pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:253/417)

Boeuf strogonow 158

jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki:  ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego 4-5 szt ogórki kiszone sól i pieprz do smaku czerwona papryka sypka smalec

Bon appetit mon amie
Pieczona pierś z kurczaka 124

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - mleko do namoczenia mięsa. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka moczymy (najlepiej przez całą noc) w mleku. 2. Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z przyprawami. 3. Marynujemy mięso i obtaczamy w pokrojonych na drobno orzechach. 4. Pierś z kurczaka owijamy folią aluminiową i pieczemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Mini hamburgery - koreczki 498

papryka ostra, papryka słodka  olej 1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około

Szefowa kuchni
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i winogronem 184

piersi z pieczonego kurczaka, pozostałe z obiadu. Ta sałatka jest dość sycąca, nada się na przykład do zabrania w pojemniczku jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 1 średnia sałata rzymska (lub 2 mniejsze) 2 średnie piersi z kurczaka (uprzednio upieczone i przestudzone) 3-4 plastry wędzonego boczku 2 średnie pomidory niewielka kiść winogrona pół czerwonej papryki Sałatę opłukać, osuszyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
chrupiące paprykowe frytki z nutą pizzy prawie bez oleju:Airfryer hd9240/30 156

wymieszać z olejem, papryką, przyprawą do pizzy Airfryer hd9240/30 ustawić na 165 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza i ustawić 16 minut po sygnale wyjąć kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć z powrotem, ustawić teraz na 185 C na 12 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końca pieczenia frytki

W Mojej Kuchni Lubię
Pikantne paluszki serowe 167

pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 2 płaskie łyżeczki kminku szczypta pieprzy cayenne Sposób przygotowania: Margarynę posiekać z mąką. Ser zetrzeć na najmniejszej tarce i dodać do mąki. Dodać wszyskie przyprawy i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5-10 mm. Wycinać różnej długości paluszki o szerokości około 5 mm. Paluszki porozkładać na blaszkce wyłożonej papierem do pieczenia i piec

na moim stole...
Chlebowe placki 133

przepis i piekę je do dziś . Są nie zastąpione w podróży jako przekąska, na wycieczce ,gdy nie ma chętnego by wyskoczyć po świeże pieczywo. Są świetne na ciepło i na zimno.   Składniki 1 szklanka mąki 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki gorącej wody sól do smaku ok. 1/2 płaskiej łyzeczki 1 mała cebula 3 pieczarki 1/4 papryki oliwa do smażenia

Eli Gotowanie
Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 162

Farsz na dużej patelni rozpuścić margarynę dolać troszkę oleju Dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić Dodać pokrojony por mięso razem podsmażyć ciągle mieszać Do mięsa dodać  odcedzoną kalarepkę paprykę i ogórki starte na tarce na dużych oczkach ora liście zmielone z  reszty kapusty Dodać kostki mięsne  przyprawy dusić do odparowania wody    4.  - Ugotowany ryż(...)przełożyć do miski Dodać mięso z patelni razem wymieszać w razie  potrzeby doprawić pieprzem i solą faszerować liście kapusty układać na wysmarowanej olejem  blasze zalać gorącą wodą piec 150 stopni około 1,5 godziny czas zależy od twardości kapusty 5. - Sos Rozpuścić masło dodać mąkę wymieszać zalać 400 ml wody ciągle mieszać zagotować  dodać serek topiony proszek

W królestwie smaków Beaty
Krucha tarta ze szparagami 127

cukinią, szpinakiem, papryką lub innym warzywnym rarytasem ;) Składniki:  1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów 15 małych pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 3 łyżki startego parmezanu 5 łyżek jogurtu greckiego light - można zastąpić bałkańskim Do dzieła: Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, równocześnie ustawiamy piekarnik do nagrzania na 200*C. Przed pieczeniem blanszujemy szparagi, czyli

