nośnikiem smaku umami, który dodaje potrawom smakowitości. Myślę, że tą mieszanką można przyprawić bardzo wiele potraw, nadając im ciekawego smaku. Ja mam zamiar używać jej w połączeniu z pieczonymi oraz duszonymi warzywami. Proces produkcji domowej soli ziołowej jest bardzo prosty - wystarczy rozdrobnić blenderem gruboziarnistą sól i nasze wybrane składniki, następnie wysuszyć je w piekarniku i przesypać do czystego, szczelnego(...)soli morskiej - 30 g suszonych papryczek chilli lub płatków chilli lub mniej ostra mieszanka - 100 g soli morskiej - 15 g suszonych papryczek chilli lub płatków chilli - 15 g słodkiej papryki Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim - 100 g soli morskiej - 2 pęczki świeżego koperku - skórka otarta z 5 ekologicznych cytryn sparzonych wrzątkiem - 1 łyżki nasion kopru włoskiego (można
Chilli Czosnek i Oliwazioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość zwięzłą masę, odstawiamy na czas krojenia warzyw do lodówki. Ogórki, paprykę i cukinię kroimy w zbliżonej długości grube słupki. Na płaskie powierzchni rozwijamy kawałek folii aluminiowej lub spożywczej i smarujemy go cienko oliwą. Łyżką nabieramy porcję mięsa, którą układamy na folii(...)mięsa, w razie potrzeby ponownie natłuszczając folię. Zwinięte roladki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez ok. 35 min. W trakcie pieczenia można je raz odwrócić, by równomiernie się zrumieniły. Ja roladki podałam z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Ziemniaki pokroiłam wcześniej w ósemki, skropiłam oliwą, posypałam solą i ziołami
Ratunku obiadpomysł ;) ) Sos: 2 czerwone papryki 4 średnie pomidory 1 mała cukinia lub bakłażan (lub po połowie jednego i drugiego) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula papryczka chilli lub ostra papryka w proszku pęczek pietruszki bazylia, kolendra Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób, jak każde inne drożdżowe, pamiętając jednak, że zamiast wody dajemy jogurt naturalny, który w takim wypadku należy lekko(...)sposób, byle skutecznie. :) Zaklejoną kulkę również delikatnie, ale dość cienko rozwałkowujemy tak, by powstał płaski placek. W każdym w środku robimy palcem dziurkę, by nie puchły. Tak przygotowane chlebki pieczemy do zrumienienia w 200 stopniach z termoobiegiem lub 220 bez. Adżapsandał, który prezentuję tutaj, nie jest typowym dodatkiem do chaczapuri. Jest to sos gruziński, jednak zwykle serowe chlebki jada się
Kuchenna KontrrewolucyaOto wersja makaronowej sałatki, jest to bardzo pożywna sałatka z uwagi na występowanie makaronu, stanowi doskonały dodatek, kolorowy, smaczny i zdrowy, a także prosty i szybki
kgwjanczewołyżka siekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Jajko ugotować na twardo. Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić na nią posiekaną drobno cebulę, następnie paprykę, a po ok. 5 minutach koncentrat pomidorowy i osączonego z zalewy tuńczyka. Zamieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Dodać posiekane drobno jajko, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz(...)stron na złoty kolor. Osuszać na papierowym ręczniku i podawać. "Na patio kazałam postawić gliniany piec i obie z Cataliną wzięłyśmy się za pieczenie empanad. Mąka pszenna była kosztowna, ale nauczyłyśmy się je przyrządzać z kukurydzianej. Kiedy wyjmowałyśmy je z pieca, jeszcze nie zdążyły ostygnąć, a ich zapach rozchodził się po całej dzielnicy, przyciągając tłumy. Zawsze zostawiałyśmy kilka
KUCHARNIAprostu brązowym cukrem smakują wyśmienicie podawane z lodami, jogurtem lub serem pleśniowym. W szczególności połączenie z serem pleśniowym wyjątkowo polecamy. Prawdopodobnie każdy z Nas kojarzy smak i zapach pieczonych jabłek. Ale czy każdy z Nas próbował grillowanych jabłek ? Wystarczy że jabłka pokroimy na plasterki, ćwiartki lub połówki skropimy odrobiną soku z cytryny, posypiemy cynamonem lub brązowym cukrem i umieścimy(...)żaden innych sposób niż grillowanie. Warzywa: Możemy grillować nawet ogórki i będą one pełne smaku jeśli tylko prawidłowo je przyprawimy. Możemy spróbować natrzeć je octem, solą morską i papryką przed grillowaniem. Jednak musimy bardzo uważać aby ich nie wysuszyć. Cebula dymka jest już sama w sobie bardzo aromatyczna ale dopiero grillowana smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecamy marynować ją w czosnku wymieszanym
naRuszcievotes ) Pieczony ziołowy kurczak z pieczonymi ziemniakami i warzywami Po „ciężkich” świątecznych dniach, proponuję Ci obiad może nie lekki ale zwyczajny i smaczny. Idealnie wyzeruje Twój brzuch od wszystkich pierogów, sałatek, barszczy itp.. W sumie zawsze mnie to intryguje dlaczego po Wigilii człowiek, wstając od stołu i idąc rozłożyć się na kanapie z winkiem(...)święta to czas grzesznego ucztowania i tyle, czas przejść od trudnej łaciny do zrozumiałego przepisu ;). U nas po świętach zawsze wskakuje zwykły obiad, jakieś fryty, kurak lub pieczone ziemniory. Ten obiad jest o tyle cudowny , że przygotujesz go w kilka chwil wsuniesz wszystko do jednego piekarnika i na tym koniec, reszta zrobi się sama . Trzeba tylko pamiętać żeby wyciągnąć
Ogrodnik w podróżyszklanki mąki ryżowej (lub pszennej) 2 jajka (lub mielone siemię lniane zalane wrzątkiem, aż wytworzy się „glutek”) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, mielonego kuminu, suszonego czosnku szczypta soli i pieprzu (ja używam pieprzu cytrynowego) Składniki – surówka z czerwonej kapusty i jarmużu: ok. 3 szklanki poszatkowanej, czerwonej kapusty (ok. ćwierć niedużej główki(...)majonezem lub jogurtem oraz solą. Dorsz w nachos: Nachosy wsypujemy do blendera/malaksera i pulsacyjnie rozkruszamy na okruchy (można też ręcznie – wsadzić do worka foliowego i wałkować). Dodajemy przyprawy: paprykę, kumin, czosnek i posiekaną drobno natkę pietruszki (jeśli używamy aromatyzowanych nachosów, możemy zrezygnować z dodatkowych przypraw) – mieszamy. Jajka do panierowania roztrzepujemy w misce. Do drugiej – wsypujemy mąkę
