najlepiej smakuje w Brzeźnicy :) Składniki: -kurczak ( 2 kg lub większy ) -sól, pieprz -słodka papryka -opcjonalnie przyprawa złocista do kurczaka -2-3 marchewki -1-2 jabłka -odrobina wody -odrobina oleju Kurczaka dzielimy na części, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny. Układamy na blaszce, wyłożonej folią aluminiową. Skrapiamy(...)piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C bez termoobiegu na 90 minut. W tym czasie marchew kroimy w słupki i jabłka w "ósemki". Pół godziny przed upływem czasu pieczenia odkrywamy folię, na mięsie układamy marchew, jabłka i dopiekamy bez przykrycia. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Obiadek mniam, mniam. Smacznego! Nam ten kurczak bardzo smakuje. Celince dziękujemy za posta. Pozdrawiamy
Maminek kulinarnydoskonały smak mówią same za siebie! Bruschetta z pomidorami, papryką i bazylią Przepis na około 10 małych kromek Potrzebujemy: - 1 mała bagietka - 1 pomidor - 1/4 papryki czerwonej - 1 ząbek czosnku - kilka liści świeżej bazylii - pół łyżeczki sosu sojowego - oliwa z oliwek - sól, pieprz - płatki drożdżowe nieaktywne (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pomidora, paprykę i liście bazylii siekamy bardzo drobno. Czosnek rozgniatamy(...)kładziemy na niej pociętą w plastry bagietkę. Bułkę dodatkowo smarujemy odrobiną oliwy. Na wierzch kładziemy łyżeczką nasze warzywa. Możemy posypać wierzch płatkami drożdżowymi czy też położyć piórka cebuli. 3. Pieczemy kilka minut w nagrzanym piekarniku, aż bułka będzie chrupiąca. 4. Po wyjęciu dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleudźców kurczaka 300 g cykorii białej - im mniejsze główki tym lepiej 100 g rodzynki brazylijskiej 100 g dobrego masła przyprawy: sól pieprz czarny świeżo mielony kminek kurkuma słodka papryka w proszku czosnek w proszku Wykonanie: Cykorię umyć, przeciąć na 4 części wzdłuż, wyciąć głąby. Blanszować we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Zostawić na durszlaku, by zgubiły nadmiar wody. Posypać(...)obficie kurkumą. Rodzynki obrać z kwiatów i umyć. Kurczaka oprószyć przyprawami, ułożyć na blaszce. Masło pokroić w kostkę i wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę - piec w 170 stopniach. Raz na jakiś czas podczas pieczenia otworzyć piekarnik i polać wywarem mięso. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia dołożyć cykorię i rodzynki. Podawać gorące z np. ryżem
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzed nami wieczór i długa noc. Trzeba przygotować jakieś przystawki, zakąski, sałatki by móc podjadać przez te kilka godzin. Ja zrobiłam kolorowe koreczki. Zawsze coś w
Ala piecze i gotujepokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Pomidory umyć, pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pora. Dodać paprykę, poddusić 2 minuty, dodać cukinię, poddusić dwie minuty, dodać pomidory, poddusić 10 min na średnim ogniu, tak aby z sosu wyparowała woda (nie musi wyparować cała). Dodać ugotowaną kaszę, dodać(...)przyprawy, wymieszać, poddusić na średnim ogniu przez 5 min. Cukinie położyć na blaszkę wysmarowaną olejem. Na każdą cukinię nakładać farszu z górką. Wstawić do nagrzanego do 175 st. piekarnika, piec 30 min z termoobiegiem. Po 20 min pieczenia, cukinie posypać tartym serem, wstawić do piekarnika na 10 min (do zarumienienia sera). Smacznego
moj przepis naupiecze. Składniki: kurczak (w moim przypadku dwa skrzydełka, dwa udka i pierś) 5-6 ziemniaków spora marchew 2 cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Kurczaka dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę(...)sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia
e-PrzepisyKulinarneoliwa brązowy cukier Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty. Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć ser żółty i dodać do nadzienia. Wymieszać. Rozłożyć jeden płat mięsa, i wyłożyć nadzienie, uklepać(...)dobrze, Przykryć drugim płatem i dookoła obwiązać sznureczkiem by mięso się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso przełożyć do brytfanki , skropić oliwą, posypać przyprawami i ziarnami i szczyptą brązowego cukru. Piec w temp 180 st ok 30 min z termoobiegiem. Przed podaniem zdjąć sznurek i pokroić w plastry