Spektrum Smaku
ZAPIEKANKA STUDENCKA 313

średniej wielkości starych ziemniaków - 0,89 gr 20 dag sera żółtego - 6 plastrów - 3,40 zł ząbek czosnku łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka pieprzu  łyżeczka słodkiej papryki  2 łyżki oleju  świeży koperek do posypania  Sposób przyrządzenia: Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach na al dente- 10 min. Po przestygnięciu obrać ze skórki, pokroić(...)grube talarki. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami na przemian z serem. Każdą część z osobna potraktować przyprawami.. Na pierwszą polać olej z przeciśniętym czosnkiem.  Piec 25 min w temperaturze 200 stopni Podawać z ogórkami konserwowymi, różnego rodzaju surówkami lub z mięsem. Smacznego

pieprzny smaczek
Pieczona szynka pikantna 118

czerwonej i zielonej papryki, gorczycy, pasternaku, kminku i soli) 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju Przyprawy dokładnie mieszamy z sosem i olejem. Mięso myjemy, wkładamy do głębokiej miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Zawijamy miskę folią spożywczą i chowamy do lodówki na 24 godziny . Mięso musi dokładnie przejść smakiem marynaty. Po 24 godzinach pieczemy w temperaturze

Marder&Marder Manufacture
Burrito w kukurydzianej tortilli 148

kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wracamy do ciasta: schłodzone ciasto dzielimy na 7 części. Obficie podsypując mąką wałkujemy każdą część na placki o średnicy minimum 20 cm. Nasze miały pewnie ok. 30 cm. Każdy placek pieczemy na suchej rozgrzanej patelni

Marder&Marder Manufacture
Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem 125

tartą, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Zagniatamy na gładką masę. Z mięsa formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Palcem robimy na środku dziurkę, którą poszerzamy aż do otworzenia ścianek po boku. Staramy się by wgłębieni było jak największe. 3. Do powstałego wgłębienia przekładamy cebulę ze szpinakiem i pokrojonego w kostkę pomidora. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Szefowa kuchni
Kulki makrelowe 125

słodka i ostra papryka wg. smaku pestki słonecznika do obtoczenia Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem dodajemy makrelę i ponownie dokładnie ugniatamy widelcem, aż stworzy jednolitą masę dodajemy koperek i przyprawy, mieszamy z powstałej masy lepimy kulki obtaczamy je w pestkach słonecznika wciskając je w ciasto żeby nie odpadły gotowe kulki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy przez

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wegetariański pasztet z fasoli 141

łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonej cebuli  opcjonalnie czosnek siemię lniane i słonecznik do posypania Sposób przygotowania: Marchewkę i seler obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości wrzucamy do blendera wszystkie składniki i miksujemy na papkę przekładamy masę do wyłożonej folią aluminiową formy wierzch posypujemy ziarenkami siemienia i słonecznika pieczemy przez około 40 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 150

Możemy posypać papryką i ulubionymi ziołami. Przykrywamy drugą połówką ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam z radełka) – na 8 porcji. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą gruboziarnistą i kminkiem. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i wkładamy

mojewypiekiinietylko
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 141

sałatką z pieczonych buraczków i czerwonej fasoli. Mam nadzieję, że zasmakują Wam one równie mocno. ;) Pulpety   z kaszy jaglanej (dla 4-6 osób) : 1 szklanka kaszy jaglanej 1 mała cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1 płaska łyżeczka kuminu 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku

Food Square
Łódeczki z ciasta francuskiego z białym serem i kurczakiem. 191

chwilkę. Dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, cebule posiekaną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 5-10 minut. Odkładamy do ostygnięcia.   W garnku kruszymy biały ser, dodajemy natkę pietruszki, podsmażone na patelni składniki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.  Ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątów, układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, sklejamy dokładnie

Symfonia smakowa
Enchilada wegetariańska z warzywami 164

duszone, pieczone lub gotowane:) I dzięki moim zachciankom trafiłam na ten przepis. I fajnie, że trafiłam, bo danie mi posmakowało i z pewnością jeszcze je przygotuję. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 4 tortille (25 cm średnicy); 0,75 szklanki startego żółtego sera; 75 g szpinaku (świeży lub mrożony); pół dużej cukinii; 2 małe marchewki; czerwona papryka; garść czerwonej fasoli

