pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:254/417)

Kurczak w liściach chrzanu 171

nacieramy papryką. Liści chrzanu myjemy. 5 liści szatkujemy wraz z łodygami. Trzema pozostałymi liśćmi obkładamy mięso, które obwiązujemy nicią spożywczą. Do naczynia wlewamy ocet i wodę z cukrem, wkładamy liście chrzanu i mięso.  Przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Następnego dnia Przelewamy zalewę do naczynia żaroodpornego, wkładamy mięso. Poszatkowane liście wyrzucamy. Pieczemy w temperaturze

Humanistka w kuchni
Wytrawny chlebek ze szparagami 139

Dziś kolejna wytrawna propozycja, na wykorzystanie w wypiekach szparagów. Tym razem zaproponuje Wam bardzo aromatyczny chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami, papryką pepperoni czereśniową i szczypiorkiem. Chlebek idealnie nadaje się do zup, jako przystawka z domową aromatyczną oliwą czy jako przegryzka nocną porą :) Spróbujcie :) Wytrawna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami, a chcą się jakoś rozpieścić w Dzień Dziecka(...)Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy drobno.Do wysokiej miski wbijamy jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko i olej i dalej mieszamy.  W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy.Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch

Słodkie Przyjemności
Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina 154

pieprzem i słodką papryką.Dodajemy miód i mąkę kukurydzianą rozrobioną z letnią wodą.Wkładamy mięso , zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180C.Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej. Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut.Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , by górna

Ostra na Słodko
Naleśniki - krokiety z mięsem 137

pieprz, czerwona papryka, majeranek,2-3 łyżki oleju,puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy i/lub groszku dla tych co lubią,1-2 łyżki keczupu opcjonalnie.Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości. Ja wolę pokroić, wtedy szybciej się upiecze.Przyprawami z olejem nacieramy mięso i odstawiamy na trochę (przynajmniej pół godziny), żeby się przegryzło. Pieczemy w piekarniku(...)temperaturze 180 stopni w odkrytym naczyniu. Jak zacznie się rumienić, wtedy wyjmujemy z piecyka i dodajemy wątróbkę, którą mieszamy z pieczonym mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piecyka z powrotem. Wszystko pieczemy do miękkości.Rada: jeśli używamy wątróbki drobiowej, wtedy wystarczy dodać ją na około 10-15 minut przez końcem pieczenia, gdyż tyle jej wystarczy. Wątróbka wieprzowa potrzebuje więcej czasu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sakiewki z kaszanką 192

ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy rozdrobnioną kaszankę,przyprawiamy przyprawą barbecue i wszystko podsmażamy na niewielkim ogniu.   W międzyczasie przygotowujemy dodatek do naszego dania w postaci sałatkiz konserwowej papryki i konserwowych ogórków.   Kaszanka gotowa.   Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm , wycinamy kwadraty i paseczki.   Na ciasto nakładamy kaszankę, zbieramy rogi kwadratu(...)tworząc sakiewkę. Sakiewkę obwiązujemy paseczkiem ciasta.      W wersji z serem na ciasta nakładamy plasterek sera.Tak wygląda gotowa sakiewka.Układamy sakiewki na blaszce z papierem do pieczenia,i smarujemy roztrzepanym jajkiem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C na ok. 15 minut.Po upieczeniu wyglądają tak, czyli bajecznie:   Pachnie w całym domu!A jak smakuje...............To jest

Maminek kulinarny
Piers z kurczaka w sreberku 114

papryka  Naczynie rzaroodporne wysciolac fiolia srebrna ( potrzebny bedzie na tyle duzy kawalek, aby nakryc potem wierzch)  W naczyniu poukladac piersi i na nie polozyc pokrojony w plasterki czosnek, posypac pieprzem i lisciem laurowym wszystko nakryc folia Odstawic mieso do lodowki na ok 1 godzine  Po godzinie czasu piekarnik nagrzac do 180C, wlozyc piersi i piec

