pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:241/417)

Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem 190

doprawić solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć na małej ilości oliwy na złoty kolor. 5. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę makaronu – lub całość jeśli tak wolimy – na to podsmażoną cebulę, kurczaka, dynię, szpinak. Na wierzch rozkruszamy fetę. Posypujemy tymiankiem, solą, pieprzem i szczyptą gałki. Śmietanę miksujemy z jajkami i wylewamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni

UgotujmyTo.pl
Kolorowa zapiekanka z serem feta 137

usuwamy zewnętrzne, suche łupiny. Pozbawiamy papryki ogonków i pestek, a następnie kroimy w około 2,5-centymetrowe kwadraty. Dzielimy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem, ale nie solimy- slony smak nada potrawie ser feta (poza tym sól sprawia, że warzywa puszczają sok).Pieczemy około 45 minut- warzywa powinny być

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka brokułowa 617

patelni, dodać pokrojoną cebulę, oraz paprykę pokrojoną w paski. Podsmażać ok 5 min.Następnie dodać pokrojoną wędlinę .Wszystko smażyć jeszcze 5 min.Makaron przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną, kukurydzę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Na końcu dodać brokuły i delikatnie wymieszać.Przełożyć do naczynia ( u mnie blaszka wyłożona papierem do pieczenia)Wszystko wyrównać . Ser zetrzeć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sałatka rybna z jajkiem 330

Same ryby w puszce są trochę nudne, ale dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i

Ala piecze i gotuje
Pizza ziemniaczana z leśnymi grzybami. 162

odcedzić. Cebulę i papryki pokroić w piórka i przesmażyć wraz z grzybami na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką i wyrabiać delikatnie 2 minuty. Formę do pizzy wysmarować grubo oliwą i  ułożyć ciasto.  Ciasto posmarować keczupem ,posypać startą mozzarellą i wyłożyć grzyby z warzywami . Piec w temp. 210 stop. 25 minut

Kulinarny karnet Christophera
Schab peklowany parzony 305

peklowaną 4 dni, a potem pieczoną w piekarniku. Kilka dni temu podałam na blogu przepis na schab suszony w piekarniku. Składniki: 2 kawałki schabu bez kości po 1,5 kg 2 łyżki soli 2 łyżki soli peklowej pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka soli czosnkowej 1 łyżka majeranku 4 łyżki cukru 1 łyżka papryki ostrej mielonej 3 liście laurowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sen to zło, nie ma złudzeń 189

smaków 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oliwy *** Składniki marynaty wymieszałam ze sobą i natarłam nią udka. Całość zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam na ok. 5h do lodówki (można na całą noc). Następnie zawiniątko wyjęłam, przełożyłam do żaroodpornego naczynka, zalałam marynatą i zapiekłam przez 40-50min. w 150st. (w połowie pieczenia odwróciłam udka na drugą stronę). UWAGA! Wyszło

bastalena
Potrawka z kurczaka na pikantnie 1197

Zastanawialiście się zapewne nieraz co zrobić z ugotowanym kurczakiem z niedzieli, z bulionem nie ma problemu bo można zrobić pomidorową albo dodać żelatyny i zrobić auszpik

Mechanik w kuchni
Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 300

papryki w proszku 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - przepis:  W misie łączymy musztardę, miód, oliwę i wszystkie przyprawy. Jeżeli chcemy możemy dodać 2 ząbki czosnku (ja nie dawałem).  Do marynaty dodajemy piersi z kurczaka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz w chłodne miejsce. Jeżeli nie mamy czasu to możemy od razu piec

Kuchnia Łukasza
Pyszna karkówka z miodem i pysznym sosem 303

Dziękuję Wiesia, pozdrawiam. takie danie super pasuje na różne imprezy lub danie obiadowe. bardzo polecam. Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Jeśli lubicie na ostro można posypać ostrą papryką. Rozłożyć plastry karkówki i posmarować każdy cienko miodem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić plastry karkówki stroną gdzie posmarowany był miód. Smażyć chwilkę, tylko musi(...)wlać około szklanki wody, zagotować i wymieszać. Wszystko z patelni musi się wymieszać. Doprawić do smaku i wylać wszystko do mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 C i piec 1,30 minut. Sprawdzić zawsze czy jest wystarczająco miękkie dla Was. Drugi to na patelnię położyć obsmażone mięso i cebulę, wlać wodę, wymieszać, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku

Kuchnia Pokoleń
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 318

wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami z cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor. Ciasto francuskie  z zewnątrz  staje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś(...)Całość podsmaż około 5 minut na oliwie z oliwek.Filety z kurczaka dokładnie umyj i obkrój z białych błonek. Przekrój wzdłuż na pół. Posyp sola, pieprzem i słodką papryką.Wyjmij z lodówki blachę z ciastem i ułóż na nim na środku dwóch prostokątów po jednej części fileta. Na to wyłóż pieczarki

Słodko-Słony Świat Ilony
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 230

przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi. Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej w paski. -masło klarowane -łyżeczka masła do farszu -por część biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną kostkę -czosnek, ząbek zgnieciony(...)kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami, które przed podaniem należy wyciągnąć. Na maśle klarowanym, w rondlu (rondel powinien się nadawać do smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte z farszem mięso, dodajemy gałązki tymianku. Skórka powinna się zrumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut. Podlewamy winem i bez przykrycia wkładamy do piekarnika

BaRepas
Orzeźwiająca sałatka ogórkowa 169

Pełnia sezonu ogórkowego trwa, a także i paprykowego, więc składniki mamy pod ręką, spójrzcie jak pięknie ta sałatka wygląda z kwiatem nasturcji, która nadaje jej zdecydowanego

kgwjanczewo
Żeberka duszone z cukinią i kalafiorem 239

Danie obiadowe idealne na pełnię letniego sezonu, wykorzystujmy sezonowe warzywa!, bo szalenie zdrowe, pełne witamin, a jak czarująco wygląda talerz w ich towarzystwie.... Składniki: 1 kg

kgwjanczewo
Fasola z ziołami 285

Fasola, to źródło białka pochodzenia roślinnego, więc warto przyrządzić to danie choćby z tego względu... Składniki: 400 g fasoli Jaś łyżeczka soli po szczypcie ziół Estragonu

kgwjanczewo