In my kitchen
Pieczeń mielonka z ciecierzycy i dyni (bez glutenu) 111

pół łyżeczki ostrej papryki w proszku gałka muszkatołowa sól, pieprz odrobina oleju do nasmarowania formy Dno natłuszczonej keksówki wyłożyć kilkoma liśćmi jarmużu. Resztę jarmużu drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki (poza śliwkami) i doprawić masę do smaku. Część masy wyłożyć na jarmuż w keksówce. Na środku ułożyć szlaczek ze śliwek. Wyłożyć resztę masy, mocno docisnąć i wygładzić. Piec ok. godziny

Weekendy w domu i ogrodzie
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem 485

przyprawić curry, papryką, chilli, pieprzem i czosnkiem, Pod koniec dodać ugotowaną kaszę, serek kremowy, skropić sokiem z cytryny. Całość dokładnie przemieszać i trzymać jeszcze chwilę na dużym ogniu do czasu, aż mleko odparuje.  Wydrążone cukinie natrzeć solą i pieprzem, następnie ostrożnie wypełnić farszem. Posypać tartym serem. Zapiekać na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia przez

Kuchnia Ellie
Sałatka z pieczonych warzyw 178

sałatkę z pieczonych warzyw, pomyślałam, że koniecznie musze ją wypróbować. Nie chciałam się jednak posiłkować żadnym przepisem, tylko intuicyjnie wybrałam warzywa i zrobiłam tak jak mi podpowiadał mój kulinarny nos ;-))) Wyszła oryginalna, smakowita sałatka. Już wiem, że często będę ją serwowała, bo jest tego warta. Na dwie porcje: 1 bakłażan (młody) 1 mała cukinia 1 papryka czerwona, słodka

Jadło i czytadło
Ryba w papilotach 187

cukinii, różyczki brokułu, papryka, cebula, kukurydza etc) Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami, polać odrobiną oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać KROK 2: Na środku papirusu ułożyć warzywa, a na nich rybę Zawinąć dokładnie papirus na kształt cukierka, tak by ryba i warzywa były dokładnie przysłonięte papirusem Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika, piec około 25 minut

smacznieinatemat
Skrzydełka z KFC 141

płatki kukurydziane papryka ostra WYKONANIE: skrzydełka dzielimy na części, dwie większe zostawiamy, lotkę możemy użyć np. do zupy, przygotowujemy marynatę, konsystencja ciasta naleśnikowego, mięso maczamy w marynacie, przygotowujemy panierkę, mieszając wszystko razem, posypujemy dokładnie skrzydełka, smażymy w rozgrzanym głębokim oleju, około 10 min, piekarnik  rozgrzewamy do 200 stopni, układamy skrzydełka na blaszkę pokrytą folią aluminową,  pieczemy około

Kuchnia Beaty
Rolada z brokułami. 286

pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Brokuła zalać wrzątkiem na około 3 min , wyjąć i pokroić drobno. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masę mięsną rozłożyć na folii aluminiowej w formie prostokąta, a na niej brokuły i ser. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Zwinąć jak roladę pomagając sobie folią. Piec w długiej foremce

O kuchni z uczuciem
Duszony szponder wołowy z kminkiem i kolendrą 330

ziarna mała garść Papryka mielona czerwona 2 łyżeczki Sól himalajska Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Nacieramy mięso przyprawami i podlewamy sosem. Gdy dobrze natrzemy mięso dolewamy olej i ponownie wcieramy. Odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. 2/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i przykryte wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczak pieczony z warzywami 210

pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa ułożyć między kawałkami mięsa. Do naczynia wlać wodę. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem oraz odrobinką soli. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C, zapiekać ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową

Monia miesza i gotuje
Kurczak majerankowo lubczykowy 157

8 podudzi z kurczaka1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka suszonego lubczyku1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego PRZYGOTOWANIE:Podudzia umyć, osuszyć i posypać przyprawami. Wszystkie podudzia

