Uwielbiam rodzinne obiady, lubię również zaskakiwać różnorodnością na talerzu. No dobra przyznam się, że moja rodzina dziwnie się na mnie patrzy jak jest ten sam obiad
Niezły Młynekczosnkiem, papryką, sosem sojowym, octem ryżowym. Staramy się dotrzeć we wszystkie „zakamarki”. Piersi składamy nadając kształt owalny i zawijamy w folię, na której przyprawialiśmy mięso. Aby podczas dalszej obróbki zachować ładny kształt, dodatkowo - użyłam siatki wędliniarskiej, którą dostałam od zaprzyjaźnionego rzeźnika. Tak przygotowaną szynkę wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy ją do woreczka do pieczenia, usuwamy
mojewypiekiinietylkokosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę.Doprawiamy solą , pieprzem , chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Dodajemy koncentrat pomidorowy i bardzo dokładnie mieszamy , a następnie faszerujemy wydrążone cukinie.Przekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego ( podlewamy bulionem )Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia.* Jeśli zobaczymy , że cukinie
Ostra na Słodkosłodkiej papryki olej, woda Przygotowanie: W około 3/4 szklance letniej wody rozpuścić miód Do garnuszka wlać wodę z miodem, dodać około 1/4 szklanki oleju- rozmieszać Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać W misce ułożyć mięso i zalać przygotowaną marynatą- pozostawić na noc, przekładać mięso tak by dokładnie pokryło się marynatą Dnia następnego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec
Proste Potrawyczyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza
Chilli Czosnek i Oliwawrzucamy paprykę mieloną i chwilkę mieszamy, następnie drobno pokrojoną cebulę i czosnek, też chwilkę mieszamy. Następnie dorzucamy pomidory. Gotujemy ok 5-10 min cały czas mieszając. Sos wykładamy na ciasto (jest bardzo aromatyczny więc nie musi być go dużo) posypujemy startą mozzarellą, układamy pomidora i szynkę parmeńską. Wstawiamy do piekarnika na 200st i obserwujemy jak pizza się piecze (ciasto jest
Brzuszki ŁakomczuszkiWczoraj wieczorem, mając niewiele składników do dyspozycji i mało chęci do działania w kuchni, udało mi się stworzyć danie proste a za razem smaczne.Z pozoru takie
kolorowotorcikowołyżki cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżeczka mąka pszenna, 3 szkl Składniki na gyros filet z piersi kurczaka, 1 cały przyprawa gyros, 1 opak lub po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, curry, bazylii, oregano, tymianku sól, 1/2 łyżeczki olej, do smażenia Składniki na sos jogurt naturalny, 200g czosnek, 4-5 ząbków sok z cytryny, 2-3 łyżeczki(...)równych części i formujemy w kulki. Odkładamy na 20 minut pod ściereczką. Po tym czasie z każdej kulki formujemy rękami placek, układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 260st, razem z blachą do pieczenia. Placki przekładamy razem z papierem na gorącą blachę. Pieczemy przez około 8 minut, aż się
Gotowanie moimi oczamiczosnku - olej lub oliwa do smażenia * szklanka – miarka o pojemności 250ml Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy tak samo pokrojone obie, wydrążone i pozbawione gniazd nasiennych papryki oraz szczypiorek (połowę) – chwilę podsmażamy. W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę ilości (3 szklanki) posolonej wody. Kaszę zalewamy 3 szklankami zimnej wody. Gdy woda się zagotuje, mieszając wlewamy kaszę(...)chilli, posiekany szczypiorek (resztę), doprawiamy solą – mieszamy. Już w takiej postaci polenta jest gotowa do spożycia. Możemy ją podać zamiast ziemniaków. Płaską blaszkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przekładamy kaszę, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy folią (jeżeli tego nie zrobimy wierzch stanie się twardy). Odstawiamy do wystudzenia i stężenia masy. Po stężeniu (najlepiej na drugi dzień) zdejmujemy folię
mojewypiekiinietylkokońcu stałem się szczęśliwym posiadaczem żeliwnego garnka do pieczenia! Do tej pory tylko czytałem, że pieczone w nich mięso jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Dziś mogę to potwierdzić - tak soczystego kurczaka nie jadłem chyba nigdy wcześniej, a jego zapach pobudzał ślinianki do działania jeszcze zanim otworzyłem piekarnik! Na mój "pierwszy raz" z żeliwnym garnkiem wybrałem kurczaka z wolnego wybiegu(...)miał dostęp do trawy, widział słońce i siadał sobie na grzędzie. Doprawiłem go przyprawą tandoori masala, w której skład wchodzą: kumin, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, liście laurowe, papryka, kolendra, kozieradka, czosnek i pieprz - czarny i kajeński. A upiekłem razem z ziemniakami posypanymi solą i tymiankiem - wyszły dużo fajniejsze niż z wody. Składnik i: 1 kurczak z wolnego
W SMAKczerwonej papryki rękaw foliowy Przygotowanie Wypatroszyć rybę, odciąć głowę i umyć. Posolić i dodać pieprzu. Do środka włożyć listek laurowy, czosnek, natkę i plasterek cytryny. Pokropić oliwą i włożyć do folii. Pokroić warzywa w kostkę. Przyprawić i dodać resztę oliwy. Włożyć do folii z rybą. Folię w kilku miejscach poprzekłuwać igłą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 °C i piec około
Tureckie Przepisypieczenia słodkości mam w małym paluszku. Teraz czas na coś bardziej treściwego. Postanowiłam zrobić roladki z tego co miałam w lodowce zapiekane w zupie cebulowej, która mi została. Składniki: 1 pierś z indyka (ok. 1 kg) 150 g wędzonego boczku 100 g dowolnej szynki 1 duży bądź 2 małe ogórki kiszone 1 duży liść pory mała cebula papryka
W Moim Magicznym Domupieczonego kurczaka. Nie miałam jej. Ale sama ją sobie stworzyłam z naturalnych składników! I bardzo chętnie dzielę się z Wami moim przepisem. Udowadniam tym samym, że szybko możemy sami skomponować taką przyprawę na jaką mamy akurat ochotę i smaka, a niekoniecznie chcemy mieć chemiczny produkt w swojej bogatej kolekcji przypraw. DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN Składniki: 2 łyżki słodkiej papryki
Naturalna Kuchniapaprykę. Obsmażyć, a potem zmniejszyć ogień i trzymać na ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy (jego ilość to kwestia gustu). Na sos wyłożyć podduszone warzywa. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonej makreli i sera. Piec
Weekendy w domu i ogrodzieChyba jakieś choróbsko mnie łapie.. Życzcie mi zdrowia! Dzisiaj świętujemy urodzinki mojej mamy, dlatego nie będę się rozpisywać. Życzę Wam miłego czwartkowego wieczoru! Polecam
Be Fit Be Strong