Gotowanie jest łatwesuszona włoszczyzna- 2 łyżki (opcjonalnie) * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz, słodka papryka oraz suszony rozmaryn- wedle uznania Udka z kurczaka zamarynować w oleju, soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz rozmarynie i odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Grzyby wraz z suszoną włoszczyzną zalać wrzątkiem- odstawić na 30 minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, pomiędzy ziemniaki pokrojone w kostkę(...)grzyby wyciągnięte z wywaru, następnie marchewkę, pomidorki, zalać wywarem grzybowym i przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg), dusić 60 minut, a następnie odkryć i piec 15 minut- do lekkiego zarumienienia się mięsa. Smacznego
Kraina Miodem Płynącacherry z dodatkiem malinowego dressingu Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Razowa grzanka(...)pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Pomidorowa sałatka z młodą kapustą Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym
Moja smaczna kuchniacukinii 3 marchewki 3 cebule 200 gram sera żółtego np. Złoty Mazur 4 jajka 1,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki oleju 0,5 kostki masła sól, pieprz, papryka słodka Pasztet z cukinii - przepis Wykonanie: Cukinie, marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce a najlepiej w robocie kuchennym. Ser żółty i masło także ścieramy. Białka ubijamy na pianę. Żółtka(...)dajemy bezpośrednio do warzyw. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce lub garnku. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Wykładamy masę do keksówki lub naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pasztet z cukinii - przepis Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut aż się zrumieni z wierzchu. Pasztet z cukinii - przepis Smacznego :) Pasztet z cukinii - przepis
Pyza i Surówkawyjmujemy kalafior z garnka i pozostawiamy do ostudzenia. Mięso mielone wykładamy do miski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, wrzucamy do mięsa. Dodajemy do niego także sól oraz pieprz, papryki w proszku i dwie łyżki przegotowanej wody. Wszystko razem dobrze wyrabiamy. Pół słoiczka koncentratu lekko rozrzedzamy wodą i za pomocą pędzelka nakładamy na przestudzony kalafior. Następnie delikatnie nakładamy na niego(...)przyprawione mięso mielone. Dobrze dociskamy je do kalafiora, by równomiernie przylegało. Na koniec na wierzch układamy plastry boczku tak, by przypominały fałdy mózgu. ;) Gotowy mózg przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyaszaszłyki, które przygotowaliśmy wspólnie, świetna zabawa i smakowite zakończenie. Składniki: 1 cała pierś kurczaka 3 duże cukinie serek typu philadelphia do smaku bazylia, sól, słodka papryka odrobina oliwy Wpadajcie w tym tygodniu na grilla tutaj Przygotowanie: Cukinię tniemy na cienkie paski i grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Kurczaka tniemy na kostkę(...)doprawiamy. Z grillowaną cukinię smarujemy serkiem, układamy kurczaka zawijamy i nadziewamy na wykałaczkę. Po 3 cukinie na wykałaczce. Szaszłyki układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 C przez 20 minut. Podajemy z jogurtem greckim, możemy go delikatnie osolić. Smacznego
Niezły Młynekkiełbasa. Przydała się w sam raz na leniwy obiad. Składniki: 6-8 parzonych białych kiełbasek Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, rozmarynu i majeranku 1/3 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczka pieprzu Dodatkowo: kilka ząbków czosnku 1 cebula Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć. 2. Kiełbaski naciąć wedle uznania. 3. W żaroodpornym naczyniu(...)ułożyć kiełbaski, posmarować marynatą. Obłożyć pokrojoną w talarki cebulą i ząbkami czosnku. 4. Całość zapiekać 45-60 minut w 180 st.C, przekładać kiełbaski na drugą stronę co jakiś czas. Piec do ładnego zrumienienia. Smacznego!!! Źródło: Domowe potrawy
Kuchnia domowa Anipół łyżeczki cukru. Najszybciej jest zagotować wodę i umieścić całego brokuła "koroną" do dołu w wodzie. Następnie odsączyć na sitku ;-) Po ugotowaniu i wystudzeniu brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Paprykę siekamy w kostkę. Połowę mozzarelli (lub innego sera) ścieramy na tarce i dodajemy wszystko do kaszy wraz z żółtkiem. Mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z kaszą(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę kaszy z warzywami warstwa z wędliny (krewetek) przykrywamy drugą połową kaszy Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki sera i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy aż ser się rozpuści i zarumieni