Ewa w kuchni
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 265

Kwestii Smaku, w troszeczkę innej wersji, pieczonej. Polecam, bo naprawdę warto!SKŁADNIKI na 4 porcje:1 polędwiczka wieprzowa1 cebula2 ząbki czosnku3 łyżki masła 25 dag malutkich pieczarek 2 łyżeczki musztardy Dijon3 łyżki brandy2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody0,5 szklanki śmietany kremówkigarść posiekanej pietruszki1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sólświeżo mielony pieprzoliwa z oliwekolej

Słodko-Słony Świat Ilony
Serowe paluszki 139

cebulką. Przyprawić papryką (fot.1). Położyć na tym drugi blat ciasta. Lekko docisnąć a następnie delikatnie rozwałkować całość - tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Pokroić na paski o szerokości 3 cm, a długości wg uznania, w zależności czy ktoś woli krótsze czy dłuższe paluszki - i spiralnie je poskręcać. Paseczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2). Piec 10 minut

Świat Ciasta
Pieczyste na kanapki 172

 Mięso mielone z dodatkiem cebulki i pieczarek.Składniki:500g mięsa wieprzowego i/lub wołowegodwie-trzy cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek kilka pieczarek 2 jajabułka tarta lub kajzerkasól

prawdziwe jedzenie
ZAPIEKANKA Z CHLEBA,PIECZAREK I KIEŁBASY 227

zieloną paprykę - akurat miałam w lodówce :-) Pod koniec smażenia dorzucić pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę wszystko podsmażyć. Chlebek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce, dodać  jajka, łyżkę śmietany. odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłozyć masę. Piec

Walijskie Pichcenie
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 150

długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę czerwoną kilka kiszonych ogórków kilka gałązek selera naciowego – nie każdy lubi więc można pominąć paprykę dowolnego koloru cebulka dumka

ladykitchen
placki z liśćmi selera,pietruszki,papryką i solą różową himalajską... 155

liście pietruszki, selera, paprykę słodką, cebulę wszystkie składniki dobrze wymieszać z pieprzem, mąką, solą różową na gorącym oleju smażyć rumiane placki z patelni odkładać na ręcznik papierowy, aby tłuszcz obciekł w papier placki smakują ze śmietaną gęstą......SMACZNEGO!!! sól himalajska różowa Royal Brand: nie zawiera sztucznych substancji chemicznych ani innych środków zapobiegających zbrylowaniu - zastosowanie: do gotowania, pieczenia, uzupełnia niedobory mikroelementów

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek) 219

podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;) Składniki: ziemniaki 1 kg kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki  300 g cebula 3 szt oliwki  150 g brokuły, kalafior, marchewki mini po kilka kawałków olej do smażenia lub masło klarowane kilka łyżek ser mozarella lub żółty 200 g pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek

głodny alergik
Schab do kanapek z papryką i bazylią… 149

łyżeczki słodkiej papryki Wszystkie składniki łączymy – mieszamy i nacieramy dokładnie schab.Przed wtarciem dobrze jest ponacinać w kilku miejscach mięso , żeby przyprawy przeszły do środka. Gotowe natarte przyprawami mięso owijamy szczelnie folią do żywności i odkładamy do lodówki na minimum 12 godzin – ale można nawet na 24 godziny.Po tym czasie ściągamy folię – przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy

Apetyczna babeczka
Domowy ketchup 202

sosu z pieczonych pomidorów, ketchupu pomidorowo-śliwkowego, czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie Lawendowy dom, skąd czerpię różne inspiracje.Domowy ketchup Składniki:4 kg podłużnych pomidorów2 cebule4 ząbki czosnku50 octu winnego1 łyżka soli3 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka papryki chiliWykonanie:Pomidory parzymy i obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak Buffalo- a mialo byc Buffalo chicken wings 219

kostki masla, lyzeczka papryki cayenne, 1-2 lyzki octu balsamicznego, 2-3 lyzki miodu, 1 lyzka syropu klonowego, pol lyzeczki cukru, pieprz, sol, 2 lyzki sosu Worcestershire. Gotujemy do polaczenia skladnikow. Po upieczeniu , podudzia oblewamy sosem.W miedzyczasie upieklam ziemniaki z ziolami. Przygotowalam dip serowy do ziemniakow, oraz surowke z por I ogorka kiszonego.Podalam z pieczonymi ziemniakami w ziolach