Klaudynkowa kuchnia
Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs 161

garnków po pieczeniu) znajduje się też informacja o ilości kcal w porcji dania gotowego dla tych co liczą kalorie. 2. Na odwrotnej stronie opakowania w oczy rzuca się napis 100% smaku i informacja, że produkt ten nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i barwników. A głównym składnikach to w 1/2 są suszone warzywa (ziemniak, czosnek, cebula, pomidor, papryka, reszta to zioła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Co za pasztet! 267

sól, słodka papryka Kaszę wsypałam do dużej miski i zalałam wrzątkiem ponad powierzchnię, zostawiłam do napęcznienia (trwało to z pół dnia, bo nie specjalnie mi się spieszyło z robieniem tego pasztetu). Cebulę pokroiłam w piórka, podsmażyłam wraz z pieczarkami na oliwie. Następnie wraz z pozostałymi składnikami dodałam do kaszy i dokładnie wymieszałam. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i zapełniłam przygotowanym

bastalena
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 281

pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze z mięsa). Wszystkie składniki mielimy wraz z odsączoną kajzerką. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy powstałą masę do formy (może to być duża brytfanna lub duża keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Miksturownik
Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym 26671

Kolejna propozycja na danie jednogarnkowe. Tym razem pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora. Jest to pożywne, sycące i pyszne danie. Danie przygotowałam

Ala piecze i gotuje
Najlepsze skrzydełka kurczaka z grilla 284

 Grill!!! Hurra. Dzisiaj najlepsze skrzydełka z grilla- palce lizać . Dobrze jest je potrzymać przez noc w marynacie, są przepyszne. Nie będe się dzisiaj rozwodzić nad

Smaki Edyty
Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 156

cytryny, mieloną paprykę, pieprz, olej. Polać marynatą ( dzieląc ją równomiernie na 4 ) składniki szaszłyków. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Namoczyć patyczki do szaszłyków. Nadziewać na każdą parę patyczków ( tak jest wygodniej takie drobne szaszłyczki przewracać a i składniki są zabezpieczone przed odpadaniem): - łososia na przemian z porem -rzodkiewkę na przemian z porem i pomidorkami Piec po kilka minut

Buniabaje w kuchni
Pasztet z cukinii 141

ostrej, łyżeczka papryki słodkiej.Przygotowanie:Cukinię odrobinę solimy i po chwili odciskamy. Cebule krolimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy cukinię, podsmażoną cebulę, starty na grubych oczkach ser żółty, bułkę tartą i przyprawy. Przygotowane składniki polewamy olejem i roztrzepanymi jajkami. Wszystko mieszamy na zwartą masę i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy przez

Zainspirowana w kuchni
Gołąbki z tartych ziemniaków oraz kaszą bulgur 348

kaszy bulgur 1/2 litra rosołu ( może być bulion ) 1 słoik pomidorów z cebulą 1 szklanka wody 1 łyżka masła 2 cebule 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczkę papryki wędzonej 1 łyżka majeranku 1 łyżka natki pietruszki sól i pieprz świeżo zmielony Wykonanie: W dużym garnku gotujemy wodę, wkładamy kapustę parzymy oddzielamy liście oraz przekładamy do miski aby wystygło(...)resztę przypraw. Mieszamy dokładnie aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. W półmisek żaroodporny wlewamy pomidory z cebulą wymieszane z wodą i wkładamy zwinięte gołąbki wstawiamy do piekarnika.  Pieczemy o koło 1 ,5 godz w temperaturze 160 stopni. Smacznego

kgwjanczewo
Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 395

klimatach kuchni południowoeuropejskich. W rzeczywistości w ten sposób możemy przyrządzić również inne niż nogi (udka) części kurczaka – zarówno piersi jak i skrzydełka. Może to jedynie wymagać weryfikacji czasu pieczenia mięsa. A żeby było jeszcze ciekawiej, tak zamarynowany kurczak idealnie nadaje się do grillowania – i zapewne pojawi się na naszym blogu również i w tej wersji, wówczas jednak z zupełnie innym(...)udka + 3 podudzia z kurczaka (900g) Marynata 4 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli Sos 200 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon szczypta

Kulinarna Pokusa