Czerwona Porzeczkaminut. w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na patelni podgrzewamy oliwę z odrobiną masła i podsmażamy pieczarki. Dzięki połączeniu masła i oliwy będą miały piękny złoty kolor. paprykę myjemy, kroimy w paseczki i układamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika, podsmażamy ok 15 minut marchewkę obieramy, kroimy w słupeczki, blanszujemy kurczaka wyjmujemy z lodówki(...)podsmażamy razem z marynatą na patelni tak przygotowane składniki układamy na pszennym placku posypujemy startym serem i przykrywamy drugą tortillą zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 15 minut w 200'C. podajemy z sosem barbecue, śmietaną najlepiej kwaśną i sosem tysiąca wysp. PYCHOTA!! P.S Tortilla jest idealną przekąską również na zimno, dlatego nada się do pracy, do szkoły
Luźna Kuchniazostały mi dwa placki do tortilli. Nie chciałam, żeby wyschły, więc znalazłam w internecie sposób na ich wykorzystanie. Zrobiłam chipsy ziołowe i ziołowo-serowe :) Można też zrobić z papryką lub po prostu solone - każdy robi wedle swoich kubków smakowych :) Składniki: 2 placki do tortilli kilka plasterków sera żółtego ew. startego na tarce o dużych oczkach lubczyk tymianek 3 łyżki oleju(...)Nożem do pizzy, radełkiem kuchennym lub po prostu zwykłym nożem kroimy placki do tortilli w trójkąty. Z jednego placka wyjdzie 16 sztuk. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Mieszamy 3 łyżki oleju z przyprawami i pędzelkiem smarujemy każdy z trójkątów Na częśći z nich układamy po kawałku sera żółtego Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C (u mnie termoobieg
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnaczyniu żaroodpornym naprzemiennie układamy warstwy cebuli, kiełbasy i papryki, ziemniaków pokrojonych w talarki, brokułu, na który możemy dodać rozdrobnione oliwki. I kolejna warstwa zeszklonej cebuli z kiełbasą i papryką, posypujemy je serem feta pokrojonym w kostkę, następnie warstwa ziemniaków. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego oliwki, odrobinę rozdrobnionego brokułu, przyprawy, śmietanę (lub majonez, jednak to wersja(...)bardzo tłusta, więc by unikać pustych, zbędnych kalorii polecam śmietanę :)), jajko, ser feta, odrobinę mleka i chilli, jeśli lubicie pikantną kuchnię. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy nimi warzywa. Pieczemy ok godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Taste Of My DayWspaniałe danie, które nie dość że robi się samo, to jeszcze niesamowicie pachnie i cudownie smakuje. Ja przygotowałam kurczaka, wstawiłam do piekarnika i wyszłam
Sto kolorów kuchniboczku wędzonego 250 g brokuł 2 pomidory ser feta - najlepiej smakuje ( w tej wersji jest camerbert) ząbek czosnku cebula 4 jaja 200 ml śmietany 18% pieprz, sól, papryka słodka, oregano Przygotowanie ciasto: Na stolnicy umieść wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ugnieciony placek owiń folią i umieść w lodówce na 30 min. Następnie rozwałkuj placek o grubości(...)posmaruj tłuszczem tortownicę i wyłóż ciastem foremkę dociskając palcami dobrze do ścianek i dna. Nakłuj widelcem i połóż na wierzch papier pergaminowy i obciąż go grochem albo fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku 200C góra dół przez 10 min, następnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz prze 10-15 minut. Przygotowanie farsz: Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż
Niezły MłynekDzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam
My Culinary ArtDoskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, takie właśnie ma zastosowanie w tym daniu, oto nietypowe pulpety jarskie, ale z dodatkiem gulaszu stanowią znakomity duet na obiadowe
kgwjanczewoA oto odsłona najpopularniejszego kotleta, co oznacza, że bardzo lubianego, ale prawda, że mimo popularności, zawsze mamy na niego apetyt? na takiego prosto z patelni, chrupkiego
kgwjanczewoszklanki ryżu 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 duża cebula 200 g pieczarek 200 g kiszonej kapusty 2 jajka sól pieprz kolendra kminek 1 łyżka lnu papryka ostra masło bułka tarta Ryż, kaszę i soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na maśle dodajemy pokrojone pieczarki, sól pieprz i razem smażymy. Kapustę gotujemy(...)ugotowanego: ryżu, soczewicy i kaszy dodajemy pieczarki i kapustę. Przyprawiamy resztą składników, dokładnie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączyło. Foremki smarujemy masłem wysypujemy bułką tartą i wkładamy masę. Pieczemy ok 40 minut. Ja do kotlecików podałam barszcz czerwony