Smaki Edyty
Sałatka z tuńczykiem 253

Dla dbających o linię, wspaniała do pracy, na drugie śniadanie, na kolację jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej

kgwjanczewo
Pieczone , młode ziemniaczki na ostro 285

Niby nic takiego , a smakują każdemu!Mowa o młodych ziemniakach.Delikatne … mięciutkie …Smakują zarówno same , polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym kefirem

Ostra na Słodko
PIT- y 4 z załącznikami 138

pity pieczemy po kolei, odkładając gotowe na wygrzany półmisek.  Co do środka? Co lubicie naturalnie. U nas tym razem to polędwica przygotowana jak do gyrosu, w końcu pita to  danie trochę wschodnie, trochę południowe. Przed smażeniem marynuję ją z przyprawami ok. godziny. Przygotowujemy też siekaną kapustę pekińską, pomidory, ogórki surowe i korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą

I tu będę miała takie te
FIRINDA ARPA ŞEHRİYELİ TAVUK, czyli kurczak w ryżu z warzywami 114

masła Przygotowanie Obrać, umyć i pokroić cebulę i pomidory w drobną kostkę. Umyć i oczyścić paprykę i pokroić w drobną kostkę. Wlać wodę do garnka i włożyć kurczaka. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak zmięknie. W innym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę i paprykę. Zeszklić i dodać pomidory. Chwilę podsmażyć i dodać koncentrat. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać wrzącą(...)Wrzucić makaron, przykryć przykrywką i gotować, ale woda nie może całkiem odparować. Rozłożyć makaron z warzywami w żaroodpornym naczyniu. Posmarować kurczaka masłem i włożyć do środka makaronu. Upiec w piecu w temperaturze 180 °C, aż do odparowania wody i zrumienienia kurczaka. Artykuł FIRINDA ARPA ŞEHRİYELİ TAVUK, czyli kurczak w ryżu z warzywami pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Ziemniaczki z piekarnika 122

tymianek, rozmaryn papryka słodka i ostra świeżo zmielony pieprz kawałeczek masła dosłownie 1-1,5 łyżki 1. Ziemniaczki dokładnie myjemy ( szorujemy pod bieżącą wodą ). Następnie możemy je obrać lub nie ( ja parę zostawiłam w skórkach ) i podgotowujemy je w wodzie z solą przez około 15 min. 2. Następnie odcedzamy i kroimy na ćwiartki. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem, który

Gotowanie...to proste !
Podudzia z kurczaka nadziewane papryką i pieczarkami. 141

się nie ma wprawy ( ja jej nie mam ;-) ) ale warto poświęcić ten czas bo efekt jest naprawdę fajny! Polecam!   Składniki; 3 podudzia z kurczaka 4 pieczarki pół czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula przyprawa do kurczaka sól, pieprz, ok pół łyżeczki rozmarynu olej   Mięso dokładnie umyć a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przy pomocy noża wyjąć(...)Należy robić to delikatnie aby nie ponacinać i  nie przerwać skóry. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, cebulę i paprykę także. Czosnek zetrzeć na tarce. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem i rozmarynem. Następnie dodać pieczarki i paprykę, smażyć do momentu odparowania płynu. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku. Napełniać nim udka, wkładając go dodatkowo w szczelinę

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczona papryka z serkiem i świeżymi ziołami 120

Przepyszna, pieczona papryczka z piekarnika z serkiem feta i świeżymi ziołami idealna na śniadanie, kolację lub danie imprezowe. Koniecznie wypróbujcie to pyszne połączenie, a jestem pewna że nie pożałujecie. Potrzebne składniki:  6 podłużnych papryczek  1 ser feta  100 g sera białego   oliwa    świeże zioła: bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn, mięta papryczka chilli sól ziołowa(...)pieprz                Przygotowanie: Paprykę przekrawamy wzdłuż wycinamy gniazda nasienne układam na blasze, skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem i solą ziołową. Wstawiam do nagrzanego o 200*C piekarnika i zapiekamy przez 20 minut.  Fetę mieszamy z serem białym delikatnie solimy (nie za dużo bo feta jest słona, dodajemy pieprz, papryczkę chilli

