkę tymianku i listek laurowy. Dusić.   Po paru minutach dodać pokrojoną paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Dusić przez kolejne parę minut.   Uduszone warzywa włożyć do naczynia Wyjąć gałązkę tymianku i liść laurowy), najlepiej w kształcie koła, ale niekoniecznie(...)małym kubku przygotować: łyżka oliwy z oliwek ( bądź olej), wyciśnięte dwa ząbki czosnku i ciut soli. Wymieszać. Posmarować po wierzchu warzywa i lekko posypać tymiankiem. Przykryć folią aluminiową, piec w piekarniku rozgrzanym do 190stopni przez 1h ( najlepiej sprawdzić czy warzywa są już miękkie i czy nie potrzebują dłuższego czasu w piekarniku). Po tym czasie danie jest gotowe.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową 141

kurczaka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki octu lub sok z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka oregano sól  pieprz czarny mielony przyprawa do grilla przyprawa do kurczaka ostra mielona papryka szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 kg fasolki szparagowej świeżej lub 1 opakowanie mrożonej 2 łyżki masła Wykonanie: Udka myję, suszę nacieram solą i pieprzem, posypuję(...)Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka na ruszcie  i piekę ok 1,5-2 godz. W połowie pieczenie  odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i gotuję z dodatkiem

Bea(u)ty kitchen
Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami 168

oliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać(...)będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. sos: Por umyć, pokroić w plastry. Na patelni

KreatywnePiny
Calzone 271

rąk. Ciasto umieściłem w misce pod przykryciem i odstawiłem w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowałem farsz. Pokroiłem w piórka połowę czerwonej cebuli, połowę czerwonej papryki w paski, a cukinię w ćwierćplasterki. Plasterki salami pokroiłem w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłem pokrojone plasterki salami, cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po dwóch minutach smażenia dodałem(...)dwoma łyżeczkami suszonego oregano. Smażyłem przez około 3 minuty.  Kiedy ciasto wyrosło podzieliłem je na dwie części. Z każdej części przy pomocy rąk na natłuszczonej blasze do pieczenia uformowałem koło. Oba placki posmarowałem przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, pozostawiając wolne miejsce na obwodzie. Następnie na każdym placku ułożyłem farsz w ten sposób, aby znajdował się tylko na jego połowie. Dodałem

Wyprawy kulinarne
Pizza 167

mąki pszennej 5 dag drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka przecier pomidorowy 20 dag sera żółtego wędlina 25 dag pieczarek papryka czerwona, oregano, zioła prowansalskie Mąkę przesiewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, olej, mąkę i wszystko dokładnie wyrabiamy łyżką (najlepiej drewnianą). Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po wyrośnięciu(...)kładziemy na blasze wysmarowanej masłem. Na wierzch ciasta nakładamy przecier pomidorowy, ser żółty starty na tarce jarzynowej, wędlinę i pieczarki. Całość posypujemy przyprawami. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy na gorąco, pokrojoną na porcje. Smacznego

Salonik smaków
Pasztet z cukinii 201

Zbliża się weekend, czyli czas kiedy kuchnia staje się królestwem wielu ;)Wariacji na temat cukinii, odsłona kolejna. Tym razem łatwy do przygotowania domowy pasztet z cukinii

Lawendowe Niebo
Serowe paluchy z ciasta francuskiego 2610

zachwycony. :) Składniki (na około 30 paluchów):2 arkusze ciasta francuskiego (po 350-400 g każdy)250 g żółtego sera, np. cheddara1 roztrzepane jajko do posmarowaniaprzyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, sól (świetnie się sprawdzi również kminek)Przygotowanie:Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować jajkiem, a następnie posypać połową sera i ulubionymi przyprawami. Przykryć drugim arkuszem ciasta i czynność(...)Pociąć na paski o szerokości 1,5-2 cm. Każdy pasek złapać za oba końce i skręcać w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na blasze z papierem do pieczenia, zachowując 2 cm odstępy (większe niż na zdjęciu powyżej; ja ułożyłem je trochę za blisko siebie). Piec 15-20 minut w temperaturze 200ºC.* Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków

Food Square
Calzone 461

drożdży* szklanka letniej wody* łyżeczka cukru* szczypta soli - takiej od serca* 3 łyżki oliwy* pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650Dodatki :* sos pomidorowy  * cebula* pieczarki* szynka* czerwona papryka* pomidorki koktajlowe* ser żółty* oregano, bazyliaPrzygotowanie :Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę oraz sól. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło(...)Rozwałkować na cienko. Na jednej połowie ciasta posmarowanej sosem, ułożyć ulubione dodatki, posypać serem. Złożyć i skleić ze sobą boki ciasta. Zrobić zakładkę by nic nam nie wyciekło podczas pieczenia. Piec w 250 stopniach przez około 15-20 minut. Podawać z sosem czosnkowym

Magiczne Życie Marty
Kukurydziane kotleciki z kaszą kuskus 252

upieczemy je w piekarniku to przerodzą się w fajne danie fit. Składniki:100 g kukurydzy świeżej albo z puszkiszklanka kaszy kuskus2 łyżki mąki kukurydzianej1 jajko1 łyżeczka papryki słodkiejszczypta chilli 1 łyżeczka oreganosól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Kaszę zalewamy 1,5 szklanki wrzątkiem i przykrywamy, aż napęcznieje i ostygnie. Kukurydzę rozdrabniamy widelcem lub delikatnie blenderem(...)mąkę, przyprawy i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i smażymy na patelni z oliwą na złocisty kolor. Jak chcemy usmażyć kotleciki beztłuszczowo, układamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 190 C przez 15-20 minut. Efekt jest równie pyszny :)Smacznego

Niezły Młynek
Wołowe szaszłyki ze skrawków stekowych 120

Bardzo dobry sposób na grillowaną wołowinę. Cieniutkie paski wołowiny, wcześniej zamarynowane, pieką się błyskawicznie.  I są na prawdę smaczne. Następnym razem będziemy jednak grillować takie szaszłyki przy dziennym świetle -  wymagają nadzoru, a  nie jest on łatwy gdy jest wieczór. Polecam!Przepis znalazłam na stronie Simply Recipesskładnikimarynata1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki sosu sojowego1/4 szklanki(...)miodu 2 ząbki czosnku, zmiażdżone1 łyżka octu z czerwonego wina 2 - 3 cm kawałek imbiru, w plasterkach 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzupozostałe składniki ok 500 g gotowych steków z antrykotu lub rostbefu,Oliwa z oliwek do posmarowania grillaBambusowe lub drewniane patyczki szaszłykowe na grillprzygotowanieUmieść wszystkie składniki marynaty w małej misce, mieszać do połączenia

Stare Gary
Babeczki z kaszy jaglanej ( wytrawnie) 174

Kasza jaglana ostatnimi czasy króluje w mojej kuchni, zakochałam się w niej doskonała prawie do wszystkiego zarówno na słodko jak i na sposób wytrawny...I dziś

NaKońcuJęzyka