harrisajajek 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki masła 5 grubych plastrów polędwicy nad ogniem wędzonej 1 pęczek szczypiorku Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie all dente. Boczniaki umyć i pokroić w paseczki, polędwicę w grubą kostkę, cebulę w kostkę.Na patelni rozpuścić masło dodać boczniaki,cebulę i polędwicę, przyprawić solą , pieprzem, papryką i musztardą. Dusić na małym ogniu(...)sera i wymieszać, wyłożyć na makaron, zalać 2 roztrzepanymi jajkami, posolić.Następnie wyłożyć resztę makaronu, na makaron wbić w całości resztę jajek, posolić i popieprzyć,wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Następnie zdjąć folię lub szklaną pokrywę i posypać resztą żółtego sera. Piec dalej około 2 5 minut . Podawać z dowolnym sosem
Sama słodycz i szczypta chilisklepie mrożonkami (na pewno nie wyglądałabym tak jak teraz, tylko +20kg więcej). Na co czekacie? Do dzieła! Składniki: - ziemniaki (dowolna ilość) - oliwa z oliwek - ulubione przyprawy (kolendra, kminek, papryka słodka, ostra, cząber, czosnek, majeranek, sól, pieprz) W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Ziemniaki obieramy (ale też niekoniecznie, możemy je po prostu dobrze umyć przy pomocy szczoteczki), kroimy(...)plastry, a następnie w słupki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do gotującej się wody na 10 minut. Odcedzamy, z grubsza osuszamy i rozkładamy równomiernie na całej powierzchni blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli mamy oliwę w spray'u, spryskujemy nią frytki, jeśli nie rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka silikonowego, bądź skrapiamy. Posypujemy mieszanką przypraw. Pieczemy w 200 stopniach przez 35-45 minut
Be Fit Be Strongduże lub 3 małe jajka ok. pół szklanki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżka oleju Sól, pieprz Dodatki: posiekana nać selera, cebula, dowolne zioła, pokrojona papryka... Przygotowanie: Cukinię obrać, jeżeli jest starsza usunąć nasiona. Oczyszczoną zetrzeć na grubym oczku tarki. Osolić, zostawić na dłuższą chwilę i odcisnąć nadmiar wody. W międzyczasie przygotować dodatki: u nas ostatnio króluje wersja(...)posiekaną czerwoną cebulką i nacią selera. Odsączoną cukinię wymieszać z jajkiem, mąkami, dodatkami oraz olejem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Dzisiaj testowaliśmy wersję pieczoną zamiast smażonej - też smacznie, a i nieco zdrowiej. Należy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po 1-2 łyżki masy i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym
Kuchnia w szuwarachOstatnio u mnie na blogu prawie same słodkości.. no , ale ja co ja poradzę jak ja lubię piec.. ..czas to zmienić i pokazać coś innego..tak więc zapraszam na k olejną odsłonę schabowego..tym razem schabowy po amerykańsku...ale czemu po amerykańsku trudno powiedzieć..przepis znaleziony tutaj. U mnie oczywiście było więcej niż 2 plastry(...)astry schabu sos sojowy jajko olej bułka tarta sól, pieprz 1 płaska łyżeczka vegety 1 łyże czka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bazylia tymianek 3 łyżeczki oleju mąka, jajka i bułka tarta do panierki Wszystkie przyprawy wymieszać razem z olejem. Mięso rozbić i natrzeć z obu stron marynatą . Skropić sosem sojowym [ ja sos wymieszałam
Moje domowe kucharzeniewycinałam przykładając miseczkę ;-)) Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie dodajemy do niej pokrojone w talarki pieczarki - chwile smażymy. Następnie dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich usmażonego kurczaka - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego ser żółty - dokładnie mieszamy. Każdy kawałek ciasta(...)pulpą pomidorową i układamy na nim ok 1,5 łyżki farszu - dokładnie sklejamy - smarowałam brzegi ciasta woda aby dobrze się skleiły. Nasze pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni do zarumienienia - pierożki nie wyrastają więc można je układać w 2 cm odstępach. Idealnie smakują na ciepło podane z sosem czosnkowym