Łycha smaków
chrupki z ciecierzycy 169

szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku suszonego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich pieprz Ciecierzycę odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Można użyć też suchej ciecierzycy- wtedy należy ją moczyć przez noc, a następnie ugotować. Prościej jednak i szybciej jest jest użyć konserwowej. Olej wymieszać z przyprawami i dokładnie obtoczyć ciecierzycę w tej mieszance. Wysypać na blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak pieczony 98

łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli  0,5 łyżeczki czarnuszki 1 łyżeczka ziół do drobiu ¼ szklanki oleju Sposób przygotowania: Kurczaka dokładnie myjemy,odsączamy z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego.Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i nacieramy kurczaka zewnątrz i od wewnątrz.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy

Bajeczna Kuchnia
Marynata do mięsa 95

łyżeczki papryka słodka, 1 łyżeczka sól, 1 łyżeczki pieprz czarny lub ziołowy, 1/2 łyżeczki cebula, 1 średnia szt czosnek, 3-4 ząbki Przygotowanie Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona kolendry tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zalewamy mięso. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, pieczemy około

Gotowanie moimi oczami
Biały boczek pieczony z dynią hokkaido i jabłkiem 93

sól pieprz papryka suszona 4-5 plasterków pora oliwa 2 ząbki czosnku pół dyni hokkaido 1 jabłko Boczek pokrojony w plastry zamarynować na kilka godzin w przyprawach posypać posiekanym drobno czosnkiem, skropić oliwą i odstawić do lodówki. Boczek ułożyć w brytfance, obok dwie ćwiartki dyni , posypać solą i pieprzem. na boczku ułożyć ósemki jabłek i pora. Piec w temp

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka ziemniaczana z warzywamy i wędzonym kurczakiem 215

ćwiartki pieczarki. Papryki kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek. Na koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: ziemniaki, farsz pieczarkowo-paprykowy, kurczak wędzony. Na wierzchu polewamy wymieszaną śmietaną z jajkiem z solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w temp

tojestpyszne.blogspot.com
Ravioli z dynią 109

bazylia, tymianek, papryka słodka, chili cayenne - olej rzepakowy ciasto: - 600 g mąki tortowej - 2 szklanki wody - sól, pieprz, bazylia Przygotować ciasto: do miski wrzucić 400 g mąki, dodać wodę, tak aby powstało luźne ciasto. Dodać przyprawy i stopniowo dodawać resztę mąki zagniatając. Zostawić ciasto tak, aby odpoczęło . Dynię obrać, pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce, przyprawić. Piec ok. 40 minut

Corner With Recipes
Sałatka gryczana tuńczykiem 321

Bardzo prosta, szybka, smaczna sałatka, a przy tym ciekawa w smaku, a tego przydaje jej kasza gryczana, największym jej atutem jest jej nieskomplikowany skład, polecamy! Składniki

kgwjanczewo
Naleśniki z farszem z bobu 228

papryką w płatkach - u mnie bul biber.  Wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć warstwę farszu, zawinąć w kopertę. Przysmażyć z obu stron na oliwie lub oleju z masłem. Podawać ciepłe lub zimne.  Smacznego! Uwagi: Farszem możemy też nadziać ciasto francuskie. Ciasto dzielimy na kwadraty, na środku kładziemy nadzienie, składamy w trójkąt, brzegi zlepiamy, spryskujemy wodą pieczemy

Stare Gary
Bakłażan faszerowany warzywami i kaszą jaglaną ( wegetariańskie) 151

czerwonej papryki 1/2 małej cukini  3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól  pieprz 2 łyżeczki przyprawy Adobo Canario ( skład na zdjęciu ) 1 puszka pomidorów krojonych natka pietruszki  2 kulki mozarelli Bakłażan przeciąć na pół, skórkę nakłuć widelcem a środek naciąć lekko nożem. Delikatnie posolić. Włożyć do nagrzanego na około 180*C piekarnika na termoobieg i piec około