Poezja smakuznajdziecie coś dla siebie! :) Klikając w opis albo samo zdjęcie zostaniecie przeniesieni na stronę przepisu :) Obiad 1. Rolada schabowa z cukinią 2. Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 3. Pierś z kurczaka nadziewana mascarpone 4. Kurczak cytrusowo-rozmarynowy 5. Pierś z kurczaka po hawajsku 6. Pierś z kurczaka w pestkach dyni 7. Roladki z kurczaka z serem camembert(...)Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 9. Schab pod zieloną pierzynką 10. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów 11. Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 12. Świąteczna pieczeń schabowa 13. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 14. Schab gotowany w mleku Sałatki 1. Żółta sałatka 2. Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 3. Sałatka z paluszkami
Czerwona Porzeczkamasła 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka SKŁADNIKI NA MUS: 3 opakowania Pasztetu Wielkopolskiego Profi z drobiem 125 g kremowego twarożku płatki chili do smaku 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz DO DEKORACJI: ulubione warzywa WYKONANIE: EKLERY: W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę z masłem. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego mąkę, a następnie(...)gęste i jednolite ciasto. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Do zimnego ciasta wbij jajka i zmiksuj całość na gładką masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C . Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Na blachę wyciskaj za pomocą woreczka z uciętą końcówką lub szprycy podłużne eklery, zachowując dość duże odstępy (ciasto mocno rośnie podczas pieczenia). Piecz eklery około 25-30 minut
Słodko-Słony Świat Ilonylekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach mięso jest gotowe, dodaję paprykę z cukinią i mieszając całość przesmażam na średnim ogniu ok. 4 minut. Posypuję tymiankiem. Mieszam delikatnie. Do jajek dodaje trochę soli i pieprzu, jajka roztrzepuję blenderem. Przed wylaniem(...)rozłożyć w miarę równomiernie na patelni, wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego piekarnika, ew. można ją odwrócić przy użyciu pokrywki, ja zostawiam cosi come e, czyli taką jaka jest, tylko obserwuję, czy jajka są wystarczająco
I tu będę miała takie temarchewki (ok. 90g), - 2 ząbki czosnku - 1 cebula (ok. 40g), - 3 łyżki kaszy manny (ok. 36g), - 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g) - pieprz , sól, curry, kurkuma, papryka słodka i ostra. Sposób przygotowania 1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody. 2. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. 3. Do ugotowanej soczewicy dodajemy startą(...)czosnek, pokrojoną drobno cebulę i przyprawy. 4. Mieszamy całość dokładnie, w razie potrzeby dodajemy więcej kaszy manny. 5. Masę odstawiamy na 15-30 minut. 6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. 7. Formujemy kotleciki i pieczemy ok. 15-20 min. Kotleciki są bogate w: - cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdość dużym garnku zagotować litr wody z solą. Wystudzić. Mięso pokroić na plastry i zamoczyć w solance na kilka godzin. Następnie wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć ziołami, czosnkiem, papryką i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucać mięso, obsmażać je krótko z obu stron na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Następnie plastry karczku ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pieczarki i cebulę(...)mięsie. Całość wystudzić, okryć z wierzchu folią aluminiową (błyszcząca stroną do środka) i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia wstawić do piekarnika (razem z folią) i piec około 70 minut w 200*C. Podawać na ciepło
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki na 6 sztuk: arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka 1 mały krążek sera camembert 1 kulka mozarelli (125g) 60 g żółtego sera kilknaście pomidorków koktailowych ostra i słodka papryka sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, wymieszać z czosnkiem i przyprawami i usmażyć na oleju. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków(...)tartaletek. Każdy ser podzielić na 6 kawałków. Pomidorki przekroić na połówki. Na dno tartaletek ułożyć po plasterku żółtego sera, wyłożyć mięso a następnie pomidorki, mozarellę i plasterki camemberta. Piec w 200*C około 20-25 minut. Podawać na ciepło z sałatką z pomidorów i sosem czosnkowym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakaszy gryczanej 0/5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 6-7 plasterków suszonych pomidorów z oleju łyżka oleju z suszonych pomidorow 2 łyżki przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu 0/5 łyżeczki wędzonej pikantnej papryki sól i pieprz do smaku sos: 250 g obranych i pokrojonych kurek szalotka łyżka oleju z suszonych pomidorów 100 ml bulionu warzywnego 80 g gorgonzoli 5-6 plasterków suszonych pomidorów(...)pieprz do smaku Wszystkie składniki na pulpety przekładamy do misy robota i miksujemy na w miarę gładką masę. Formujemy niewielkie kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Szalotkę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oleju z pomidorów. Dodajemy kurki, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz
Mienta blog