sierotka maRysia w kuchniSól Pieprz 200 g żółtego sera 1 kg ziemniaków Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy i ubijamy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Gdy zmiękną dodajemy mięso mielone. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany z 3 łyżkami wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy(...)oczkach. Okrągłe naczynie smarujemy dokładnie masłem. Na dnie wykładamy połowę ziemniaków. Następnie układamy mięso, posypujemy startym serem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na wierchu układamy resztę ziemniaków i sera. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w 190*C. Dekorujemy natka pietruszki. http://www.porcelanabogucice.pl/index.php
VioletoweKucharzenieszklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu cayenne (można więcej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W miseczce mieszamy obie mąki, kurkumę oraz słodką paprykę i sól. Dolewamy wrzącą wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką pszenną i rozwałkowujemy ciasto jak najcieniej(...)Przy pomocy noża lub noża do pizzy wycinamy z ciasta paski, następnie dzielimy je na kwadraty i kwadraty dzielimy na trójkąty. Wycięte nachosy układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut (trzeba wyczuć piekarnik). Upieczone nachosy ściągamy z gorącej blaszki, studzimy. Podajemy z ulubioną salsą lub dipem. Smacznego
DefinicjaSmakugluten pszenny witalny, białko mleczne, sól jodowana, pakowane osobno suche drożdże. dodatkowo potrzebujemy (do ciasta): 2 łyżki oliwy 150 ml letniej wody dodatki na wierzch pizzy (moja inwencja twórcza;)): papryka cebula wędzona pierś z kurczaka ser żółty 5% tłuszczy dostępny w sklepie Centrum Sylwetki sos pomidorowy *0,5 puszki pomidorów, czosnek, oregano, sól, pieprz wg. smaku (smażymy na małym ogniu(...)zgęstnieje) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mieszankę, drożdże, oliwę, wodę (od siebie dorzuciłam jeszcze łyżeczkę ziół prowansalskich) i dokładnie mieszamy tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia żeby ułatwić sobie sprawę z rozsmarowywaniem ciasta przykryłam je folią spożywczą i rozwałkowałam odstawiamy w ciepłe miejsce na około 25 minut na wierchu pizzy rozsmarowujemy sos i wykładamy dodatki pieczemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćschab, który idealnie pasuje na kromkę chleba. Aromatyczny, lekko pikantny i bardzo smaczny. Składniki: 1 kawałek schabu (około 700 g) 1 ząbek czosnku sól pikantna mieszanka pieprzów papryka słodka (+ewentualnie ostra) bazylia suszona 1 łyżka oliwy bądź oleju Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby mięso "przegryzło się" z przyprawami. Następnie(...)mięso polać olejem lub oliwą, a na samym wierzchu ułożyć pocięty na plasterki ząbek czosnku. Wlać pół szklanki wody i przygotowany schab wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec pod przykryciem około 30-40 minut. Przygotowane mięso idealnie pasuje na kanapki, które są podane z zieloną sałatą, ogórkiem i pomidorem
Ugotowaćodstaw do przestygnięcia. W misce umieść starty na tarce ser halloumi, ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, podduszone cebulę, czosnek i chilli, posiekaną natkę pietruszki i bazylię, kumin oraz słodką paprykę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wbij dwa jajka i wymieszaj. Dodaj bułkę tartą lub mielone migdały, ale najlepiej stopniowo, aby zweryfikować konsystencję masy. Powinna uzyskać plastyczną, lepiącą konsystencję(...)być za sucha. Odstaw masę do lodówki na 15-20 min. Maczając dłonie w zimnej wodzie, uformuj z masy 20 niewielkich kulek. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym przestaw piekarnik na opiekanie i zrumieniaj keftedes przez 5-7 minut z każdej strony. Podawaj od razu z dipem
Chilli Czosnek i OliwaPopielcową proponuję sałatkę ze śledziem. Ziemniaki do tej sałatki pokroiłam w kostkę, doprawiłam przyprawami i upiekłam w piekarniku. Sałatka jest lekka, a jednocześnie pożywna. Składniki: 3-4 ziemniaki słodka papryka w proszku, czosnek granulowany, kminek, zioła do pizzy sól i pieprz 3-4 korniszony 5-6 filetów śledziowych marynowanych w oleju 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju lnianego(...)cytryny posiekany koperek Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubszą kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Skropić łyżką oleju i wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i piec ok. 15 minut w 180oC aż ziemniaki będą miękkie. Ostudzić, przełożyć do miseczki. Cebulę drobno pokroić, można ją również sparzyć. Ogórki i śledzie odsączone z oleju pokroić w kostkę (ogórki nieco
