pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:249/417)

udka kurczaka pieczone w diabelskiej zaprawie 177

słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli i suszone pomidory. Całość mieszamy dolewając oliwę  i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte uda kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Po godzinie wyjmujemy udka kurczaka z lodówki   układamy je na blasze  i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika Pieczemy

Miód i pieprz
Ćwiartki kurczaka zapiekane w szpinakowym sosie 174

solą czosnkową, pieprzem, papryką. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do niego śmietanę, sól, czosnek przepuszczony przez praskę i sok z ½ cytryny. Kurczaka podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, następnie zlewamy z niego sos i dodajemy go do masy szpinakowej. Masę mieszamy i polewamy nią kurczaka. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem

Życie zamknięte w smaku
Pieczone młode ziemniaki 430

czerwona slodka papryka Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC. Młode ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć. Jeżeli używamy starych ziemniaków obrać ze skórki.  Nastepnie ziemniaki pokroić na cienkie talarki lub cienko, głęboko ponacinać - ale nie do końca, tak aby wszystkie plastry trzymały sie razem. Każdy ziemniak nasmarować olejem i posypać tymiankiem.   Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ziemniaki, posypać

Atlas Smaków
Kurczę pieczone 179

łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 0,5 łyżeczki majeranku 50 ml oliwy z oliwek Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Każdą część kurczaka nacieramy przyprawami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym

VioletoweKucharzenie
Selerowe fytki z piekarnika 241

Pół łyżeczki czerwonej papryki (pikantnej) Pół łyżeczki oregano Szczypta soli i pieprzu Sposób przyrządzenia: Wszystkie przyprawy oraz oliwę wrzucamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Seler obieramy i kroimy w podłużne słupki. Obtaczamy dokładnie w oliwie i przyprawach, wstawiamy do lodówki i zostawiamy na 30-45 minut. Po tym czasie blachę w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia (można bez, ale frytki

Mr. Taste
Kurczak w słodko-ostrej marynacie 151

łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki przyprawy do kurczaka 1/4 łyżeczki chili (jeśli ktoś lubi bardziej ostre) Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kurczaka myjemy, osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem i wkładamy do woreczka. Zalewamy go przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjmujemy mięso i wkładamy do naczynia żaroodpornego, strząsając nadmiar marynaty. Kurczaka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

My simple kitchen
Schab pieczony w cebuli i marchewce 190

wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką, pieprzem młotkowanym z kolendrą. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z marchewką i podduszamy. Gdy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i zaciągamy śmietanką. Dokładnie mieszamy. Warzywa ze śmietaną przekładamy na mięso. Pieczemy pod przykryciem

VioletoweKucharzenie
Kurczak w szafranie z pieczonymi warzywami na obiad w ciepłych barwach jesieni 152

Obłożyłam cząstkami zółtej papryki. Na koniec posypałam szczyptą suszonej mięty. Oczywiście nie wytrzymałam i użyłam też szczyptę chili, mimo, że kurczak był przewidziany również dla młodocianego Syncia (a co tam niech poznaje różne smaki). Tak przyprawiony kurczak całą noc spędził w lodówce. Następnego dnia pokroiłam marchew oraz pomidory na cząstki. Warzywa wrzuciłam do rękawa do pieczenia, a na nich ułożyłam

Kuchnia po mojemu
Mieszanka grillowa + szaszłyki 175

pieprz kolorowy, paprykę słodką i chilli, szczelnie zamykamy i potrząsamy energicznie do całkowitego połączenia. Każdy z szaszłyków kropimy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy przygotowaną mieszanką przypraw i ziół. Rozgrzewamy grilla. Na rozgrzany rusztu układamy w lekkich odstępach nasze szaszłyki. Skraplamy je na sam początek octem balsamicznym i dajemy troszkę czasu na zarumienienie. Podczas pieczenia można polać

Słodkie Przyjemności
Cukinia faszerowana makaronem z suszonymi pomidorami 272

papryki.  Kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Później wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez, posypujemy ziołami prowansalskimi i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona tworząc łódeczkę. Blanszujemy ją we wrzątku. Następnie do środka cukinii dajemy farsz z makaronu. Na całość dajemy plasterki sera i doprawiamy ziołami. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Przekąska z prażonej ciecierzycy 159

ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki już gotowej)ostra papryka w proszkuczosnek w proszkuoregano suszonebazylia suszonakozieradkapieprz ziołowysól morskaoliwa z oliwekSkładniki polecam dodawać według własnego uznania, tak jak lubicie.Przygotowanie:Ugotowaną ciecierzycę odsączyć i osuszyć (tak samo postępować z tą z puszki). Skropić odrobiną oliwy i wymieszać z przyprawami. Ziarna wrzucić do formy do pieczenia i piec przez 30-40 minut

Food Square
Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami 177

pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem. Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki

Kulinarne przygody Gatity
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1390

paprykę. Smażyć, aż papryka zmięknie. Następnie dodać pomidory. Dusić, aż pomidory się rozpadną, dodać koncentrat. Zdjąć pokrywkę i gotować dalej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić sos ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić

Mania Gotowania
Produkty Blue Dragon - testowanie 128

grillowanie w babcinym ogródku. Postanowiłam w końcu przetestować sos sweet chilli, który dostałam jakiś czas temu do sprawdzenia. Postanowiłam użyć go na dwa sposoby - pierwszy jako dodatek do pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata. W pierwszym przypadku, dał mi dosłownie "popalić" ;) Ochoczo i prędko, solidnie umoczoną w sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre(...)całość mieszamy co jakiś czas. Wszystko trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty (według naszych upodobań). Ja podałam kurczaka z ryżem, ale polecam również spróbować z pieczonymi ziemniakami bądź po prostu z chlebem (zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić – jakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam

Emcia Pichci
Ryż z warzywami i klopsikami 200

Danie, które dzisiaj Wam proponuję można podać jako danie obiadowe. Ale równie dobrze, może też być podane na imprezach. Czy to urodzinowych czy przy spotkaniu ze

Ala piecze i gotuje