pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:242/417)

Surówka z sałaty lodowej 570

Od firmy Jamar otrzymałam paczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować

Ala piecze i gotuje
Królik pieczony - klasyka Badylarki i "Moje córki krowy" 151

dwie soli pieprz czarny słodka papryka w proszku Tuszę króliczą umieścić na blasze lub (jeszcze lepiej) w naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Polać olejem i posypać przyprawami z obu stron. Odstawić do lodówki pod przykryciem na całą dobę. W połowie "leżakowania" obrócić mięso. Wstawiając królika do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C., ponownie odwrócić mięso. Piec(...)godziny w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. W połowie czasu pieczenia odwrócić mięso. Na ostatni kwadrans podwyższyć temperaturę do 240 stopni. Królik jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Mięso dobrze się przechowuje w lodówce, jeśli nie zjecie go od razu. Następnego dnia można je odgrzać w garnku z sosem z pieczenia. Tak, jak napisałam na początku, aktualnym sezonowym dodatkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Muffiny jajeczne 375

szynka - ewentualnie warzywa np. cukinia, papryka, szpinak szczypiorek sól, pieprz Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wysmarować masłem. Warzywa, ser i szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Jajka rozbełtać widelcem, doprawić i wymieszać z warzywami i szczypiorkiem. Tak przygotowaną masę jajeczną przelać do formy na muffiny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut

wyzwania kuchenne
Wegetariańskie kotleciki z kaszą jaglaną i warzywami 107

łyżka sosu sojowego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Sezam i słonecznik prażymy na suchej patelni. Marchew i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kotleciki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Najprostszy Przepis Na Klopsa 183

bułka w wodzie 1 surowe całe jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki majeranku olej papryka czerwona, papryka ostra, pieprz, bułka tarta oraz odrobina majeranku do posypania po wierzchu klopsa 1 Mięso przekładamy do miski, ścieramy pół cebuli, dajemy namoczoną odciśniętą bułkę, sól, pieprz , paprykę słodką, ostrą, 1 łyżeczkę majeranku oraz szczyptę rozmarynu. Całość porządnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki(...)czasie, formę keksówkę, smarujemy oliwą i obsypujemy majerankiem z bułka tartą. Wykładamy mięso lekko ugniatając je. Po wierzchu obsypujemy bułka tarta z majerankiem aby podczas pieczenia utworzyła się skorupka. Pieczemy w 180-190 stop przez

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka gyros 648

zalewy. Ogórki i papryki pokroić w kostkę. Składniki sosu wymieszać ze sobą.  Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć:  1/3 ugotowanego makaronu 1/3 sosu przesmażone kawałki piersi z kurczaka 1/3 startego żółtego sera 1/3 ugotowanego makaronu 1/3 sosu pokrojone warzywa + kukurydzę 1/3 startego żółtego sera 1/3 ugotowanego makaronu 1/3 sosu 1/3 startego żółtego sera Piec w temperaturze

Ugotować
BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI 161

sezamowej tahini ząbek czosnku wędzona papryka w proszku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku kmin rzymski oliwa z oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki (niestety zabrakło jej w lodówce...;-)) Salsa warzywna: pomidor awokado cebula Przekrojonego na pół bakłażana upiekłam w piekarniku w temp.220-240 stopni. Powinno się go skropić oliwą i posolić. Czas pieczenia około 20-30 minut. Bakłażan

potrawyregionalne
Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem 169

przyprawy - słodką i ostrą paprykę oraz zioła - oregano i bazylię. Wszystko dokladnie wymieszac i gotować na malym ogniu od czasu do czasu mieszajac, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem i/lub ziolami. Przełożyć do głębokiego naczynia i dokładnie zmiksować.  Pizza : Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i wstawic do niego kamień do pieczenia pizzy, u mnie gliniany talerz

Codzienne Gotowanie
,,Ratatouille z mięsem mielonym” 66

następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i pomidory z puszki. Na spód naczynia żaroodpornego wylewam przygotowany farsz, a następnie układamy w naczyniu na przemian plasterki bakłażana, pomidor czerwony, cukinię i pomidor żółty tworząc „ślimak” lub okręgi z warzyw, aż zapełnimy całą foremkę. Całość delikatnie przyprawiamy do smaku według uznania. Przykrywamy je szczelnie folią aluminiową. Pieczemy przez ok 1 godzinę

Podróż w kulinaria
Pałki kurczaka w mozzarelli, czosnku i czerwonej cebuli 117

pieprzem, przyprawą do kurczaka, obiema paprykami i odstawić na 3 – 4 godziny. Tak przygotowane mięso wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Cebulę i czosnek obrać, mozzarellę odcedzić z zalewy. Pomiędzy pałki poukładać przekrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną w grube piórka cebulę. Całość skropić oliwą (olejem) oraz przyprawą maggi i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika - piec bez przykrycia około 40 minut

Nie tylko w kuchni
Soczysta, ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie. 142

słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem z cytryny.Połówki piersi porządnie nasmarować marynatą i odstawwić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i przełożyć do rękawa do pieczenia. Worek dobrze zawiązać i przełożyć

Nie tylko w kuchni
Pasta z bakłażanów 190

pół pieczonego bakłażana z ajvaru postanowiłam, że dżem przygotuję.  Trochę musiałam pozmieniać wykonanie, gdyż w oryginale bakłażan był smażony.  Okazało się, że dżem bezproblemowy, a niezwykle smaczny.  Do kanapek i nie tylko. Będę powtarzać na pewno.     Składniki: 1 bakłażan 2 pomidory 1 cebula sól, pieprz 1/2 łyżeczki kuminu odrobina ostrej papryki olej   Wykonanie

Sto kolorów kuchni
Zwiebelkuchen z musztardą 133

pokrojony w kostkę boczek, przyprawy (papryka słodka, tymianek) i smażyć razem kilka minut. Zdjąć z gazu patelnię, dodać śmietanę, musztardy Roleski, ser żółty, wymieszać. Dodać sól, pieprz ziołowy do smaku, jajko, wymieszać wszystko. Ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką, przełożyć do formy wysmarowanej jakimś tłuszczem i dopasować do niej. Na ciasto położyć równomiernie farsz. Piec w 180 stopniach

Corner With Recipes
Muszle faszerowane bakłażanem i kurczakiem 180

Doprawić solą, pieprzem, estragonem, ostrą papryką i oregano. Smażyć przez 2 minuty. Dodać cebulę i smażyć kolejne 2 minuty. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z sera gorgonzola, aż się rozpuści. 4. Muszle nadziać powstałym farszem. 5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidory. Ułożyć na nim nafaszerowane muszle. 6. Piec w 150 stopniach przez

Moja Galeria Smaku