Czerwień i błękitmiałam, ale takie parówki chodziły za mną już od dawna. Żeby się trochę oszukać :) zrobiłam do tego dwie kromki chleba razowego z masłem osełkowym i rzodkiewką, skroiłam też zieloną paprykę - trochę zdrowych warzyw dobrze działa na nieczyste sumienie :D Składniki: 2 parówki 2 plastry sera żółtego 4 plasterki boczku podsuszanego Parówki można najpierw ugotować, choć ja tego nie zrobiłam Piecyk(...)stopni C Parówki przekroić w środku zostawiając krawędzie po bokach nieprzekrojone Plasterki żółtego sera kroimy na pół i wkładamy do środka Do naczynia żaroodpornego wkładamy papier do pieczenia - jeśli ser żółty trochę wypłynie, to z papieru jest go łatwiej zdjąć Następnie boczkiem owijamy parówki... ...przekładamy do naczynia żaroodpornego... ... i wkładamy do piekarnika na 15 minut Podajemy z warzywami, żeby naprawić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrozdrobnić przy użyciu blendera. Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Następnie na maśle podsmażyć krótko cebulę i startą marchewkę. Dodać dwie łyżki wody i przyprawy: curry, paprykę, chilli, kurkumę, imbir, sól, pieprz. Wymieszać. Do rozdrobnionej soczewicy dodać zawartość patelni razem z masłem, łyżkę bułki tartej, posiekaną pietruszkę i ewentualnie kolendrę i dobrze wymieszać. Spróbować czy smak masy(...)jeśli nie można ją więcej doprawić. Na koniec dodać dwa surowe jajka i ponownie dobrze wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 45 minut (aż pasztet ładnie się zarumieni). Po wystudzeniu przechowywać w lodówce
Ze smakiem i z pasjąprostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek.Składniki: - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g(...)marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone- czosnek suszony- papryka wędzona- majeranek- olej kokosowyW dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę z pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście laurowe. Chwilę poddusiłam, wlałam bulion. Doprowadziłam
mojewypiekiinietylkomlekaSól, pieprzGałka muszkatołowaPrzygotowanie:Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić. Dodać mięso mielone. Smażyć do miękkości. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano oraz paprykami w proszku. Przygotować beszamel. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Wyłożyć na spód trochę sosu beszamelowego(...)makaron, na to mięso mielone, na to beszamel i posypać odrobiną startego sera żółtego. Czynność powtarzać, a na wierzch wyłożyć resztki sosu beszamelowego i posypać resztką sera żółtego.Piec w 200 stopniach około 20-25 minut.Smacznego,Anulla
Fabryka pomysłówrozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu aż się zeszkli i zmięknie. Dodać przeciśnięty czosnek i pieczarki i smażyć, często mieszając aż pieczarki się lekko zrumienią. Dodać paprykę, majeranek, sól, pieprz i szczyptę gałki. Wymieszać i przestudzić. 2. Ugotowaną fasolę i przesmażoną cebulę z pieczarkami zmielić za pomocą maszynki do mielenia. (Można dwa razy zmielić żeby pasztet był(...)gładki) Dodać serek kremowy i dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie za sucha można dodać jedno jajko. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco doprawiona i przełożyć ją keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego Post Pasztet z fasoli i pieczarek pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plplastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem na spodzie oraz na bokach naczynia. Posypujemy je połową startego żółtego sera. Schab kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, mieszamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażamy, dodajemy pokrojone w paski pieczarki oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy do momentu(...)woda po czym zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy. Wierzch posypujemy resztą sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu
Walijskie PichcenieDrobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Gęś z jabłkami i pomarańczami Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką(...)mięsa mielonego z ryżem i buraczkami Kurczak faszerowany mięsem mielonym Kurczak faszerowany pieczarkami Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami
Aga w kuchni