Jemy Pijemy
Kimchi 198

surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być ładna i jędrna, najsmaczniejsza wg mnie z ładnymi, zielonymi liśćmi) 60 ml soli morskiej (w oryginalnym przepisie 1/4 filiżanki/kubka) 2 pełne łyżki Kochuchang - koreańskiej pasty z chili; tę pastę można z powodzeniem zastąpić mieloną, suszoną papryką

Kuchnia Prezydentowej
Nadziewane babeczki 142

nadzieniami ale pieczenie kruchych spodów zajmuje mnóstwo czasu więc kupiłam gotowe. Pozostało mi przygotowanie farszu. Zrobiłam dwa jeden z wędzonego kurczaka a drugi z samych warzyw. Liczba babeczek jaka została wypełniona 32: Sałatka z wędzonego kurczaka: 2 udka wędzone z kurczaka 2 kiszone ogórki 15dkg żółtego sera (starty na grubych oczkach) 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki majonez jogurt naturalny

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
smaczna lasagne "po mojemu"... 171

dodać kucharek, paprykę ostrą, przecier pomidorowy, oregano, wodę i na mniejszym ogniu gotować do zagęstnienia sosu mąkę wymieszać rózgą z jajkiem, mlekiem na konsystencję bez grudek do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą nakładać warstwami: trochę mięsa - płat lasagne, trochę polać mlekiem - zakończyć nakryciem płatu lasagne i polaniem resztą mleka piekarnik 180C, grzałka góra/dół, 2 poziom, piec około 40 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Tortilla w wersji fit 184

Czerwoną paprykę, pomidory, cebulę i ser żółty kroimy w cienkie słupki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu naturalnego.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Całość mieszamy. Na naleśnik nakładamy kilka słupków warzyw, sałatę, kawałki fileta z kurczaka, ser żółty i polewamy niewielką ilością jogurtu naturalnego. Naleśnik zwijamy w tortillę, układamy na blachę do pieczenia i wkładamy

paapilotkaa
Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym 173

łyżeczki słodkiej papryki Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości 2 cm. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w kółka, pieczarki na 4 części. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pieczarkami oraz krążkami cebuli.  W garnku mieszamy wszystkie składniki na zalewę. Gotujemy na małym ogniu i zalewamy nim mięso. Całość pieczemy pod przykryciem

VioletoweKucharzenie
Kolety z kaszy jaglanej 314

Doskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek  z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej

kgwjanczewo
Kurczak w liściach chrzanu 170

nacieramy papryką. Liści chrzanu myjemy. 5 liści szatkujemy wraz z łodygami. Trzema pozostałymi liśćmi obkładamy mięso, które obwiązujemy nicią spożywczą. Do naczynia wlewamy ocet i wodę z cukrem, wkładamy liście chrzanu i mięso.  Przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Następnego dnia Przelewamy zalewę do naczynia żaroodpornego, wkładamy mięso. Poszatkowane liście wyrzucamy. Pieczemy w temperaturze

Humanistka w kuchni
Wytrawny chlebek ze szparagami 137

Dziś kolejna wytrawna propozycja, na wykorzystanie w wypiekach szparagów. Tym razem zaproponuje Wam bardzo aromatyczny chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami, papryką pepperoni czereśniową i szczypiorkiem. Chlebek idealnie nadaje się do zup, jako przystawka z domową aromatyczną oliwą czy jako przegryzka nocną porą :) Spróbujcie :) Wytrawna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami, a chcą się jakoś rozpieścić w Dzień Dziecka(...)Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy drobno.Do wysokiej miski wbijamy jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko i olej i dalej mieszamy.  W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy.Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch

Słodkie Przyjemności
Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina 149

pieprzem i słodką papryką.Dodajemy miód i mąkę kukurydzianą rozrobioną z letnią wodą.Wkładamy mięso , zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180C.Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej. Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut.Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , by górna

Ostra na Słodko
Naleśniki - krokiety z mięsem 136

pieprz, czerwona papryka, majeranek,2-3 łyżki oleju,puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy i/lub groszku dla tych co lubią,1-2 łyżki keczupu opcjonalnie.Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości. Ja wolę pokroić, wtedy szybciej się upiecze.Przyprawami z olejem nacieramy mięso i odstawiamy na trochę (przynajmniej pół godziny), żeby się przegryzło. Pieczemy w piekarniku(...)temperaturze 180 stopni w odkrytym naczyniu. Jak zacznie się rumienić, wtedy wyjmujemy z piecyka i dodajemy wątróbkę, którą mieszamy z pieczonym mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piecyka z powrotem. Wszystko pieczemy do miękkości.Rada: jeśli używamy wątróbki drobiowej, wtedy wystarczy dodać ją na około 10-15 minut przez końcem pieczenia, gdyż tyle jej wystarczy. Wątróbka wieprzowa potrzebuje więcej czasu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sakiewki z kaszanką 189

ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy rozdrobnioną kaszankę,przyprawiamy przyprawą barbecue i wszystko podsmażamy na niewielkim ogniu.   W międzyczasie przygotowujemy dodatek do naszego dania w postaci sałatkiz konserwowej papryki i konserwowych ogórków.   Kaszanka gotowa.   Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm , wycinamy kwadraty i paseczki.   Na ciasto nakładamy kaszankę, zbieramy rogi kwadratu(...)tworząc sakiewkę. Sakiewkę obwiązujemy paseczkiem ciasta.      W wersji z serem na ciasta nakładamy plasterek sera.Tak wygląda gotowa sakiewka.Układamy sakiewki na blaszce z papierem do pieczenia,i smarujemy roztrzepanym jajkiem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C na ok. 15 minut.Po upieczeniu wyglądają tak, czyli bajecznie:   Pachnie w całym domu!A jak smakuje...............To jest

Maminek kulinarny
Piers z kurczaka w sreberku 113

papryka  Naczynie rzaroodporne wysciolac fiolia srebrna ( potrzebny bedzie na tyle duzy kawalek, aby nakryc potem wierzch)  W naczyniu poukladac piersi i na nie polozyc pokrojony w plasterki czosnek, posypac pieprzem i lisciem laurowym wszystko nakryc folia Odstawic mieso do lodowki na ok 1 godzine  Po godzinie czasu piekarnik nagrzac do 180C, wlozyc piersi i piec

Klaudynkowa kuchnia
Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs 155

garnków po pieczeniu) znajduje się też informacja o ilości kcal w porcji dania gotowego dla tych co liczą kalorie. 2. Na odwrotnej stronie opakowania w oczy rzuca się napis 100% smaku i informacja, że produkt ten nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i barwników. A głównym składnikach to w 1/2 są suszone warzywa (ziemniak, czosnek, cebula, pomidor, papryka, reszta to zioła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Co za pasztet! 261

sól, słodka papryka Kaszę wsypałam do dużej miski i zalałam wrzątkiem ponad powierzchnię, zostawiłam do napęcznienia (trwało to z pół dnia, bo nie specjalnie mi się spieszyło z robieniem tego pasztetu). Cebulę pokroiłam w piórka, podsmażyłam wraz z pieczarkami na oliwie. Następnie wraz z pozostałymi składnikami dodałam do kaszy i dokładnie wymieszałam. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i zapełniłam przygotowanym

bastalena
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 280

pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze z mięsa). Wszystkie składniki mielimy wraz z odsączoną kajzerką. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy powstałą masę do formy (może to być duża brytfanna lub duża keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Miksturownik
Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym 26668

Kolejna propozycja na danie jednogarnkowe. Tym razem pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora. Jest to pożywne, sycące i pyszne danie. Danie przygotowałam

Ala piecze i gotuje
Najlepsze skrzydełka kurczaka z grilla 282

 Grill!!! Hurra. Dzisiaj najlepsze skrzydełka z grilla- palce lizać . Dobrze jest je potrzymać przez noc w marynacie, są przepyszne. Nie będe się dzisiaj rozwodzić nad

Smaki Edyty